Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy systemik -Gratuluję!Jak tu się wkleja foto bo za nic nie moge znależć gdzie to było..?

Dziękuję Kamil

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Podoba mi się pokój i to jak się sprzęt z nim komponuje.

Telewizora nie chciałeś dać trochę wyżej?

O dyfuzorach nie myślałeś?

telewizor jest "na styk" :) a w sumie wolę, żeby jednak był niżej, bo nie lubię "zadzierać nosa" :)

tak, o dyfuzorach cały czas myślę i mam w planach.

Cieszę się, że Ci się podoba :)

w planach mam jeszcze zmianę zestawu Primare na lampowy przedwzmacniacz Vincenta i takie samo CD - do kompletu z posiadanymi hybrydowymi mono-końcówkami, no i z czasem pewnie też chciałbym wymienić Yary na Tempo 6

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

telewizor jest "na styk" :) a w sumie wolę, żeby jednak był niżej, bo nie lubię "zadzierać nosa" :)

tak, o dyfuzorach cały czas myślę i mam w planach.

Cieszę się, że Ci się podoba :)

w planach mam jeszcze zmianę zestawu Primare na lampowy przedwzmacniacz Vincenta i takie samo CD - do kompletu z posiadanymi hybrydowymi mono-końcówkami, no i z czasem pewnie też chciałbym wymienić Yary na Tempo 6

Miałem na odsłuchu Vincenta 237 i stosunek jakości do ceny był słaby. Osobiście po odsłuchach różnych marek Vincenta juz omijam :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Słucham w pokoju bazy na krótszej ścianie 3,3m zaś dłuższa ma jakieś 4,5m, trójkąt ~równoboczny 1,5m.

Kamilku napisz , czemu nie wykorzystujesz pomieszczenia by wyciągnąć dużo więcej z systemu ?

Kamilku napisz , czemu nie wykorzystujesz pomieszczenia by wyciągnąć dużo więcej z systemu ?

To znaczy, co widzisz nie tak ?

Sporo kombinacji próbowałem we wcześniejszym pokoju 3,5m x 4,5m( po odjęciu szaf). Na początku próbowałem od forumowych zaleceń: 0,5m od sciany tylnej do monitora, 0,8m od boków do ściany, trójkąt równoramienny z miejscem odsłuchu w stosunku do rozstawu kolumn: 1,2-1,5. I oscylowanie ustawień koło tych wytycznych. Potem ustawienie w osiach elipsy pomieszczenia monitorów.

Te ustawienia niewiele zmieniły w dzwięku głównie miejsca gdzie różnica była na basie na tonalności również ale to pomniejsza. Dopiero gdy przypomniało mi się że gdzieś czytałem o ustawieniu Georga Cardasa wedle złotych proporcji (aż zapachniało ezoteryką) , kiedy ustawiłem z tym ustawieniem to zrozumiałem o co chodzi tym gościom na forum z głębokością sceny, planami i holograficzną sceną (bez przesady nie mam takiej przejrzystości, ale taki kontekst skojarzyłem ) .

Wyszło że przez ponad 1,5 roku słuchałem na ustawieniu, które nie pozwalało na nic z sugestywności od przestrzeni. Nie zmieniła się tylko przestrzeń ale i polepszył się dzwięk jako taki, miedzy innymi się wygładził na górze, jaki i wyszły lepiej faktury, reszty szczegółów już nie pamiętam, ale było tego sporo. Potem przyszło mi do głowy a w zasadzie skojarzyło mi się ustawienie jakichś niemieckich monitorów aktywnych które to były tutaj na forum (ze zdjęcia) otóż jak to można zwyczajnie nazwać były w pozycji leżącej, choć to dziwne to spróbować można a nawet trzeba dla zwyczajnej ciekawość i być może jakichś zalet. Zaleta była nie spodziewna nie tak spektakularna jak z ustawieniem Cardasa, otóż pasmo średnie-góra stało się spójniejsze, pełniejsze, i trudny do sprecyzowania porządek na scenie horyzontalnie kosztem lekkiego zwężenia wertykalnego. W tym przypadku bilans po stronie zalet jest znaczniejszy. Być może spójność o której wspomniałem leży po stronie ułożenia środków głośników w jednej linii co mogło zmniejszyć ich kierunkowość względem ucha. Po tym doświadczeniu nabrałem wątpliwości co do braku elastyczności w tym ustawieniu podłogówek, jak się sprawa ma w innych monitorach wedle tego ustawienia a odpowiednią tej klasie podłogówką.

Co do kąta ustawienia monitorów znane jest że dynaudio a przynajmniej część serii gra lepiej kiedy skierowane są do środka na tyle kiedy boczne wewnętrzne ścianki nieznacznie są widoczne z miejsca odsłuchowego. A więc jest jakiś kąt ustawienia głośników względem ścianki a słuchaczem, jako że mam położone "leżąco" głośniki zmienia się relacja tego kąta bo ścianki są bardziej do środka względem jakiejś tam wypadkowej miedzy tweeterem a midbasem muszę założyć choć napewno jest ona przesunięta bliżej tweetera. Dlatego u mnie wychodzi tak że ścianek wewnętrznych nie widać z miejsca odsłuchowego, ustawienie mam tak że odnoszę się środkiem tweetera który przebiega w osi równo z podstawą granitową po monitor i to ona wyznacza mi orientacyjną płaszczyznę kąta i najlepiej kiedy jest na skraju, gdy tej płaszczyzny nie widzę z miejsca odsłuchowego. Kąt ustawienia kolumn ma wpływ na głębokość sceny i trochę na ogniskowanie oraz zwężenie sceny.

Niedawno usytuowanie dociążenia "czapki" miałem najbliżej tylnej krawędzi monitora teraz jest ona najbliżej przodu i wpływa to słyszalnie na większą precyzję źródeł i głębokość sceny a także na sam dzwięk, coś się dzieje z wysokimi. Zapewne chodzi tutaj zwiększenie sztywności frontu do którego zamocowane są drivery. Ogólnie wpływ samego dociążenia ma zalęte w postaci prezycji źródeł na scenie i większej głębokości ale ma też wadę bo kradnie pewną swobodę w dzwięku, zapewne którą jest granie samej obudowy.

Ogólnie z braku symetryczności warunków właściwości pierwszych bocznych odbić zdaje sobie sprawę że ich nie ma, z jednej strony wersalka zaś z drugiej telewizor, dwa różne materiały. Na to na razie nic nie poradzę zwłaszcza że nie jestem na "swoim" Ogólnie nie słyszę z tego względu dyskomfortu ale być może gdyby te warunki symetryczne były to różnica by się pojawiła a z nią uwidoczniła by się niedogodność :)

Jest u mnie tak że małe przesunięcia (2-3cm) dla kolumn czy też miejsca odsłuchowego (ciut większe 3-4) są odczuwalne a obecny układ jest jak narazie najlepszy. Efekt między innymi jest taki że na płycie Amused to death na pierwszym utworze 11 sekunda słyszę szczekanie psów za plecami gdzieś bliżej godziny 5tej, ale wystarczy 10 cm bliżej w stronę kolumn by było to gdzieś na godz 4tej a nawet przed. O innych efektach nie wspomnę bo niestety nie pamiętam co gdzie i na której. Ogólnie głośniki znikają chyba że realizacja jakiegoś instrumentu stoi w miejscu głośnika, scena szerokością wychodzi poza bazę mniej lub bardziej od specyfiki nagrania zależy, ale zdarza też się słyszeć że kolumna czasem słychać jak zagra.

Możliwe że wiesz coś co mógłbym tutaj jeszcze zrobić a co nie przychodzi mi nawet do głowy. Jak coś to skrobnij. Pozdrawiam.

Edytowane przez Kamil Ełk

Miałem na odsłuchu Vincenta 237 i stosunek jakości do ceny był słaby. Osobiście po odsłuchach różnych marek Vincenta juz omijam :)

no ja z połączenia sp-t100 z audiofizykami jestem zadowolony. hybrydowe, ciepłe monobloki z przestrzennymi, "sterylnymi" kolumnami ładnie się komponują.

myślę o takim cd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gerard - jakie to masz kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xatt

no ja z połączenia sp-t100 z audiofizykami jestem zadowolony. hybrydowe, ciepłe monobloki z przestrzennymi, "sterylnymi" kolumnami ładnie się komponują.

myślę o takim cd

Ukryta Zawartość

Gerard - jakie to masz kolumny?

Nie wiem jak że skutecznością AP ale jakbyś planował zmienić wzmacniacz w budżecie do 6 tys to koniecznie spróbuj cayina w swoim systemie. W budżecie wyższym jeszcze wyższy model wzmacniacza tej marki , a jeśli przyjdzie wydać 16 tys to jest w Polsce dostępny hiszpański wzmacniacz Ars Sonum. Tam jest taka dynamika, z tego co wiem, że w głowie się to nie mieści przy tym budżecie. Inne aspekty również na bardzo wysokim poziomie.

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

To znaczy, co widzisz nie tak ?

Spróbował bym rozstawić szerzej bo trochę miejsca widzę jest , takie 50-60cm zrobiłoby by dwa metry i moim zdaniem scena powinna być obszerniejsza , a lokalizacja instrumentów bardziej precyzyjna i czytelna .

Ustawić wtedy fotel gdzie trzeba i nie trzymać się kurczowo zaleceń np Cardasa i złotych proporcji .

Przez kilkanaście lat słuchałem z różnych monitorów muzyki i co do położenia głośników na stendzie nie mam zastrzeżeń , też takie próby robiłem i efekty niekiedy były zaskakujące .

Pokombinuj jeszcze trochę może . :)

Ps , pokusił bym się o zasłony , niekoniecznie zaslaniając okno i widoki , ale pustki po bokach okna ufaldowanymi zasłonami wniosą poprawę dżwięku .

Pozdrówko .

Spróbował bym rozstawić szerzej bo trochę miejsca widzę jest , takie 50-60cm zrobiłoby by dwa metry i moim zdaniem scena powinna być obszerniejsza , a lokalizacja instrumentów bardziej precyzyjna i czytelna .

Ustawić wtedy fotel gdzie trzeba i nie trzymać się kurczowo zaleceń np Cardasa i złotych proporcji .

Przez kilkanaście lat słuchałem z różnych monitorów muzyki i co do położenia głośników na stendzie nie mam zastrzeżeń , też takie próby robiłem i efekty niekiedy były zaskakujące .

Pokombinuj jeszcze trochę może . :)

Ps , pokusił bym się o zasłony , niekoniecznie zaslaniając okno i widoki , ale pustki po bokach okna ufaldowanymi zasłonami wniosą poprawę dżwięku .

Pozdrówko .

kombinowałem szerzej, scena szersza ale nie ład się robi z mniejszą precyzją. Zasłony racja może by coś wniosły.

25030039182_984bbe100f_c.jpg

Kolorystyka na tym zdjęciu zresztą i nie tylko bo na wcześniejszych Twoich również jest taka że zawsze miło się patrzy. Podłogowce w tym kolorze nie dość że pasują do całości to i ożywiają na przeciwwadze tak jak ten obraz na ścianie.

Kamil Ełk, dziękuję :)

Moja druga połowa już kombinuje na jaki kolor zmienić tę zieloną ścianę... wszystko to przez kolor kolumn.

Pokażę Jej Twój wpis, to może ominie mnie malowanie ;)

kamil79, diy :) (sam nie robiłem)

Edytowane przez ygrene

Bajzel

25030039182_984bbe100f_c.jpg

Bardzo ładnie i konkretnie,mam nadzieję że tak samo i dźwiękowo :-) Grandy też się ładnie wkomponowały,zresztą tak jak całość.Wykonanie kolumn,KLASA!

Edytowane przez Yeung

ygrene dorzucił bym jeszcze tam patki w wazonie takie jaki masz ale w kolorze pomarańczowym to by było coś pomiędzy brązami a czerwienią.

Zobaczymy, pokombinujemy... w tej chwili muszę ochłonąć, bo jak za szybko się wprowadza zmiany to też nie jest dobrze :)

Yeung, dźwiękowo też zachwycają, a dopiero grają 3 tygodnie.

Edytowane przez ygrene

Bajzel

haaa, zgadzam się, szczerze mówiąc, to tv mogłoby nie być w domu :)

Jest tylko ze względu na resztę domowników...

Kolumienki od binganta? Wykonanie extra...

Mi się zawsze to podoba jak widzę jakiś mały jak już wkomponowany między system telewizorek, to może symbolicznie świadczyć że telewizja została zepchnięta na margines przez czyjąś pasję do audio, fajna symbolika. Co zwyczajnie w większości polskich domów ma odwrotny wymiar.

Coś w tym jest Kamil...

Idealnym rozwiązaniem byłoby mieć swój "mały" pokoik tylko pod audio.

W tej chwili jest to pomieszczenie wielofunkcyjne :)

Bajzel

Mi się zawsze to podoba jak widzę jakiś mały jak już wkomponowany między system telewizorek, to może symbolicznie świadczyć że telewizja została zepchnięta na margines przez czyjąś pasję do audio, fajna symbolika. Co zwyczajnie w większości polskich domów ma odwrotny wymiar.

Mój telewizor jest na parapecie wnęki okiennej,gdzie z okna już nie ma satysfakcji korzystania bo niby jak i gdzie :-) Przyczyniło się to oczywiście ustawieniem stereo na krótszej ścianie,a wiadomo są rzeczy ważne i ważniejsze.

Idealnym rozwiązaniem byłoby mieć swój "mały" pokoik tylko pod audio.

W tej chwili jest to pomieszczenie wielofunkcyjne :)

Tylko czy nie poskutkowałoby to całkowitym odizolowaniem się od reszty domowników??Przynajmniej nie mieliby problemu nas znaleźć :-)

Electry doczekały się nowych standów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi