Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

bumkrowiec, Twoj sprzęt gra dla Ciebie, jeżeli jesteś z niego zadowolony to... o to chyba w tej zabawie chodzi nie:-)?

Pozdr.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Redaktorzy

bumkrowiec - jeśli nie wiesz czemu źle ustawiłeś Swoje zabawki to poświęć trochę czasu na zapoznanie się z uwagami nt. ustawienia np. kolumn. Sugeruję bliższą znajomość z "wyszukiwarką".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

ps. na rozgrzewkę porównaj zdjęcia z tego wątku ze swoimi i ....... znajdź 3 różnice w ustawieniu kolumn u forumowiczów i u Siebie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

mały pokoj= bałagan, brak mijsca, brak mozliwosci normalnego ustawenia kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8444-100008606 1170297009_thumb.jpg

post-8444-100008607 1170297008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tez mam- ale takie za 50 zł (philips sbc hp 200)

oglnie- za ta cene ktora dałem za skompletownaie "tego czegos" + elektronika chyba nie znajdzie sie nic lepszego (za ta cena)

• Redaktorzy

W takich spartańskich warunkach jedyną alternatywą dla zestawu słuchawkowego jest kupno monitorów bliskiego pola. Skoro i tak w Swoich pokojach macie kompy to zamiast komputerowych pierdziawek może warto postawić coś bardziej przypominające sprzęt grający i pozejmować pozostałe rupiecie z meblościanek i podstawek na kwiaty?

Fr@ntz

"I am an audiophile"

pierdziawki- czytaj tylnie satelity----> lepsze nie sa mi potrzebne bo mam aplituner z pro logiciem czyli pasmo tyłów jest ograniczone do 7 kHz.

u mnie ustawienie kolumn jest raczej poprawne (jedynie przednie musiałem dac pod sufit --> sa pochylone w strone słuchacza.)

efekt psuje jedynie tylko duzo gratow w pokoju :/

W 10 m 2 można też uzyskać b.dobre efekty z ustawieniem sprzętu i gra nawet nieźle (naprawdę nie źle) - tylko trzeba trochę popracować nad tym, ale sie opłaci. Pozdrowienia

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

da sie uzyskac tak amalym pokoju dobre efekty:)

moja kobieta w 8m2 zmiescila dwie kolumny tonsil duet:), 3 akwaria(102l{narozne} i 2*40:) i inne rzeczy przydatne w pokoju jak biurko szafe i lozko:)

ale niedlugo przenosi do pokoju ktory bedzie mial 12m2 a w pokoju bedzie akwa 500 l:)

zobaczymy jak to zagra w wiekszym pokoju:)

Fr@ntz, 24 Lip 2006, 19:29

>W takich spartańskich warunkach jedyną alternatywą dla zestawu słuchawkowego jest kupno monitorów

>bliskiego pola. Skoro i tak w Swoich pokojach macie kompy to zamiast komputerowych pierdziawek może

>warto postawić coś bardziej przypominające sprzęt grający i pozejmować pozostałe rupiecie z

>meblościanek i podstawek na kwiaty?

Fr@ntz --> bardziej sklaniał bym się w stronę zestawu słuchawkowego :)

Witam. Z tego co wywnioskowałem to złe polożenie sprzętu dotyczy kolumn załączam mały plan pokoju.

LEGENDA:

d - kolumny kenwood 70 wat

B - biurko

k - krzesło

S i zioelony kolor to wzmacniacz itdpostawione na szafie

s - szafa

P - paraper

A - koloumna altus

Ł - łóżko

Pokój ma osiem metrów kwadratowych

łóżko na miejsce biórka nie wejdzie - za duże.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień dobry

Czy wśród szanownej forumowej braci jest jakiś budowlaniec-audiofil?

Ja dopiero buduję swój dom, ale już myślę o ustrojach. Salonik (23,5m^) będzie tam gdzie stoi Majsterek. Planuję na ścianie za głośnikami połozyć takie wapienne kostki/kafle/płytki (?) imitujące skałę. Te cuda mają bardzo nierówną powierzchnię co teoretycznie zwiększy rozproszenie dźwięku za głośnikami. Jak będę w OBI to porobię fotki, może ktoś takie ustrojstwa ma na ścianie i mi doradzi czy warto wszak około 40zł za 0,5m^ to tanio nie jest (a chcę mieć w tym całą ścianę!!).

Ponadto czy strop terriva oprócz dobrych parametrów termicznych ma duży współczynnik pochłaniania dźwięku? Domyślam się, że ma większy niż strop tradycyjny - wylewany.

Powiedzcie co myślicie o tynkach z regipsu! Planuję tradycyjny tynk mokry, ale jeżeli np. tynk z regipsu może mieć pozytywny wpływ na akustykę pomieszczenia to moze warto obłożyć pokój regipsami?

Wybaczcie to delikatne lamerstwo ale kto pyta nie błądzi a pomyłki na budowie dużo kosztują ...szczególnie, że ze swojego portfela!!!

:-)

Pozdrawiam i proszę o garśc podstawowych nawet porad z tego zakresu. Przeleciałem przez wyszukiwarkę, ale za dużo tam nie ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Budowlańcem nie jestem(i dobrze), ale akurat pewne rozwiązania w domu mam. Suche tynki nie wiem jak wpływają na akustyke , ale wiem że lubią pękać i nikt mi nie powie że coś jest źle zrobione tak mają. Na szczęście tylko w jednym pokoju pokusiłem się o takie rozwiązanie.

"Kamień" na ścianie moim zdaniem wygląda super. Szarpnąłem się na jedną ściane a'la Egipt koszt 1500 raczej w akustyce nie pomoże chociaż wygląda efektownie więc warto.

czubekst-ce > przyjdzie się tam zarejestrować!

marko3T> Też mam mocno mieszane uczucia wobec regipsów i raczej ich nie chcę. Myslę, że tylko gdyby one miały zasadniczo poprawić akustykę to bym się na nie zdecydował. Zgodzę się też z tobą, że kamień na scianie może robić wrażenie! To jest raczej rozwiązanie niepospolite. :-)

Jazz :-)>

Wraz z małżonką mamy działkę o powierzchni 28 arów. Zagospodarujemy tylko jej połowę, chyba, że sobie kupię kombajn do koszenia trawy i co miesiąc wezmę 2 dni urlopu na samo koszenie. Domek budujemy nieduży: parteróweczka 112m^. Nie jestem zwolennikiem dużych domów - bo mnie na taki nei stać :-) Oczywiście, że salon 60m^ mógłby być ciekawszy, ale to nie na mój portfel. Przecież to nie tylko o kilkadziesiąt bloczków suporeksowych chodzi, ale także o instalacje, wykończenie, dach ...a potem o ogrzewanie takiego hangaru i oczywiście system, który te 60m^ nagłośni. Warto o tym pamiętać podczas wybierania sobie projektu :-)

• Redaktorzy

link do audiofilskiej budowy "u konkurencji":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

thanx guys!!!

:-)

...aaa to Elberotha jest?! To ja moge najwyżej sobie poczytać z przyjemnoscią.

Takiego pokoju to nie zrobię z dwóch powodów:

1. Hajs, sos, kosiwo, dziengi, etc.

2. Nie zamierzam się tak wyalienować w swoim własnym - RODZINNYM domu! Raczej preferuję salon(ik), gdzie można także gazetę poczytać, gości podjąć przy muzyce i cartoon network obejrzeć niż celę więzienną z systemem i płytami.

...może na starość punkt nr2 ulegnie zmianie. Punkt nr1 raczej nie :-)

pozdrowionka

>jaro_001

Regips mam przyklejony do ścian, jedno co na pewno to idealna gładkość. Ale myślę sobie o czymś innym, korek na ściane za sprzetem, co wy na to? Jest to dość chropawe i wygląda przepięknie.Ma to ktoś może?

Oto mój ustrój i sprzęt :)

Ukryta Zawartość

post-9014-100008564 1170297067_thumb.JPG

post-9014-100008565 1170297065_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi