Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

No i może sobie przestawia, nawet do fotografii, i co z tego??

a może właśnie ma wolny pokoik i tylko dla siebie i tak też stoją sobie od jakiegoś czasu te kolumny?

Zazdrośniki ;-))

Al_Bercik, 31 Sty 2010, 13:51

>Hej, dla zainteresowanych wrzucam jeszcze kilka zdjęć z szerszej perspektywy.

Chyba się trochę spóźniłem z gratulacjami bo dyskusja przeszła już na drugą stronę ale aż grzech nie skomentować takiego pokoju do słuchania muzyki.

Al_Bercik - gratulacje nie tylko pięknego pokoju i fajnego systemu ale przede wszystkim kompleksowego podejścia do tematu.

Miło obejrzeć sobie taki rodzynek w tym wątku - właśnie po to został założony :-)

Można teraz brać przykład (oczywiście na miarę swoich możliwości finansowych).

de_moon

A ja jak najbardziej popieram to ustawienie, co więcej, pojechałbym z nimi chyba jeszcze trochę do przodu, żeby z równoramiennego zrobił się przynajmniej równoboczny. No i ryzyko potknięcia się zmniejszy mimo wszystko, a magia może jeszcze wzrośnie :)

Troche burdel mam w pokoju, ale co tam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1141-100003680 1265051270_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu ma facet chociaż kilka płyt, a nie tylko surowa elektronika na fotce plus pięć samplerków na parapecie

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

"Tu ma facet chociaż kilka płyt, a nie tylko surowa elektronika na fotce plus pięć samplerków na parapecie"

Pod moim sprzęcikiem stoi taka skrzyneczka mieści w sobie 1000 płyt :) jak ktoś lubi wystawiać płyty na pokaz to ok ja tam wole je trzymać w ukryciu.

1000 płyt to jest prawie 9 metrów gdyby je ustawić grzbietami więc o ile ta skrzyneczka nie wjeżdża na kilka metrów w ścianę to trzymasz tam piraty w koszulkach. ;)

A właśnie nie piraty:) w koszulkach to i owszem , ja tam słucham muzyki, nie oglądam okładek, a cała sterta opakowań leży w pudle w piwnicy, jak się ma małe mieszkanie to się kombinuje, niestety.

Bronco

Nie rozumiem tej „mody” na przeginanie w ustawieniu kolumn. Dźwięk w linii prostej od wysokotonowych krzyżuje Ci się z pół metra przed głową. To nie może dobrze zagrać.

Takie ustawienie można zastosować w przypadku, gdy słuchasz w kilka osób. Dla jednego słuchacza brak podstaw.

Chyba, że zdjęcie nieco oszukuje.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Bronco,

Naprawdę, ładnie :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Bronko nic się nie przejmuj, pokoik klasa, każdy robi tak jak się mu podoba, to ty się masz dobrze czuć w swoim pokoju:)

YunnanTEA

"Nie rozumiem tej "mody" na przeginanie w ustawieniu kolumn. Dźwięk w linii prostej od wysokotonowych krzyżuje Ci się z pół metra przed głową. To nie może dobrze zagrać. "

Z tym się nie zgodzę, JBL E30 najlepiej zagrały jak dźwięk krzyżował się jakiś metr przed głową, i to zjawisko nie tylko ja zauważyłem.

YunnanTEA,

>Nie rozumiem tej "mody" na przeginanie w ustawieniu kolumn.

Ja też nie rozumiem mody. Ani tej - jeśli to moda - ani innej. Geneza ustawienia wzięła się stąd, że system służy też do wyświetlania filmów/koncertów (tam przed tą półką z płytami, które nie wiadomo czy zostawić, czy je ukryć, zjeżdża ekran) i tak kolumny do projekcji zacząłem ustawiać, żeby rozszerzyć sweet spot - nie mam centralnego, a kanapa dwuosobowa. A później empirycznie - a nie na zasadzie postawienia tezy - stwierdziłem, że to ustawienie również w stereo - w moim pokoju, nie twierdze że gdzie indziej - najbardziej mi odpowiada. Mawiają że to ustawienie trochę zabija przestrzeń - nie stwierdzam tej przypadłości. Zdjęcie trochę kłamie - krzyżówka następuje z 20 cm przed pyskiem słuchacza :)

Nie stawiałbym więc tezy że nie może. A kiedyś w Charkowie dali ślub dwóm mężczyznom. Wszyscy mówili - niemożliwe, niemożliwe. A po roku urodziły im się dwojaczki... :)

pozdrowienia

A jednak.

Doczytałem w „o tobie”, że często słuchacie w dwójeczkę. To by wszystko wyjaśniało.

Zaś dwójeczka dzieci w Charkowie potwierdza, że nie taki diabeł straszny:-)

Wszystkiego dobrego.

YunnanTEA

Bronco, 1 Lut 2010, 21:32

Ale na kabel do lewej kolumny się wykosztowałeś nieźle :)

Ja też chrzanię poprawne ustawienie kolumn i stoją u mnie aż taaak szeroko. Wcina mi głębię, ale dodaje sporo na szerokość. I jest OK. Liczy się radość ze słuchania a nie z ustawiania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze, im dłużej oglądam te fotki tym mam większy mętlik w głowie, co dać za kolumnami, piramidki czy po prostu powiesić grubą zasłonę na szerokość ściany...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Yunan zapewniam Ci że u Bronco gra bardzo dobrze i z super sceną i przestrzenią. Poniżej moje nieco pojechane ustawienie kolumn. Mianowisie kanapa lekko w narożniku oczywiście od głowy mam ponad metr do narożnika. Jedna kolumna wypada na środku pokoju a druga jak widac na fotce. Muszę też kiedys tutaj posprzątać. pozdro

Ukryta Zawartość

post-1385-100003657 1265058728_thumb.jpg

post-1385-100003658 1265058728_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jasne że śmiesznie, ale nie dla mnie bo mi nieźle miesza w możliwości ustawu kolumn. Niestety troche inaczej miało wyglądać to pomieszczenie. Niestety gnój jest nietykalny bo jest nośnym elementem :(

>>PiotrJ, 1 Lut 2010, 22:12

>Yunan zapewniam Ci że u Bronco gra bardzo dobrze i z super sceną i przestrzenią.

aż ciężko uwierzyć, żestereofonia jak ta lala, nie wspominając o basie z jednej strony

Bronco

Bądźmy precyzyjni; jest bardzo dobrze, ale może być lepiej.

Niewątpliwie mam takie skrzywienie. Muzyki słucham najczęściej aktywnie tzn. wszystko inne wyłączone, okna zasłonięte. Przed zgaszeniem światła sprawdzam, czy kolumny stoją precyzyjnie na swoim miejscu. Pełna symetria.

W innym przypadku czuję dyskomfort. Podświadomie zawsze wybierałem odtwarzacze CD z centralną szufladą i wyświetlaczem. Ja wiem, że medycyna notuje podobne przypadki. Nic na to nie poradzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi