Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Jest dość sporo materiałów na temat Angela tz. unowoczesnienia i przeróbki. Ciekaw jestem czy ktś ma jakieś doświadczenia odnośnie modernizacji Yaqina 100B. Ktos gdzieś na forum powiedział że odnosnie układów lampowych nic już nie da się nowego odkryc. Jak najbardziej się z tym zgadzam ale wiem że poprawę można uzyskać poprzez zmianę niektórych elementów. W moim jak na razie zamierzam zmienic kondensatory w torze audio na lepszej jakosci oraz zastosować mostek prostowniczy na diodach schottkiego. Lampy to ECC83(JJ);6SN7(ZSRR);KT88(Electro-Harmonic).Może jakieś podpowiedzi

witam.

ja tez postanowilem otworzyc mojego angela na kt 88. ciagle czekam na nowe lampy, bo oryginalne sie potlukly w drodze.

postanowilem zajrzec do srodka zeby sprawdzic czy jakies kabelki sie nie poluzowaly itp. I tu mala niespodzianka. moze nie jestem elektronikiem ale na pierwszy rzut oka to uziemienie nie jest wogole podlaczone do gniazda zasilania. czy to jest normalne? od gniazda ida tylko dwa kabelki, jeden do jednego bolca, drugi to pojemniczka z bezpiecznikiem, ktory ma swoja mini-komore w gniezdzie.

tak wogole, to fajnie by bylo jakby ktos opisal co nalezy sprawdzic szczegolnie w ramach bezpieczenistwa uzytkowania. na co zwrocic szczegolnie uwage przed podlaczeniem.

do tego okazalo sie ze te dwa mniejsze kubki znajdujace sie pomiedzy trafami, ktore na pierwszy rzut oka wygladaja na pojemniki dla kondensatorow, sa PUSTE :)

tylko po co to komu?

wy tez tak macie?

Do mojego zaglądałem jak wymieniałem mostek prostowniczy na diody schottkiego oraz kondensatory bocznikowałem stałą pojemnoscią. Nie mniej u mnie w tym miejscu siedzą elektrolity 4 sztuki.

No przecież Mac pisał już dawno temu, że każdy Angel jest inny i nie spotkał dwóch tak samo zrobionych. Ważne, że gra :D

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

hmm.....

music curve D-2020-FU50

integra, ponoć single ended

ktoś zna?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5140-100008109 1230698649_thumb.jpg

post-5140-100008110 1230698649_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam,pół roku temu kupiłem yaqin b100,zawiozłem go do tuningu do sonus oliva w gdańsku.tuning kosztował mnie 1700 zł.nie licze kosztów podrózy-mieszkam w łodzi.we wzmacniaczu pan andrzej witek zmienił kondesatory sprzęgające na polipropyleny,zwykłe prostowniki zmienił na ultra szybkie diody prostownicze freed,wstawił po jednym dławiku w stopniu zsailania na kanał,dołozył kondesatory filtrujące,zmienił na bardzo dobre gniazda wej. i wyj.głośnikowe oraz z gniazd wej.poprowadził srebrny interkonekt.ja natomiast sam zmieniłem potencjometr na błekitnego alpsa,kupiłem w rcm lampy końcowe kt88 ,sterujące oraz wej.12atx7-wszystkie elektroharmonicsa-wnioski:wspaniały słodki sopran,miesisty,niski,dynamiczny bas ,dzwiek tak dobry jak we wzmacniaczu firmy delta studio(12 000tys.zł.)żaden z tranzystorowych wzmacniaczy ,które słuchałem nie dorównuje yaqin-owi a taka sława jak NAD c372 nie ma nawet polotu,mój yaqin b 100 napedza bez problemu i kompresji dynamiki 2.5 drożne kolumny na głośnikach scean peak rewelatory

Piotr

zajmuje sie troche elektroniką i dodam tylko ze tuning wzm.lampowego na takim poziomie jak go zrobił pan andrzej witek sam bym zrobił i znacznie mniej bym wydał i zrobił bym to bez porównania schludniej

Piotr

mam jedno pytanie czy ktoś słuchał i porównywał brzmienie manleya i yaqina b 100,który wzmacniacz zagrał lepiej-dzięki za odpowiedz

Piotr

Cytat z jednego z tak zwanych opiniotwórczych pism branżowych:

"Zamiast podejrzanie taniej chińskiej lampki z Allegro lepiej zainwestować w Yamahę. Efekt brzmieniowy prawdopodobnie będzie lepszy. Przy okazji zaoszczędzimy na szklanych bańkach, ale dostaniemy 7 kanałów i komplet najnowocześniejszych dekoderów do wykorzystania w domowym kinie ery HDTV."

Powyższe dotyczy testu amplitunera RX-V663.

Sprawdzałem. To ja wolę lampkę z Allegro:)

Prawdopodobnie lepiej zainwestować 12 pln w jedno dobre piwo i chipsy niż "opiniotwórcze" pisemko.

Życzę wszystkim Dobrego Roku :-)

A dziwi Cię to? Dystrybutor Yamahy daje reklamy do tego pisemka. chińska lampka z allegro nie ma dystrybutora, nie ma kto dawać reklam, więc pisemko nie ma żadnego interesu w tym, żeby ludzie kupowali lampki z Chin. Lepiej te lampki uwalić, niech ludziska kupują Yamahy.

McG. Znam mechanizm. Dziwi mnie pochopność sądów, nierzetelność dziennikarska.Przecież w tych pisemkach pisze się o konkretach a nie o poezji. Racja - gdyby takie stwierdzenia dotyczyły jakiejś uznanej, mocnej marki odwagi w tak zwanej gębie pewnie by zabrakło. Ale to było o chińskich lampkach ............zatem hulaj dusza panie redaktorze.....

pozdr :)

Odwaga w gębie wynika z braku polskiego dystrybutora chińskich lampek. Gdyby taki istniał, to mógłby zrobić awanturę, a tak, to tylko na forach możemy narobić szumu. Tu (jak na razie) nikt nam gęby nie zatka. Najwyższy czas żeby pismaki się nauczyły, że z internautami też trzeba się liczyć.

A o czym to świadczy że w ogóle poruszono na łamach temat chińskich lampek? Czy nie stały się one popularne - zbyt popularne? Na tyle popularne, że zaczynają odbierać część rynku reklamodawcom owego pisemka?

Dlatego już od dosyć dawna nie kupuję HFiM-bzdurne czasopismo,nierzetelne opinie szkoda 12zł na toto.

Ja też tego pisemka nie kupuję, AV i Audio mam co mc. za darmo, tzn. muszę odczekać do zwrotów ;) Mam pytanie, bo cały czas po głowie chodzą mi te chińskie lampowce, szczególnie że spodobało mi się brzmienie Triangli i szukam czegoś co właśnie stworzy z nimi bardzo zgrany duet. Duże znaczenie ma dobór źródła do takich lampek, to musi być coś z wyższego pułapu czy powiedzmy do 2000zł można spokojnie takie CD/DVD łączyć. Jeszcze kwestia funkcjonalności, wiadomo że nie są zbyt funkcjonalne, co ile czasu trzeba zmieniać lampy itd.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tak jak pisał kol.23031970 taki tuning to jest prościzna. Typowa poprawa wzmacniacza za posrednictwem dołożenia tego co byc powinno a w ramach oszczędnosci tego nie zastosowano. W zasadzie chcę zrobic to samo poza dziwactwem z rodzaju srebrne druty tasmy czy inne bzdury. To nie jest wzmacniacz w.cz. Natrafiamy na wypowiedzi a raczej rady w rodzaju "prawdopodobnie będzie lepiej " lub inne opinie na słowie praddopodobnie. Nie mniej po co ktoś udziela rad kiedy w rzeczywistosci nie jest tego pewien bo nigdy nie słuchał ani porównywał. Działanie wzmacniaczy lampowych nie zmieniło się od czasów ich powstania a poprawę jakości brzmienia możemy uzyskać za pomocą zmiany elementów lepszej jakości. Dlatego wypowiedzi osób które praktycznie wypróbowały zmiany sa naprawde cenne. Osobiście cieszę sie z chińskich lampowców bo jest wrescie cos co możemy dostosowac do swoich potrzeb i kieszeni. Sadzę że otwarcie tego rynku jest w niesmak dla innych producentów którzy zarabiali na tym naprawde duze pieniadze.

lampy mocy,sa to wiadomosci z ksiazki autorstwa andrzeja zawady np.mocy kt88 średnio wytrzymuja od 2 do 3 tys.godz. wejsciowe nawet do 10 tys.godz. natomiast na zywotnosc lamp najwiekszy wpływ maja 2 rzeczy:rozgrzanie lamp zanim sie właczy napiecie anodowe,powinny sie rozgrzewac przez około 4 minut-w tym czasie nietylko sie dobrze rozgrzeje katoda ale wtedy najlepiej- mowiac jezykiem prostym spełnia swoja role getter w lampie oraz opoznione załaczanie napiecia anodowego

Piotr

a propos chinskich wzmacniaczy lampowych powiem krótko i dosadnie i moge to kazdemu udowodnic kto tylko zechce przyjechac do mnie z dowolnym wzmacniaczem tranzystorowym uznanej marki np.cambrigde audio ,nad,arcam,maranz itd.itp do pułapu cenowego 10-12 tyś.złotych zaden z wymienionych wzmacniaczy im nie dorównuje jakościa dzwieku.owszem sa wzmacniacze lampowe słuchałem takowych zaledwie odrobinę lepsze od chińskich ale sa to wzmacniacze ,które kosztują od 20 tys.zł. w zwyż i ich cena jest nie adekwatna do przyrostu jakosci brzmienia.dla zainteresowanych testami wzm.tranzystorowych i chinskich lampowych podaje swoj nr tel.501-735-275

Piotr

czy ktoś z WAS wie jak i gdzie można kupic przedwzmacniacz chiński i czy są przedwzmacniacze lampowe z regulacją basu i sopranu - za informację bardzo dziękuję

Piotr

Panowie, które lampy szybciej się zużywają przy normalnej eksploatacji (ciche granie, głośniki o średniej efektywności): sterujące, czy mocy? Na logikę wychodzi mi, że lampy mocy, ale czy na pewno? Pytanie może śmieszne, ale nie potrafię znaleźć w sieci jasnej odpowiedzi...

Mocy. Zawsze mocy. Chyba że chinole źle ustawili prądy i napięcia żarzenia, to i sterujące bardzo szybko padną. Tak jest np. we wzmacniaczu Yaqin MC5881 gdzie napięcie żarzenia wynosi dobrze ponad 7V, a bias znacząco przekracza wartości dopuszczalne. Przy tym stanie rzeczy po kilku miesiącach grania lampy będą do wyrzucenia!

Niektóre wzmacniacze mają prostowniki lampowe. A chinole nie potrafią ich aplikować! Tak jest zrobiony na przykład Bewitch No.6550. Zasilacz tego wzmacniacza wymaga przeróbki, w przeciwnym razie co kilka miesięcy trzeba będzie wymieniać lampy prostownicze, które normalnie posłużyłyby lata!

23031970, 31 Gru 2008, 22:47

>a propos chinskich wzmacniaczy lampowych powiem krótko i dosadnie i moge to kazdemu udowodnic kto

>tylko zechce przyjechac do mnie z dowolnym wzmacniaczem tranzystorowym uznanej marki np.cambrigde

>audio ,nad,arcam,maranz itd.itp do pułapu cenowego 10-12 tyś.złotych zaden z wymienionych

>wzmacniaczy im nie dorównuje jakościa dzwieku.owszem sa wzmacniacze lampowe słuchałem takowych

>zaledwie odrobinę lepsze od chińskich ale sa to wzmacniacze ,które kosztują od 20 tys.zł. w zwyż i

>ich cena jest nie adekwatna do przyrostu jakosci brzmienia.dla zainteresowanych testami

>wzm.tranzystorowych i chinskich lampowych podaje swoj nr tel.501-735-275

z dowolnym wzmacniaczem tranzystorowym uznanej marki np.cambrigde

>audio ,nad,arcam,maranz itd.itp do pułapu cenowego 10-12 tyś-te co podałes to chyba do max 3tyś???

a z takim za 12tyś,to...mogę podjechać

Czy lampy mocy w MA XD-800MKIII (KT88) można zamienić na KT90 lub KT100?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi