Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

A Ty gdzie na tym zdjęciu jesteś? ;)

W pokoju za ścianą po prawej. :)

Przywiozłem wtedy do Włodka z PhaSt-a swoją starą końcówkę Retro na upgrade kondensatorów w zasilaniu. Kilka miesięcy temu kupił ją jakiś Włoch. Kupił "w ciemno" do kolekcji bo chciał posłuchać "diabełków" i jest bardzo zadowolony.

Zadziwiająco dobrze grały te duże "szafy" w niewielkim w sumie pokoju hotelowym.

Jak mają dobrze zestrojone i tłumione obudowy o "odpowiedniej objętości". Z reguły te głośniki które robię dla siebie są właśnie takich gabarytów, a graja w 32mKw, a u kolegi w 24mKw. Gwarantuje ci że i w 16mKw również poprawnie zagrają. :-)

Tak, bardzo familijne zdjęcie. Meble śp. Piotra, "kredens" Andrzeja :-)

Pytacie który to nasz Juroczka na zdjęciu? A ten w białej koszuli po prawej za głośnikiem :-)

Jurko, a to czasem nie ci chłopcy co Paltonowi słynne "Kulky" wykonali??? :-)

Gość

(Konto usunięte)

A ten w białej koszuli po prawej za głośnikiem :-)

))) Jestem nieznacznie ale jednak mniej wiekowy - to Włodek z PhaSt-a. Po lewej - Jurij od kabli (srebrnych: sam wytapia, wyciąga, wtyki wytacza, izoluje, ...). Leży - Witalij od kolumn.

Jurko, a to czasem nie ci chłopcy co Paltonowi słynne "Kulky" wykonali??? :-)

Nic mi o tym nie wiadomo ale chyba nie - ponoć tylko Amerykanie maja odpowiednio kosmiczne technologie. :)

Jestem nieznacznie ale jednak mniej wiekowy -

Aluzju poniał :-) Włodymir raczej w moim wieku :-))

A mnie się gdzieś po głowie kołacze, że jest manufakturka na Ukrainie w której chłopaki piękne drewniane obudowy kuliste robili, lub jeszcze robią. Kiedyś bardzo mnie korciło aby coaxial Yamahy w taka drewniana kulkę zaaplikować. Coś na wzór Cabasse.

Gość

(Konto usunięte)

Kiedyś bardzo mnie korciło aby coaxial Yamahy w taka drewniana kulkę zaaplikować.

Lubisz okrągłości? ;)

21e2d9803621.jpg

A mnie się gdzieś po głowie kołacze, że jest manufakturka na Ukrainie w której chłopaki piękne drewniane obudowy kuliste robili, lub jeszcze robią.

Ukraińskiej nie znajduję - zapytam Włodka przy okazji.

Są dwie firmy rosyjskie ze sferycznymi głośnikami.

Deluxe Acoustics (maja opatentowaną konstrukcję, z czego - nie wiem) https://deluxeacoustics.eu/en/acustic_systems

https://www.youtube.com/watch?v=5UeqZXVsH5U

Oraz Round Audio (odlew aluminiowy). http://www.salonav.com/arch/2014/12/004_Moscow_Hi-End_Show.htm

Round_Audio.jpg

DIY-owcy też coś dłubią, np. na szerokopasmowych Sonido http://www.tornadoacoustics.ru/forum/25-339-16587-16-1365313001

s7284144.jpg

To jest prosta w wykonaniu okrągła obudowa z litego drewna. ))) Chociaż w Anglii tak grubego drzewa chyba nie znajdziesz.

e961d1c1618a4f499ccd7c121090af5f.jpg

Edytowane przez JuG

Zgadłeś Jurko, uwielbiam okrągłości tylko preferuję linię latynoską :-)

Przyjemna stronka którą mi podałeś, dzięki.

Niestety to nie o to mi chodzi. Nie interesują mnie kule z litego drewna, ani z laminatów. Widziałem gdzieś kule wykonane z klejonych klocków drewna różnych gatunków a więc co dla mnie ważne różnej twardości. Takich poszukuję. Nie pamiętam jednak czy to były wyroby ukraińskie, bardzo możliwe ze któregoś z krajów bałtyckich.

Gdzieś znajdę :-)

To się ciągnie za mną już od lat. W chyba 1977 roku kupiłem parę "kulek" produkcji "Tonsil" jako głośników do radyjka "Zodiak" w pokoju rodziców. A spowodował to fakt, że musiały stać na półce regału. To były zestawy oparte o głośnik szerokopasmowy 16cm.

I okazało się, że wstawienie ich w regał nie powoduje żadnych drastycznych zmian barwy ani wzbudzania rezonansu z przestrzenią półki. Do tego okazały się głośniczkami z tak zwanej rodziny znikających w przestrzeni tworzonego dźwięku.

Dzisiaj mam zastosowanie dla takich obudów i chyba bardziej realnie podejdę do wprowadzenia zbudowania takich kulek. Użyje jednak nie archaicznego głośnika fuulrange, lecz coaxial którejś znanej marki.

pozdrawiam.

Ps.

Jurku, drzew o grubości pnia ktrórą w czterech chłopa trzeba opasać rękami jest w Anglii mnóstwo. Tu gdzie ja mieszkam zapewne stoi takie co 500m :-) Cała droga do szkoły moich wnuczek to aleje Platanów o takich własnie pniach :-)

W ramach poprawiania akustyki w pokoju obrazy otrzymały wkłady z gąbki 2cm o ciężarze 38kg/m3 czyli całkiem gęstej. Zrezygnowałem z gąbek klejonych aby zminimalizować ew odbicia od powierzchni kleju. No i nie wiedziałem, jak zachowa się płótno malarskie i farby w kontakcie z klejem, bo to obrazy malowane ręcznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bagnet

Lubię słuchać muzyki! :)

Ps.

Jurku, drzew o grubości pnia ktrórą w czterech chłopa trzeba opasać rękami jest w Anglii mnóstwo. Tu gdzie ja mieszkam zapewne stoi takie co 500m :-) Cała droga do szkoły moich wnuczek to aleje Platanów o takich własnie pniach :-)

A spróbuj ściąć argumentując że na kolumny potrzebujesz ;)

W ramach poprawiania akustyki w pokoju obrazy otrzymały wkłady z gąbki 2cm o ciężarze 38kg/m3 czyli całkiem gęstej. Zrezygnowałem z gąbek klejonych aby zminimalizować ew odbicia od powierzchni kleju. No i nie wiedziałem, jak zachowa się płótno malarskie i farby w kontakcie z klejem, bo to obrazy malowane ręcznie.

Jakieś słyszalne zmiany? Bo też o tym myślę właśnie.

Jakieś słyszalne zmiany? Bo też o tym myślę właśnie.

Może w weekend posłucham, bo miałem czas zrobić, ale nie było czasu posłuchać.

Patent z obrazami jest świetny - też stosuję. Nie wiem jak sprawuje się pianka (być może nieźle) ale można też pobawić się z czymś takim (bo z wełną jest problem z uwagi na grubość - wypełniając blejtramę potrzeba zazwyczaj kilku cm gr):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie znalazłem parametrów mówiących o gęstości ale przypomina to dobrze ubitą wełnę. Pyli się tak samo więc konieczne jest obicie/zabezpieczenie.

Ukryta Zawartość

Nie znalazłem parametrów mówiących o gęstości

Jest podana przecież: 140 kg/m3

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość

(Konto usunięte)

Nie pamiętam jednak czy to były wyroby ukraińskie, bardzo możliwe ze któregoś z krajów bałtyckich.

Chyba o te głośniki Ci chodzi, z Białorusi. https://freshome.com/2008/05/22/spherical-speakers-made-from-high-class-natural-wood/

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0404/sound_emotion.html

Ale chyba tej firmy obecnie nie ma.

Ikeę masz w pobliżu? ;) https://imgur.com/r/diysound/bn43x

http://www.labjc.com/?p=2352

Jest podana przecież: 140 kg/m3

Faktycznie, nie zauważyłem, wcześniej kupowałem z innego źródła, tu tylko wrzuciłem pierwszego lepszego linka.

Faktycznie, nie zauważyłem, wcześniej kupowałem z innego źródła, tu tylko wrzuciłem pierwszego lepszego linka.

Przy czym trochę mnie dziwi ta wartość, ale pojawia się już nie przy tym jednym materiale. Ludzie polecają pianki które mają36 kg/m3, a tu za pół darmo materiały które mają 4 razy tyle?

Edytowane przez Ujemny

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

ja na to trafiłem... gdy modowałem ekspres do kawy ;)) używa się tego do ocieplenia bojlera. Nie jestem w stanie tego wytłumaczyć, ale ten materiał jest naprawdę dziwny. W dotyku - lekko plastyczny. Pyli się. Takie połączenie mocno zbitej waty, wełny i ceramiki. Zostały mi dosłownie skrawki - i takie 5x7x1cm waży 5g.

z uwagi na pytania na pw o ten materiał - to jeszcze info - ja kupowałem na allegro dość dawno temu, jest jeszcze w archiwum (to chyba to, lub podobne, gęstość ciut niższa), pewnie da radę znaleźć w obecnych ofertach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daj znać jakie wnioski.

Znalazłem dziś trochę czasu, posłuchałem i pierwsze wnioski:

- poprawiła się lokalizacja źródeł pozornych, wszystko lepiej jest osadzone - było dobrze, ale teraz jest lepiej i to jest najbardziej zauważalna zmiana

- "ubyło" trochę blach w pokoju w którym odsłuchuję, ale są hmm... wyrazistsze, fajnie słychać wybrzmiewanie ride i crash, wygaszanie hi-hata jest jeszcze lepiej określone.

- trąbki są bardziej perliste i lepiej zlokalizowane, jest ich jakby ciut mniej

- głosy - tu jakoś nie słyszę zmian, oprócz może lepszej lokalizacji (ale np. chrypka Kayah w "Twoja dłoń" nabrała wyrazistości)

Zmiana jest dość wyraźna, w moich warunkach na lepsze, ale trzeba uważać, bo wpływ jest naprawdę spory i można "wygasić" za dużo.

Na razie mam 3 obrazy, ale duże - naprzeciwko kolumn (140x80cm), za kolumnami (120x70cm), z boku jednej kolumny do wysokości kopułki (90x50cm), druga kolumna ma do ściany ok 4m, w tym krzesła full tapicerowane.

Czyli w sumie wytłumiłeś 2,05m2. Nie wiele a różnica mówisz że jest. Ja według zaleceń akustyka powinienem wytłumić 6m2.

Myślę właśnie o zrobieniu obrazu tak jak Ty oraz trzech paneli 155x62cm na tylną ścianę.

No tak, ale zauważ jeszcze, że mam kanapę 300cm x 85cm dokładnie naprzeciwko miejsca odsłuchowego. Mam firany w oknach gęste, bardzo mocno zmarszczone w 3 oknach w pokoju (mam okna na 3 strony świata, ale nie mam zasłon). Nie jest najgorzej, a studia nie chcę, bo raz, to salon, dwa, nie lubię mocno wytłumionych pomieszczeń, to męczy w "normalnym" życiu.

Rozumiem.

Normalne mieszkanie podobnie jak u mnie.

No nic skoro działa warte poważnego rozważenia. Tym bardziej że u mnie, jak klasę dłońmi jest słyszalny mały pogłos.

A to mój "główny" ustrój. Główny w cudzysłowie bo częściej słucham na tym drugim ;)

...no i pupa - nie mogę dodać obrazka...

Edytowane przez ARTIN

Na dole w prawym rogu obok >Napisz >Wiecej opcji (przy stylu RED slabo widoczny) - rozwinie sie mozliwosc dodawana zdjec.

Do tej pory nie rozumiem idei jakia przyswiecala "autorowi"? W jakim celu istnieje ten dodatkowy przycisk, rozwijanie etc.?

Bubel jednym slowem. Na zadynm innym forum nie widzialem podobnego koromysla.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A mój ustrój właśnie się wygrzewa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez leonbubu
  • Pokaż nowe odpowiedzi