Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

OK. Ciekawa sprawa z pojemnością. Jeśli ją zwiększę kaszani się dźwięk, ale żadziej skacze na cdr. Jak to jest u Ciebie?

mialem podobny problem... zwieksz pojemnosc ale uzyj SP oscona. on sie wpasuje. dzwieku bardzo nie psuje. jest dosc detaliczny.

na cdr'ach nie dostrzeglem problemu z przeskokami. nie chcial ich czytac/widziec. mala pojemnosc i zasilacz tuz przy kosci powinien lagodzic sprawe. ten scalak potrafi chwilowo pociagnac nawe 1.2A. dlatego mam u siebie ten oryginalny stab... 7808 przy nim mulil (przy nierobionym). pozniej zaostrzylem dzwiek (to co opisalem) i jest lepiej niz oryginal a to juz sporo.

moze twoja wersja jest lepsza- trzeba porownac.

sprawdzalem zasilacz LT317 i sie nie sprawdzil. przed lt byl ZL1000uF/50V za nim byl jakis ZL chyba 470.

moze by tak zamowienie na tego ALWS'a zrobic>? (mysle o plytce skoro ktos je pod reka ma)

No właśnie. Jestem za takim zamówieniem. Mogłyby to być płytki z opampami (koszty) bo gotowy moduł trochę za drogi. 1.2A chwilowego poboru to dość dużo i do tego "wredne" obciążenie jakim są silniki i mechanika głowicy. Tu rzeczywiście trzeba coś dobrego. Może skrobnę maila do gościa od ALWSR , to się dowiem co ijak.

marosik, 9 Sty 2010, 15:37

>myslalem raczej o polskiej produkcji ;)

To też jest do zrobienia, bo autor udostępnił w pdf widok płytki z elementami.

Zrobiłem "zasiłkę" na piechotę tzn wylutowałem trana i zenerkę z dawcy. Według DS tran może dostarczyć 7A prądu. Na razie chodzi. Zobaczę, może to skakanie na cdr się uspokoi. Gra z trochę mniej wyeksponowaną wyższą średnicą.

bardzo wazne jakie tam dasz kondki. za oryginalnym mostkiem dalem 2200uF/25V Fc, dla zenerka dalem chyba 33uF SP za stabem 100uF SP a przy samej kosci dalem 330uF SVP. (wszystko z allegro.)

SP przy zenerku nadaja dzwiekowi spokoju... oryginal przy takim zestawieniu jest mniej detaliczny i gra podobnie do 7808 na BGN'ach 1000/25V

Przeskakiwanie uspokoiło się znacznie i to największa poprawa. Oscony mi sie pokończyły, zamówię. Trana chyba wymienię- grzeje się i czym cieplejszy tym gra gorzej, potrzebny wydajniejszy ( może jakiś mosfet) albo np BD 911. Fajnie gra, nie wiem dlaczego upierałem się ciągle przy stabie w tym miejscu. Mam teraz - trafo 2x12V - 2xMUR860 - 2200uF BC comp+ Wima 0,1 - tran - przy zenerce Oscon 47/16V i na wyjściu Oscon 150/16V.

bc2200 mialem przed Fc'kiem... nie ma porownania. bezposredniosc lepsza w Fc'ku.

Ps. jak z brzmieniem? roznica ze stabem jaki by to nie byl... wiecej powietrza?

w audio siedze juz jakis czas a nadal nie rozumiem sekretu bocznikow. o co w tym chodzi?

jak to jest ze jesli ja gdzies jakis uzywam to muli mi to dzwiek a jesli uzywa to np MBL itp to jest wszystko OK>?

marosik, 10 Sty 2010, 22:11

>bc2200 mialem przed Fc'kiem... nie ma porownania. bezposredniosc lepsza w Fc'ku.

>Ps. jak z brzmieniem? roznica ze stabem jaki by to nie byl... wiecej powietrza?

Tak więcej powietrza jest. Puściłem sobie płytę , którą wcześniej nie słuchałem , bo przeskakiwała i... jej nie poznałem, zamurowało mnie dosłownie. Świetnie brzmią blachy, szczególnie dęte. Do staba juz nie wrócę. Tego FC spróbuję , może mi teraz podejdzie. Napisz coś więcej odnośnie ostatniego Twojego wpisu- bo trochę nie rozumię.

chwila zadumy...

nie rozumiem sekretu bocznikow. Fc graja najlepiej samotne. jak cos do nich dolutuje to sie muli... a popatrz do watku nr 30758...

marosik, 10 Sty 2010, 22:39

>w audio siedze juz jakis czas a nadal nie rozumiem sekretu bocznikow. o co w tym chodzi?

>jak to jest ze jesli ja gdzies jakis uzywam to muli mi to dzwiek a jesli uzywa to np MBL itp to jest

>wszystko OK>?

Z tego co widziałem po fotkach faktycznie MBL używa boczników zdaje się Wimy, ale też widziałem że po części sa tam "szare philipsy" jako elektrolity które low esr nie są więc dają łagodniejsze peaki.

A na fotkach starszych modeli widziałem ROE które też low esr nie są. Chociaż faktycznie były tu na forum foty jakiegoś ich cedeka co kondki bezpośrednio przy dacu wygladały jak Panasonici +Wimy foliowe więc to może kwestia wartości foliowca( jak i też nie widać było czy od spodu nie ma jakiegoś rezystorka "emulujacego" esr;))

Problem przeskakiwania płyt zlikwidowany. Potrzebny odpowiednio wydajny zasilacz i ten oryginalny z dawcy sprawuje sie najlepiej. Drobna korekta reza miedzy kolektorem i baza trana z 180 omów do 330, daje napięcie wyjściowe bliższe 8 voltom to tak dla świętego spokoju. U mnie wygrał BC comp przed tranem , ale o włos. Wszelkie manewry z pojemnościa na wyjściu (zwiększanie) kaszani niesamowicie.

jaki ten BC comp?

ja zlokalizowalem miejsce 'przyciszania' sygnalu audio w dac'u. okazalo sie ze kondki niskorezystancyjne sie nie nadaja. po wymianie na inny (niestety gorzej grajacy) wszystko wrocilo do normy. plynie prosty z tego wniosek ze na wyjsciu z oryginalnego zasilacza powinien byc kondek o wysokim ESR bo inaczej zasilacz moze sie wzbudzac (jak u mnie w dac'u).

w chwili obecnej mam tam 100uF/35V Silmic II bo poza KG 470uF/50 jest o normalnym ESR (z tych ktore posiadam).

przy zenerku mam 33uF SP.

sprobuj dac rez ok 5R miedzy zasilaczem a scalakiem sterujacym silniki. za rezkiem trzeba dac kondek min 220uF

Coś w tym musi być , bo spotkałem się ze stwierdzeniem o wzbudzaniu się zasilaczy stabilizowanych mających na wyjściu kondek z low ESR. Pisałeś coś o MBL i tam też widziałem rezystor przed stabem i chyba poto on jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli mam rozumiec , że masz FC przed tranem, za tranem Elna , a przy kości Oscon. Faktycznie zauważyłem zjawisko przyciszenia- tylko nie pamiętam przy którym kondku. BC comp jest u mnie 2200 uF/50V przed tranem,a za tranem oscon.

jednoczesnie nie jest to glowne zasilanie dla kosci. widac to na zdjeciu jak w linku

Ukryta Zawartość

jest tam cos w stylu sprzezenia zwrotnego>? a moze cos na zasadzie trana przed stabem>?

Ukryta Zawartość

O ile się nie mylę to jest rezystor z dzielnika napięcia do regulacji nap wyjsciowego LM'a , a kondensator bypass, za to wyjściowe za stabilizatorem to nie low esr stalowo-niebieskie Philipsy;]

Witam Miłośników Shigaklona. Rok się nie logowałem.... Znalazłem swojego klona w trakcie rozpakowywania paczek... No i pomyślałem że trzeba zajrzeć na forum i zerknąć czy ktoś jeszcze bawi się tym wynalazkiem?

74 strony - za dużo aby przeczytać posty z całego roku 2009.

Mam prośbę czy ktoś mógłby mi po krótce powiedzieć czy była jakaś udana akcja z obudową do shigaklona? Wciąż mam przyklejoną mechanikę do kawałka granitu...

mam pytanie do uzytkownikow trafek cyfrowych na wyjsciu shigaclona. jak macie podpiete trafko? przez kondek i do masy?

dzis podpialem trafko do wyjscia scalaka 74 do wejscia nieodwracajacego i odwracajacego. wiecej szczegolow niz z kondkami i do masy...

W ten sposób uzyskujesz 2x większą amplitudę i SR bo układ pracuje niejako mostkowo, symetrycznie z tak podłączonym obciążeniem.

zdaje sobie z tego sprawe. eliminuje dzieki temu kondensator z toru cyfrowego ktory nie jest elementem pracujacym liniowo>? w szeregu daje oczywiscie spory rezystor tylko pytanie jakiej powinien byc wartosci? rownolegle z cewka (uzwojenie pierwotne) dla linearyzacji trafka daje rezystor o wartosci 100R

• Pokaż nowe odpowiedzi