Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner Shunyata Hydra V-Ray

Mirek Potempski

Rekomendowane odpowiedzi

Mirek:

Dlaczego odmawiasz mi doświadczeń z urządzeniami zasilającymi? Nie wiem co były warte twoje układy. Ja w swoich konstrukcjach stosuję zawsze ekranowane trafa. oraz odpowiednie prowadzenie sygnałów i nie narzekam na przenikanie zakłóceń z sieci. Klientowi mieszkającemu na peryferiach miasta pomogłem zwalczyć duże spadki napięci i jego duże zniekształcena. Dało się słyszeć jego wpływ na audio i wideo.

Sądzę, że doświadczenia mam spore. A jeszcze pozostaje pamięć sprzed kilkunastu lat pracy jako pomiarowiec. Można sobie tylko wyobrazić jakie rygorystyczne mogą być wymagania na zasilanie. Grzebałem się w tym. Powiem, że w pomiarach precyzyjnych dało się wychwycić zakłóceni od przejeżdżającego tramwaju 100 m od murów uczelni! Nie pitolcie mi tu więc o braku doświadczeń.

Moje trafa toroidalne (tylko 150-400 VA) nie buczą. I co ty na to? Sam je uzwajam. A rzeczywiście jeden z moich markowych amplitunerów buczy.

Ponownie w odpowiedzi Pawłowi stwierdzasz o opowiadaniu bzdur o idei izolacji trafem od sieci. Mylisz się.

Ideą jest maksymalna izolacja galwaniczna od sieci. Pojemności szkodliwe między uzwojeniami należy wyeliminować poprzez kilkukrotne ekranowanie i odpowiednie odprowadzenie przenikających ładunków zakłócających.

Zniekształcone napięcie należy maksymalnie poprawić poprzez filtry LC (naprawdę duże gabaryty!). Jednocześnie impedancja przejściowa powinna być mała aby nie wprowadzać dodatkowych spadków napięcia.

Oprócz takiego ustrojstwa należy odpowiednio rozprowadzić okablowanie systemu (również IC). Często bez IC symetrycznych na niewiele się zda cała zabawa.

Podpinanie urządzenia z waristorowymi tłumikami przepięć nie poprawi nic.

I jeszcze mit o poprawie brzmienia: Zaawansowane układy zasilające nie poprawiają brzmienia lecz eliminują zakłócenia. A tymi zakłóceniami są:

Trzaski, szumy 1/f (swoiste pełzania), szum, przenikanie sygnałów innego rodzaju. Dopiero po wyprostowaniu w zasilaczu urządzenia można mówić o wpływie np. kondensatorów filtrujących (elektrolitów) na dynamikę i przebieg basów.

Z tego co ktoś napisał:

1.czarne tło - cisza wokół dźwięków

2.dłuższe wybrzmienia

3.więcej energii

4.przestrzeń

5.gładsze, bardziej precyzyjne dźwięki

6.większa scena

Na pewno można doszukać się wpływu na 1., pośrednio 4., pośrednio 5. i 6. Czy 2. i 3.? Wątpię, chyba, że są to układy aktywne (stabilizujące napięcie wyjściowe).

Długo by pisać.

Akurat o podstawkach steropianopodobnych Shunyaty Dark Field Elevators czy jak im tam za 460 $ za 12 sztuk :))) mogę powiedzieć, ze u mnie nie działają nawet w 1 % :))))))

tadeo,

" Gdyby to miało taki jednoznacznie pozytywny wpływ na wszystkie urządzenia to Producenci ,których produkcja idzie w miliony sztuk zakupili by patent od Shuniaty i poumieszczali /ten kriogenicznie obrobiony kawałek metalu ,piasek i audiofilskie powietrze/ w swoich urządzeniach i dokumentnie zakasowali by pozostałych ".

dokładnie,

np. do samochodów reklamuje się tzw. magnetyzery (25% mniejsze spalanie itd.) gdyby to była prawda to producneci już dawno by to stosowali seryjnie, a nawet ulepszyli, oczywiscie nie jst to do końca analogia bo tu mamy do czynienia zdrogą i nieco skomplikowaną zabawką,

Akurat magnetyzery nie działają, ale nawet jakby działały to producenci nie byliby zainteresowani ich montażem, bo wydłużałyby żywotność silnika, katalizatora, a oni dążą do tego by co 4 lata ludziska kupowali nowy model :)

• 1 miesiąc później...

Dzięki uprzejmości kolegi – johny miałem okazję posłuchać hydry w swoim systemie. Z całą pewnością jej podpięcie wpływa na końcowy efekt soniczny. Z całą pewnością niczego nie psuje. W moim systemie zmiany in + są nie duże aczkolwiek ostatecznie wolałbym słuchać z V-Ray`em niż bez niego.

Urządzenie podpięte było sieciówką dostarczoną również przez johny`ego, sam nie posiadam odpowiedniej (inny wtyk w gnieździe urządzenia). Nie było to więc zestawieni rekomendowane przez producenta (z ich własnym kablem). Początkowo do V-Ray`a wpięty był CD i preamp, ostatecznie doszła końcówka mocy.

