Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem z któego roku jest mój, ale także mam czarną obudowę i w tył-przód mam okrągłą gałkę z skokowym potencjometrem... problemem jest to ze jeden kanał mi gra ciszej od drugiego, ale niebawem będzie naprawiony :) (korektor i pilot juz idą do mnie w paczkach). Będe miał całą wieżę RADMORA :D

P.S.

Jak sprawdzić z którego roku jest mój radmor?

> Sztandi

Z tego, co pamiętam to rok produkcji można odczytać z numeru seryjnego radmora (znajduje się na tylniej ściance) są to pierwsze dwie cyfry. W moim przypadku jest to 80xxxxx czyli 1980r.

To i ja się dorzucę.....

Mój pokoik do testowania różnych dziwnych klocków Car Audio jak i Home Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34-100005669 1170301254_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo przyjemnie się tego słucha.

Ukryta Zawartość

post-11349-100005531 1170301469_thumb.JPE

post-11349-100005532 1170301467_thumb.JPE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=> Sztandi Z tymi Twoimi kolumnami to głupia sprawa ZG40C5 nabyłem 25 lat temu ! kupiłem je zaraz po uruchomieniu produkcji przez ten czas wymieniony był jakieś 15 lat temu głośnik średniotonowy.Ze względu na to że z przyczyn ekonomicznych słuchałem tylko na słuchawkach kolumny te były używane do codziennego podgrywania,Ostatnimi czasy jeden kołek mocujący w ścianie puścił i kolumna zamocowana do ściany spadła uszkadzając minimalnie jeden narożnik oraz zwrotnicę .Na wiosnę wysłałem parę kolumn do Tonsila gdzie mi to naprawiono i zdjęto charakterystykę częstotliwości .Co się okazało w porównaniu do pożniejszych serii której zawieszenia głośników niskotonowych nie wytrzymywały nawet 2 lata moje kolumny grały jak nowe ??? odchyłki między głośnikami były w granicach 1dB w całym paśmie Pytałem pomiarowca gdyż wtedy coś mnie wzieło na monitory TLC które już wtedy były nie do dostania czy jest sens w nich coś zmieniać.I otóż za bardzo nie było co .Pomiarowiec stwierdził że żadne póżniejsze głośniki Tonsila tak równo nie grały (płaska charakterystyka).Żeby nie było tak różowo to okazało się że po montażu zrobiłem kontrolę w środku głośnika gdyż bas okazał się bardziej płytki i co się okazało staranniejsze włożenie gąbki temu zaradziło.W celach prewencyjnych kupiłem dwa głośniki wysokotonowe,para na tkaninie i para na membranie tytanowej,trochę spadała charakterystyka powyżej 15kHz .Na razie nie mam czasu żeby się tym bawić ale będę je chciał je wymienić gdyż porównując dżwięk ze słuchawkami zawsze musiałem bas jak i wysokie tony nieco podbijać .Oczywiście głośniki w stosunku do AKG K300 Monitor (które mi padły) grają trzy klasy gorzej ale do codziennego słuchania przy innych zajęciach są naprawdę wystarczające.Jak wiadomo są to głośniki 3,5 drożne (z membraną bierną zamiast basrefleksu) Są to głośniki wg mnie udane z powodu dość nisko schodzącego basu,żadne póżniejsze głośniki Tonsila mimo większej średnicy nie miały tak przyjemnego brzmienia.Uprzedzam fanów głośnego słuchania system membrany biernej jest naprawdę w tych głośnikach miły przy mocy do 15 watów na kanał póżniej niestety kolumna w zakresie niskich tonów zaczyna mieć coraz większe zniekształcenia.Dla audiofili przypomnę że n.p. wzmacniacze firmy Ongaku są produkowane o mocy 8 lub 16 wat na kanał i nawet ta niższa wersja jest wystarczająca mocowo do słuchania muzyki w pomieszczeniach 20 m kwadrat.Ja słuchałem ich najpierw w pomieszczeniach ok19 m a teraz 36 m kwadrat i jest OK nawet kino domowe jest przy krótkich mocnych impulsach ale to tylko dzięki wzmakowi robionemu z części wojskowych o bardzo zawężonej tolerancji,od tantalowych kondów az tam czerwono ale może dzięki temu do dziś jest w superkondycji,Przedewszystkim ten wzmak robił dla siebie elektronik którego przycisnął do ściany zakup nowego mieszkania,oddał mi go za uczciwą cenę z bólem. .Teoretycnie jest to WS 504 ale swój możesz spokojnie wyrzucić miałem chyba 5 sztuk tych wzmacniaczy zrobionych u producenta ale były to totalne muły i badziewie od Amatora może lepsze, Radmor to przy nich Gigant.Tak przerobiony wzmak ma następujące zalety ;szczegółowość,liniowość,do 3/4 mocy niesłyszalne szumy i iharmoniczne i naiważniejsze co w nim cenię to bardzo szybko narastający dżwięk co dopiero doceniłem póżniej przy nagraniach cyfrowych.

.Co dalej zamierzam -taki mały tuning :

1.Sprawdzić na których nowych kopułkach lepiej słychać-trzeba ze względu na inny rozstaw otworów dorobić pierścień dystansowy narazie mam zgryz czy z płyty wiórowej podobnej do obudowy,czy z brzozy podobno wysezonowanej-kiedyś czytałem że kolumny z brzozy miały bardzo miły dżwięk i jest to drewno krajowe.Chciałem przypomnieć że materiały meblarskie z płyty są coraz gorzej prasowane i ilość kleju jest coraz mniejsza-"ma być tanio" !Robota stolarska Tonsila jest mimo lat bardzo dobra.(nie obroniłem się tylko przed spodkami od kwiatków żony).

2.Jeśli nie będę zadowolony z kopułek na tkaninie a kopułki na membranie tytanowej będą mi zbytnio" świszczeć" (charakterystyka powyżej 20kHz idzie w.g.producenta ostro w górę sprubuję stracić trochę pieniędzy i pokryć dwustronnie membranę tytanową cienką warstwą diamentu ok 0,004mm na stronę masa zwiekszy się ponad 20% ale membrana będzie supersztywna i widoczny rezonans odsunie się z granicy słyszalności trochę mam tych membran także mogę się bawić.Sądzę że mimo to będzie to najtańsza kopółka diamentowa jaką zrobiono (nazwa robocza "kopółka dla ludu")

Kopółki z pełnego diamentu naprawdę są drogie gdyż obróbka poprzez n.p. wypalanie syntetycznego diamentu laserem na obrabiarce CNC jest bardzo czasochłonna a inne metody są również drogie .

3.Jeśli Będę miał czas to;membranę bierną wyrzucę na spód obudowy (głośniki wiszą na wysokości ok 70 cm nad ziemią) a front zaślepię zbyt bliska odległość membrany aktywnej od pasywnej w.g.mnie powoduje tzw zgaszenie dżwięku-obwód pracującego powietrza się zamyka.

4.Najniższy bas dostroję i skieruję dookólnie przez zainstalowanie dodatkowego rozpraszacza ("równoległa deska wyprofilowana od strony membrany biernej").Strojenie powinno być proste gdyż będzie regulowana szczelina rozpraszania.Może uda mi się kupić dwie takie kolumny na części i wtedy bym dał membranę bierną na dół i na górę i byłby to taki odpowiednik układu D'Apolito (przepraszam ale mam dysgrafię i mogę coś żle popisać interpunkcję mam skandaliczną) w zakresie najniższych tonów-głośnik niskotonowy musiałby wtedy pójść na środek,pewnie poprosi się wtedy robienie nowej skrzynki gdyż niskotonowiec lepiej powinien pracować na węższym boku głośnika

5.mam jeszcze pare innych pomysłów ulepszenia tej konstrukcji ale to przy moim braku czasu i tak zbyt wiele

Nie wyrażam zgody na zastosowanie tych pomysłow i rozwiązań bez mojej zgody poza DIY w celach zarobkowych

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

=>PrzemekElektro Z jednej strony wydawało by się że brak symetrii lustrzanej czy wysokotonowce na zewnątrz, czy do środka to może być feler ale sadzę że zgodnie z logiką konstruktora uzyskujemy w stereo mniej rozmytą lokalizację żródeł dżwięku.Poprawić to jeszcze może wpięcie środkowej kolumny która odtwarza różnicę fazową między głośnikami L i P kiedyś sobie zrobiłem taki układ wg.Haflera (chyba coś jest na ten temat w pseudoQuatro) z tą tylko różnicą że dałem 1 dodatkową kolumnę z przodu zamiast dwu z tyłu bez cewki "fizjologicznie"obcinającej wysokie tony .Lokalizacja pozornych żródeł dżwięku Stereo jest wtedy lepiej słyszalna dla większej ilości osób n.p.szeroka kanapa i dwa fotele z boku o szerokości większej niż baza stereo.Jakoś ten system nie przyjął się nawet u mnie mimo że jest to rewelacja i inwestujemy tylko w dwa kabelki łączące kolumnę środkową z pozostałymi (aktualnie mam na środku drzwi do drugiego pokoju i ciężko za każdym razem do odsłuchu przestawiać kolumnę).

Rafaell.. wiem ze 40C są fenomenalne.. :) Schodzą nisko i to w nich cenie, do techno moze i sie nie nadaja, ale przy odkreceniu bassu na radmorze wszystko jest ok. Dokupiłem sobie teraz do radmora pełnozakresowy korektor 5470 i komplet gra jeszcze lepiej... :)Czekam tylko do czwartku, aż kupie GDWK 9/80 8ohm zeby wkoncu wywalić z nich te badziewne piszczki a alpharda. Kosztują 1/3 ceny altusów 110 po renowacji.. a graja o wiele przyjemniej (muzyka lat '80 miodzio na nich brzmi). Zawieszenie materiałowe w niskotonowych to był strzał w dziesiątke... :) problemem jedynie są pękające membrany (moja klejona silikonem jest). Xo by nie powiedziec w swojej kategorii cenowej brzmi moj komplet znakomicie. Problemem są goście, którzy chcą się nim "pobawić" .. juz raz malo sie to nie skonczyło przepaleniem cewki w niskotonowcu :(

> Rafaell

Efekty pdłączenia kolumny środkowej z przodu w taki sposób, aby odtwarzała różnice między kanałami L i P, być może są nawet ciekawe, ale lokalizacja będzie błędna.

Weźmy dwa najprostsze przykłady.

1. Sygnały jednakowe w obu kanałach zgodne w fazie, powinny być lokalizowane w środku między kolumnami. Tymczasem nie zostaną one odtworzone przez kolumnę srodkową, bo odtwarza ona tylko różnice między kanałami.

2. Sygnały jednakowe w obu kanałach w przeciwnych fazach powinny być lokalizowane po bokach (bez środka).

Tymczasem właśnie takie sygnały zostaną odtworzone przez kolumnę środkową.

Z pozostałymi sygnałami sprawa jest bardziej złożona, ale też lokalizacja pojawi się nie tam, gdzie powinna.

Niezależnie od tych błędów, sprawa jest interesująca i nawet chętnie sobie sprawdzą z ciekawości, jak to słychać.

Janusz z Torunia

Właściwie to wszystko powinno być w innym wątku, ale skoro już tu się zaczęło, więc chyba niech już tak zostanie.

Popróbowałem sobie trochę takie ustawienie i podłączenie (z kolumną srodkową odtwarzającą sygnały różnicowe L i P)

Sprawdzałem zarówno na nagraniach muzycznych, jak i na testowych (szumy i inne takie - z płyty testowej).

Najpierw na muzyce, potem z płyty testowej i znowu na muzyce.

Opis zacznę od sygnałów testowych.

* Szum, który normalnie jest słyszany ze środka, jest słyszany tak samo, bo kolumna środkowa milczy, więc niczego nie zmienia.

* Szum, który powinien być słyszany po bokach bez środka, jest odtwarzany też przez kolumnę środkową i jest słyszany właściwie na całej szerokości.

* Sygnały (stukanie) przechodzące od lewej do prawej normalnie można wyraźnie zlokalizować, w którym miejscu jest w danej chwili. Przy podłączonej kolumnie środkowej lokalizacja jest bardziej rozmyta i sygnał nie dochodzi tak wyraźnie do skrajów szerokości. Zaczna się i kończy w pobliżu kolumny (lewej a potem prawej), ale nie dochodzi do skraju.

Na nagraniach muzycznych nie ma już wychodzenia dźwięku poza szerokość rozstawienia kolumn.

Natomiast przestrzeń między kolumnami jest jakby bardziej "zajęta".

I faktycznie w miejscu odsłuchu sporo przesuniętym w bok od środka, jest słychać szerzej.

Normalnie siedząc z boku jest wyraźna przewaga bliższej kolumny, a przy podłączonej kolumnie środkowej dźwięki dochodzą z większej szerokości.

Na stałe z pewnością bym sobie nie zostawił kolumny środkowej podłączonej w taki sposób. Już ją odstawiłem z powrotem do drugiego pokoju :-)

Janusz z Torunia

• 2 tygodnie później...

Wytłaczanki od jajek zapewne byłyby niezłymi ustrojami rozpraszającymi. Do wytłumienia ponoć też nienajgorsze.

Tylko z tym ich wyglądem... No nie wiem, ja bym sobie nie zrobił sobie takiej "tapety" w pokoju :-)

Ale ktoś z Forum coś takiego ma i chyba było to już w tym wątku.

Janusz z Torunia

=>Yanoosh i nie tylko

Małe przepraszam: pełny układ pseudoquatro Haflera to 4 głośniki czyli robiąc z tego stereofonię trójkanałową środkowy kanał obsługują aż dwa głośniki i można to podłączyć na dwa sposoby ;

1. prawy + środkowy prawy - środkowy prawy +środkowy lewy- środkowy lewy+ lewy-

prawy - środkowy prawy+ środkowy prawy - środkowy lewy+środkowy lewy - lewy+

2. prawy + środkowy prawy - środkowy prawy + lewy- lewy-

prawy - środkowy lewy + środkowy lewy - lewy+ lewy+

Do prób polecam obracanie środkowych kolumn względem siebie celem uzyskania najbardziej pozytywnego efektu fajnie też słychać jak środkowe głośniki są jeden nad drugim w układzie krzyżowym -proszę spróbować je w miarę możliwości rozsuwać w pionie od siebie zachowując symetrie ale żeby były skierowane w jeden punkt t.j na głowę centralnego słuchaczagłośnik górny i głośnik dolny należy wtedy pochylić (ostrożnie żeby nie było szkód) Mamy wtedy coś jakby układ d'Apolito można je jeszcze wtedy spróbować rozchylić na zewnątrz głośniki środkowe powinny być oczywiście bardziej cofnięte do tyłu czyli jednakowa odległość od słuchacza .Podkreślam główna zaleta to to że w miejscu odsłuchu sporo przesuniętym w bok od środka zarówno w lewo jak i prawo, jest słychać szerzej i faktycznie wątek ten mógłby być zdublowany do kina domowego ,ale słuchając muzyki w kręgu przyjaciół każdy ma lepsze warunki lokalizacji.Ten układ wyciąga jeszcze z nagrania informacje które przy zwykłym stereo nie są słyszalne.Przy tak podpiętych dodatkowo dwóch głośnikach jest fajna zabawa a jeszcze ciekawiej jest gdy ma się zapisaną płytę w systemie quadro( róznicowym) mam gdzieś taką chyba Yoko Ono niestety gramofon puszcza mi na fonię silnik i coś z tym trzeba będzie zrobić

Pozdrawiam

=>bujalone

poprawi równomierność charakterystyki jeśli chodzi o odbite dżwięki gdy dasz n.p. 2 cm pasy gąbki pod to na głębokość 9 cm ,prostopadle do ściany ,gdy dasz płyciej jest gorszy efekt,najlepiej jak dasz gąbkę krzyżowo n.p utworzy się kratownica 9 na 9 cm stworzysz wtedy coś na kształt rezonatorów hermholza.Gąbka jest do kupienia wg własnych wymiarów ja więcej zapłaciłem za przesyłkę niż za cięcie z materiałem (gabarytowo potężne paki się z tego robią) ,musiałbym pogmerać w papierach chyba robią to w Pionkach lub Obornikach producentów gąbki jest masa .Gąbki są w różnych twardościach-niestety trzeba samemu eksperymentować ale jest najtaniej.Szukaj w starszych materiałach na forum jest tego duuuuużooo więcej i dokładniej opracowane niż w różnych uczelniach w kraju

pozdrawiam

A to moje ustrojstwo, właśnie słucham Morawski Waglewski Nowicki Hołdys - Świnie, cóż za cudowny album!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I ja się dołączę - Pozdrawiam całą Brać...

Ukryta Zawartość

post-2353-100004834 1170302451_thumb.JPG

post-2353-100004835 1170302450_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Viniu

W jego "o mnie" przecie napisane NHT 1.5 taka amerykańska firma - chyba wszystkie modele tak miały (oprócz najniższych modeli) i już takich nie robią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

tutaj proszę bardzo link do archiwum firmy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

baxter6

Fajna płytoteka. Czy tak wąski rozstaw kolumn to świadomy wybór, czy też konieczność(pokój wygląda na dość duży).

Pzdr.

Dziekuje, od czasu kiedy robilem te zdjecia, rozstaw kolumn ulegl modyfikacji - pokoj ma ok 18m kw. do ustawienia sprzetu potrzebny byl jednak kompromis ( protesty drugiej polowy ) - Ale nie poddaje sie i sukcesywnie modyfikuje ile sie tylko da ;-))))

• 3 tygodnie później...

A oto mój aktualny systemik, bez przedwzmacniacza który przechodzi odmładzanie

Ukryta Zawartość

post-9957-100003837 1170303890_thumb.JPG

post-9957-100003838 1170303888_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tymek, 7 Lis 2006, 08:23

>Ryby podskakują w rytm muzyki (: jedyne 350 litrów wody

jesl ichcesz zeby rybki nie odczuwały tego to im nasyp kamieni akwarium bedze stabuilniejsze hehe :P

Witam!

Po wielu próbach i kombinacjach, kompromisach i dyskusjach z ładniejszą połową ;) mogę zaprezentować własne ustrojstwa i ustroje. Po obu stronach lustra około 50cm od sufitu wiszą paprotki czego nie widać na zdjęciu, na przeciwległej ścianie jest kanapa i ława. Mój system (jego brzmienie) jak i ustroje (ich wygląd) w tej formie w pełni mnie satysfakcjonują.

Pozdrawiam Grzegorz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->>> Grzech76

musisz chłopie mieć niezłą siłę przekonywania, że ci pozwolono na te wytłaczanki na ścianie....

ten pokój to salon?

• Pokaż nowe odpowiedzi