Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, pantagruel napisał:

Spoko, ważniejszy jest słuch...

😃 ... to prawda , choć Rayem Charlesem w tym wcieleniu , już najprawdopodobniej nie będę ...

W dniu 7.04.2022 o 16:59, pantagruel napisał:

Przecież ja nie mam żadnych podstawek pod kable

Drogi I Szanowny "Olbrzymie" 😏 ,

z góry przepraszam , że wtrącam się w Twój "Ustrój Akustyczny" , chciałbym jednak polecić Tobie , zastosowanie podstawek pod kable wraz z odseparowaniem kabli "od siebie" .

Warto spróbować ! Osobiście nie doceniałem tego rozwiązania , uważałem , że to "następne" naciąganie producentów na swoje "wynalazki" , jednak po namowie Przyjaciela ... wypróbowałem - chyba najtańsze na rynku - podstawki "Cardas" - a ... i efekt mnie NAPRAWDĘ zadziwił . ( Koszty naprawdę niewielkie / pomijalne ) .

Polecam wypróbować . Z ciekawością oczekiwałbym na informację o efektach .

Uprzejmie Pozdrawiam - Marcin .

W dniu 7.04.2022 o 02:34, sir.jax napisał:

Kilka ostatnich fotek to sama elektronika,  a gdzie ustroje zgodnie z tytułem wątku? 

Przeczytaj pierwszy wpis założyciela wątku.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

6 minut temu, xniwax napisał:

Przeczytaj pierwszy wpis założyciela wątku.

Przeczytałem i co...?

Zatem tytuł wątku powinen być zupełnie inny.

Zakłada wątek "wasze ustroje", a nawet o ich nie wspominając w swoim pierwszym poście. 

Dobre.

😆

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Uszanuj intencje autora albo po prostu załóż własny wątek i nie zawracaj gitary.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, Maarcin napisał:

Drogi I Szanowny "Olbrzymie" 😏 ,

z góry przepraszam , że wtrącam się w Twój "Ustrój Akustyczny" , chciałbym jednak polecić Tobie , zastosowanie podstawek pod kable wraz z odseparowaniem kabli "od siebie" .

Warto spróbować ! Osobiście nie doceniałem tego rozwiązania , uważałem , że to "następne" naciąganie producentów na swoje "wynalazki" , jednak po namowie Przyjaciela ... wypróbowałem - chyba najtańsze na rynku - podstawki "Cardas" - a ... i efekt mnie NAPRAWDĘ zadziwił . ( Koszty naprawdę niewielkie / pomijalne ) .

Polecam wypróbować . Z ciekawością oczekiwałbym na informację o efektach .

Posypuję głowę popiołem. Rzeczywiście z kablami to mam niezły bajzel. Masz rację należałoby to uporządkować, a rzeczone podstawki, jeśli nawet nie wniosą nic do dźwięku, to przynajmniej do estetyki ustroju...

6 godzin temu, pantagruel napisał:

a rzeczone podstawki, jeśli nawet nie wniosą nic do dźwięku, to przynajmniej do estetyki ustroju...

... jestem przekonany , że wniosą ... zauważalnie poszerza się scena ,

tak wszerz jak i w głąb ... przepraszam , za sugestię ... chętnie zapoznałbym się z Twoimi odczuciami .

Uprzejmie Pozdrawiam .

W dniu 25.02.2022 o 12:14, tomek11 napisał:

Świadomy wybór, żeby zachować jakąś niesymetrię.

Brr, aż się otrząsnąłem 😁

Przez tę niesymetrię rzecz jasna, a ściana za kolumnami naprawdę fajnie wygląda 🙂

Edytowane przez Adi777
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Maarcin napisał:

... jestem przekonany , że wniosą ... zauważalnie poszerza się scena ,

tak wszerz jak i w głąb ... przepraszam , za sugestię ... chętnie zapoznałbym się z Twoimi odczuciami .

Uprzejmie Pozdrawiam .

Jak dojadą, to skrobnę parę słów. Jak uważasz, czy pod zasilające też warto dać?

Edytowane przez pantagruel
Gość

(Konto usunięte)

Jakiś czas temu dołożyłem zatyczki na wolne gniazda w pre. Też Cardas. I wg mnie zadziałały pozytywnie. Oczywiście, to wszystko też może być autosugestią. Ale skoro lepiej się z tym czujemy...Polecam też sprawdzić u siebie.

Zatyczki.jpg

5 godzin temu, pantagruel napisał:

Jak uważasz, czy pod zasilające też warto dać?

Dzień Dobry Drogi @pantagruel , osobiście używam pod kablami zasilającymi jak i głośnikowymi ( widać to na jednym ze zdjęć , które "wstawiłem" ) , z moich doświadczeń wynika , iż kable zasilające , powinny być odseparowane od siebie i innych jakichkolwiek

"oparć" ( podłoga , ściana , etc. ) , dlatego jeden z kabli zasilających izoluję od ściany ...

... naturalnym korkiem ... pozyskanym z "vibornego ćrvnego vinka" 🙂  ... naprawdę działa 🙂 .

Drogi @pantagruel , odseparowuję także , kable głośnikowe , przy wyciach ze wzmacniacza ... mam dość grube kable , z podwójnym przebiegiem , zatem bez owej separacji , stykałyby się ze sobą ... to także działa 🙂 ... , ... , ... albo sobie wmawiam 😆.

Uprzejmie Cię Pozdrawiam - Marcin .

5 godzin temu, pantagruel napisał:

Jakiś czas temu dołożyłem zatyczki na wolne gniazda w pre. Też Cardas. I wg mnie zadziałały pozytywnie.

Pozwalam sobie ponownie , odnieść się do Twojego - Szanowny i Drogi "Olbrzymie" 🙂 ,

doświadczenia z zaślepkami Cardas - a . Używałem wspomniane przez Ciebie zaślepki bezzwarciowe ( może bez zwarciowe ? ... trudny język ortograficznie mamy ) , w wyjściach RCA wzmacniacza ... NIE przedwzmacniacz jak u Ciebie .

W moim przypadku efekt był nieprawdopodobnie odwrotny ... wyraźnie "stracił" się bas oraz "wypłaszczyła" się góra pasma ... mówię o wzmacniaczu nie o przedwzmacniaczu .

Jest to o tyle dziwne , iż logika i zasada "działania" owych zaślepek wydaje się rozsądna .

Ukłony Niskie .

Gość

(Konto usunięte)

To ciekawe, co piszesz. U mnie efekt "chyba" pozytywny. W każdym razie przyjąłem je bez bólu. Przypominam też, że dawne sprzęty japońskie miały takie zaślepki na wyposażeniu.

Wiesz, po wpięciu, usłyszałem od razu pozytywny efekt, ale oczywiście autosugestia itd... Są i jest ok. Uszy nie bolą. Nie chce mi się sprawdzać wstecz, tzn. wypiniać i porównywać. Po co skoro usłyszałem, że jest lepiej i miałbym sprawdzać jak jest gorzej. Pozdrawiam Maarcin.

3 godziny temu, Maarcin napisał:

W moim przypadku efekt był nieprawdopodobnie odwrotny ... wyraźnie "stracił" się bas oraz "wypłaszczyła" się góra pasma ... mówię o wzmacniaczu nie o przedwzmacniaczu .

Mogłeś zrobić kilka kombinacji, np. co druga parę zaślepiać, te obok wpiętych RCA zostawić wolna lub odwrotnie zaślepić, a kolejną nie itd.

Warto spróbować., polecam.

12 godzin temu, sir.jax napisał:

Mogłeś zrobić kilka kombinacji, np. co druga parę zaślepiać, te obok wpiętych RCA zostawić wolna lub odwrotnie zaślepić, a kolejną nie itd.

Dzień Dobry Szanowny @sir.jax ,

wielkie Dzięki za ciekawe sugestie , wypożyczę raz jeszcze ( mój Przyjaciel jest Właścicielem dużego salonu audio ) i spróbuję raz jeszcze kombinacji , o których piszesz .

Raz jeszcze bardzo Dziękuję !

3 godziny temu, Maarcin napisał:

wielkie Dzięki za ciekawe sugestie , wypożyczę raz jeszcze

Nie ma za co, naprawdę.

A koniecznie  musi to być Cardas, może spróbuj AQ są tańsze i to o wiele tańsze w Topach mają.

U mnie się sprawdziły. 

Edytowane przez sir.jax

2 godziny temu, sir.jax napisał:

może spróbuj AQ są tańsze i to o wiele tańsze w Topach mają.

Raz jeszcze Bardzo Dziękuję - naprawdę 🙂 !

AudioQuest , to jedna z moich pierwszych ( wieeeele lat temu ) marek "kablarskich" , które kupowałem do moich pierwszych zestawów ... aktualnie używam "już legendarnego" - Volcano .

Nie spotkałem zaślepek bezzwarciowych AudioQuesta ... sprawdzę zatem w TopHiFi V&D.

PS. ... o ile pamiętam , do gniazd XLR - występują także - zwarciowe .

Ukłony - Marcin .

8 minut temu, Maarcin napisał:

Nie spotkałem zaślepek bezzwarciowych AudioQuesta ... sprawdzę zatem w TopHiFi V&D.

Marcinie, temat kilka lat temu był również poruszany na forum obok 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

30 minut temu, sir.jax napisał:

temat kilka lat temu był również poruszany na forum obok 😉

Drogi Panie 🙂

... jesteś niezawodny ... Dziękuję Serdecznie , muszę poczytać .

Najserdeczniej Pozdrawiam - Marcin .

Ja korzystam w moim wzmacniaczu z takich zaślepek: 

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem działa na korzyść. 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, miro67 napisał:

korzystam w moim wzmacniaczu z takich zaślepek: 

Ukryta Zawartość

Tez mam takie w pre lampowym, ale nie zauwazylem szczegolnie dzialania. Siedza sobie i tyle ze sie nie kurzy w gniazdach. 

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Pięknie to wygląda (te ustroje akustyczne) i tylko się obawiam czy nie przesadzono z ich ilością? I jeszcze jedna uwaga, ale podstawowa - kolumny stoją tuż przy ścianach bocznych. To jest błąd w sztuce - chodzi o tzw. minimalne odległości kolumn od ścian tylnych i bocznych. Sądzę, że ze względu na tą wymienioną kwestię, nie może ta konfiguracja zagrać na maksimum swoich możliwości. Ale jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

5 godzin temu, miro67 napisał:

Pięknie to wygląda (te ustroje akustyczne) i tylko się obawiam czy nie przesadzono z ich ilością? I jeszcze jedna uwaga, ale podstawowa - kolumny stoją tuż przy ścianach bocznych. To jest błąd w sztuce - chodzi o tzw. minimalne odległości kolumn od ścian tylnych i bocznych. Sądzę, że ze względu na tą wymienioną kwestię, nie może ta konfiguracja zagrać na maksimum swoich możliwości. Ale jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

No cóż,  Twoje obawy i pytania musisz sam rozwiać.  Wiesz jak to jest ,, każda sroka swój ogon chwali".  Więc jeżeli Łódź jest w Twoim zasięgu, to zapraszam.

"dywan", "czy aby nie za blisko"? Poważnie? Qrczaki, po to chyba te wszystkie ustroje akustyczne, wytłumienia w narożnikach, żeby nie trzeba tego było dodatkowo dekorować cicikiem na podłodze, czy oddalać od ścian.

Co do "błędu w sztuce", że kolumny nie maja stać przy ścianach - to zależy od kolumn i nie jest to jakaś żelazna reguła. Klipschorny przykładowo mają stać z zasady w narożniku pokoju. Monitory w obudowie zamkniętej też nie koniecznie muszą trzymać dystans. Myślę, że właściciel takiego sprzętu dokładnie wie co robi.

Do pełni szczęścia brakuje Lagavulina 16YO 🤡

5 godzin temu, sarvaveda napisał:

Witam.

I chyba brakuje jakiegoś dywanu na podłodze ?

do pełni szczęścia

To nie Japonia, u mnie siadamy na kanapie 😊.

6 godzin temu, miro67 napisał:

......jeszcze jedna uwaga, ale podstawowa - kolumny stoją tuż przy ścianach bocznych....

Chyba nie tak blisko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafał.M
I jeszcze jedna uwaga, ale podstawowa - kolumny stoją tuż przy ścianach bocznych. To jest błąd w sztuce - chodzi o tzw. minimalne odległości kolumn od ścian tylnych i bocznych…..Ale jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Zastanow sie, dlaczego w wiekszosci wypadkow kolumny powinny stac w odleglosci od scian?
Ze wzgledu na odbicia od tych scian. Im wiekszy odstep, tym cichsze i pozniejsze.
Ale moze w tym przypadku, ze wzgledu na ta masywna adaptacje akustyczna, do tych odbic nie dochodzi, wiec odleglosc od nich nie odgrywa roli.

Ale fakt, ta gola kamienna blyszczaca podloga, jest troche dziwna i niekonsekwentna
  • Pokaż nowe odpowiedzi