Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna z definicji Hifi to:

"Parametry, które muszą spełniać urządzenia oznaczone symbolem hi-fi są określone w niemieckiej normie DIN 45500 z roku 1973 (w innych krajach stosowano także normę IEC 268). Dotyczy ona m.in. maksymalnego poziomu szumów i zniekształceń nieliniowych, a także pasma przenoszenia wyznaczonego na podstawie charakterystyki amplitudowej. Pod koniec XX wieku znaczenie terminu hi-fi zmniejszyło się ze względu na fakt, że większość produkowanych wówczas urządzeń elektroakustycznych średniej jakości spełniała normy jakościowe stawiane trzydzieści lat wcześniej najdroższym urządzeniom"

Wg. jednego z portali hifi to:

"Naszym zdaniem sprzęt zasługujący na miano hi-fi powinien zapewnić:

- wysoki poziom głośności w przeciętnym pokoju,

- górną granicę pasma przenoszenia zbliżoną do górnej granicy słyszalnych przez człowieka częstotliwości

- rozciągnięcie pasma w dół do około 70Hz lub niżej

- zachowanie z grubsza prawidłowej równowagi tonalnej

- szum na tyle mały aby nie przeszkadzał przy słuchaniu

- poczucie lokalizacji przestrzennej pozornych źródeł dźwięku

- utrzymanie zniekształceń poniżej progu kiedy są one postrzegane właśnie jako zniekształcenia."

Nie bojmy sie wstawiac wiec tego HiFi, Hi-Endu, nie wazne w jakiej formie. Ma byc zgodny z twierdzeniem autora watku, widokiem na moj sprzet. :)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

a głośniczki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem tego nie robić ;-)

Ukryta Zawartość

Widze ze rozmieszczone z zaleceniem praktykowanym przez AP. Jak scena i glebia?

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Trzeba po prostu przypomnieć czym kierował się założyciel wątku i to uszanować:

"...chcialbym bardzo zobaczyc na zdjeciach gdzies w dziale galeria....i sam pochwalibym sie chetnie.....moze na poczatek po zdjeciu ogolnym. "Widok na moj sprzet".....(przy fotografowaniu lampiakow prosze wylaczyc swiatlo sufitowe)......aparaty w dlon."

W moim pokoju wszystkie światła wyłączone ;)

pokoj3.jpg

No i widac niewiele. Zapalic swiatlo prosze!

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Widze ze rozmieszczone z zaleceniem praktykowanym przez AP. Jak scena i glebia?

Starałem się zgodnie ze szkołą AP ;-). A że to moja samotnia to mogłem pozwolić sobie na wysunięcie kolumn.

Co do sceny i głębi - co bym nie napisał będzie subiektywnym odczuciem. Dla mnie gra suuper. Ale może jestem mało wymagający ;-)

No i widac niewiele. Zapalic swiatlo prosze!

Nie zapalaj. Rewelacyjnie jest. Albo zapal na chwilę - niech kolega zerknie przy świetle i gaś gaś ;-)

Wysuniecie kolumn wlasnie pomaga w kreowaniu sceny i glebi, szczegolnie ze AP skupia sie na tym i na zgodnosci fazowej.

Zdjecie z lampa ma swoj urok. Tylko nie widac, co tam ladnie gra. ;)

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Zdjecie z lampa ma swoj urok. Tylko nie widac, co tam ladnie gra. ;)

Lampizator GM-70, Audionet VIP G3 + EPS, Audio Note (klony)

Miałem tego nie robić ;-)

No prosze bardzoładnie. Z tym że do tych szafek to faktycznie dojscie srednio na jeza. Mniej piwka iwecej biegania i sie uda bez przesuwania :)

A kije do bilarda? Masz w domu billard. To nie Hi Fi ale tez pokaż. :)

No prosze bardzoładnie. Z tym że do tych szafek to faktycznie dojscie srednio na jeza. Mniej piwka iwecej biegania i sie uda bez przesuwania :)

A kije do bilarda? Masz w domu billard. To nie Hi Fi ale tez pokaż. :)

Priorytetem było ustawienie kolumn. Dojście do szafek jest jakie jest - ale mi nie przeszkadza ;-)

Tak mam ;-). Może przy partyjce w weekend zrobię fotę to wkleję, choć to nie Hi-Fi, bardziej Hi-End.

>>BobW

Aż się prosi coś na tą białą szczelinę na tylne ścianie, jakiś dyfuzorek - myślałeś już o tym?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Ładnie świeca, firanki się od tych lamp nie zajmą ?

Są w bezpiecznej odległości :) W zimie pełnią dodatkową funkcję ogrzewania :)

>>BobW

Aż się prosi coś na tą białą szczelinę na tylne ścianie, jakiś dyfuzorek - myślałeś już o tym?

Masz na myśli wnękę po środku, czy te po bokach?

Doskonałe zastosowanie dla segregatorów z dokumentacją, mam takich cały magazyn rozpraszacze jak złoto! :D

Miałem tempo niedawno wspominam je z łezką w oku, moja żona rownież bo są śliczne.

(Jak juz z traznystorem je trenujesz, polecam

odsłuch nawet starego asr emittera, bajka z tempo 6)

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Poprawa ogólnie, ale muszę chyba popracować nad ustawieniem, dźwięk trochę przykleił się do głośników, nie ma tej przestrzeni, która była przy Grandach. Bas też już tak nisko nie schodzi. Czekam też na właściwe standy.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Miałeś Dali Grand ? Napisz proszę jak Tobie to grało, bo tak się nad nimi powoli zastanawiam.

Byłem bardzo zadowolony, to świetne wg mnie kolumny, mimo swych gabarytów, nie było problemów w moim 20m2 pomieszczeniu odsłuchowym, choć muszę przyznać, że nie słucham muzyki głośno. Nie mam za bardzo czego porównywać, wcześniej miałem Audio Psychic Tempo 3 i przy Dali wypadają one marnie pod każdym względem. Aktualnie posiadam klony Audio Note, szukałem czegoś łatwiejszego do wysterowania dla mojego 23W lampowca. Na pewno Dali są bardziej uniwersalne i dawały u mnie niesamowity efekt przestrzeni, wspaniał a scenę. Teraz jest inaczej i muszę się przyzwyczaić do nowego sposoby prezentacji muzyki, głośniki muszą się też ułożyć (mam nadzieję, że to też kwestia ustawienia, ponieważ brakuje mi tego niskiego basu i przestrzeni, jakie znam z Dali Grand)

ok, dzięki.

Po wakacjach będę szukał czegoś do mojej samotni 32m2.

Obecne kolumny na dwóch 18" nie dają rady z zejściem basu w tym pomieszczeniu.

Poprawa ogólnie, ale muszę chyba popracować nad ustawieniem, dźwięk trochę przykleił się do głośników, nie ma tej przestrzeni, która była przy Grandach. Bas też już tak nisko nie schodzi. Czekam też na właściwe standy.

scena i bas to w 80% kwestia ustawienia

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Na zdjęciach zazwyczaj kolumny Audio Note ustawione są w rogach pomieszczeń, zrobiłem tak, jest lepiej. To także kwestia nagrania, realizacji danego albumu. Jutro podepnę kable głośnikowe Kondo, zobaczę jaka będzie różnica.

Na zdjęciach zazwyczaj kolumny Audio Note ustawione są w rogach pomieszczeń, zrobiłem tak, jest lepiej.

zdecydowanie są to kolumny przeznaczone do ustawienia blisko ścian

To także kwestia nagrania, realizacji danego albumu.

to świadczy o ich klasie, neutralności, ciemna strona jakości jest niestety taka, że garbage in - garbage out

z niemieckich zdjęć jasno widać

kto przegrał wojne

a kto był rządzony przez czerwonych i ich dzieci...

u nich to zwyczajne stereo -

u nas wszystko ze zdjęć siedziałoby w zakładce HAJ_END...

Coś w tym jest...

Przejrzałem chyba z połowę tego wątku, w Niemczech lubią aktywne kolumny. Sporo tu takich manufaktur/producentów, Aurum Aktiv itp..

adam-a8x_208134.jpg

ecke_218767.jpg

anlage-20-10-2012-001_227318.jpg

horraum-kh-o300-rega-avm_232647.jpg

horraum-kh-o300-rega-apollo-avm-evolution_243802.jpg

dsc06955_272178.jpg

dsc-3432_287726.jpg

dsc-0071_305994.jpg

dsc-0077_305995.jpg

dsc-0070_305993.jpg

dsc00583_325671.jpg

audiolab-8200cdq-adam-a77x_326294.jpg

image030_340567.jpg

foto_351903.jpg

aurum-orkan-aktiv_415436.jpg

kh-310-a_465551.jpg

img-0277_466143.jpg

image_501917.jpg

dsc-6092-i_503935.jpg

img-20150401-133750_547975.jpg

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Coś w tym jest...

Przejrzałem chyba z połowę tego wątku, w Niemczech lubią aktywne kolumny. Sporo tu takich manufaktur/producentów, Aurum Aktiv itp..

przejrzałem ten niemiecki wontek od strony 400 do 600

i bardzo mocno popierają swoją narodową twórczość

przynajmniej 25% pokojów ma niemieckie głośniki

elac canton quadral heco a małych manufaktur nie wymienie bo nie znam...

ciekawe też, że bardzo dużo systemów jest opartych o grube amplitunery kinowe

i nikt bardzo nie drze sie że to nie może grać :) i jest niekoszer :)

bardzo dużo gramofonów a szpulowców też kilka zacnych

i starsze sprzęty - tak z lat 70 - 80 nikt nie nazywa vintage -

tylko zwyczajnie zaprzęgnięte do roboty jako pełnoprawne maszyny...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Coś w tym jest...

horraum-kh-o300-rega-avm_232647.jpg

horraum-kh-o300-rega-apollo-avm-evolution_243802.jpg

odlotowa geometria

od słuchawek dzieli ją tylko etap głośników zakładanych na głowę :-D

ale owszem - tak też można

i starsze sprzęty - tak z lat 70 - 80 nikt nie nazywa vintage -

tylko zwyczajnie zaprzęgnięte do roboty jako pełnoprawne maszyny...

w rozwiniętej gospodarce nie ma takiej presji na kupowanie wciąż nowego, nowego i nowego i glanowanie starego

Edytowane przez graaf

i bardzo mocno popierają swoją narodową twórczość

przynajmniej 25% pokojów ma niemieckie głośniki

elac canton quadral heco a małych manufaktur nie wymienie bo nie znam...

Mi się tam podoba taka marka jak np. Nubert. Sporo kolumn aktywnych/pasywnych na zdjęciach niemieckich to właśnie Nubert.

Chłop z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem i podejściem anty-voodoo. Własne showroomy, sprzedaż bezpośrednia, brak pośredników...

Są na targach High End 2015 w Monachium:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektrykk

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Witam dawno nic nie wklejałem :-) Kolejne zmiany ustrojstw.........

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi