Skocz do zawartości
IGNORED

Stan wojenny???!!!

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma czegoś takiego jak przyzwoitość, to takie słowo-klucz na wymuszenie rzeczy, które z jakiegokolwiek powodu się nie należą, a które koniecznie chce się mieć. A więc trzeba coś zrobić, bo przyzwoitość tak nakazuje, a jak nie zrobisz tego co chcę to będziesz nieprzyzwoity. Oj, straszne być nieprzyzwoitym - mam się teraz zabić? Przyzwoitość wszakże w takiej sytuacji nakazuje popełnienie seppuku. Przedszkolak może na to da się jeszcze nabrać, gimbus już nie ;)

Widzisz niektórzy w domach otrzymywali coś takiego jak kindersztuba. No ale idąc Twoim tokiem myślenia i wcale nie przerysowując dla czego by paru nam niewygodnych gostków nie zabić?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak jak pisałem jak naród który dopiero 10 lat po wojnie skończył z analfabetyzmem miał przejść w stan ludzi mających solidne średnie techniczno-ekonomiczne

Chłopie co Ty pierdzielisz?

Polska miała za sobą zabory to po pierwsze i jako jedna z nielicznych dość szybko nadganiała ten czas mino wszystko aż do 1939 roku.

Analfabetyzm w ówczesnym czasie był w całej Europie, nie w takim stopniu, co nie dziwi po latach niebytu i wychodzenia z niego.

Co powiesz na dzisiejsze miejsca w Polsce bez prądu,, wody, gazu, kanalizacji i z utrudnionym dostępem do edukacji (często z winy biurokracji, debila urzędnika, a nie niby niezaradnego obywatela) - przecież mamy XXI wiek, wiek na nowo zdefiniowanego liberalizmu z jednoczesnym rozwojem neofeudalizmu?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dyskusja staje się nudna. W ramach ożywienia proponuję, aby starsi napisali, co stracili w wyniku wprowadzenia Stanu Wojennego. Od razu zaznaczam, że wpisy typu "nie oglądałem >>Teleranka<<", maja taką samą wartość, jak te "nie oglądałem kreskówek >>Disney World<< w kolorze".

Młodzi niech poczytają wypowiedzi świadków (dziadków) o historii i pomyślą.

No cóż za czytanie w radiowęźle zakładowym ile to Jaruzelski miał długu (30miliardów$) i niezadowoleniu POP (póżniej audycje szły już tylko z taśmy) trafiłem ni w pięć ni w dziewięć w czerwcu do armii. Straciłem w ten oto sposób 2 lata . Co zyskałem; mogłem z dwóch metrów załatwić Kiszczaka i Raula Castro ale już taki naiwny jak 13 Grudnia nie byłem :)

Chłopie co Ty pierdzielisz?

To Ty pierdzielisz! Co Ty kurna myślisz że inteligencję w narodzie można jak ziemniaki posadzić i sama odrośnie?

Takie życiowe powiedzenie klimat domu powstaje dopiero w czwartym pokoleniu; To samo jest ze społeczeństwem ponownie po zaborach wyniszczonym przez I i II wojnę światowa. Licząc optymistycznie to ten czas staje się dopiero teraz :)

Widzisz niektórzy w domach otrzymywali coś takiego jak kindersztuba. No ale idąc Twoim tokiem myślenia i wcale nie przerysowując dla czego by paru nam niewygodnych gostków nie zabić?

Ile to by spraw rozwiązało...

W 1923 r. wystarczyło 7 policjantów, aby udaremnić faszystom objęcie władzy w Monachium; w 1933 r. wystarczyłoby 700 żołnierzy, aby nie dopuścić do przekazania władzy Hitlerowi; kilkanaście lat później ludzkość straciła 70 milionów ludzi, aby pokonać faszyzm.

Licząc optymistycznie to ten czas staje się dopiero teraz :)

Optymista, ciekawe dlaczego akurat teraz?

Teraz? Kiedy robi się znowu społeczeństwo w wała i ogłupia aby podobny koledze, kolega za 100 lat napisał to samo na forum ówczesnego portalu społecznościowego (tfuj) .

Ogólnie mówimy o tym samym ale każdy od własnej dupy strony.

To jest kwadratura koła i takie cudo powinno obok Orła być symbolem Polaków.

Ile to by spraw rozwiązało...

No widzisz tak mogły się zmienić np. losy Kuby; Fidel nie miał by brata i pewnie już by tamtego reżimu nie było. Ale czy ja poza spieprzeniem sobie i rodzinie zycia miał bym taka satysfakcję że jest tak jak obecnie?

Byłem młody szczyl ale instynkt już wtedy zaczął u mnie prawidłowo funkcjonować.

W 1923 r. wystarczyło 7 policjantów, aby udaremnić faszystom objęcie władzy w Monachium; w 1933 r. wystarczyłoby 700 żołnierzy, aby nie dopuścić do przekazania władzy Hitlerowi; kilkanaście lat później ludzkość straciła 70 milionów ludzi, aby pokonać faszyzm

O jeżu!!!!!!!!!

Gdzieś to wyczytał?

Co Ty kurna myślisz że inteligencję w narodzie można jak ziemniaki posadzić i sama odrośnie?

Zapytaj Tuska i jego rolników z koalicji. Oni wiedzą jak to dostroić odpowiednio i kiedy żniwa.

Optymista, ciekawe dlaczego akurat teraz?

Tak jak pisałem "Byłem młody szczyl ale instynkt już wtedy zaczął u mnie prawidłowo funkcjonować."

Myslę że coś tam jescze działa :)

Zapytaj Tuska i jego rolników z koalicji. Oni wiedzą jak to dostroić odpowiednio i kiedy żniwa.

Nie trawię Tuska jak i pozostałych partii, nie wiem może zostałem anarchistą :D

Obecne państwo to grzyb na dupie obywatela; tylko tyle i aż tyle.

No widzisz tak mogły się zmienić np. losy Kuby; Fidel nie miał by brata i pewnie już by tamtego reżimu nie było. Ale czy ja poza spieprzeniem sobie i rodzinie zycia miał bym taka satysfakcję że jest tak jak obecnie?

Byłem młody szczyl ale instynkt już wtedy zaczął u mnie prawidłowo funkcjonować.

Gdybyś jakimś cudem wywinął się od czapy to dzięki usa Pokojówka Nobla gwarantowana, a dziś pewnie zwracałbym się do Ciebie per Panie Prezydencie. Byłbyś prawdziwym bohaterem, dzieci uczyłyby się o Tobie w szkołach... :) Ale spoko, nie mam pretensji, choć szansę w życiu naprawdę miałeś jak mało kto.

Xniwax, kumpel miał taki opis na gg kiedyś, hehe.

Gdybyś jakimś cudem wywinął się od czapy to dzięki usa Pokojówka Nobla gwarantowana, a dziś pewnie zwracałbym się do Ciebie per Panie Prezydencie. Byłbyś prawdziwym bohaterem, dzieci uczyłyby się o Tobie w szkołach... :) Ale spoko, nie mam pretensji, choć szansę w życiu naprawdę miałeś jak mało kto.

Widzisz nie każdy chciałby zostać takim Mandelą, chcesz to Ci te pięć niewykorzystanych sztuk przekażę możesz się wykazać, masz jakiś sensowny target? bo ja jakoś nie mam obecnie pomysłu.

Nie mogę się doczytać jakoś, czy komuś ubyło albo przybyło w wyniku wprowadzenia Stanu Wojennego?

No cóż do radiowęzła zamówiłem wtedy w miejsce MAK-a najnowszy magnetofon szpulowy Koncert (tak jak pisałem zakład był bogaty wtedy), dużą konsolę (później okazała się gorsza od tej starej) i nie miałem już okazji tego użytkować. Sprzęt ten użytkowała później pewna pani czytając komunikaty ze do sklepu zakładowego "rzucili" własnie pasztetówkę.

Ze stanu wojennego straciłem tak dobre połączenie ekspresem z stolicy; wtedy pociąg intercity jeżdził 2h:15minut a obecnie nie daje rady zejść poniżej 3h 15 minut.

Byłbym zapomniał w wojsku co miesiąc za kartki na 23 paczki papierosów miałem wtedy flaszkę ekstra (ta pierwsza też była za kartki)

Z zawiści tak szczęśliwie raz w miesiącu odurzonego koledzy wynieśli mnie z łóżkiem do klopa. Rano zbudził mnie jakiś taki szum wodospadu a to była woda cieknąca całą noc z pisuarów.

To zaliczam to jako plus; innego kolegę wyniesiono na plac alarmowy i zbudził się w łóżku jak wokół zebrało się 1500 osób do zaprawy porannej i pojawił się dowódca brygady.

Bardzo sensowna, po prostu mistrzostwo świata w inteligencji! I jakie nowatorskie :D

Przy takiej rozkminie w tym kraju nigdy nie będzie dobrze. Cała nadzieja w gimbusach.

Wypisał się POwski aparatczyk - ups... teraz nazywany managerem :) Strach u dupy to się dorabia odpowiednio wygodną teoryjkę ekonomiczną.

Kominy płacowe trzeba likwidować dla zapewnienie równomiernego rozwoju ekonomicznego społeczeństwa i wiedzą to nawet w tych podobno najbardziej kapitalistycznych krajach.

Szwajcarzy w referendum opowiedzieli sie za ograniczaniem płac menadżerom wysokiego szczebla. Ci śwajcarzy to chyba głupie som no nie??? Wredni lewacy!

Ciągnięcie dołu za uszy do góry nie może odbywać poprzez zdeptywanie góry w dół. Owszem, będzie poprzez takie kłamstwo bardziej równo, ale czy na tym samym poziomie. Podnieść minimalną (podciągnąć dół) zamiast obcinać górę, niby to samo, a jaka różnica.

Pierdolenie kotka w bambosh... Już się nawet nie chce odpowiadać na takie SGPiSowskie idiotyzmy słuchaczy wykładów profesora balcerowicza..

Kapitał ma to do siebie że się koncentruje ciągnąc płace oligarchii w górę kosztem wyzysku mas społecznych, które coraz mniej zarabiają. Progresywne podatki są po to żeby te różnice niwelować.

Żyjesz z pracy ludzi - tak zwany kapitalisto??? To im płać tak jakbyś płacił sobie. A że nie chcesz płacić [ bo kto by chciał płacić dobrze innym, zamiast sobie i zmuszać się to większego niż trzeba wysiłku ], to Państwo ma od tego podatki żeby ci zabrać i dać zasiłki tym, którym nie chcesz płacić.

Sprawiedliwość społeczna polega na takiej regulacji systemu podatkowego żeby ludziom żyjącym z pracy innych ludzi nie opłaciło się ich wyzyskiwać.

ps. Nie żyjesz z pracy ludzi tylko z pracy kapitału który na tych ludziach kiedyś zarobiłeś??? W końcu niedługo wszystko będą wytwarzać roboty albo chińscy niewolnicy.

To płac podatki tym bardziej i tym wyższe, żeby utrzymać konsumentów zabawek, które produkuje twój kapitał.

Nie mogę się doczytać jakoś, czy komuś ubyło albo przybyło w wyniku wprowadzenia Stanu Wojennego?

Miałem dłuższe ferie! Chyba o dwa tygodnie! Niech żyje Jaruzelski!

nauczyłem się też pędzić bimber podczas rodzinnych sesji zagospodarowywania nadmiarów kartkowego cukru. Dobrze że wtedy jeszcze były normalne fabryki i przemysł zatrudniający chemików. Dzięki temu wiem jak wzroku nie stracić ;)

Poza tym była godzina milicyjna więc ludzie siedzieli wieczorem w domach. Nikt się nie szwendał, a zima wyjątkowo ostra była . Ludzie pili w domach nareszcie kulturalnie więc mniej było przeziębień i zgonów przez zamarzniecie po pijaku.

Generalni ani ja ani nikt z bliższego i dalszego otoczenia nic nie stracił. Nawet wręcz przeciwnie [domowe eksperymenty chemiczne]. A jak się zycie duchowe rozwinęło na wigilię - kościół katolicki był największym duchowym beneficjentem wprowadzenia stanu wojennego, nagle im przybyło praktykujących, a jeszcze więcej wyznawców.

Przypomnijcie sobie 21 postulatów, to widać od razu o co ludzie walczyli. Akurat byłem w tym roku w Gdańsku, to odwiedziłem tez Stocznię...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na przykład:

...

"13.Wprowadzić zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie przynależności partyjnej, oraz znieść przywileje MO, SB i aparatu partyjnego poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych, zlikwidowanie specjalnej sprzedaży itp.

14.Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 50 lat, a dla mężczyzn do lat 55 lub [zaliczyć] przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek."

Zdaje się, ze gówno z tego zostało zrealizowane...

Ukryta Zawartość

Ze stanu wojennego straciłem tak dobre połączenie ekspresem z stolicy; wtedy pociąg intercity jeżdził 2h:15minut a obecnie nie daje rady zejść poniżej 3h 15 minut.

Teraz to chyba do Łodzi tyle jeździ, bo niedawno jeszcze coś około tego do Poznania jechał w takim czasie?

Przypomnijcie sobie 21 postulatów, to widać od razu o co ludzie walczyli. Akurat byłem w tym roku w Gdańsku, to odwiedziłem tez Stocznię...

Ukryta Zawartość

Na przykład:

...

"13.Wprowadzić zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie przynależności partyjnej, oraz znieść przywileje MO, SB i aparatu partyjnego poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych, zlikwidowanie specjalnej sprzedaży itp.

14.Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 50 lat, a dla mężczyzn do lat 55 lub [zaliczyć] przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek."

Zrealizowali .... tylko w przeciwna stronę

Ukryta Zawartość

Przecież pisałem rękami robotników trzeba było rozmontować konkurencyjną gospodarkę.

Ja wiem kiedy WYKOPKI! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Przecież pisałem rękami robotników trzeba było rozmontować konkurencyjną gospodarkę.

No, niby są wolne związki zawodowe, tylko jak nie ma już dużego przemysłu to nie ma już siły na władzunię,

Tego się nie spodziewano, bo wszyscy myśleli, że to wystarczy...

Bo politycy w partiach politycznych, wiadomo, to sprzedajne dziwki.

"Słońce paliło, przed oczami latały czerwone plamy, drgało powietrze na dnie wykopu i przez to drganie wydawało się, że kula tańczy w miejscu jak boja na falach. Przeszedł obok koparki podnosząc wysoko nogi i zabobonnie uważając, żeby nie nadepnąć na czarne kleksy, potem więznąc w piachu powlókł się na ukos przez cały wykop do tańczącej i mrugającej kuli. Był zlany potem, dusił się z gorąca, a jednocześnie wstrząsały nim zimne dreszcze, jak po przepiciu, w zębach skrzypiał kredowy pył. I już więcej nie próbował myśleć. Tylko z rozpaczą powtarzał jak modlitwę: "Jestem zwierzęciem, widzisz przecież, że jestem zwierzęciem. Nie znam słów, nie nauczono mnie mówić, nie umiem myśleć, te kanalie nie dały mi uczyć się myśleć. Ale jeżeli naprawdę jesteś taka... wszechmocna... wszechmogąca... wszechrozumiejąca... zdecyduj! Wejrzyj w moją duszę - ja wiem, w niej jest wszystko, czego ci trzeba. Musi być! Przecież nigdy i nikomu nie sprzedałem duszy! Jest moja, człowiecza! Sama wydobądź ze mnie to, czego chcę - przecież to niemożliwe, żebym chciał zła! Niech wszystko będzie przeklęte, przecież nic nie umiem wymyślić oprócz tych jego słów: - SZCZĘŚCIE DLA WSZYSTKICH ZA DARMO! I NIECH NIKT NIE ODEJDZIE SKRZYWDZONY! "

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

No, niby są wolne związki zawodowe, tylko jak nie ma już dużego przemysłu to nie ma już siły na władzunię,

Tego się nie spodziewano, bo wszyscy myśleli, że to wystarczy...

Zawsze będzie jakaś masa krytyczna którą przekraczając należy się spodziewać reakcji; to tylko kwestia czasu....

No cóż najłatwiej sprowokować falstart, zaczekajmy do właściwej kumulacji.

Kaczyński właśnie obiecał, że rozda Polakom bilion złotych :D

Kupił jakieś superszybkie drukarki od FED-u?

Pytam bo wiem że nie można dać czegoś czego się niema.

Kominy płacowe trzeba likwidować dla zapewnienie równomiernego rozwoju ekonomicznego społeczeństwa i wiedzą to nawet w tych podobno najbardziej kapitalistycznych krajach.

Szwajcarzy w referendum opowiedzieli sie za ograniczaniem płac menadżerom wysokiego szczebla. Ci śwajcarzy to chyba głupie som no nie??? Wredni lewacy!

•wprowadzenia przepisów ograniczających zarobki maksymalne szefów firm do 12 wynagrodzeń pracowniczych miesięcznie (znane jako inicjatywa 1:12, zgłoszona przez młodych socjalistów JUSO). Wynik głosowania: 65,3 % nie, 34,7 % tak. Inicjatywa została odrzucona we wszystkich kantonach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

•wprowadzenia przepisów ograniczających zarobki maksymalne szefów firm do 12 wynagrodzeń pracowniczych miesięcznie (znane jako inicjatywa 1:12, zgłoszona przez młodych socjalistów JUSO). Wynik głosowania: 65,3 % nie, 34,7 % tak. Inicjatywa została odrzucona we wszystkich kantonach.

Ukryta Zawartość

Zaomniałeś dodać, ze odrzucono 12 krotną wielokrotnośc, uznając ją za zbyt radykalną. Natomiast nadal jest ważnny wynik poprzedniego referendum, że ograniczenie jest konieczne.

A wtym ostatnim również głosowano o:

"podwyższenia opłaty rocznej za winietę na autostrady z 40 CHF do 100 CHF z przeznaczeniem uzyskanej kwoty na rozbudowę dróg lokalnych. Projekt został odrzucony we wszystkich kantonach. Wynik głosowania: 60,5 % nie, 39,5 % tak"

Zresztą nie są istotne w tym same cyferki - ale fakt, że takie sprawy są głosowane w referendum, co w naszej "pseudo demokracji" jest nie do pomyślenia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo to był błąd przy masie drobnych firm całkiem nieźle prosperujących w Szwajcarii . JUSO mogła inaczej sformułować pytanie referendalne ale tego nie zrobiła! Nawet nie spróbowali połączyć najniższego wynagrodzenia z najwyższym w firmie a to by mobilizowało pracodawców żeby także pracownik dobrze zarabiał. Nie chodzi żeby zabierać w tym wszystkim, chodzi żeby inwestować bardziej w każdego obywatela kraju.

Zresztą nie są istotne w tym same cyferki - ale fakt, że takie sprawy są głosowane w referendum, co w naszej "pseudo demokracji" jest nie do pomyślenia...

I to jest własnie u nas to piekiełko!

Ukryta Zawartość

No i żeby na całym świecie był pokój :)

Wystarczy żeby było mniej takich pożytecznych idiotów którzy pier**lą w internecie jakimi są liberałami.

Kaczyński właśnie obiecał, że rozda Polakom bilion złotych :D

Tusek się przyznał, że to będzie tylko 800 tys. złotych.

I nie rozda Polakom tylko ukradnie.

"Słońce paliło, przed oczami latały czerwone plamy, drgało powietrze .................. jego słów: - SZCZĘŚCIE DLA WSZYSTKICH ZA DARMO! I NIECH NIKT NIE ODEJDZIE SKRZYWDZONY! "

Piknik na skraju drogi ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.