Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Mi się wydawało, że kolumny stoją wciśnięte w kąty by nie przeszkadzały w normalnym użytkowaniu mieszkania (nie grają, maskownice założone). Na odsłuchy właściciel wysuwa je z kątów, tak nakazuje logika :) Ale jeśli grają jak stoją... hmm... to ja przepraszam, myślałem że to forum audiofilskie, a legendy o nowobogackich kupujących sprzęt dla szpanu, stawiających go gdzie popadnie (w kąty) to legenda ;P

I love the sound of crashing guitars

Gość ata77

(Konto usunięte)

chyba zle zrozumiales.chodzi o to zeby dac muzyce pograc. Wiecej powietrza = wiecej dzawieku. Empirycznie sprawdzone. dziwie sie, śe ludzie wkladajacy kilkadziesiat tysiecy w klocki i kolumny wciskaja je pozniej w katy i kupuja nowe szukajac nowego lepszego brzmienia.

Doszły kolejne perełki... Philips DAC-960 o powalającej budowie (spód z blachy 3mm, odlewany szkielet) oraz Philips FA-960 (już trzeci z kolei).. w tle aktualnie używane JPW ML-910

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam w nowym roku i życzę pomylności, aby był lepszy od minionego.

Jak ktoś ma salon 60 metrów kw. to może dawać kolumnom po pare metrów z boku i dwa metry z tyłu, mój jest duuużo mniejszy. Wysuwanie kolumn do przodu na czas odsłuchu to słaby pomysł, stałyby w ciągu komunikacyjnym, a z mieszkania korzystają też inni domownicy.

Micke 13 > nie jestem "nowobogackim audiofilem", nie kupiłem sprzętu dla szpanu, bo moi goście mają gdzieś co u mnie gra i wogóle ich to nie interesuje, więc źle trafiłeś Kolego.

ata77 > nie wciskam swojego sprzętu w kąty, nie poszukuję lepszego brzmienia i nie kupuję nic nowego, więc też źle trafiłeś Kolego.

@ALTON ciekawie byłoby porównać jak by ten Philips DAC zagrał w porównaniu z takimi Zero DAC ,ZHAOLU ,dr DAC itp .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> RGB

Nie oburzaj się kolego, to była tylko jedna z opcji, napisałem też że możliwe że sprzęt stoi w kontach gdy nie gra taaak ? ;P Dla świętego spokoju napisz wreszcie że tak ;) Mimo wszystko radzę na przyszłość wklejać fotki sprzętu w gotowości bojowej, czyli ładnie ustawionego, ze zdjętymi maskownicami i zapuszczoną płytką ;)

ALTON widze oboje lubimy "dusze" w sprzecie tylko ze... nie za bardzo lubisz te klocki, a nie za malo muzyke? Bo z tego co widze, to te kolumny nie daja rady (nie ze wzgledu na sound, a calkowite zasloniecie ich) ; >

Gość ata77

(Konto usunięte)

RGB, 1 Sty 2009, 12:16

ta77 > nie wciskam swojego sprzętu w kąty, nie poszukuję lepszego brzmienia i nie kupuję nic

>nowego, więc też źle trafiłeś Kolego.

Nie traktuj sprawy osobiscie. ja tez nie mam salonu 60m. Normalnie słuchajac odsuwam kolumny od scian i tak zeby sie widzialy. Pare metrów dostaly kiedy zrobiłem eksperyment i postawiłem je wlasciwie prawie na srodku pokoju. Wrazenia i zdjecia opisałem kilka stron wczesniej. Spróbuj poeksperymentowac z ustawieniem gwarantuje, że warto.

Siema RGB ja bym wywalił te szuflady z komody i zamontował półkę,komoda zostanie,żona zadowolona i jest miejsce na sprzęt. Wilk syty i owca cala hehe pozdro.

jestescie baranami i tyle. na zdjeciu RGB nic nie widac - sugerujecie sie ciasnym kadrem!

jak po takim kadrze nie da sie stwierdzic jak stoja kolumny - przeciez nie widac odniesienia czyli scian pokoju!

RGB, zrob zdjecie tak zeby bylo widac przestrzen a nie kompozycje do ramki!!!

OK., to teraz ja, żeby nie było że krytykuje innych, a gorzej mam u siebie ;)

Na wstępie przepraszam za jakość fotek, dysponuję tylko tanią kamerką internetową :]

Fot 1. Na ścianie za plecami ustroje rozpraszająco-tłumiące. Legendarne, niesamowicie skuteczne w swej prostocie wytłoczki po jajkach ;) Likwidacja wielce uciążliwego echa, co za tym idzie lepsza przejrzystość dźwięku w pokoju.

Fot 2. Na suficie styropianowe ustroje rozpraszające ala dyfuzory. Tu efekt jest mniej odczuwalny, po prostu sufit zajmuje stosunkowo małą powierzchnię w moim pokoju. Na pewno uległa poprawie separacja instrumentów na scenie i ogniskowanie źródeł pozornych.

Fot 3. Tutaj duże, płaskie powierzchnie pierwszych odbić zasłaniam ciężkim, wełnianym materiałem. Widać też zabudowane rogi pomieszczenia, tam powstają strzałki niskich częstotliwości.

Ukryta Zawartość

post-2325-100007992 1230841700_thumb.jpg

post-2325-100007993 1230841700_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fot 1. Prawa strona. Bezpośrednio za kolumnami powiesiłem kawałki ciężkiego, wełnianego materiału, widać też zbawienny na eliminację fal stojących skos ściany. Dzięki temu, że materiał wisi w pewnej odległości od tylnej ściany pochłania niższe częstotliwości. Jakiekolwiek inne eksperymenty w stylu wytłoczek po jajkach na tylnej ścianie, zmulały bas. Na dole widać też trochę pułapkę basową (bas-trap). Oba typy ustrojów dały mi lepszą czytelność najniższych częstotliwości, w troszkę za małym dla moich Dynak 52SE pokoju :]

Fot 2. Tutaj ta sama pułapka w zbliżeniu. Na razie eksperymentuje z jej konstrukcją/strojeniem to też wygląda z pewnością dziwacznie ;P

Fot 3. Lewa kolumna, analogicznie do prawej, komplet miekko/twardych ustroi ;)

Ukryta Zawartość

post-2325-100007989 1230841737_thumb.jpg

post-2325-100007990 1230841737_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fot 1. Scena stereo. Jak widać kolumny dociśnięte stertą gazet (niestety nie audiofilskich ;P) i butlami z wodą, która dobrze tłumi drgania ;) Oczywiście na czas gdy nie słucham muzyki butle zdejmuje z kolumn.

Fot 2. Kolumny stoją bezpośrednio na granitach (pomiędzy jest jeszcze mięciutka szmatka) który doskonale odbiera i tłumi drgania, granit stoi na kolcach, dalej są już zasypane piaseczkiem standy Ostoi. Niżej, czego już dobrze nie widać, standy stoją na swoich kolcach i na płycie mdf (w planach zamiana na granit), która to z kolei na... kolejnych kolcach i dopiero pod nimi jest duża, ciężka płyta marmurowa leżąca bezpośrednio na podłodze. Nie zgubiliście się ? ;) To lecimy dalej :D

Fot 3. Sprzęt elektroniczny stoi na dwóch, wielkich płytach granitowych, każda po ok. 35kg. Płyta na której stoi pre i CD, nie leży bezpośrednio na podłodze lecz na kolcach. Jak widać dodatkową amortyzacją i dociskiem są kolejne dwie butle z wodą ;)

Ukryta Zawartość

post-2325-100007986 1230841775_thumb.jpg

post-2325-100007987 1230841775_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fot 1. Pre i CD z bliska. CDek będzie stał najprawdopodobniej na kolcach, mam go ledwie drugi dzień więc na razie słucham jak gra bez nich.

Fot 2. I na koniec audiofilskie periodyki wypełnione gwiazdkowymi recenzjami o Rotelach na końcówkach Rotela hehe ;P Na serio, kiedyś podczas puszczania płyty testowej, na niskich częstotliwościach odkryłem że obudowy końcówek mi rezonują. Prosty zabieg położenia na nich kilku gazetek wyeliminował nieprzyjemną przypadłość :)

Ukryta Zawartość

post-2325-100007984 1230841815_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koszt całości adaptacji to 80zł na granity pod kolumnami i z 30zł na kolce (4 pary, inne są mojego pomysłu). Reszta albo już była na wyposażeniu pokoju, albo jest ze strychu albo została mi wspaniałomyślnie przekazana od ludzi dobrej woli :) O jajkach nie wspominam bo są częścią mojej diety ;P

Okna nie pokazałem ale jest na nim bardzo gustowna roleta słomkowa, no, jeśli jeszcze ją policzyć to kosztowała z 40zł :)

To by było na tyle. Proszę nie wyzywać od wariatów ;P Wszystkie pomysły i ustroje podlegają naturalnym prawom fizyki, nie ma tu nic z audio-voodoo ;)

Pozdrawiam ludzi pozytywnie zakręconych ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi