Skocz do zawartości
IGNORED

jak poprawić dzwięk?

markoni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podobne tematy pojawiały się niejednokrotnie, ale kiedy potrzeba to konkretów to podpowiedzi brakuje(ciężko znaleźć).

Poisiadam wzmacniacz Arcam Alpha8 źródło cd onkyo 7711 i kolumny Alr Jordan Entry 6m i problem!

Dzwięk jaki uzyskuję jest bardzo "ostry" góra i słaby zbyt płaski dół bez konkretnego basu.

Ogólnie dzwięk jest twardy i ostry (ciekawe okrewślenia na odbierane dzwięki-tylko takie przychodzą mi do głowy) a to pewnie wynika z cd-najprawdopodobniej wymaga tuningu, ale co zrobić z kolumnami bo wydaję mi się, że posiadane niezbyt dobrze zgrywaja sie z arcamem. Znalazłem kilka postów zachwalających tannoye, kefy.

Zależy mi na dzwięku bardziej mięsistym lekko ocieplonym z dobrym basem. Zachęcam do wypowiedzi w jakim kierunku powinienem dokonac zmian poruszając się raczej w budżetowych pieniądzach.

https://www.audiostereo.pl/topic/36368-jak-poprawi%C4%87-dzwi%C4%99k/

MARKONI,Sprzęt który posiadasz nie jest wcale zły ,ja spróbowałbym pokombinować z ustawieniem głośników,a przede wszystkim z wytłumieniem pokoju,oczywiście domowymi sposobami ,zasłony,kotary,dywaniki. Czasami taki sposób może przynieść niespodziewany efekt

?

kombinuj z ustawieniem, CD, itd. nie ma co odrazu wyciągać wniosków ze kolumny są do du... ja tak mialem ze swoimi. tez narzekałem ze to, ze tamto. nawet kupiłem inne ale podłaczyłem na chwile dla porownania te stare co mialem i szczena mi opadła. dobrze ze tych starych nie sprzedałem jesczze :)

Starszy Arcam + Jordany = jedno na pewno do wymiany.

Wymiana żródła niewiele pomoże, chyba, że na dużo droższe. Pozostaje wymiana głośników mimo, że dobre. Kable niewiele pomogą.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

McGyver, 25 Wrz 2007, 15:36

>Entry 6 z metalowymi membranami, czy te starsze na polipropylenach?

Panie Markoni, niech Pan wykorzysta obecność tego faceta, duzo ci podpowie. mowie szczerze.

> Wywal cd onkyo, kup cd arcam lub cyrus i bedzie po kłopocie. Napisz jakie kable.

Cyrus jest świetny, ale na kłopoty typu "ostry, twardy" dźwięk nie polecałbym go w ciemno. Ta marka jest szczególnie wrażliwa na użyte kolumny. Na pewno sprawdziłaby się z dynaudio, spendorami także jmlab`ami. Z ALR niestety cyrusa nie słyszałem więc nie mogę powiedzieć czy to połączenie zagra. Zgadzam się natomiast, że należałoby pomyśleć o wymianie źródła i przede wszystkim odsłuchać trochę kabli głośnikowych.

Witam ponownie

Mam przejściowe kłopoty z brakiem internetu, więc kontak z forum mam ograniczony, ale do rzeczy

Alr-y maja membrany metalowe podłączone są kablami dali bi-wiring. Wydaje mi się, że głośniki nie są złe a przyczyna może leżeć po stronie cd więc na poważnie chodzą mi po głowie mysli o wsadzeniu dac marki "Stelmach" może również zegara "USHA". Może ktoś ma pomysły na innego rodzaju modyfikację. Pokój oczywiście na razie nie jest uzbrojony w żadne elementy "domowej architektury" więc i przez to też może być kiepsko z basem. Wzmacniacza na razie na pewno nie zmienię bo jeszcze mi sie nie osłuchał poza tym doskonale nadaje się do żywszej muzyki(rock, metal). Słucham również sporo muzyki elektronicznej i tu troszeczkę gorzej ale myślę, że dzięki sugestiom kolegów z forum moje zadowolenie ze słyszanych dzwięków wzrośnie. Nie zgadzam się z tymi co podpowiadają aby wywalić onkyo bo ten który posiadam ma bardzo solidna obudowę i napęd a z elektronika można "powalczyć". Jakie kable głośnikowe moglibyście polecić do posłuchania?

właśnie co do domowej architektury chciałbym się zapytać o maty tłumiące/gąbki, a może i w przyszłości Autorowi wątku się przyda

podam linka, bo już pytanie zadałem, ale temat okazał się w dziale muzyka i pewnie odzew będzie 0.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.