Efekt soniczny to nieco większa klarowność przekazu. Precyzyjniejszy start, wybrzmienie i wygaszenie dźwięków co w efekcie skutkuje większym porządkiem i subiektywnie lepszą dynamiką. Nie było tak, że dźwięk był szybszy, po prostu precyzyjniejszy na czym skorzystało postrzeganie dynamiki w ogóle. W efekcie jest rytmiczniej, jest lepsza motoryka przekazu, co było szczególnie zauważalne przy partiach perkusyjnych, w których bębniarz mógł zademonstrować coś więcej. Dzięki tej większej precyzji i klarowności słychać też odrobinę więcej mikrodetalu.

Jednocześnie dźwięk nie uległ wyostrzeniu, czy odchudzeniu. Zachował masę a przekaz stał się nawet bardziej wciągający – nie jestem pewien czy ten efekt nie polegał na częściowym załagodzeni/osłodzeniu/ulampowieniu góry, ale takim subtelnym.

Wyraźni zyskała też stereofonia, która stała się bardziej holograficzna, głębsza – chociaż może głębia pozostała bez zmian (u mnie akurat jest spora) tylko przez wzrost precyzji umieszczenia wydarzeń na scenie bardziej się to dostrzega.

Jak już pisałem na wstępie zmiany są dość małe ale jednocześnie dostrzegalne na tyle, że w sumie przekaz zyskuje jako całość i zaczyna pojawiać się efekt takiego wciągającego, odpowiednio motorycznego przekazu, który znika po wypięciu urządzenia. Możliwe, że z dedykowanym kablem, lub jakimś zasadniczo lepszym przewodem zmiany były by wyraźniejsze ale to już z mojej strony spekulacje. Z całą pewnością w moim systemie zmiany nie były o takiej skali jak wyżej opisywali koledzy.

Możliwe, że tak małe zmiany wynikają z samej jakości zasilania. Mieszkam w domu jednorodzinnym na małym osiedlu willowym w odległości ok. 150m od transformatora zasilającego osiedle (z pewnością więc mam w sieci mniej śmieci niż osoby mieszkające w dużych blokowiskach).

Ponadto w domu mam osobną linię zasilającą tylko system audio – tablica przyłączeniowa energii elektrycznej do budynku jest pod drugiej stronie ściany pokoju odsłuchowego. Linia nie wchodzi nawet na tablicę bezpiecznikową mieszkania tylko idzie od razu do pokoju (kwestia przewiercenia ściany) a tam linia ma swoją własną tablicę „tradycyjnego rodzaju” czyli bezpieczniki topikowe wkręcane w gniazda – żadnych automatów). Przewód zainstalowany w ścianie miedziany lity drut 4mm kw. w ekranie z taśmy miedzianej (Lapp).

PS.

Testując gadżety audio z szeroko przyjmowanego segmentu VooDoo udało mi się w pewnym stopniu zasymulować efekt V-raya w swoim systemie. Nie jest tak samo, różnica jest w prezentacji góry która w tym przypadku wydaje mi się prawdziwsza. Z V-rayem nic nigdy nie za zgrzytało, tu gdy mamy na płycie „brudne” zgrzytające efekty gitarowe, słychać je. Nie są łagodzone ani osładzane tylko podane takie jakie właśnie są.

Uzyskałem to wpinając gadżety Enacoma (to ci od Reimyo – w dystrybucji Moje Audio): Enacom AC – do gniazda sieciowego linii w której podpięty jest system stereo; Enacom Speaker; oraz RF-57 MKII umieszczone na obudowie kolumny na zewnątrz wokół przetwornika niskośredniotonowego (moje kolumny to konstrukcje 2 drożne z jedną 18-ką scanspeaka oraz kopułką duży rewelator). Podobno osiągnięty efekt można pogłębić umieszczając kolejne RF`y na obudowie/magnesie z tyłu głośnika, nie sprawdzałem, wymaga to wykręcania głośników. Tu można to zobaczyć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodam jeszcze że używałem w sumie Vraya w połączeniu z Enacom AC i speaker i takie zestawienie wypadło najlepiej. Po wypięciu V-Ray`a było gorzej, umieszenie RF`ów poprawiło sytuację, brzmienie wróciło do mniej więcej tego co było z V-ray ale nie dokładnie do tego samego. W kategoriach bezwzględnych najlepiej grało z V-Ray`em. Cenowo jednak gadżety Enacoma są bezdyskusyjnie atrakcyjniejszą propozycją.

Osobiście gdybym mógł sobie pozwolić to zostałbym przy kombinacji V-Ray + owe dwa enacomy, a może wszystkie 3 plus V-Ray, czemu nie skoro efekt jest i jest we właściwym kierunku. Tak to wyszło u mnie.

Ukryta Zawartość

Szkoda, że nie miałeś Anacondy do podłączenia V-Raya do ściany. Myślę, że efekt byłby znacznie większy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth zdaję sobie z tego sprawę. Pomalutku :) Porządna sieciówka pokaże dopiero pełnię możliwości tego pudełka. Myślę, że koledzy za jakiś czas znów opiszą swoje wrażenia, ale już z dedykowanym kablem.

pozdr

A czy "warunki zasilania w twoim pomieszczeniu" sprawiają, że znika wpływ kabli sieciowych ?

Kabel do Hydry jest ważny podwójnie, ponieważ to właśnie na nim "wisi" cały system.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

PMD, twoje warunki zasilania nie zniwelują wszystkiego, jeżeli byś użył kabla MIT'a to dodatkowo kabel by filtrował częstotliwość prądu i przepuszczał by tylko 50Hz i 60 Hz. Wprowadza to dodatkową gęstość na średnicy.

Ogólnie mówiąc kabel zasilający ma wpływ na cały zestaw i w tym konkretnym wypadku wnosi zauważalne zmiany. Czy lepsze czy gorsze nie mi to sądzić, trzeba pamiętać, że nie wszyscy jeszcze dorośli i nauczyli się pewnych rzeczy.

Czy wie ktoś z Was, gdzie można zakupić przejściówkę wtyku sieciowego c-19 20 amper na zwykły wtyk 15 amperowy?

Mam możliwość przetestowania kilku zacnych sieciówek ze standartowym wtykiem, a V-ray jak wiadomo posiada wtyk c19 20amper.

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gutek nie bardzo Cię rozumiem.

Chodzi mi o przejściówkę, czyli z jednej strony ma być wtyk c-19 20 amp kwadratowy, a z drugiej strony zakończony gniazdem 15 amper taki jak w większości urządzeń.

pozdr

znalazłem :), choć cena ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Johny nie bardzo Cię rozumiem." ;-)

Jaki sens ma przejściówka - przecież chodzi w tej zabawie ,aby popłynął większy prąd ,

nawet jak znajdziesz przejściówkę nic w ten sposób nie przetestujesz - wynik nie będzie miarodajny !

To nie ma sensu !!

Jedyne co możesz zrobić to przerobić kabel na wtyk 19 , chyba ,że się mylę ?

Jeżeli system odsłuchowy nie będzie obciążony prądowo, to myślę że ma sens? Choć mogę się mylić.

Jestem w trakcie budowania systemu słuchawkowego, więc teraz już mogę powiedzieć, że zmiana sieciówki w cd jest zauważalna natychmiast, a śmiem twierdzić, że łatwiej wychwycić różnice niż w systemie opartym o zespoły głośnikowe. Tak to jest u mnie.

A co do przejściówek, to dlaczego nie miałbym spróbować? Nie spróbuję, więc się nie dowiem. A reszta to gdybanie.

Ukryta Zawartość

Pod tym adresem jest co nieco wyjaśnione

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - artech kupuje tutaj, na stronie nie ma wszystkich dostępnych adaptorków.

Ukryta Zawartość

Dorzucę swoje najnowsze doświadczenia ... Miałem jakiś czas temu Hydrę 4, chodziła na kablach Shunyaty. W bloku na fatalnej instalacji czułem różnicę. Jednak po przeniesieniu zestawu do domu, gdzie sprzęt jest zasilany praktycznie "bezpośrednio z sieci" wpływ Hydry jest niezauważalny. Od tego czasu 2 Artechy prosto do ściany i koniec zabawy z listwami , kondycjonerami...

• 1 miesiąc później...

Witam forumowiczów,

Zakupiłem Hydrę 8 + Taipan'a. Wczesniej widziałem zdjęcia środka innego kondysjonara Shunyaty( Hydra 6 ). Fakt w środku niewiele. Jedno powiem : to naprawdę działa. Co ta pusta skrzynka wyprawia to jest niesamowite. Macie możliwość - posłuchajcie. Jedynia mogę pozazdrościć tym, którzy mają V-ray'a.

Pzdr

Zbaczamy z tematu, więc dla przypomnienia:

STEREO:

Kondycjoner Shunyata Hydra V-Ray

Ostatnio dystrybutor udostępnił mi Hydre V-Ray. Jestem ciekawy jakie są doświadczenia innych użytkowników. Według mnie jeżeli ktoś nie próbował tego urządzenia, to nie wie co może jego sysytem.

Efekty są porażające, przechodzą naśmielsze oczekiwania, wiem co pisze i jestem jak najbardziej trzeźwy. Gdyby nie cena (15000), pewnie byłby to najlepszy tuning jaki można sobie zrobić.

Nie na temat jest bocznica.

pozdr

>bardopond

A co Hydra wyprawia z dźwiękiem w Twojej opinii?

Chętnie poczytałbym ale żadnego konkretu i zachęty dla forumowiczów nie widzę...

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

>>Skyrobin

Posłuchasz będziesz wiedział. Twój system, Twoje preferencje dżwiękowe, Twoja kasa. Ja polecemam. Tyle.

>>dekoracja

Skoro wiesz kto to jes,t uwierz, będzie o wiele lepiej. Jak nie dotkniesz to nie uwierzysz.

Wystarczy posłuchać. Nic wiecej.

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.