Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Aleś się doczepił:)

Zestaw stoi neco niesymetrycznie względem ścian bocznych. Bliżej ściany okiennej, co biorąc pod uwagę, że-sądząc po trzecim zdjęciu- masz dość daleko miejsce odsłuchu, a kolumny jednak blisko ścian bocznych- daje to spore szanse na bałagan z odbiciami i podbarwieniem dźwieku szczególnie z prawej kolumny.

Edytowane przez rydz

Dobra mikulaszek jadziem.

Zestaw stoi neco niesymetrycznie względem ścian bocznych. Bliżej ściany okiennej, co biorąc pod uwagę, że-sądząc po trzecim zdjęciu- masz dość daleko miejsce odsłuchu, a kolumny jednak blisko ścian bocznych- daje to spore szanse na bałagan z odbiciami i podbarwieniem dźwieku szczególnie z prawej kolumny. Próbowałeś zsunąć kolumny do siebie, w trójkąt równoboczny i posiedzieć na jakims zydelku w miejscu przecięcia? Bedziesz mógł sprawdzić na ile obecne ustawienie jest poprawne.Może jest poprawne.

Druga sprawa. MA podbija wysokie, Rotel podbija wysokie. Pasuje ci takie granie czy to przypadek?

Dobra Frywolny odpowiadam,

system stoi symetrycznie,wszystkie odległości dokładnie pomierzone(zdjęcie z bocznej perspektywy),nie ma mowy o żadnym bałaganie,scena bez przesunięć.Dogięcie kolumn to indywidualna sprawa,jak kto woli,ostrzejsza lokalizacja czy szersza scena. Mocniejsze zsunięcie kolumn testowałem,tak jak teraz jest optymalnie bo zachowana jest prawidłowa odległość względem miejsca odsłuchu.

Monitor auadio gra w górze raczej selektywnie i jak dla mnie nie w nadmiarze ani ostro.Seria 15 Rotela to trochę inne brzmienie niż w niższych modelach,dźwięk jest wyrównany. Zestaw MA + Rotel to nie przypadek lecz świadomy wybór.

Zestaw stoi neco niesymetrycznie względem ścian bocznych. Bliżej ściany okiennej, co biorąc pod uwagę, że-sądząc po trzecim zdjęciu- masz dość daleko miejsce odsłuchu, a kolumny jednak blisko ścian bocznych- daje to spore szanse na bałagan z odbiciami i podbarwieniem dźwieku szczególnie z prawej kolumny.

To jest do zrobienia, natomiast ogólnie, moim zdaniem, pokój prezentuje się b.dobrze.

Autor w ciekawy sposób połączył funkcję odsłuchową z wypoczynkową nie zapominając o części użytkowej.

Ładne barwy o właściwym ich balansie.

Ciekawy melanż kolorów ścian(chyba łosoś z jasną żółcią)

Nie trudno też zauważyć właściwe oświetlenie - ogólne i punktowe.

Nawet aranżacja okna zwraca uwagę.

W sumie miło, fajny klimacik.

Ps.Mikulaszek,

Nie załapałeś:))Chodziło mi o sex:)

Skubany!:) Nawet obrazki dobrane motywem i barwą.

To jest do zrobienia, natomiast ogólnie, moim zdaniem, pokój prezentuje się b.dobrze.

Autor w ciekawy sposób połączył funkcję odsłuchową z wypoczynkową nie zapominając o części użytkowej.

Ładne barwy o właściwym ich balansie.

Ciekawy melanż kolorów ścian(chyba łosoś z jasną żółcią)

Nie trudno też zauważyć właściwe oświetlenie - ogólne i punktowe.

Nawet aranżacja okna zwraca uwagę.

W sumie miło, fajny klimacik.

Ps.Mikulaszek,

Nie załapałeś:))Chodziło mi o sex:)

Skubany!:) Nawet obrazki dobrane motywem i barwą.

Dzięki za miłe słowa dot. miejsca odsłuchu.

Oczywiście że załapałem. Przeczytaj moją odp.dokładnie w rytmie z Twoim postem. Uśmialiśmy się z żoną.

Siedzisz z żonką i czytasz? tzn. można świntuszyć.:))

Audio-gadanie średnio interesuje moją małżonkę ale co lepsze kawałki jej czytam jak ten o braniu...
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

"Ładne barwy o właściwym ich balansie." - Bez dwóch zdań.

Jak wszystko gra najlepiej tak jak teraz i jest to wyników testów, to ja się nie mam co już mądrować :)

Milutki tyłeczek:)

Ale jak ktoś kiedyś powiedział;

- ładny, to jedno, ale trzeba umieć jeszcze nim ruszać

Przebijasz emotikona, ale niestety nic nie wiemy o adresatce tego emotika.

"Ładne barwy o właściwym ich balansie." - Bez dwóch zdań.

Jak wszystko gra najlepiej tak jak teraz i jest to wyników testów, to ja się nie mam co już mądrować :)

Frywolny,to było konstruktywne ''czepianie się'',na to liczyłem. Twoje spostrzeżenia wynikały z analizy,zadałeś sobie trud by jeszcze coś poprawić. Pokój jest trudny akustycznie,ma nieregularny kształt,w części nieobjętej fotografią jest otwarty na inne pomieszczenia.Solidnie musiałem kombinować z ustawieniem by zagrało.Najwięcej problemów miałem z basem.Tor przeszkód zakończyło wstawienie Rel'a.Teraz gra całkiem,całkiem.

Pozdrawiam

eee..,kiza to nie tak.Kobiety mają inne myślenie.

Miało pierdyknąć o 12,15 , więc miałeś włączyć przed południem, aby czuła się spełniona.Wiesz..,że wszystko zrobiła, posprzątała, wyprała, to może iść do nieba.:)

Wiesz jakie są babki.TAM..,po drugiej stronie, nie dałaby Ci spokoju i zrzędziłaby o te pranie, że nie włączyłeś i..,to nie byłby RAJ.

Piano, według mojej Żony miało to pranie się zakończyć przed 12:15, żeby pralka się nie popsuła.

Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• 2 tygodnie później...

Oj Frywolny, nie ładnie tak krytykować gusta innych osób.

Jeśli jak twierdzisz jesteś architektem to tym bardziej powinieneś rozumieć różnorodność

gustów a nawet być z nią zaprzyjaźnionym bo dobrzy architekci potrafią czerpać z różnych

stylów.

Mnie się podoba koncepcja kardasa. Ściana w cegłach z dyskretnym podświetleniem wygląda super.

Daje fajny klimat podczas odsłuchów.

Poza tym akustycznie na pewno jest lepsza niż goła ściana Frywolnego, który uważa się za akustyka

amatora! Wielkie słowa i chyba bez pokrycia....słowa, słowa, słowa..

A to że u Frywolnego dobrze gra....tzn tak twierdzi...może wynikać z braku problemów z basem, gdyż

te jego kolumienki basu nie wytwarzają ale to nie znaczy że ten pokój jest dobry akustycznie!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ładnie, ładnie.

Zresztą poruszałem nie tylko względy artystyczne. Z przerażeniem patrzę, że najwyraźniej za wielkie słowa uważasz zwrot "akustyk amator". No no.

Natomiast gdy raczysz spojrzeć na moje zdjęcia okaże się, że ściana za kolumienkami wcale nie jest pusta, oprócz tak drobnej rzeczy, wychwyconej przez sokoły- jak listwa przypodłogowa, jest tam np mały, przenośny telewizorek, czy płyty. No i gąbeczka. No i sub od robienia basu.

Wiem, sprzęcik całkiem ok ale mimo wszystko nie sadzę by akustyka była tam dobra.

Co do określenia akustyk-amator to one jednak sugeruje jakiś zakres wiedzy z tejże dziedziny.

Gąbeczki mają niewiele wspólnego z akustyką podobnie jak uzupełnianie braków w basie przez subwoofer.

Do kina jak najbardziej ale już do stereo dobra integracja z subem jest praktycznie niemożliwa,

a w tym sprzęcie który posiadasz jest niemożliwa w 100%.

Dlatego myśle że określenie siebie jako akustyk-amator to spora nadinterpretacja i raczej wyraz chęci niż możliwości.

Stąd moje uwagi skoro uważasz źe należy się trochę pokrytykować żeby nie było za miło.

Wiem, sprzęcik całkiem ok ale mimo wszystko nie sadzę by akustyka była tam dobra.

Co do określenia akustyk-amator to one jednak sugeruje jakiś zakres wiedzy z tejże dziedziny.

Gąbeczki mają niewiele wspólnego z akustyką podobnie jak uzupełnianie braków w basie przez subwoofer.

Do kina jak najbardziej ale już do stereo dobra integracja z subem jest praktycznie niemożliwa,

a w tym sprzęcie który posiadasz jest niemożliwa w 100%.

Dlatego myśle że określenie siebie jako akustyk-amator to spora nadinterpretacja i raczej wyraz chęci niż możliwości.

Stąd moje uwagi skoro uważasz źe należy się trochę pokrytykować żeby nie było za miło.

Jak wcześniej pisałem mam identyczne odczucia jak Sly. Frywolny możesz obrażać się żeśmy się tak uczepili, ale jednak samozwańcze 'akustyk amator' do czegoś zobowiązuje, a Ty piszesz, że jako akustyk amator 'w dupie masz pomiary'... Sorry, ale nawet przy dobrej woli to się kupy nie trzyma. Kilka osób na tym forum mogłoby o sobie napisać 'akustyk amator', ale one piszą w zakładce Akustyka dość często i jednak chociaż podstawowe/amatorskie wyposażenie akustyka posiadają, jakiś pomiar w życiu zrobili, coś akustycznie w swoich pokojach podziałali...

Powrót po dłuższej przerwie...

To nawet nie wiedziałem że frywolny na olew na pomiary.

Jeśli tak jest to tym bardziej określenie akustyk,nawet amator może użyć co najwyżej w znaczeniu...marzyciel.

Nawet w amatorskim wydaniu nie ma zabawy w akustykę bez pomiarów.

Taka już natura ludzka że ludziom się różne rzeczy..wydają.To takie iluzje.

Ktoś na parkingu zobaczy kilka sportowych samochodów i może powiedzieć że jest

kierowcą wyścigowym-amatorem.

Inny obejrzy film K2 i może powiedzieć że jest alpinistą-amatorem.

Edytowane przez sly30
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Najgorsze, że coraz bardziej odchodzimy od zdjęć.

Teraz będziemy sobie udowadniali co dla mnie jest podstawami akustyki, a co już nie i dlaczego dla Was bez pomiarów i zasyfienia wnętrza ustrojami nie ma satysfakcjonującego dźwięku?

Podstawa to dobrać kolumny i tak je ustawić, by nie mordować się potem z uspokajaniem ich i wcurwianiem żony. Jak wiadomo, że żona nie pozwoli wypchnąć klamotów na dwa metry do przodu, trzy od bocznych ścian, to się kupuje takie pierdziawki jak ja mam i gra. Wilk cały i owca syta :)

Innym typowum błędem jest kupowanie strasznie długich szafek RTV i wpychanie kolumn przy samych ścianach bocznych. Trudno, żeby nie było jajek z akustyką, nie trzeba do tego żadnych pomiarów. I tak dalej i tak dalej...

Bardzo ostroznie podchodziłbym do polskich podłogówek, one w wiekszości lubią epatować dołem ( bez wnikania czy kontrolowanym czy nie i w jakich warunkach akustycznych). Trzeba je sprawdzić u siebie, bo na drugie mają: KUP USTRÓJ BY MNIE USPOKOIĆ.

Pewnie źe tak moźna ale nie ma tu mowy o akustyku-amatorze.

Kolumny nie mogą być w narożnikach chyba że posiada się procesor akustyki pokoju.

Użycie małych pierdziawek faktycznie eliminuje problemy z basem bo takie kolumienki

basu nie produkują.

Można dołożyć subwoofer ale w stereo będzie sie to wszystko rozłazić.

A co do zawalenia pokoju ustrojami to pewnie że można zrobić od podstaw cały pokoj tak

by ukryć w ścianach poszczególne ustroje ale wtedy mówimy o bardzo dużej inwestycji.

Nie znam nikogo kto taki pokój posiada.

coś sądzicie o takim High End w Českiej Republice Praha

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

.....ale spychacze.......a może coś do zbierania śniegu.....???

:)Też miałem ubaw jak to zobaczyłem ,dobre skojarzenie i pewnie by się sprawdziło !!!!

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

.....ale spychacze.......a może coś do zbierania śniegu.....???

Nie, to musi mieć coś wspólnego z wyrobem piwa, skoro to czeskie :)

To stało w drugim pokoju ,High End pełną gębą w Českiej Republice Praha

robota starego Szwejka...nie ma bata.

....z współpracą Jan Dvořák.....

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi