Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, J4Z napisał:

A i tak wiemy że wolałbyś Ty kupować. ❤️

A pewnie. Ale co poradzę. 😞

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

9 godzin temu, xajas napisał:

Nie, wtedy siadasz na subwooferze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypominam, że szczegółowy instruktaż jak osiągnąć szczyty doznań subuferowych znajduje się w filmie Private Parts.Miłego oglądania.

Ukryta Zawartość

W dniu 12.02.2025 o 11:29, Tal napisał:

Dobry przyjaciel poprosił mnie abym pomógł mu złożyć zestaw stereo do dedykowanego pokoju w którym głównie będą odbywały się próby, bo znajomy gra na basie i nasz inny przyjaciel gra na perkusji, a przy okazji chciałby, aby była tam też możliwość posłuchania muzyki. Pomieszczenie ma około 16m² i jest w trakcie adaptacji. Przyjaciela mocno ogranicza budżet i choć nawet w tych tanich przedziałach finansowych jest w czym przebierać to jednak zdecydowana większość to szroty i paździerze, więc zasugerowałem, że aby cieszyć się przyzwoitą jakością i dobrym brzmieniem trzeba moim zdaniem wydać co najmniej 600zł na element, czy to wzmacniacz, czy kolumny, czy DAC i tym sposobem przeglądając obecne oferty natrafiłem na kanadyjskie dwudrożne podłogówki firmy Mirage. Pewnie większość z was nie kojarzy tego producenta, ale ja gdy zaczynałem przygodę z audio w latach 90 to jedynym źródłem wiedzy na ten temat było czasopismo HiFi i Muzyka, a tam w roku około 1999/2000 pojawiła się bardzo entuzjastyczna opinia na temat Mirage FRX-3 (monitory), które bardzo chwalono za jakość brzmienia, które cechowała dynamika i bardzo dobrej jakości bas, gdy więc zobaczyłem ofertę Mirage FRX-5, które od zawsze mnie intrygowały to długo się nie zastanawiałem tym bardziej, że zachowane były w bardzo dobrym stanie. Mirage to kanadyjski producent podobnie jak Paradigm i obie firmy stawiają na dynamikę i wyśmienity bas i tak jest w przypadku tych podłogówek. Jeśli można tak określić to jest to kanadyjska szkoła brzmienia czyli mega fajny bas, dynamika, czystość, naturalność i mega kultura. Z tym, że ja to mam je podpięte pod moją elektronikę, a przyjacielowi już zakupiłem za 6 stów NAD 326BEE od pierwszego właściciela w pełnym komplecie i na początek pożyczę mu mojego DACa DiY na Wolfsonie WM8741, więc myślę, że to zagra zwłaszcza, że te Mirage to co prawda był zakup w ciemno, ale jednak mega trafiony. Dam też znajomemu moje granity, które okazują się idealne wymiarowo, bo jednak na moje ucho trochę za nisko stoją te kolumny, dlatego zamówiłem kolce z podkładkami. Kolumny choć kupione co prawda od handlarza, ale sprowadzone były z Norwegii i jak na swoje lata są bardzo zadbane. Czekam więc na kolce z podkładkami, zworki i kabel głośnikowy dla przyjaciela no i NAD'a i będzie można wszystko spinać niedługo, ale kolumienki mega mnie zaskoczyły zwłaszcza pod względem basu, który schodzi nisko i jest mega dynamiczny i zróżnicowany. Jeśli macie możliwość nabycia kolumn tej marki to się nie zastanawiajcie, bo choć marka mało znana to dla nie których na pewno kultowa.

Ukryta Zawartość

OBRjoEv.jpeg

Ukryta Zawartość

nie wiem co tam jest napisane , jak widzę to oczy mnie bolą , a mózg podpowiada nie , ale jestem podwrażeniem że ci się chciało tyle pisać 👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 7.02.2025 o 18:50, broniasz napisał:

A ileż takie cacuszko kosztuje, jeśli wolno.

Ostatnio nabyłem takiego w idealnym stanie nawet z org pudlem za 600zl, ale to byla szybka okazja. Teraz krzyczą za takie nawet ponad 1000zl albo i 2 co jest w ogóle przesadą. 

?👈

7sxRd6u.jpeg

Niczym nie zaskoczyły, nie zszokowały, a nawet fajne te Kossy są. Takie do słuchania muzyki są.

Edytowane przez J4Z

.

Ktoś na jednej z wcześniejszych stron wspomniał o pomyśle słuchawek z subwooferem - mój rozum aż krzyknął "eureka"!

Czego potrzebuję do takiego kombo? Wzmak z dziurą słuchawkową i wyjściem na suba? Czy coś jeszcze jest potrzebne? I jak dobrze myślę - ten sub chyba nawet nie musi być jakiś super szybki (i drogi), prawda?

To może być dla mnie rozwiązanie, głośna muzyka którą jedynie słyszą uszy to w mojej opinii profanacja i robienie z siebie wariata. Brakuje ciśnienia w ciele.

Edytowane przez D4ncer
7 godzin temu, J4Z napisał:

Niczym nie zaskoczyły, nie zszokowały,

Daj im pograć z 200 godzin, to zobaczysz. To fajne słuchawki. Lubią muzykę.

Nie jest to ostatnie słowo w dziedzinie rozdzielczości, za to brzmią ciepło i mają fajny bas. IMO warte swojej ceny.

Moje Chińczyki (Soundmagic i 1More) miażdżą Kossy precyzją i dokładnością ale wciąż czasem lubię PortaPro posłuchać. A już do filmów - MIODZIO!

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wrócą moje Senki od kolegi, porównam z Koss i pomyślę czy zostawić. Bardzo podobne granie z tym że Senki jaśniejsze i potrafią zaszeleścić niższą, niemęczącą górą. A później sobie poszperam w rynku słuchawek do kilku tys. 

Ale też podbite wszystko od 800 czy tam 1000Hz w dół. 😀

Edytowane przez J4Z

.

Kossy mają fajnie zestrojoną górę, troszkę może ciemną, ale blachy potrafią bardzo fajnie zabrzmieć, bez syczenia czy szelestu.

11 minut temu, sir.jax napisał:

Jakie Senki Ci szeleszczą Adrian?

Nie znasz ich. cx sport 

Edytowane przez J4Z

.

5 minut temu, J4Z napisał:

Nie znasz ich. cx sport 

O nie znam, jedyne portable jakie mam to Senki PX100 2 szt, każda na innym kabelku i każde inaczej troszkę grają 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Mam je z 10 lat. Mi się bardzo podobają. Takie mega ciepłe, z dużym basem granie to jest, ciut rozjaśnione właśnie, niekoniecznie dobrej jakości niższą górą. 

Edytowane przez J4Z

.

8 minut temu, J4Z napisał:

Wrócą moje Senki od kolegi, porównam z Koss i pomyślę czy zostawić. Bardzo podobne granie z tym że Senki jaśniejsze i potrafią zaszeleścić niższą, niemęczącą górą. A później sobie poszperam w rynku słuchawek do kilku tys. 

Ale też podbite wszystko od 800 czy tam 1000Hz w dół. 😀

Dlatego kupilem dawno temu Sony 1000Xm3, a potem xm4. Świetne, rozrywkowe słuchawki, które dają banan na usta. Po przeróbce tych całych Sennheiser, AKG, Grado nie widzę nic bardziej relaksującego do normalnego słuchania. 

?👈

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Dlatego kupilem dawno temu Sony 1000Xm3, a potem xm4. Świetne, rozrywkowe słuchawki, które dają banan na usta. Po przeróbce tych całych Sennheiser, AKG, Grado nie widzę nic bardziej relaksującego do normalnego słuchania. 

Używam kosząc trawę, potwierdzam ale nawet po kablu gdzie grają lepiej (najlepszy kabel jest z wersji pierwszej) jednak takie AKG K 702 fajniej grają z dobrym wzmacniaczem a są tańsze (fakt bez redukcji szumów)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Najlepsze znane mi słuchawki bezprzewodowe (nie jestem fanem, staram się używać jak najmniej - 90% słuchawki na kablu 10% wireless) to Soundcore Liberty 3 Pro. Są to słuchawki hybrydowe - głośnik dynamiczny do basu i 3 przetworniki armaturowe na inne częstotliwości. Porównywałem z najlepszymi wireless Soniaczami i B&O i Chińczyki wygrywają w krótkich abcugach. Wady? Absolutnie beznadziejna aktywna redukcja hałasu. Nędza. Zalety? Przy pierwszym użyciu słuchawki robią Ci... audiogram dla P i L ucha - puszczane są dźwięki o różnych częstotliwościach z narastająca głośnością. Ty masz zaznaczyć moment, gdy słyszysz coś w słuchawce. Ta korekcja jest wprowadzana do słuchawek z niesamowitym efektem. Każde słuchawki powinny to mieć. Bajka.

Niestety - ich następca Soundcore Liberty 4 Pro ma już mniej przetworników armaturowych, wygląda gorzej i gra gorzej. Rezultat jest taki, że pozostałe jeszcze w handlu nowe egzemplarze poprzedniego modelu mają chore spekulacyjne ceny.

Edytowane przez il Dottore

47 minut temu, J4Z napisał:

Soundcore ma dobre opinie poza AS/FA

Soundcore to firma kozacka. Mam ich głośnik BT wielkości może paczki fajek a spokojnie używalny w plenerze. Gra głośno i czysto. Cena - śmieszna.

Wiesz, że i ja mam. ;D Mam nawet i dwa takie same, jeden w kuchni, a jeden wędruje między pokojem, łazienką. 

Jednak góra w Liberty 3 Pro wygląda, jakby chciała mnie zmęczyć. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Ukryta Zawartość

Po czym to poznajesz?

Ukryta Zawartość

40 minut temu, J4Z napisał:

To nie ma najmniejszego znaczenia. Nikomu nie gra na bazowym wykresie, bo każdy robi audiogram i ma indywidualną krzywą częstotliwości.

A, zapomniałem... Ale to że ja słyszę do ok. 15khz, nie oznacza, że lubię pasmo powyżej 10k. Bardzo nie lubię tbh. Ale skoro obaj lubimy Kossy, przyjmę, że ta opcja audiogramu może działać dobrze. Niestety na tę chwilę nie szukam słuchawek do ucha, więc się nie dowiem. 

Edytowane przez J4Z

.

20 minut temu, J4Z napisał:

na tę chwilę nie szukam słuchawek do ucha, więc się nie dowiem. 

To już model zastąpiony przez nowy i niestety gorszy. Dziwne. Nie po chińsku to.

20 godzin temu, rafal735r napisał:

Włącz wibracje w telefonie i wsadz do kieszeni. 

Miałem coś innego zaproponować,ale dostałbym bana...
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi