Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

To nie ma jeszcze demagnetyzera plików?!

Można cały system oczyścić z demonów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teraz to pewnie kwestia czasu jak Janusze biznesu podłapią temat i zaoferują owe ustrojstwo w audiofilskiej cenie 😂

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Poczytałem z grubsza dobrych kilka stron tego wątku zatytułowanego "Wasze ustroje" (!), na których pojawiło się już niemal wszystko, oprócz owych ustrojów - rola społeczeństwa i jednostek w kształtowaniu gustów muzycznych, streaming jako źródło idealne, futurystka, czyli CD za lat 15, itp. Cóż, weźmy to na klatę i może, mimo wszystko, pomyślałem, że warto odnieść się do kilku stwierdzeń. Pomyślałem raz jeszcze i jednak nie - nie, nie warto. Lepiej wrzucę zdjęcie swojego ustroju w pozycji OFF 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Ajothe napisał:

Pod tą szmatką hodujesz drożdże?! 🤭

Oj, pardon - mea culpa! Następnym razem fotka będzie lepszej rozdzielczości tak, by dało się odróżnić lampowy piec od jednokomórkowych grzybków 🙂

Edytowane przez irimi
2 godziny temu, irimi napisał:

lampowy piec od jednokomórkowych grzybków 🙂

Jest piec , to nie powinno dziwić drożdżowe ciasto.

23 godziny temu, Tajitsu napisał:

Na Ukrainie do jasnej cholery!

Wody dolej to się będzie mniej pienić.

22 godziny temu, Tajitsu napisał:

Ukraińcu wracaj do siebie.

Rasista.

17 godzin temu, Ajothe napisał:

To jest szmatka demagnetyzujaca + łapacz wilgoci 🙂

@irimi i po co ci to było 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Godzinę temu, Jacchusia napisał:
23 godziny temu, Tajitsu napisał:

Ukraińcu wracaj do siebie.

Rasista.

To raczej ksenofobia, a nie rasizm, choć nadal to niechęć i lęk.

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

To jest szmatka demagnetyzujaca + łapacz wilgoci 🙂

@irimi i po co ci to było 🙂

Odprowadzam w dni robocze syna do przedszkola, więc aktualnie jestem na bieżąco z tego typu zabawami 🙂No worries 🙂 

Gość

(Konto usunięte)

Dlaczego tu tyle złości nagle? Panowie! Nie można poprosić o fotkę bez przykrycia? Też kiedyś pewne sprzęty nakrywałem. A tu drożdże itp. Slabo.

W dniu 14.09.2023 o 18:49, Ajothe napisał:

Roztocze...

De gustibus non est disputandum

5 godzin temu, pantagruel napisał:

Dlaczego tu tyle złości nagle? Panowie! Nie można poprosić o fotkę bez przykrycia? Też kiedyś pewne sprzęty nakrywałem. A tu drożdże itp. Slabo.

Na co komu fotka drożdży, akurat kolega @irimi zrozumiał żarcik, a sprzęt ma zacny. No i ustroje zajebiste 😁

W dniu 14.09.2023 o 18:46, irimi napisał:

Poczytałem z grubsza dobrych kilka stron tego wątku zatytułowanego "Wasze ustroje" (!), na których pojawiło się już niemal wszystko, oprócz owych ustrojów - rola społeczeństwa i jednostek w kształtowaniu gustów muzycznych, streaming jako źródło idealne, futurystka, czyli CD za lat 15, itp. Cóż, weźmy to na klatę i może, mimo wszystko, pomyślałem, że warto odnieść się do kilku stwierdzeń. Pomyślałem raz jeszcze i jednak nie - nie, nie warto. Lepiej wrzucę zdjęcie swojego ustroju w pozycji OFF 🙂 

Ukryta Zawartość

Kolumny przed odsłuchem oczywiście wysuwasz !

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Godzinę temu, Yankes napisał:

Tak - trzeba wysunąć , bo od pieca mogły by się zająć . 

6 godzin temu, pantagruel napisał:

Dlaczego tu tyle złości nagle?

To nie żadna złość , tylko nazywanie lampy piecem to trochę pejoratywne określenie . Napewno nie często stosowane do określania czegoś czym się chce pochwalić . Ale skoro autor zdjęcia tak żartobliwie nazywa swój wzmacniacz , to czemu by nie pożartować.

Edytowane przez bolo_senor
1 minutę temu, bolo_senor napisał:

To nie żadna złość , tylko nazywanie lampy piecem to trochę pejoratywne określenie

Uuuuu kolego, jesteś do tyłu 🤭

Znam kogoś kto każdy wzmacniacz nazywa piecem.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Znam kogoś kto każdy wzmacniacz nazywa piecem

A niech se nazywa , to jego sprawa.

A ja znam kogoś kto językiem w nosie dłubał , co nie znaczy że wszyscy dłubią.

7 godzin temu, pantagruel napisał:

...Nie można poprosić o fotkę bez przykrycia?...

Całość systemu w pozycji ON była już wrzucana w tym wątku, także przy okazji drobnego upgrade'u. Dokładnie też opisywałem całość, tych w sumie dwóch systemów, co i po co, dlaczego tak właśnie sobie to zbudowałem. Falcony oczywiście do słuchania wysuwam na właściwe pozycje. Piec przykrywam, bo dzięki temu zdecydowanie mniej się kurzy. Po to też zamówiłem osłonę na karuzel AVIDA, bo oryginalna przykrywała tylko talerz i nie było to wystarczające. W przypadku pieca pokrowiec od poduszki 🙂  jest wystarczający. To część dbałości o system. Pilotów niemal nie używam, więc kto wie, czy faktycznie ich też nie "zafoliuję". Zwykłem wzmacniacze nazywać piecami, choć o ile Line Magnetic na 845 grzeje okrutnie, to do Lavardin'a już takie określenie mniej pasuje. Grunt, że to nikomu nie uwłacza, a interlokutor zorientowany wie co poeta ma na myśli.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, rafal735r napisał:

I piloty w woreczkach 😁

NIe, nie robię takich rzeczy i nie ścigam butów do odsłuchów, takoż nie prosze gości by chodzili w skarpetach, jak to nie raz tu się widzi na fotach.  Przykrywałem np. Krakena, bo  byłby nie do wyczyszczenia od zwykłego kurzu. 

21 minut temu, irimi napisał:

pieca pokrowiec od poduszki 🙂  jest wystarczający.

Jakby byłaby to koronka to mogła by zostać na stałe , jakiś ładny biustonosz żony wyglądałby bardziej audiofilsko. 😜

Edytowane przez bolo_senor
Gość

(Konto usunięte)

Się rozwiodłem i na wychodnym żadnego nie wziąłem, a i teraz inny wzmak, w zwykłej blaszce zamknięty. Nie trzeba nakrywać, a jak już to musiłabym mieć kilka żeby go owinąć.

W dniu 14.09.2023 o 18:41, Ajothe napisał:

To nie ma jeszcze demagnetyzera plików?!

Jest. To się nazywa defragmentator dysku. Tylko dostawca jest Microsoft.

10 hours ago, pantagruel said:

takoż nie prosze gości by chodzili w skarpetach, jak to nie raz tu się widzi na fotach

Ja jak do kogoś w gości przychodzę to nawet mi głupio nie zdjąć butów nawet jak mówi, że nie trzeba. Chodzić nich u kogoś po domu, wykładzinach itp. To chyba tak działa tylko w amerykańskich filmach, że ludzie w butach kładą się na łóżku 🙂

Już pomijając to, w co się wdeptuje idąc nawet pozornie suchym chodnikiem, brrrr nie chcę tego w domu!

By się czuć zrelaksowany i słuchać muzyki, mojej wyobraźni nie wystarcza, jak bym to mógł osiągnąć w butach, wiele godzin w domu.

Jedyny taki przypadek, z konieczności, to koncerty, poza domem.

W dniu 24.11.2022 o 22:27, irimi napisał:

Uprzedzając kolejne ruchy Jaszczembia i spółki postanowiłem zluzować nieco konto oszczędnościowe i zrobić kawał inflacji, kupując upragniony piec na lampach 845. Debiut w tej materii. Przygotowania zajęły nieco czasu, bo w moim ciasnym pokoju musiałem wypracować nieco miejsca, zmieniając regał na LP, zamawiając kolejny stelaż pod Hi-Fi u znajomego, który potrafi zrobić zgrzebne stalowe zabawki do loftów w cenach kilku winyli. Wczoraj piec i stelaż znalazły się wreszcie u mnie - idealny timing wynikający z przekładania terminów, czyli nie ma tego złego... Kilka godzin zabawy i... Dziś otwarłem nowy sezon grzewczy (bez chrustu). Teraz zasadniczo mam dwa systemy - jeden do codziennego grania, najczęściej w tle przy innych czynnościach życia codziennego, jak obieranie kartofli czy czytanie książeczek o Puciu mojemu synowi. To te chwile bardziej prozaiczne, acz ważkie, gdy nie mam możliwości na 100% poświęcić się muzyce. System nr 1 - źródło - streamer Bluesound NODE 2i, podpięty do wzmacniacza LAVARDIN ISx Reference. Między nimi wzmak słuchawkowy HEED CanAmp II, gdybym na przykład chciał się zmielić SLAYERem, co jako od lat jazz-fan czynię rzadko, ale jednak. Drugi system do znacznie rzadszych chwil, gdy muzyka rządzi w 100% - z potencjalnie trzema źródłami - ten sam streamer, jednak podciągnięty po drodze do zewnętrznego DAC, transport JAYS CTD2 MkIII wpięty w ten sam DAC - Merason Frerot, a trzecie źródło to AVID Ingenium wpięty do pre AURORASOUND Vida Prima. Te źródła wpadają do Line Magnetic LM-845 IA, a wszystkie one mają swoje ujście w Falcon Acoustic LS3/5a. Przejście z 1 do 2 to przepięcie kabli głośnikowych. Przy lampie najczęściej z pewnością będę korzystał z LP, ale niektórych ukochanych nagrań na tym nośniku nie ma lub nie mam - wtedy w odwodach zawsze jest CD czy streaming. Dziś nieco testów - "Nadir" braci Oleś, Monika Borzym śpiewająca stare piosenki, Chris Rea z "On the beach"... W sobotę nieco więcej - mam nadzieję, i otwieramy wino. Tak to wygląda teraz:

Ukryta Zawartość

DSC_4917-exp.jpg

DSC_4908-exp.jpg

Jak wcześniej wspomniałem - całość wrzucałem na stronie 655 wątku - vide cytat.

A wczoraj słuchałem takich cosiów (niedostępnych niestety na LP), zatem zdjąłem pokrowczyk z pieca no i lampki ładnie widać.
PS. bolo_senor - ten biustonosz słabo by jednak chronił przed kurzem chyba, że tylko trafo i musiał by być trzykomorowy  🙂 

piec.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez irimi
2 godziny temu, irimi napisał:

PS. bolo_senor - ten biustonosz słabo by jednak chronił przed kurzem chyba, że tylko trafo i musiał by być trzykomorowy  🙂 

A niema takich biustonoszy ? ;D

A teraz serio jak miałem janka , to z perforowanej blachy zrobiłem mu klatkę - takiej gęstej , takiej co zasłania czasem głośniki np samochodowe . Sprawdzała się lepiej niż pleksa , bo można nie zdejmować , zawsze ciut kurzu się dostanie , ale to mniej niż przy zdjętej podczas słuchnis.

W dniu 17.09.2023 o 22:45, Yankes napisał:

Jak już wspomniałem - tak, oczywiście. Poniżej poszlaka 😉 

Zatem podrzucam zdjęcie jak to wygląda gdy słucham "konkretnie". Aktualnie leci nowy Joshua Redman z wokalem Gabrielle Cavassa - świetna realizacja, pięknie brzmiący saksofon i wokal, polecam 🙂 

Ukryta Zawartość

380390839_7172997012710507_1202663866088724261_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, irimi napisał:

Jak już wspomniałem - tak, oczywiście. Poniżej poszlaka 😉 

Zatem podrzucam zdjęcie jak to wygląda gdy słucham "konkretnie". Aktualnie leci nowy Joshua Redman z wokalem Gabrielle Cavassa - świetna realizacja, pięknie brzmiący saksofon i wokal, polecam 🙂 

Ukryta Zawartość

380390839_7172997012710507_1202663866088724261_n.jpg

Takie jeżdżące kolumny są wbrew jakimkolwiek audiofilskim zasadom. Powinny być co najmniej przybite gwoździami do podłogi.  

Nawet nie masz odrysowanego miejsca idealnego ustawienia kolumn?! 

No i siedzisz za blisko....wszystko ŹLE 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Siedzi bardzo dobrze, kolumny są super rozstawione. Jest głębia stereo, głośniki mają oddech na boki, odpowiednio skręcone. Jedynie minus że słuchając ma ścianę tuż za plecami, no ale tego nie przeskoczy.

"Tynk pożera dźwięk" 747

7 minut temu, EmilioE napisał:

Siedzi bardzo dobrze, kolumny są super rozstawione. Jest głębia stereo, głośniki mają oddech na boki, odpowiednio skręcone. Jedynie minus że słuchając ma ścianę tuż za plecami, no ale tego nie przeskoczy.

Nawet ma kolumny ze studio nagraniowego BBC. 

W dniu 18.09.2023 o 10:58, ferszcik napisał:

Ja jak do kogoś w gości przychodzę to nawet mi głupio nie zdjąć butów nawet jak mówi, że nie trzeba. Chodzić nich u kogoś po domu, wykładzinach itp. To chyba tak działa tylko w amerykańskich filmach, że ludzie w butach kładą się na łóżku 🙂

W domach i przed wieloma budynkami w Japonii (np. tradycyjnymi restauracjami lub świątyniami) należy zdejmować buty i ubierać specjalne kapcie. To nie tylko wyraz szacunku dla gospodarza czy rangi miejsca, ale i dbałość o kosztowne maty tatami.

• Pokaż nowe odpowiedzi