Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Da się.Zgłoś się do naszego dostawcy od BG z allegro.Zresztą kompletuję u mniego paczkę to mogę poprosić o jeszcze jedną sztukę dla Ciebie.

Widać Antoś mnie podkupił :(

Peter - jaka będzie cena za "finished product" ? Wygląda bardzo fajnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mysle ze $1200 jest calkiem realna cena. Gosc ktory kupil ten pierwszy model, praktycznie prototyp, jest zachwycony. Jeszcze dzis do mnie dzwonil z podziekowaniem. W jego odczuciu: "..the sound is glorious!! Powerful, articulate and smooootthhhhh as silk!!"

Co ciekawe, nie zmienialem zbyt duzo na plytce transportu, nawet zostawilem oryinalny resonator bo wydal sie teraz grac lepiej niz crystal Citizena.

Wymontowalem tylko 2 pierwsze kondensatory, wraz z bypasami ceramicznymi (470uF i 220uF) i w miejsce tego drugiego zainstalowalem BG N 47/50. Takze choke zostal wymontowany.

Peter Daniel, 27 Lis 2008, 22:18

>Odnosnie dzwieku, nie robilem zadnych modyfikacji na plytce napedu, z wyjatkiem demontazu 470uF i

>220uf i zamontowaniu 47/50 BG N w miejsce drugiego, nie ruszalem nawet oscylatora.

TO rozumiem że wymieniłes tylko jeden kondesator tak tzn 220uf na 47/50 bg a zamiast tego 470uf co dałes czy poprostu zrobiłes bramke

W miejsce 470 na plytce nie ma nic, natomiast zasilacz sklada sie z 2 x MSR860, BG STD 1000/25, LM7808, BG STD 1000/25. Ten ostatni kondensator zastepuje wlasnie 470uF ktory wymontowalem z plytki. Transformator Hammond, 48VA, 12-0-12.

I to byloby tyle, transport smialo wspolzawodniczy ze wszytkim co mam obecnie w domu ;-)

Nie mam pojecia jaka firma, ale PS do Shigaraki wyglada tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak, na EZ31, w 51 jest podobno to samo, plytka display sie chyba tylko lekko rozni i docisk dysku, jeli dobrze pamietam. Gdzies w watku byly zdjecia 51.

Przycisk wcale nie jest lepszy, jedynie ciut więcej plastyku, dociska w tym samym miejscu, ten sam magnes, który trzeba wycentrować. Zresztą i tak nie ma wyboru, 31 już dawno niedostępny.

A propos: próbowaliście bez przycisku, płytka na plaster dwustronny do talerzyka?

Andy777. Witaj. Mam pytanie odnośnie Twojej modyfikacji. Rozdzieliłeś zasilanie. Zegar+ osobne trafo i zasilacz. 8V do zasilania kości napędu silników. 8/5V do LC i LA rozdzielone stabem LT5V. Tak to u Ciebie jest? Czyli 3 zasilacze- 1-zegar,2-silniki,3-LC,LA. W zasilaczach siedzą BG std 1000 przed stabem i BGN za. Właśnie te BGN jakiej wartości? Gdzieś w Twoim wpisie napisałeś, że masz trafo seperacyjne zbalansowane co to jest? Chodzi mi o sam termin zbalansowane. Dzięki za odpowiedź na moje pytania. Pozdrawiam.

>Czyli 3 zasilacze- 1-zegar,2-silniki,3-LC,LA.

Tak.

>W zasilaczach siedzą BG std 1000 przed stabem i BGN za. Właśnie te BGN jakiej wartości?

Krytyczny jest stab dla LC/LA, jest w układzie jak u Petera, std 1000 za stabem. Silniki - oryginalny z bumboksa, zegarek - jakiś mieszaniec.

>masz trafo seperacyjne zbalansowane co to jest? Chodzi mi o sam termin zbalansowane

To trafo separujące 220/220, miało być quasi-zbalansowane, ale miałem problem z masą i na razie tylko separuje. Nie wiem, czy coś to daje, miałem więc wstawiłem :). Jak będę przekładał te wszystkie bebechy do obudowy, to posłucham.

pozdro.

Śliczności!!! Obudowa. Z Twojej odpowiedzi wynika, że nie ma u Ciebie żadnego BGN, są tylko BG std, czy tak? Dzięki za odpowiedź.

Krzych 2, 10 Gru 2008, 11:48

>Śliczności!!! Obudowa. Z Twojej odpowiedzi wynika, że nie ma u Ciebie żadnego BGN, są tylko BG std,

>czy tak? Dzięki za odpowiedź.

Może w tym stabie dla zegarka, a tak to żadnego czerwonego. Dwa 47NX i dwa 0.1NX na PCB.

zdziechu, 10 Gru 2008, 14:37

>> Andy

>

>Dawca zmarł? Reanimowałeś czy od razu przeznaczyłeś na organy?

Męczył się rok, a raczej ja jego, było już nieźle po dużych zmianach w analu, a potem padł laser, nowy się nie przyjął, no a potem zaczęło się klonowanie :). Parę organów jeszcze się przyda - zasilacze dla cyfry i anala, być może DAC z interface K2, i może przycisk.

Może mi ktoś pomóc i podpowiedzieć gdzie dostane blache miedzianą o grubości ok 4mm bo taką chyba Peter zastosował. Nie moge znaleźć firmy która sprzeda mały kawałek.Dlachego akurat stosujecie miedź?Aluminium się nie sprawdza?Ciezko uwierzyć ze blacha miedziana w podstawoe moze miec wpływ na dźwiek.

Jak wezmiesz w reke kawalek blachy miedzanej i takiego samego rozmiaru blache aluminiowa to bedziesz wiedzial jaka jest roznica ;-)

Andy777, 10 Gru 2008, 15:10

>Męczył się rok, a raczej ja jego, było już nieźle po dużych zmianach w analu, a potem padł...

czysta perwersja ;)

ale obudowa będzie z niego pierwsza klasa

Zdodzę sie zwypowiedzią Petera. Blacha miedziana jest duzo cięższa.Ale może zastosuję z mosiądzu - tezjest ciężka. Peter jaką grubośćma ta blacha w Twoim ostatnim transporcie?

Peter, bardzo ladny design.

Teraz to wierzę ze gra :)

Tam serio nie ma co na plytce poprawiać. ew. nowy kwarc dodaje nico swiezosci ale nie powiedzialbym ze jestlepiej.

Jest inaczej a reszta zalezy od systemu i preferencji.

Oobiscie kwarc montuję, na plytce niczego nie ruszam a zasilanie akumulatorowe sprawdza sie lepiej niz sieciowe :)

Dxwięk jeszcze bardzej kopie/wybija rytm :)

W takim razie mamy co najmniej dwie szkoły: pierwsza "minimalistyczna" (Peter i Inni) oraz radykalnych zmian (w tym ja, kto jeszcze?).

A co byście powiedzieli na małą wojnę klonów, lub chociaż pojedynek? Służę placem boju :)

A moze taka obudowa w bardzo przystepnej cenie

Ukryta Zawartość

no przeciez taki cd musi wygladac ałdiofilsko :)

pozdrawiam

Sebastian

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi