Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Boki fotela / kanapy zaburzają przekaz , czy Kolega próbował przesunąć kolumny troszkę do środka zmniejszając bazę i ustawiając niemalże bez dogięcia ?

Koszt avconów to pikuś przy tym ile wnoszą do dźwięku i jak są wykonane (pianki itp. nie bardzo by mi pasowały dio pokoju).

Panele może i wyglądają na wciśnięte w wolną dziurę, ale nie ma w tym grama przypadku, a aspekty wizualne jakimi się kierowałem dotyczyły wyłącznie koloru lakieru.

Wiszą w miejscu 1-odbić i tam świetnie robią swoje, inne miejsce byłoby bezsensowne. Zastosowałem Grand-6 bo silniejsze tłumienie basu w tym miejscu robi dużo złego (przetrenowałem już). TV jest poza obszarem 1-ch odbić więc w niczym nie przeszkadza. Może tego nie widać, ale kolumny są wysunięte na jakiś metr, więc do szafki z tyłu mają dobre pół metra. Szafki zaś stoją zupełnie w rogach pokoju a nie bezpośrednio za kolumnami więc absolutnie nie przeszkadzają i nadal kolumny stoją mniej więcej w polu swobodnym. Z resztą, same szafki to też nie przypadek, specjalnie postawiłem takie słupki żeby rozpraszały bas. Za zasłoną mam tonę koców itp. Na ścianie za plecami poszedłem dalej i tam stoją duże regały wypełnione książkami, więc dodatkowo działają jak dyfuzor o głębokości ponad 30cm, zaś książki same sobie radzą z wysokimi tonami. Koce za zasłoną oczywiście też. Do tego 2 panelowe pułapki basowe, ale ze względu na niską estetykę pozwoliłem sobie ich nie zamieszczać. Jest jeszcze sporo innych rzeczy, ale długo by gadać...

@Rydz - wężej nie mogę. Raz że scena robi się wąska, dwa, że robi się ciasno w pokoju, teraz jest optymalnie i dla dźwięku i dla ergonomii. Fotel/kanapa nie przeszkadzają: fotki robiłem spod tylnej ściany (jakieś 1.5-2m za miejscem odsłuchu) więc może to wyglądać jakbym miał kolumny przysłonięte, ale w praktyce siedzę w miejscu gdzie na fotkach stoi stolik więc przetworniki w żadnym razie nie są zasłonięte, do midbassa jest daleko a do wysokotonówek już zupełnie. Natomiast o dyfrakcje itp. też się nie martwię bo te meble są pozaokrąglane i nieco miękkie. Niemniej dziękuję za konstruktywną krytykę.

W planach dalsze zagospodarowanie ścian (co nie jest łatwe jeśli ma wyglądać normalnie) oraz bardziej profesjonalna pułapka basowa.

Pzdr

Gość rydz

(Konto usunięte)

fotki robiłem spod tylnej ściany (jakieś 1.5-2m za miejscem odsłuchu) więc może to wyglądać jakbym miał kolumny przysłonięte,

Jeżeli jest okey , to jest okey :)

Fotki mnie trochę zmyliły , baza obecnie to jakieś 200 - 220 cm ? .

Może tak:

Pokój ma 5m x 4m, kolumny ustawione na ścianie krótszej. Mierząc do wysokotonówek, kolumny są wysunięte na 115cm. Baza to równe 250cm. Miejsce odsłuchu - tu mam problem z basem (fale stojące i jest dziura) więc w zależności od kawałka jeżdżę sobie przód-tył, tak żeby było dobrze :) zazwyczaj z zakresie 150-230cm od bazy.

No to i parę klamotów ode mnie, dawno nic nie wrzucałem.

Ostatni nabytek: ustroje Avcon, działają genialnie a jakość wykonania po prostu powala!

2zdygd5.jpg

2dcageg.jpg

Fajny klimacik :) Też mam GS20 jakoś je polubiłem i nie chcę zmieniać . Mam pytanko grasz z maskownicami czy bez bo ja od początku gram bez chociaż nie podobają mi się jeśli chodzi o wygląd te GS20 no ale wygląd tu ma mniejsze znaczenie ;)

No tak, GS20 to barok w czystej formie. Na codzień maskownice są założone - ale ze względu na 2.5-roczną córkę, również dlatego stolik jest dosunięty prawie do RTV-ki (żeby małe łapki nie sięgnęły pokrętła głośności).

Jak mam chwilę czasu i wolną chatę to zdejmuję maskownice, przesuwam stolik, poduszki w strategiczne punkty itp ;)

No tak, GS20 to barok w czystej formie. Na codzień maskownice są założone - ale ze względu na 2.5-roczną córkę, również dlatego stolik jest dosunięty prawie do RTV-ki (żeby małe łapki nie sięgnęły pokrętła głośności).

Jak mam chwilę czasu i wolną chatę to zdejmuję maskownice, przesuwam stolik, poduszki w strategiczne punkty itp ;)

densen z monitor audio.....intrygujące połączenie....czy aby dobre...no cóż

Witam Widzę, że ożywiło się forum to i ja wrzucę kilka fotek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20159-0-04029100-1397385353_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzieś już ten pokój widziałem.Co się stało z Yamahą i Magnatami? :) Duży progres?

Witam Nic się nie stało mam dwa zestawy?

densen z monitor audio.....intrygujące połączenie....czy aby dobre...no cóż

Masz rację! To fatalne połączenie. He ,he...

• 4 tygodnie później...

To i ja wrzucę swoje fotki. Zestaw ostatnimi czasy trochę się zmienił.

Tak to teraz wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30566-0-57674300-1399327276_thumb.jpgpost-30566-0-03855500-1399327313_thumb.jpgpost-30566-0-40272400-1399327324_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kardas

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

To i ja wrzucę swoje fotki. Zestaw ostatnimi czasy trochę się zmienił.

Tak to teraz wygląda:

Fajny klimat i zestawik nic tylko słuchać muzyki do rana :)

Masz rację! To fatalne połączenie. He ,he...

Ciekawe rzeczy wypisujecie. Tak się składa że mam Densena i ponad dwa lata grałem na Monitor Audio GS10. I nie mogę powiedzieć że było to fatalne połączenie. Jeżeli już Densen to zależy jaki model. Fakt jak kupiłem GS10 to miałem wtedy B200 / 310 i nie mogę powiedzieć że było ok bo zdecydowanie za jasno i za sucho jak dla mnie. Natomiast z B320 a obecnie B330 to zupełnie inna bajka.

Niestety GS10 zastąpione zostały przez F160 jakiś czas temu ale miło je wspominam bo to naprawdę fajne minitorki.

To i ja wrzucę swoje fotki.

To mata korkowa na klockach leży? Nie boisz sie że ci to całkowicie odciną ujście świerzego powietrza? Czy te naimy się wentylują bokami?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Tak to gruba korkowa mata. Jest mały prześwit, każdy klocek ma nóżki. Nie zauważyłem aby w tym sprzęcie była konieczność wentylacji. Sprzęt grając cały dzień jest zimny jak dopiero co wyjęty z lodówki. Nic się nie grzeje, nie ma wiatraków, nie ma także żadnych dziur w obudowie odprowadzających ciepłe powietrze także nie widzę przeciwwskazań.

W jednym z największych salonów audio w Polsce sprzedających naima widziałem takie rozwiązanie z matą korkową.

Edytowane przez kardas

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Mimo to ja bym jednak odwrócił kolejność ustawienia "wieży" i wzmak dał na samą górę. Odtwarzacz się zapewne nie obrazi za dodatkowe dociązenie od góry.

Jeśli nie ma otworów wentylacyjnych to zapewne sama obudowa wzmaka robi za radiator, więc tym bardziej powinna mieć trochę luzu wokół siebie.

Edytowane przez gonarek

Dzięki, zestaw był budowany przez 4 lata. Została jeszcze mała kosmetyka w postaci kabelka hiline naima i na tym koniec (chyba).

Super klimat- gratuluję.

Też myślę o takim wykończeniu ściany za sprzętem. Napisz proszę jaki to materiał i jakie zmiany wniosła ta imitacja muru za sprzętem w stosunku do gładkich ścian.

Jest to ręcznie formowana cegła klinkierowa, zarówno na ścianie jak i murowany stolik został wykonany z tego materiału. Zestaw od samego początku zaczął grać w takim otoczeniu, nigdy nie grał przy gołych murach także nie mam porównania. Napewno jednak nieregularny kształt ściany za zestawem jest częścią systemu i służy mu tylko na plus

mój zestawik :))

Ukryta Zawartość

ROTEL RA-1570

ROTEL RCD-1570

ROTEL RB-1582

FOCAL Aria 948

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arkady1321

To i ja coś wrzucę

Witam Widzę DM 2/7 jeśli wzrok mnie nie myli?

Jak sprawują się z ROTELEM 06 se chyba?

Tez posiadam 2/7 kiedyś grały z Rotelem 04se ale przełom góry ze środkiem był bardzo denerwujący i zmieniłem na DENONA 151OAE

• Pokaż nowe odpowiedzi