Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Hi-endowy sprzęt ma jak najwierniej naśladować prawdziwe instrumenty. Orkiestra symfoniczna do grania potrzebuje sali zaadaptowanej akustycznie za wiele milionów (z koniecznymi przyległościami kilkaset), wykonanej na podstawie projektu na kilkaset tysięcy przez światowych specjalistów. Hi-endowy sprzęt, maksymalnie zbliżony realizmem odtwarzania muzyki do prawdziwej orkiestry, adaptacji akustycznej nie potrzebuje. Najpewniej dlatego, że emituje zupełnie inne fale akustyczne, specjalne, audiofilskie, drogie :) Przecież to logiczne.

Poza tym, każdy kto był w jakiejś sali koncertowej to wie, że najlepiej jest bez adaptacji akustycznej, inżynierowie którzy to projektują za grube tysiaki to banda oszustów, a inwestorzy to banda naiwniaków tak głupia, że bez mrugnięcia okiem wywalą kilkadziesiąt (kilkaset) milionów na te brednie, i tak na całym świecie. Szkoda, że nikt na to forum nie zagląda, zaraz by ich z tych fanaberii wyleczyli.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Orkiestra symfoniczna do grania potrzebuje sali zaadaptowanej akustycznie za wiele milionów (z koniecznymi przyległościami kilkaset), wykonanej na podstawie projektu na kilkaset tysięcy przez światowych specjalistów.

A od kiedy te orkiestry takie wymagające są?

Jakby taki dajmy na to, Mozart o tym wiedział to pewnie z rozpaczy strzeliłby sobie z łuku w plecy i niczego nie napisał a na 100% niczego nie poprowadził.

Panowie, panele nie muszą być brzydkie :)

był ciekawy wywiad z projektantka filharmonii bałtyckiej ktora w paru "ciepłych" słowach odniosła sie do profesjonalnych gabek :) i rozmaitych pudełek przyklejanych do scian

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Szybki cytacik z google, o filharmonii która wg ciebie nie jest zaadaptowana akustycznie? :D

"Czy w takim układzie kogoś zdziwi fakt, że sama akustyka wiedeńskich sal koncertowych jest absolutnie wyjątkowa? Na pierwszej pozycji plasuje się oczywiście „Wielka Sala Towarzystwa Muzycznego“: pod względem techniki dźwięku to prawdziwy majstersztyk, nie tyle polegający na cudzie, ile na wyrafinowanym projekcie architektonicznym. „Gdyby każdy wzorował się na tej sali, nie byłoby konieczności wynalezienia mikrofonu“, pisał Hans Weigel z okazji 100 jubileuszu Towarzystwa. Pod względem wzrokowym „Złota Sala” jest tak porywająco piękna, że podczas uroczystości otwarcia w roku 1870 czołowy wiedeński krytyk Eduard Hanslick pytał, czy nie jest ona aby zbyt piękna i okazała jak na salę koncertową. Dziś nikt nie ma takich wątpliwości – przeciwnie: pełne przepychu wnętrza oraz elegancja sal koncertowych Hofburga, Konzerthaus czy też licznych wiedeńskich pałaców stanowią nieodzowny element udanego wieczoru muzycznego."

No ale ty tam przecież byłeś, to wiesz, że tam żadnych adaptacji akustycznych nie ma, jesteś ziomuś moim idolem, chyba zaraz przeskoczysz discomaniaka jako kultowa postać tego forum, tak ci dzisiaj dobrze idzie :D

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Panowie, panele nie muszą być brzydkie :)

to forumowy projekt ? jakies troche podstarzałe te znajome naszych forumowych projektantów :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jakby taki dajmy na to, Mozart o tym wiedział to pewnie z rozpaczy strzeliłby sobie z łuku w plecy i niczego nie napisał a na 100% niczego nie poprowadził.

Nie kompromituj się. Wiedza w dawnych wiekach na temat akustyki była większa niż dziś. Budowniczowie starożytni potrafili budować amfiteatry na których nawet w ostatnim rzędzie słychać było głosy aktorów, nie korzystających z elektrycznego wspomagania wzmacniaczami. Później budowano opery, w których orkiestra, ani śpiewacy nie mieli mikrofonów, a byli świetnie słyszani.

Dopiero w dwudziestym wieku arogantom wydawało się, ze dzięki wzmacniaczom, mikrofonom i głośnikom można olać prawa akustyki. Po kilkudziesięciu latach okazało się, że nie.

nowy nabytek:)

Dynki 25SE

teraz muszę dopasować akustykę pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33327-0-82939000-1348435610_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dynki 25SE

Jak rozwiązałeś kwestię chłodzenia wzmaka?

Powrót po dłuższej przerwie...

U Niedźwiedzia pięknie jak zawsze.

dzięki.

Teraz jestem na etapie zmiany gramofonu, części okablowania i akustyki.

Jak zakupię to wrzucę fotki.

Jak rozwiązałeś kwestię chłodzenia wzmaka?

Maki praktycznie się nie nagrzewają.

Ta półka nad wzmacniaczem na której stoi cd jest cieńsza niż front więc ma jakieś 4cm powietrza nad sobą.

Ty za to masz doskonałą, jesteś poprostu chodzącym ideałem, ikoną perfekcji i żywym wcieleniem absolutu :)

No w koncu to do kogos dotarlo.

Rezonatorów jest 4 i zajmują łącznie powierzchnię ok 1 m2 - stoją w nieużywanych rogach pomieszczenia. Zostaje mi jeszcze 21 m2 pokoju.

Jakbyście "mądrale od tapczana na suficie" częściej zaglądali do działu Akustyka, to byście wiedzieli, że pisałem kilka razy, że ten ustrój na suficie, to tymczasowo, a później będzie zrobiona "wyspa" z płyty Nida Sonic z wełną mineralną w środku. Tyle w temacie.

To nie dla ciebie bylo zadanie. :)

To Yul mial policzyc sobie zeby sie przekonac ile realnie pomieszczenia zajmie 600l. Tym bardziej, ze rezonatory robi sie od podlogi do sufitu i upycha po katach a nie stawia na srodku pokoju. No ale 600 to licba mogaca robic wrazenie... jak sie nie wie ze pokoj ma litrow 60000. 1% pomieszczenia. Cwierc metra kwadratowego podlogi. To ja wolalbym sobie kupic mieszkanie wieksze o te cwierc metra zeby miec co przeznaczyc na adaptacje.

server unreachable;--

A więc jednak S25 :) gratuluje wyboru.

Teraz jestem na etapie zmiany gramofonu, części okablowania i akustyki.

którą część okablowania zamierzasz zmienić?

Dynki 25SE

Kurcze bardzo ładnie a możesz zrobić foto całego pokoju bo na bocznej ścianie chyba widze jakieś panele?

w kolorze białym czy sie myle?

Na stronie 454 i dalej masz zdjęcia pokoju i link do paneli. Trudno coś znaleźć bo w wątku zdjęciowym zagościli literaci.

Na stronie 454 i dalej masz zdjęcia pokoju i link do paneli. Trudno coś znaleźć bo w wątku zdjęciowym zagościli literaci.

Dzieki;-)

A więc jednak S25 :) gratuluje wyboru.

którą część okablowania zamierzasz zmienić?

do wymiany idzie głośnikowy kimber i zasilający cd.

Na wzmaku zostaje PS Audio AC 3 i XLR AQ SKY i do gramofonu mam Stereovox VESPA.

Edytowane przez niedźwiedź

do wymiany idzie głośnikowy kimber i zasilający cd.

spróbuj wypożyczyć Siltech Classic 550I

świetny kabel, sam mam w planach go kupić do S25

Edytowane przez falek77

Dynki 25SE

No... teraz z tymi monitorami to zagra, tylko te wiszące kable psują wizerunek ;)

...tak było u mnie jeszcze w zeszłym roku (zmiana kolumn)

gościły u mnie też chińskie cuda

Ukryta Zawartość

post-33327-0-08914200-1348529559_thumb.jpg

post-33327-0-28290600-1348529818_thumb.jpg

post-33327-0-95618500-1348529826_thumb.jpg

post-33327-0-82989000-1348529840_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez niedźwiedź

...tak było u mnie jeszcze w zeszłym roku (zmiana kolumn)gościły u mnie też chińskie cuda

Bardzo stylowe pokojiki;-)

Gratulacje;-)

Co nie tak było z KEF-ami, że zostały wymienione na Uher'y?

KEF to "wulkan" dźwięku - nic do nich nie mam ale nie pasowały mi "do ucha" wolałem coś bardziej stonowanego jak USHER.

Teraz zmieniłem elektronikę, pomieszczenie to i na kolumny padło.

Dynki 25SE

Kableki na dłuższe przydałoby się zmienić.

Czemu te Dynki stoją tak blisko ścian? Daj im troche powietrza.

Chyba że WAF słaby ... wtedy w pełni rozumiem i współczuję.

Bardzo ładna aranżacja.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Użytkownicy+

Dynki 25SE

Ładnie to wygląda, ale Mac z Dynkami ? Hmm, musi to grubo grać.

Tak w ogóle to z wątku zrobił się syf. Dobrze, że niedźwiedź wrzucił zdjęcie swoich klocków. Aż miło oko zawiesić.

Nie pozostaje ci nic innego jak się obrazić i poszukać innego forum.

Coraz częściej się zastanawiam nad stworzeniem niezależnej, niekomercyjnej alternatywy... Toście sobie żmiję wychowali ;-).

A co do ostrej krytyki wobec zwolenników adaptacji akustycznej pomieszczeń odsłuchowych - sprawniej myślący winni zdawać sobie sprawę, że stare porzekadło de gustibus non est disputandum (łac. "w kwestii gustów nie powinno się podejmować dyskusji") mimo upływu lat nie straciło na wartości. Wyczucie estetyki bywa niesamowicie różne, indywidualne dla każdego z osobna (patrz wątek o urodzie płci pięknej na bocznicy). To radość z odsłuchu powinna być motywem przewodnim.

Więc może zamiast obrzucać się g*wnem ad personam, realizujmy własne pasje i pozwólmy realizować pasję innym, bez tworzenia jakichkolwiek sekt ;). Nie namawiam nikogo do adaptacji akustycznej pomieszczeń odsłuchowych, mimo że już w starożytności dostrzegano możliwości poprawiania właściwości akustycznych (patrz teatr w Epidauros) nie należy postrzegać tego jako aksjomatu - niechaj każdy czerpie radość ze swojej pasji, czy to z ustrojstwami akustycznymi czy też bez nich - to naprawdę nie jest warte wbijania sobie nawzajem siekier w plecy.

Wracam do odsłuchu moich ulubionych kawałków, życzę wszystkim tego samego. I proszę o więcej zdjęć :). Samemu spróbuję coś wstawić w połowie przyszłego miesiąca.

Edytowane przez pdi90

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

to naprawdę nie jest warte wbijania sobie nawzajem siekier w plecy.

...jaka to bedzie nuda kiedy Imacman po raz milion pierwszy nie bedzie tlumaczyl wplywu dywanika i stolika na odsluch...a romek z arczim jak te pieski kiwajace glowami nie beda mu potakiwac....loj co to bedzie ? co to bedzie?

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

...jaka to bedzie nuda kiedy Imacman po raz milion pierwszy nie bedzie tlumaczyl wplywu dywanika i stolika na odsluch...a romek z arczim jak te pieski kiwajace glowami nie beda mu potakiwac....loj co to bedzie ? co to bedzie?

Przecież pisałem, że nie będę tu już się udzielał, bo jest na to miejsce w zakładce AKUSTYKA. Mam nadzieję, że dyletanci Twojego pokoju będą tam rzadko zabierać głos z powodu barku wiedzy w temacie wpływu dywanika i stolika na przekaz muzyczny.

Niektórzy jak nie mają co napisać w temacie, to napiszą chociażby obok tematu, byle zaistnieć. Fish, gratuluję merytorycznego wkładu w dyskusję!

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi