Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

-> mlb, 12 Gru 2009, 20:48

>Myślę że za to są głównie odpowiedzialne...

-------

Myślisz czy wiesz? Wysnuwasz jakąś hipotezę czy udowadniasz? Domyślasz się czy jesteś pewien?

Piszesz 'może' - czyli jest to jakiś domysł niczym nie poparty.

Pamiętaj, że nie dyskutujemy tu o źle zaprojektowanych urządzeniach czy uszkodzonych sprzętach.

Poza tym rozmowa tyczy CD-R a nie układów korekcji w odtwarzaczach czy zasilania.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Stereophile prowadziło kiedyś badania na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale masz rację, to trochę wychodzi poza temat tego wątku.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Pogłówkujcie trochę

Skoro mimo cyfrowej korekcji błędów zwykłych płyt CD nie czyta laser do SACD tylko musi być drugi do CD lub specjalnie przekonstruowany to co tu jest nie tak?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

mlb, 12 Gru 2009, 19:23

>Już uzasadniłem.

Gdzie? Podaj datę i godzinę wpisu, bo nie widzę, żebyś tu napisał cokolwiek więcej niż "bo ja usłyszałem".

Peter Daniel,

>Moge spekulowac jedynie ze roznice te wynikaja z

>analogowego odczytu dysku (jako ze nic tak naprawde nie odbywa sie w swerze prwdziwie cyfrowej).

Daj spokój, piszesz z pozycji "jak mały Kazio wyobraża sobie płytę CD". Po to ludzie umawiają się, jaki zakres stanów analogowych będzie przyporządkowany do logicznego "0", a jaki do "1", oraz jaki zakres jest niedozwolony, aby takich bzdurnych dyskusji uniknąć. Na tym polega informacja cyfrowa, to są absolutne podstawy! Przykładowo w sygnale TTL logiczne "0" MUSI się zawierać pomiędzy 0V a 0.8V, logiczna "1" pomiędzy 2V a 5V. Stany pomiędzy 0.8V a 2V są ZABRONIONE i jeśli jakieś urządzenie wystawia takie napięcia to inżynier nie będzie dyskutował o analogowym charakterze tego urządzenia tylko wywali je do naprawy, bo to jest urządzenie ZEPSUTE.

Cały świat doskonale sobie radzi z informacją cyfrową, nasze urządzenia audio także. Tylko audiofile uprawiają jakąś przedziwną nową paranaukę o "analgowości cyfry".

Artykuł, który wkleileś jest doskonałym przykladem pisania... o niczym. Zaczyna się od tezy, której udowodnienie zawiera się w słowach "wiadomo, że tak jest, bo wszyscy tak uważają". Następnie jest odrobina podstaw przetwarzania A/D, gdzie na końcu stawiana jest FAŁSZYWA teza, jakoby błąd polegający na zmianie najstarszego bitu dał bardzo głośny i wyraźny klik. Otóż nic takiego nie będzie miało miejsca, błąd jednej próbki niezależnie jak będzie duży NIGDY NIE BĘDZIE SŁYSZALNY. Nawet uszate nie usłyszą. Z powyższego autor wyprowadza wniosek, że błędy korekcji nie powodują degradacji dźwięku. Znowu zapomina tego udowonić. A potem już tylko pisze w co wierzy, używając dokładnie tego słowa "believe". Takich artykułów należy unikać, a nie podpierać się nimi. Mnie nie interesuje w co ktoś wierzy, a dużo wiary jest w audio zamiast wiedzy. Brakuje natomiast rzetelności.

Wszystkie gdybania i domysły można zebrać do kupy i opanować jednym prostym doświadczeniem dającym PEWNOŚĆ, że nasz odtwarzacz CD nie zrobił ani jednego błędu. Nie jest to kuszące? Proszę bardzo oto procedura:

1. zrzucamy jeden utwór (lub całą płytę) do pliku za pomocą poprawnie skonfogurowanego programu EAC.

2. wypalamy kopię także za pomocą EAC-a.

3. odtwarzamy kopię w stacjonarnym odtwarzaczu, a strumień SPDIF przechwytujemy do pliku (konieczna jest karta z wejściem cyfrowym)

4. porównujemy zawartość pliku oryginały i pliku kopii (EAC ma stosowne narzędzie)

5. wniosek: jeśli pliki są identyczne, to odtwarzacz nie zrobił ani jednego błędu

Czy ktoś to zrobił?

Edward, a Ty znowu w kółko o bit-perfect. Gdybyś uważnie przeczytał poprzednie wpisy oraz linki, zrozumiałbyś że nie o to chodzi.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 13 Gru 2009, 11:39

Bo on dobry jest w tym co umie ale ma klapki na oczach i tylko to widzi co umie a tuz obok wywaliła się staruszka CD i nikt nie potrafi jej pomóc żeby wstała.

Poza tym wszystko jest bit-perfect

mlb, zauważyłeś, że temat jest o błędach? Test na bit-perfect ujmuje całe zagadnienie niejako "z zewnątrz" i odsyła całe to gdybanie w niebyt. Jest więc jak najbardziej na miejscu! Ludzie zastanawiają się z której płyty CDR jest mniej błędów, więc zaproponowałem test (sam wykonywałem go wielokrotnie), który da odpowiedź na stawiane tu pytania. To chyba sporo.

P.S. Znowu nie odpowiadasz na moje pytania za to zarzucasz nierozumienie. Nie wstyd Ci?

Edward

Masz PŁYTĘ WZORCOWA do diagnostyki lasera i serwisówki do wypalarek i playerów? może zacznij od tego w ramach testów.

Dyskusja jest sztuką polegającą na dostarczaniu argumentów i wypracowywaniu wspólnych wniosków. Jeśli tego brakuje, to dyskusja będzie tylko jałową rozmową lub nawet pieniaczą awanturą.

Powyżej zaproponowałem test na sprawdzenie, czy dana płyta została odczytana bezbłędnie. Jeśli ktoś widzi błąd logiczny proszę o ARGUMENTY przeciw lub o propozycję dopracowania metody, ewentualnie zmiany metody. Jeszcze raz: ARGUMENTY, nie widzimisię.

A ja zaproponowałem wykonanie tego testu na urządzeniach poddanych legalizacji, procesu znanego w wielu dziedzinach a szczególnie w urządzeniach pomiarowych. Jakbyś nie wiedział ma to za zadanie zapewnienie powtarzalności pomiarów na różnych urządzeniach.

>Powyżej zaproponowałem test na sprawdzenie, czy dana płyta została odczytana bezbłędnie. Jeśli ktoś

>widzi błąd logiczny proszę o ARGUMENTY przeciw lub o propozycję dopracowania metody, ewentualnie

>zmiany metody. Jeszcze raz: ARGUMENTY, nie widzimisię.

Doskonale rozumiem ten test, z tym że nie daje on odpowiedzi na to o czym rozmawiamy. Bezbłędny odczyt płyty to jedna sprawa. To, jaki w wyniku tego odczytu dostaniemy dźwięk to tylko pozornie bliźniacze zagadnienie - w rzeczywistości sprawa oddzielna i dużo trudniejsza niż się wydaje. Stereophile w przytoczonym przeze mnie linku próbowało prowadzić takie badania jednak wydaje się że albo sprzęt albo metoda nie była adekwatna bo nie otrzymali jednoznacznych wyników. Wydaje się że przez kolejne prawie 20 lat nikt nie znalazł na to jednoznacznej odpowiedzi - chyba że takie badania gdzieś istnieją tyle że ich nie znalazłem. Owszem są testy odsłuchowe różnych płyt CD-R i są opisane obserwacje i różnice. Tyle że nikt nie potrafi jednoznacznie odpowiedzieć skąd te różnice wynikają. Test na bit-perfect jest oczywisty, to tak jakby przed oceną brzmienia wzmacniacza sprawdzać czy jest prąd w gniazdku...

mlb,

jeśli z dwóch płyt otrzymaliśmy identyczny strumień SPDIF, to oznacza, że do przetwornika D/A dopłynęły te same dane. Rozmawiamy o stacjonarnym odtwarzaczu CD, więc taktowanie jest identyczne i jitter nie ma nic do rzeczy. Nie ma siły, to MUSI grać tak samo. Jeśli nie jest to dla Ciebie jednoznaczne, to podaj możliwą przyczynę, uargumentuj i obroń to.

mlb, 13 Gru 2009, 12:52

> Owszem są testy odsłuchowe różnych płyt CD-R i są opisane obserwacje i różnice.

Znacznie więcej w sieci jest relacji z obserwacji UFO, są także tacy, którzy upierają się, że mają implanty przez UFO wszczepione. Przyporządkowywanie "sygnatur brzmieniowych" do danych typów CDR-ów to paranoja. Chwila spokojnego zastanowienia się, nieco lektury o zasadzie działania płyty CD i mit pryska jak mydlana bańka.

mlb, 13 Gru 2009, 12:52

>Test na bit-perfect jest oczywisty, to tak jakby przed oceną brzmienia wzmacniacza sprawdzać czy

>jest prąd w gniazdku...

Wcale nie jest. Gdyby nie to, że raz przyszedłem i sprawdziłem Twojegu Grundiga (bo sam byłem ciekaw) to nigdy byś sam takiego testu nie zrobił. A teraz odpowiedz uczciwie na pytanie: ile razy zrobiłeś samodzielnie test na bit-perfect jakiegoś urządzenia.

Edward - ok ja dalej testuje i niestety nadal mam wnioski "cd-r rozni sie dzwiekowo od oryginalu"

ale doszedlem do jeszcze innych - kazdy cd-r ma pewne jednakowe parametry dzwieku ktorych nie ma na cd-r - glownie na gorze pasma slyszalne wiec wplyw na to ma napewno cos podczas kopiowania - odtwarzania cd-r - byc moze samo cd-r wprowadza ta roznice albo poprostu proces zapisu cd-r

nic dalej trzeba szukac;p

Mechanikę "widać gołym okiem" płyta wypalona na obcym komputerze i diagnozowana na urządzeniu pracującym w tym samym standardzie bitperfectowym. Jak widać program diagnostyczny pokazuje w którym miejscu były zmieniane obroty napędu Ale podobno to nie ma wpływu na efekt końcowy słyszany z głośników to po co w ogóle mierzyć programem diagnostycznym jitter?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

futu,

>Edward - ok ja dalej testuje i niestety nadal mam wnioski "cd-r rozni sie dzwiekowo od oryginalu"

(...)

>nic dalej trzeba szukac;p

Zrzuć oryginał i kopię do pliku WAV za pomocą EAC-a i dokonaj komparacji obu plików (odpowiednią funkcję znajdziesz w EAC-u). Napisz jaki jest wynik operacji. Jeśli pokażą się różnicę, zrzuć screena i wklej. Przeanalizujemy co jest nie tak.

Edward - nie musze zrzucac poniewaz znam odpowiedz - nie bedzie roznicy

i to jest normalne ja nawet przed zajzeniem do tego watku wiedzialem ze nie moze byc roznicy technicznej (kod 0 1 a wiec dobry zly przy czym zly moze oznaczac niepopawny material a wiec jest niedopuszczalne wiec o czym my roizmawiamy) - jestem elektronikiem

ale ja caly czas mowie o roznicy D Z W I E K O W E J nie technicznej

i nie mowie ze jest to KOREKCJA DZWIEKU - przeciez tak jak to o czym piszesz nie moze sie roznic tak samo nie moze byc korekcji

ale to sa techniczne rzeczy i to jest oczywiste po co o tym pisac

tu jest roznica dzwiekowa - moim zdaniem to sa nalecialosci spowodowane roznica tloczona plyta - cdr - a wiec roznica zapis - odczyt

dlaczego narazie takie wnioski? s[rawdzalem rozne plyty rozne programy w tym i feurio i na kazdej plycie czy mnie czy wiecej ale slychac pewne nalecialosci a wiec nie mam innej odpowiedzi jak na razie na to jak ta co napisalem

futu, 17 Gru 2009, 01:37

Widzę że wracamy w końcu do tematu!

Jaki Twoim zdaniem program pozwala osiągnąć najlepiej wypalone płytki?

Czy takie rozbudowane, czy tzw. "idioten camera". Które polecasz a które twoim zdaniem po prostu są niedopracowane i uniemożliwiają poprawny dobrze brzmiący później na CD playerze wypał?

futu, 17 Gru 2009, 01:37

>Edward - nie musze zrzucac poniewaz znam odpowiedz - nie bedzie roznicy

Jeśli nie sprawdzisz, będziesz tylko przypuszczać.

Jeśli obrazy dwóch płyt są identyczne, trzeba sprawdzić strumień przejęty z wyjścia cyfrowego. Jeśli słyszysz różnice, to strumień musi być inny i trzeba szukać przyczyn w błędach odczytu.

W normalnym sprawnym odtwarzaczu nie ma takiej możliwości, aby z odtwarzacza wychodził identyczny strumień SPDIF dla dwóch płyt, a płyty te grały różnie.

" Jaki Twoim zdaniem program pozwala osiągnąć najlepiej wypalone płytki? "

jak do tej pory na feurio nagrane plyty graja mi najlepiej tylko nie jestem na 100% pewien ile wplyw ma program a ile dekodowanie - bo nagrywam ostatnio audio z flac

co do plyt nie bede sie wypowiadal jak narazie bo musialbym nagrac taka sama plyte na kilku plytach i posluchac ich przez jakis czas po kilka razy zeby wylapac ktorej najlepiej mi sie slucha - i do tego nie wiem jak duzy wplyw mialby odtwarzacz na wynik (czyli odczyt) a co za tym idzie czy na innym odtwarzaczu bylo by podobnie - musialbym potestowac jaki wplyw ma sam odczyt cdr w porownaniu z odczytem tloczonej plyty gdyby nie mial zadnej to wtedy wynik bylby na pewno taki sam...

a do ostatniego postu nie bede odpowiadal bo znowu w zlym kierunku bysmy szli juz pisalem jaka roznica mnie interesuje

mnie interesuje sprawdzenie czy sama plyta cdr powoduje ta roznice

tylko ze to wymaga zgrania tej samej plyty na cdr i np na karte poamieci w formacie cd-audio i odtworzenie jej (tylko jak zrobic cd-audio na pamieci i odtworzyc to na odtwarzaczu cd - bo na komputerze nawet jakby mi sie udalo to jakosc karty muzycznej mogla by byc problemem zeby porownywac to - no i sposob odczytu cd-romu jest inny wiec znow nie te same wnioski mogly by wyjsc

-> futu

Ciekawe doświadczenie zrobiłem u siebie ostatnio.

Posmarowałem płyty polecanym na tym forum gęsim smalcem. Nie za grubo, tylko delikatną cienką warstwę.

No i szczękę zbierałem z podłogi, tak to zagrało.

Polecam wypróbować samemu.

Wydaje mi się, że smalec redukuje prędkość promienia lasera, dzięki czemu nie uderza on w warstwę odbijającą płyty z taką dużą prędkością. Skutkuje to większą precyzją odczytu i znacząco mniejszym poziomem jitter.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

futu, 17 Gru 2009, 14:30

>a do ostatniego postu nie bede odpowiadal bo znowu w zlym kierunku bysmy szli juz pisalem jaka

>roznica mnie interesuje

Najwyraźniej interesuje Cię różnica psychologiczna skoro tak uparcie odrzucasz argumenty techniczne.

A gęsi smalec jest bardzo dobry! :-)

-> futu, 17 Gru 2009, 20:11

Chłopie aby zacząć badać postrzeganie pozazmysłowe to wpierw trzeba wykluczyć czynniki czysto matematyczno mechaniczno fizyczne.

Tak więc dokonaj testów, porównaj pliki, zbadaj strumień na wyjściu cyfrowym.

Potem dokonaj ślepego testu porównawczego a następnie możesz szukać wyjaśnień w sferze mitów, baśni i czarnej magii.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

yayacek - ok ;p

az takich badan nie potrzebuje ale spoko mam juz satysfakcjonujacy dzwiek, zrobilem kilka rzeczy:

1. wybralem cd-r ktory dobrze mi odtwarza na odtwarzaczu

2. wybralem program ktory najlepiej nagrywa (oczywiscie dzwiekowo) - tutaj duzy skok przyjemnosci ze sluchania

3. jesli to jest inny format jak wave to wybralem program do dekopmpresji do wave

to wszystko co moge zrobic jak na razie (wymiana nagrywarki na razie odpada a lepszych rozwiazan nie znam do kopiowania cd-audio)

i doszedlem do nowych wnioskow - warto by bylo wyeliminowac kopiowane cd-audio ze swojego sprzetu i zastapic innymi pamieciami - na razie nie wiem jak sie za to wziasc zeby miec wysoka jakosc i nie musiec stosowac cd-r

hmmm byc moze leptop + zewnetrzna/wewnetrzna wysokiej klasy karta muzyczna - jesli tylko jest taka opcja podpiecia np zewnetrznej profesjonalnej karty muzycznej i uzyskania dobrego dzwieku to jest to swietne rozwiazanie na muzyke kopiowana - a zwykle tloczone audio mozna dalej sluchac na odtwarzaczu cd

cena laptopa do muzyki nie bedzie wysoka - w granicach 500 zl bez problemu bym sie zmiescil - w koncu uzywany starszy sprzet sie tez nadaje tutaj mala moc obliczeniowa pamiec jest wymagana a jakosc grafiki nowe rozwiazania sa zbedne - jedyny warunek - mozliwosc podpiecia dodatkowej karty muzycznej i dysku

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.