Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

>>PMD

Czy Ty też masz tak jak Szczepan robioną akustykę pomieszczenia przez firmę 4sound?

I czy byś był tak miły i przesłał ni foto twojego pokoju odsłuchowego .

Pozdrawiam

Rafał

tak sobie mysle Elberoth co by tu zrobic zeby zarobic i moc pozwolic sobie na takie rarytasy z przeobieniem mieszkania na podobna do twojej oaze spokoju :D

Witam

Zdjęcia i moze jakieś opisy postaram się zamieścić jutro.Wydatek na gotowe ustroje akustyczne walce półwalce itp. wydaje mi się stosunkowo duzy to zyskiwanego efektu.Sam mam tego sporo i nigdy nie były one w stanie rozwiązać moich problemów akustycznych .tak w dziedzinie basu jak i rozpraszania i pochłaniania.

Ja jednak(aby być sprawiedliwym) stosowałem je w pomieszczeniach 3 i 4 razy większych niż Twoje.

Szczepan

Witam

Kilka zdjęć mojego pokoju po adaptacji przez 4sound.

Jest to sytuacja na "świeżo" , tzn ustroje zostały postawione w miejscach optymalnych dla skuteczności ich działania , a estetyka (byc może zostaną pomalowane , boczne dyfuzory powieszone 20-30cm nad podłogą ,oprawione w jakieś ramy ...) została do zrobienia.

Póżniej postaram się opisać moje wrażenia płynące z dobrodziejstw tej adaptacji , a byc może też moje "przygody" z akustyką i akystykami z lat poprzednich - chociaż na samą myśl o tym (tzn o "przygodach) zaczynam tracić dobre samopoczucie.

Szczepan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13524-100005836 1174551034_thumb.jpg

post-13524-100005837 1174551034_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>szczepan

Uwazam, ze podlaczyles zdecydowanie za malo tego sprzetu... :P

A tak na powaznie, to tymi klockami moglbys obdzielic polowe ludzi z tego forum, heh... :)

Czy tak wielki pokoj odsluchowy (ja mam mieszkanie o takich wymiarach! :)) nie powoduje problemow z akustyka? Toz to przeciez prawie hala przemyslowa... :) Nie byloby prosciej, taniej i lepiej jakosciowo naglosnic mniejsze pomieszczenie?

Pozdrawiam,

Lete

to w Sanoku maja juz teraz sale koncertowa:-)

toz teraz mozesz Szczepan przyjmowac zespoly na zywo!

pare foteli dolozyc , kasjera postawic

co ja mowie , co ja mowie

tego pomieszczenia i nie tylko zazdroscimy Ci

Ten fotel taki samotny ;(

Oczywiście to oczko z zadrości :) Bardzo ładnie to wygląda, chociaż w pokoju Elberotha ustroje adaptacyjne nie rzucają się tak w oczy, sa lepiej wkomponowane w wystrój. Myślę, że ma to odzwierciedlenie w kosztach...

Co do sprzętu - dorównać mogę jedynie stolikiem :) Reszta wygląda bajkowo.

Pozdr

Papamek

Czy w sprzęcie jeszcze można coś zmieniać,chyba już dogoniłeś tego króliczka gratuluję

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

lete

Tez uważam że mogłoby go być więcej.Jednak nie mam samodzielnych zwrotnic i nie potrafię rozdzielić sygnału aby na srednie i wysokie tony poeksperymentować z jakąś lampą ( oczywiście wtedy moje Accuphase na bas nie miały by chyba wielkiego sensu).Same lampy na 300B o mocy kilkunastu (Silver Grand Mono) czy ponad dwudziestu (Canary Audio) watt nie potrafiły sobie dać rady z Wilsonami .

Co do obdzielania ,to mimo iż w swoim zyciu zauważam też czasami potrzeby innych wspierając finansowo instytucje charytatywne,artystyczne ,sportowe (zdając sobie jednak od dawna sprawę że swiata raczej nie zbawię) ,to wybacz ale Twoja sugestia co do obdzielenia ludzi z forum sprzętem nie przejdzie .

Tak wielki pokój stwarza problemy akustyczne . Wcześniej miałem mniejszy (ok 45 m2) i tez były problemy.

Małe pokoje mają swoje ograniczenia ,ale też o wiele mniejsze problemy.

Duże dają wielki rozmach odtwarzanej muzyce jednak ich akystyczne wymagania są dużo większe.

Np w moim pokoju 16Hz ma spadek tylko o 3db , a czas pogłosu gdy było całkiem puste sięgał paru sekund.

W moim przypadku porównanie do hal przemysłowych jest mało obrazowe ponieważ będąc producentem "czegoś ",aby zapewnić "wypełnienie" pokoju o którym rozmawiamy, muszą być dużo,dużo większe.

Napewno można prościej taniej i lepiej.

Mi się to nie udało.

Odpowiedż w przeważającej częsci traktuj żartobliwie.

Pozdrawiam

Szczepan

Papamek

Faktycznie fotel jest samotny , pewnie kiedyś się to zmieni.

Pokój Elberotha wygląda bardzo ładnie.

Wkomponowanie ustrojów nie jest sprawą wielkich kosztów , a raczej etapu w którym chce się je wkomponować,oraz, co nawet jest ważniejsze miejscem zamieszkania.

Mój pokój ma w tej chwili piątą odsłonę wystroju akustycznego.3 razy totalne dno (profesjonaliści- podobno),czwarty raz całkiem nieżle , a teraz bardzo dobrze.

Też chciałem jak Elberoth zacząć i skonczyć z kimś kto się na tym zna.

Zacząłem ale się nie udało (złapał inną fuchę).

Reszta to długa historia.

Ja też kilka lat temu (jeszcze w innym pomieszczeniu) współpracowałem z człowiekim który "robił " pokój Elberotha (jednak patrząc na to co zostało u niego zrobione i czytając o zadowoleniu z tej pracy , sądze że ten człowiek przeszedł w tym czasie długą i intensywną drogę rozwoju - nie ma w tym złosliwości , to tylko subiektywna obserwacja).Wydałem na zalecane przez niego ustroje kilkanascie tysięcy , po czym zamówiłem Accuphase DG 28 (korektor akustyki pomieszczenia).

Pozdrawiam

Szczepan

Ha ha ha - no i mamy GAME OVER :-)

Szczepan - piękny pokój, piękny sprzęt.

Pytanie - czy tylna ściana ma jakąś krzywiznę czy jest prosta ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

szczepan, 22 Mar 2007, 11:11

Czyli, generalnie, 4soud się sprawdził ? Pytam bo znajomy, który wybudował pomieszczenia 80m2 specjalnie do Audio będzie szukał dobrych rozwiązań.

szczepan,

Mam mniejszy pokój, ale czy w związku z tym było mniej problemów? Niestety nie, może spowodwane to jest paskudnymi wymiarami, które czynią go wyjątkowo wrednym akustycznie. Podobnie jak u ciebie czas pogłosu zakresu basowego dochodził do kilku sekund, więc w praktyce nic nie było słychać. Plus jakieś rezonansy, a to od kaloryferka, a to od skrzydeł drzwi, okna też pewnie sowje trzy grosze dokładają. No ale w końcu to mam z głowy.

Patrząc na twój pokój i kłopoty o jakich napomykasz (mając w pamięci własne problemy) tym większy szacunek dla 4sound.

Elberoth, 22 Mar 2007, 11:14

czy ty widziałeś w budownictwie jakąć prostą ścianę,nawet jak jest prosta to jest krzywa :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi