Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

"Testowal ktos te popularne Maxelle? Dostepne w LIDLU czy tez na necie"

kupowałem kiedyś w Lidlu, nie do muzyki, ale stwierdziłem, że na kazdej plycie z Lidla jak się przyjrzeć to widać drobne pękniecia albo rysy (od strony nagrywania), dla mnie to wygląda jakby to był odrzut z jakiejs produkcji, tak jakby LIDL sprzedawał coś, co nie przeszło kontroli technicznej gdzies indziej - ale do dzialania samych plyt zastrzeżen nie mialem

Jeśi o takie chodzi to potwierdzam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli te TDK-i tak jak mój egzemplarz zostały wyprodukowane przez Moser Baer India, to byłbym ostrożny. Mam złe doświadczenia z płytami EMTEC sprzed kilku lat, pochodzącymi z tej wytwórni. Szybko brązowiały, zdarzały się egzemplarze z pomarszczoną warstwą refleksyjną i zanieczyszczeniami w zafoliowanych fabrycznie pudełkach. Poza tym ilość błędów na zapisanej płycie (Plextor, Yamaha) jest wyraźnie wyższa niż na znacznie tańszych japońskich nośnikach z Taiyo Yuden czy nawet na Verbatimach AZO.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie- alkohol120 zwalił mi sterowniki i plex tool nie nagrywa. 4x tez dobrze, moze nawet lepiej bo plytki raczej sa optymalizowane do wyzszych predkosci. jvc od 1-52 optymalizacja

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

jak zrobić pomiar błędów c1 i c2 ?

u mnie przycisk start nie działa?

próbowałem różnych wersji NERO i to samo,

czyżby pod LG to nie działało?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

conan, 9 Kwi 2010, 19:08

>Jeśi o takie chodzi to potwierdzam.

TAK. Dokładnie chodzi o te Jak dla mnie wydają się idealne i nie ma problemu o którym pisze Marek. Mam je od wielu wielu miesięcy i nic złego się z nimi nie dzieje. Tylko fakt, mam produkowane w Holandii.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

robetson, 10 Kwi 2010, 12:25

>nagrywarki LG nie mają możliwości wykrywania blędów C1 , C2 . Podobnie jak niektóre nagrywarki

>Samsunga .

niestety, robertson, mylisz się - mają

Ryszard1, 11 Kwi 2010, 22:06

>>jak zrobić pomiar błędów c1 i c2 ?

>u mnie przycisk start nie działa?

>trzeba kliknac na naped, wtedy "START" bedzie aktywny,

dzięki, jesteś genialny, daj ci Panie Boże zdrowie

:-)

" Ciekawe, ilu Forumowiczów zamówiło płytki Kodaka i JVC w Kolporterze, skoro na obrazkach produktów pojawił się napis "BESTSELLER"... ;-) "

sila forum;p

ale nikt i tak nie potwierdzi ze sa lepsze od innych to tylko domysly

kiedys tez byly domysly ze akoss sie nie nadaje a emtec sa dobre pozniej zmienilo sie ze emtec sa slabe jak barszcz - a dzwiekowo o dziwo sa dobre tylko trwalosc jest slaba

a znienawidzoine akoss? kurde mam oprogramowanie i rozne smieci na nich - jedna od 2001 intensywnie eksploatowana przez mnie i znajomych - wszystkie sprawne w 100% i smiem powiedziec ze nawet verbatimy siadaja a akoss dziala !!! a co bedzie z tymi slawnymi plytami;p

>ale nikt i tak nie potwierdzi ze sa lepsze od innych to tylko domysly

To, że nośniki cd-r od Taiyo Yuden jak dotąd były lepsze od wielu innych zostało potwierdzone w setkach czy tysiącach testów zamieszczonych na forach związanych z nagrywaniem. Trudno nie dostrzec kilkakrotnie niższego niż w produktach innych wytwórni poziomu błędów C1. Płytki z TY sprawdzały się znakomicie niezależnie od tego, pod jaką marką były oferowane (Verbatim Pastel, TDK, Maxell, BASF, SONY, Plextor). Z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że te sprzedawane jako JVC nie będą gorsze, co zdają się potwierdzać pierwsze testy.

Inna sprawa, że pojawiają się opinie o pogorszeniu jakości nośników DVD+/-R...

mam pytanie na temat programu BURRRN,

domyślne ustawienie ma ustawiony

jak to z tym jest? czy ten dither coś zmienia?

czy lepiej tego ptaszka odhaczyć?

i jeszcze jedno, nigdzie w BURRRN nie znalazłem ustawiania przerwy między ścieżkami - czy on nagrywa bez przerw? czy z 2 sekundowymi przerwami?

pozdrawiam

też jestem ciekaw co ta opcja z wyostrzaniem dzwięku daje.

Swoją drogą kupiłem ostatnio cd-r Sony i moje Onkyo dx-7711 ich za bardzo nie toleruje. Może to kwestia nagrywarki ale z Verbatim, Maxell problemow nie ma.

Ja często używam sony (bez żadnych technicznych problemów), ale z uwagi na lekkie wyostrzenie wysokich i osączenie góry- do porządnych nagrań mam inne

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Od paru dni słucham tego samego materiału muzycznego zapisanego Plextorem Premium2 w różny sposób na kilku płytach Verbatim Pastel.

Mam wrażenie, że muzyka z płyty wypalonej przy wykorzystaniu AMQR z prędkością x4 brzmi lepiej. Pomimo większej ilości błędów C1 na płycie zapisanej w powyższy sposób (np. w porównaniu do płytki wypalonej z Gigarec-->0,8x +1 z prędkością x8 gdzie zarówno jitter jak i w szczególności ilość błędów C1 jest mniejsza niż z opcją AMQR) brzmienie charakteryzuje się lepszymi barwami, większą głębią sceny, bardziej rozdzielczymi, nienarzucającymi się wysokimi.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

=>skyrobin, 12 Kwi 2010, 22:20

Gigarec psuje dźwięk ja już dawno nie używam tej niby lepszej funkcji możliwej do użytkowania przy krótszych czasowo płytkach.

Ogólnie jednak na lepszym sprzęcie słychać jednak że powietrze wokół instrumentów jest ciekawiej interpretowane w porównaniu do oryginału (mówię o muzyce klasycznej i instrumentach dawnych).Instrumenty wydaja się lepiej zarysowane-spójne, dla odmiany z oryginałów wszystko się bardziej zlewa w całość. I teraz nie wiem czy mniejsza liczba błędów na kopii niż na oryginale może mieć na to wpływ, czy algorytm i tryb "paranoic" powodujący ze jest mniej błędów w kopi?

Kolegom od bit perfect z góry dziękuję za "życzliwe" wnioski

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>[email protected]

>Ogólnie jednak na lepszym sprzęcie słychać jednak że powietrze wokół instrumentów jest ciekawiej

>interpretowane w porównaniu do oryginału (mówię o muzyce klasycznej i instrumentach

>dawnych).Instrumenty wydaja się lepiej zarysowane-spójne, dla odmiany z oryginałów wszystko się

>bardziej zlewa w całość.

Tzn. przy jakich warunkach zapisu płyty CD-R? Czy z wyłączonymi wszystkimi możliwymi "poprawiaczami" w nagrywarce?

>Gigarec psuje dźwięk ja już dawno nie używam tej niby lepszej funkcji możliwej do użytkowania przy

>krótszych czasowo płytkach.

Czy masz na myśli również AMQR, który zawiera się w Gigarec?

Z tego co napisałeś wnioskuję, że masz na myśli upychanie danych na krótszych czasowo płytach, jak to określiłeś. Taki sposób zapisu danych o muzyce na płycie nie może oczywiście przynieść nic dobrego.

Miałem na myśli różnice w brzmieniu pomiędzy dwoma poniższymi wariantami zapisu:

max. czas zapisanej muzyki na płycie ok.79min.--> AMQR --> max. czas zapisanej muzyki ok. 69 min.

max. czas zapisanej muzyki na płycie ok.79min.--> Gigarec 0,8x --> max. czas zapisanej muzyki ok. 63 min.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

skyrobin, 13 Kwi 2010, 00:24

Nie używałem upychania pitów tylko je rozciągałem na 80 minutowej płytce w nadziei że będą lepiej czytelne dla odtwarzacza czyli Gigarec x0,8 i 0,7

W Plextoolsie za bardzo nie ma poprawiaczy nie bardzo rozumiem czym poza niska prędkością wypalania mógłbym wycisnąć lepszy wynik? Czasem oryginał jest już fatalny i na kopi "diagnostycznie" wychodzi lepiej choć nie zawsze (ustawienie priorytetów co do błędów odczytu)Można dokładniej wypalić pity dobierając siłę lasera i wtedy Beta pięknie nam schodzi na zero.

Wkurza mnie że w wersji przejściowej i chyba póżniejszych Premium nie ma dla CD-R optymalizacji wypałów (wypalarka za każdą kolejną płytką coraz lepiej daną partię płytek wypala)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

grehotnix, 12 Kwi 2010, 13:01

>mam pytanie na temat programu BURRRN,

>domyślne ustawienie ma ustawiony

>

>jak to z tym jest? czy ten dither coś zmienia?

>czy lepiej tego ptaszka odhaczyć?

Tłumaczenie na polski tych opcji jest idiotyczne. Tam się wybiera rząd filtra do kształtowania widma szumów, albo czy w ogóle go używać, a nie wyostrzanie dźwięku. Dźwiękowo - każdy zestaw opcji daje inny efekt, przy czym dither + medium noise shaping to minimum kompletności dźwięku na moje ucho, a dithering + heavy noise shaping brzmi najlepiej i najbliżej oryginału. Jest to fakt, choć kuriozalny, bo najbardziej podobnie powinno być po wyłączeniu obydwu opcji. Ale tak nie jest, a autorzy Burrrna wiedzieli co robią ustawiając opcje domyślne takie, a nie inne. Heavy noise shaping na pewno bardziej obciąża procesor, i pewnie dlatego nie dali heavy jako default, bo słabszy komputer mógłby się "przytkać", a tego nie chcemy podczas nagrywania CD-R.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.