Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Przeniosłem się do mniejszego pomieszczenia, z 30 do ok 14m2.

Ładne pomieszczenie. Pogratulować.

Edytowane przez Imacman

Pomieszczenie jest specjalnie zaadaptowane pod odsłuch - wytłumienia, ale bez przesady a na ścianch panele rozpraszające z włókna palmowo-kokosowego, na susficie pianki 2 szt po 0,5m2 i okno małe 40x60cm.

napisz proszę, coś więcej o tych panelach, gdzie kupowane?

...chyba utopia do maćka będzie lepsza.....gratuluję pomieszczenia...pozdr.

...a ustroje naprawdę godne pozazdroszczenia....

Witam.

Przeniosłem się do mniejszego pomieszczenia, z 30 do ok 14m2.

Widoczne kolumny już sprzedałem i szukam dobrych monitorów.

pozdrawiam.

MniAm;-) Pięknie!

Mam wrażenie że podlogówki mi się tutaj "duszą" - sprawdzałem z paroma modelami a teraz pożyczyłem monitory i jest ok.

Najlepiej bass reflex z przodu bo nie mogę pozwolic sobie na odsunięcie od ściany więcej niż 35 cm inaczej muszę zatykać tylne bas reflexy.

Kolumny ustawione są na szerszej ale krótszej (w stosunku do miejsca słuchacza) ścianie.

Pomieszczenie jest specjalnie zaadaptowane pod odsłuch - wytłumienia, ale bez przesady a na ścianch panele rozpraszające z włókna palmowo-kokosowego, na susficie pianki 2 szt po 0,5m2 i okno małe 40x60cm.

Wybór kolumnach wydaje się wielki ale jak przyjdzie kupić to już nie jest tak kolorowo.

Myslałem o B&W 605D, Focal utopia - droższe

Elektronikę mam Maka 6600 i CD 301 - kabel audioquest SKY XLR, głośnikowe kupię dopiero po zakupie kolumn bo stare Chordy poszły razem z Usherami

Powiem Ci tak pomieszczenie masz ładne ale traktował bym je obecnie jako bardzo dobrą bezę do dalszych prac...

Podstawową sprawą to jest pułapka na bas. Bez tego nie dziwię się, że nie chcesz 3 drożnych kolumn. Bo te pianki w rogach to wiele nie pomogą żeby nie powiedzieć w ogóle.

Wycinając mody najczęściej efekt jest zaskakujący w całym paśmie. Więcej się słyszy itd bo jak by nie było rezonanse są uciążliwe. No a dobre 3 drożne kolumny zawsze zagrają lepiej od równie dobrych 2 drożnych. Więc w każdym rogu mógłbyś zamontować sobie rezonator. Może wzdłuż ściany jeszcze kilka na inne częstotliwości.

Co do ścian bocznych fajnie to wygląda, jest to lepsze niż goła ściana, ale do dyfuzora jest daleko. Stąd w miejscu bocznych pierwszych odbić wstawił bym dyfuzor 1D, tam gdzie stoją kartoniki z winylami. No i analogicznie po drugiej stronie.

Kanapę masz bardzo blisko tylnej ściany. Stąd rozpraszanie za Tobą to duża pomyłka. 10 cm panel z wełny możliwie z 10 cm pustka powietrzną. Trzeba bardzo mocno pochłaniać.

Osobiście przy takim budżecie (tutaj to już moje preferencje wychodzą) HA Doberman mk2 używki. Ale faktycznie przy małym pomieszczeniu bez pułapek rezonanse utrudnią Ci życie.

Na koniec jeśli jest to pokój pod audio to pomyślał bym o wywaleniu stolika i jakaś alternatywa z boku kanapy czy coś w tym stylu.

Edytowane przez arczi87

Powiem Ci tak pomieszczenie masz ładne ale traktował bym je obecnie jako bardzo dobrą bezę do dalszych prac...

Podstawową sprawą to jest pułapka na bas. Bez tego nie dziwię się, że nie chcesz 3 drożnych kolumn. Bo te pianki w rogach to wiele nie pomogą żeby nie powiedzieć w ogóle.

Wycinając mody najczęściej efekt jest zaskakujący w całym paśmie. Więcej się słyszy itd bo jak by nie było rezonanse są uciążliwe. No a dobre 3 drożne kolumny zawsze zagrają lepiej od równie dobrych 2 drożnych. Więc w każdym rogu mógłbyś zamontować sobie rezonator. Może wzdłuż ściany jeszcze kilka na inne częstotliwości.

Co do ścian bocznych fajnie to wygląda, jest to lepsze niż goła ściana, ale do dyfuzora jest daleko. Stąd w miejscu bocznych pierwszych odbić wstawił bym dyfuzor 1D, tam gdzie stoją kartoniki z winylami. No i analogicznie po drugiej stronie.

Kanapę masz bardzo blisko tylnej ściany. Stąd rozpraszanie za Tobą to duża pomyłka. 10 cm panel z wełny możliwie z 10 cm pustka powietrzną. Trzeba bardzo mocno pochłaniać.

Osobiście przy takim budżecie (tutaj to już moje preferencje wychodzą) HA Doberman mk2 używki. Ale faktycznie przy małym pomieszczeniu bez pułapek rezonanse utrudnią Ci życie.

Na koniec jeśli jest to pokój pod audio to pomyślał bym o wywaleniu stolika i jakaś alternatywa z boku kanapy czy coś w tym stylu.

Odważnie napisałeś :), zaraz zlecą się Ci co twierdzą, że mody pomieszczenia wcale nie wpływają na przekaz muzyczny, nie mówiąc już o płaskim stoliku pomiędzy kolumnami a słuchaczem :)

napisz proszę, coś więcej o tych panelach, gdzie kupowane?

tutaj link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mozna dużo tego zobacyć w necie.

Dzięki za wyrażenie własnej, może nawet cennej opinii.

Jest możliwych kilka modyfikacji, bo ta ściana za mną faktycznie idzie do wytłumienia.

Boki zostawię jak jest, o pułapkach na bas myślałem ale w woli sprawdzenia bardziej bużetowej pianki pokusiłem się o takie rozwiązanie.

Jeszcze został mi sufit do adaptacji i tu sądzę że może być poprawa na korzyść lepszego dzwięku.

Nie chcę z tego pokoju zrobić komory bezechowej tylko mały, ciepły pokoik do słuchania muzyki.

Ostateczne poczynania wynikną po zakupie właściwych kolumn.

ps.

stolik przestawiam obok kanapy jak słucham, tez lubię mieć pustą, niczym nie zmąconą przestrzeń przed głosnikami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez niedźwiedź

Nie chcę z tego pokoju zrobić komory bezechowej tylko mały, ciepły pokoik do słuchania muzyki.

To jest najważniejsze, ma się podobać właścicielowi.

tutaj link

Ukryta Zawartość

Całkiem fajnie to wygląda, dziękuję za namiary.

Ukryta Zawartość

Ze stojących kolumn brałem pod uwagę Thiel CS 2.4 bo nie mają żadnych "dziur".

Słuchałem i grają tak jak lubię ale w 30m2 a nie w 14.

Prawda jest taka, że mimo szczerych chęci na zakup podłogówek to nie sądzę, bym uzyskał maksimum możliwości brzmieniowych w tak małym pomieszczeniu, większość dużych kolumn jednak pokazuje swoje uroki "na salonach"

Gdy miałem USHERY w pokoju 30m2 było ok a tutaj po prostu się "zdusiły'

Spróbuj Dynaudio SPECIAL 25.

Znakomite głośniki. Jest tylko jedno ale ... mają bass-reflex z tyłu.

Jeśli możesz je gdzieś wypożyczyć i sprawdzić jak u Ciebie grają to po prostu MUSISZ to zrobić.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Spróbuj Dynaudio SPECIAL 25.

Znakomite głośniki. Jest tylko jedno ale ... mają bass-reflex z tyłu.

Jeśli możesz je gdzieś wypożyczyć i sprawdzić jak u Ciebie grają to po prostu MUSISZ to zrobić.

słuchałem w Nautiliusie w krakowie, bas potężny jak na podstawkowca, reszta pasma rewelacja.

... no niestety tam jest bas reflex z tyłu i to średnicy słoika po korniszonach, obudowa bardzo nisko zestrojona.

Nie wiem co to za pomysły pakowania podłogówek i to takich jak usher które mają mocny bas do tak małego pokoju ani tego nie można dobrze ustawić bo jak? skoro ściana krótka to trzeba ustawić w rogach, a to jak wiadomo jeszcze bardziej wzmacnia bas.Kolumny duszą się, a dźwięk nie odrywa się od skrzynki zero przestrzeni i żadne tam ustroje,dyfuzory i inne pierdoły nie pomogą.Ja bym tam wpakował te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale Niedźwiedź pewnie chce coś jeszcze lepszego :)

Ukryta Zawartość

Nie wiem co to za pomysły pakowania podłogówek i to takich jak usher które mają mocny bas do tak małego pokoju ani tego nie można dobrze ustawić bo jak? skoro ściana krótka to trzeba ustawić w rogach, a to jak wiadomo jeszcze bardziej wzmacnia bas.Kolumny duszą się, a dźwięk nie odrywa się od skrzynki zero przestrzeni i żadne tam ustroje,dyfuzory i inne pierdoły nie pomogą.Ja bym tam wpakował te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale Niedźwiedź pewnie chce coś jeszcze lepszego :)

Myślałem o tych 718 ale brzmienie Usherów już mnie lekko przynudziło - za miękko i jakby trochę wyższego środka mi w nich brakowało.

Ukryta Zawartość

No tak usher to piękna barwa i miękkie granie ale trochę bez tego "szoł" w dźwięku chyba nie można mieć wszystkiego naraz.Najlepiej było by mieć dwie pary różnych kolumn na różne okazje ;)

No tak usher to piękna barwa i miękkie granie ale trochę bez tego "szoł" w dźwięku chyba nie można mieć wszystkiego naraz.Najlepiej było by mieć dwie pary różnych kolumn na różne okazje ;)

Trzeba czekać na Audio show do listopada, może coś sie pojawi nowego.

tutaj link

Ukryta Zawartość

Dzięki za wyrażenie własnej, może nawet cennej opinii.

Jest możliwych kilka modyfikacji, bo ta ściana za mną faktycznie idzie do wytłumienia.

Boki zostawię jak jest, o pułapkach na bas myślałem ale w woli sprawdzenia bardziej bużetowej pianki pokusiłem się o takie rozwiązanie.

Jeszcze został mi sufit do adaptacji i tu sądzę że może być poprawa na korzyść lepszego dzwięku.

Ostateczne poczynania wynikną po zakupie właściwych kolumn.

ps.

stolik przestawiam obok kanapy jak słucham, tez lubię mieć pustą, niczym nie zmąconą przestrzeń przed głosnikami.

Niedźwiedziu, gratulacje pokoju-gawry.

Co do Twojego dylematu i porady Arcziego - moge potwierdzić, że napisał sensownie. Sam mam pokój 16m2, ustawienie też na dłuższym boku. Pomieszczenie mocno wytłumione. Kanapa blisko ściany. Czyli b. podobnie do Ciebie. Ale: za kanapą mam panej odsunięty od ściany o 10cm, z MDFu obity pianomatem, pianką i welurem, a nad miejscem odsłuchowym podobnie zaadaptowany panel na pow. ok 50% sufitu. na 2/3 ściany za kolumnami ma ścianki z kamienia, odsunięte od głównej ściany o ok. 15cm, z których 50% wypełnione jest wełną mineralną. W tym pokoju stoją duże Infinity Kappa 8.2i na 12" basowcach. Z basem nie mam żadnego problemu, przy żadnej częstotliwości. Nie wiem jak grałyby monitory w tym pomieszczeniu, bo zawsze miałem w nim podłogowce (wcześniej Castle Harlech s1). Ale chyba bym nie oddał moich obecnych 'trumien'. Dlatego jeśli jesteś zadowolony z obencych kolumn to zostawiłbym je a poszedł odwazniej w adaptację.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Nie obraź się Niedźwiedziu, ale upieram się, żebyś w swojej, trudnej akustycznie gawrze, wypróbował ATC SCM 19.

Ich obudowa zamknięta może być remedium na Twoje bolączki.

Tym bardziej, że możesz je kupić obecnie używane za dobrą cenę, a potem puścić w świat, jeśli nie podejdą.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Niedźwiedziu, gratulacje pokoju-gawry.

Co do Twojego dylematu i porady Arcziego - moge potwierdzić, że napisał sensownie. Sam mam pokój 16m2, ustawienie też na dłuższym boku. Pomieszczenie mocno wytłumione. Kanapa blisko ściany. Czyli b. podobnie do Ciebie. Ale: za kanapą mam panej odsunięty od ściany o 10cm, z MDFu obity pianomatem, pianką i welurem, a nad miejscem odsłuchowym podobnie zaadaptowany panel na pow. ok 50% sufitu. na 2/3 ściany za kolumnami ma ścianki z kamienia, odsunięte od głównej ściany o ok. 15cm, z których 50% wypełnione jest wełną mineralną. W tym pokoju stoją duże Infinity Kappa 8.2i na 12" basowcach. Z basem nie mam żadnego problemu, przy żadnej częstotliwości. Nie wiem jak grałyby monitory w tym pomieszczeniu, bo zawsze miałem w nim podłogowce (wcześniej Castle Harlech s1). Ale chyba bym nie oddał moich obecnych 'trumien'. Dlatego jeśli jesteś zadowolony z obencych kolumn to zostawiłbym je a poszedł odwazniej w adaptację.

pozdrawiam.

Dzięki.

Myślę że pójdę w tym kierunku, dostroję trochę ten pokój akustycznie i spróbuję z jakimiś "podłogowcami".

Jeśli nie to będę szukał dalej do skutku.

Nie obraź się Niedźwiedziu, ale upieram się, żebyś w swojej, trudnej akustycznie gawrze, wypróbował ATC SCM 19.

Ich obudowa zamknięta może być remedium na Twoje bolączki.

Tym bardziej, że możesz je kupić obecnie używane za dobrą cenę, a potem puścić w świat, jeśli nie podejdą.

Myślałem też o kolumnach zamkniętych i dużo dobrego słyszałem o ATC, jednak pójdę krok do przodu i zainwestuję jeszcze w akustykę.

Dzięki.

Myślę że pójdę w tym kierunku, dostroję trochę ten pokój akustycznie i spróbuję z jakimiś "podłogowcami".

Jeśli nie to będę szukał dalej do skutku.

Myślałem też o kolumnach zamkniętych i dużo dobrego słyszałem o ATC, jednak pójdę krok do przodu i zainwestuję jeszcze w akustykę.

Na tym na pewno nie stracisz. Powodzenia w zabawach.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość rydz

(Konto usunięte)
Najlepiej bass reflex z przodu bo nie mogę pozwolic sobie na odsunięcie od ściany więcej niż 35 cm inaczej muszę zatykać tylne bas reflexy.
Niedżwiedż,co się dzieje po zatkaniu bas-reflexu u Ciebie? Zmniejszałeś bazę między kolumnami? tak z 50-70 cm? moze mi się wydaje,ale mierząc od wewnętrznych ścianek kolumn obecnie ustawionych to chyba conajmniej z 250 cm jest.

Akustycznie to ja nie widzę raczej potrzeby zmian.

Edytowane przez rydz

Akustycznie to ja nie widzę raczej potrzeby zmian.

Bo to trzeba mierzyć nie oglądać :D.

Kwoty, jeśli nie masz 2 lewych rąk, nie będą duże. Panele w z wełny nie są kosmicznie drogie. Zrobienie pudła rezonansowego, to też 6 płyt i dziura na port bas reflex.

Spokojnie zostanie Ci kasy na porządne 3 drożne kolumny.

Jak znam życie w zakładce akustyka na pewno Ci ktoś doradzi. Jak będziesz miał ochotę to pisz na pw. Jest tu kilka osób które rzeczowo podchodzą do tematu.

My Ci doradzimy zrobisz sam i kasy zostanie dość dużo w kieszeni.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Bo to trzeba mierzyć nie oglądać :D.

Pomiary w tym pomieszczeniu są zbędne,jest przygotowane,a to co jest potrzebne to być może małe zmiany w ustawieniu i?? wiesz co? niedżwiedzia słuch!

jutro jadę z moimi Maćkami na umówiony odsłuch B&W 805D.

Jak dla mnie te kolumny nie mają porostu basu, reszta pasma świetna ale niestety brak mi w nich podstawy basowej.

Jak dla mnie te kolumny nie mają porostu basu, reszta pasma świetna ale niestety brak mi w nich podstawy basowej.

Zależy też z czym słuchałeś.

A nie chcesz posłuchać WLM Aura Reference? Jak te monitory pięknie grają! A z lampą - bajkowo.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zależy też z czym słuchałeś.

w przypadku tych kolumn to nie ma znaczenia ale była jakaś końcówka mocy accu i jakiś krell już nie pamiętam, jeśli podobało ci sie brzmienie Dynaudio S25 to w bezpośrednim porównaniu S25 zmiotą te B&W Edytowane przez falek77
  • Pokaż nowe odpowiedzi