Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie wrocilem z pokazu sprzetu HI-FI w Brystolu,bezapelacyjnie zwyciesca byly male monitory B&W PM1,daly popalic ,wszystkim tam wystawianym kolumnom wiekszym ,srednim i malym.Wyglad obledny,moze niektorym osobom moze sie nie podobac ,ale chyba niewielu by takich bylo.Wlasciwie sa tak inne, ze nie pomyli sie nikt z innymi ,ktore czesto tylko po nazwie mozna rozroznic.Przy swoich gabarytach mozna je wszendzie postawic blisko scian,polkach,komodach, no i oczywiscie orginalnych standach cena monitorkow 2000FUN, warta kazdego funta.Chodzilem po pokojach odsluchowych i chcialo sie spac ,czym drozej tym bardziej sennie,wszystko na jedne kopyto,jeszcze postanowilem wejsc do B%W(za bardzo nie przepadam za ta firma),aby zobaczyc te smiesznie piekne kolumienki, ktore widzialem na fokach przed pokazem,nic wczesniej o nich nie czytalem ,tak ze mialem surowy ,zimny osad,zatkalo mnie po pierwszych utworach, a jezdze po wystawach 40lat,masz pokoj do 20m" to bedziesz mial muzykalnosci az nadto,sa powalajace,tor sobie zbudowac z doradcami z B&W tak mysle,bo pozniej sa inne mylace opinie i szkoda czasu na zabawe.Wykonanie fantastyczne i dlatego bardzo powaznie o nich mysle,zaskoczenie jest niesamowite,odrazu sie obudzilem i synek moj maly, odrazu przestal plakac i spac mu sie odechcialo!

• 1 miesiąc później...

Witajcie,

W numerze 2-3/2012 AudioVideo ogłoszono wyniki plebiscytu czytelników na produkt sezonu 2011/12.

W kategorii kolumny 5000-15000zł wygrały monitory B&W PM1 , a w kategorii kolumny powyżej 15000zł zdecydowanym zwycięzcą okazały się monitory Dynaudio Special 25SE.

Nasi górą !!!! ;-)

Jak widać dobry monitor wcale nie jest produktem niszowym, ale zyskuje zainteresowanie szerokiego kręgu audiofilów.

Może więc znajdzie się ktoś kto by podzielił się swoimi wrażeniami z odsłuchów PM1 i 25SE ?

Mnie osobiście bardzo interesuje fenomen Dynaudio 25SE. Kilka lat temu słuchałem ich pierwszej wersji i szczerze mówiąc nie zachwyciły mnie. I chyba nie spotkały się entuzjastycznym przyjęciem na rynku, gdyż można było kupić lekko używane w bardzo dobrych cenach. Potem Dynaudio wycofało je z produkcji , ale po pewnym czasie znów wznowiło produkcję w wersji z droższą obudową. I właśnie ta nowsza wersja wygrała w konkursie Audio Video. Ciekawi mnie jakie zmiany w brzmieniu zaszły w stosunku do poprzedniej wersji ? A może nic się w brzmieniu nie zmieniło, a ich sukces jest wynikiem wyłącznie działań marketingowych ? Porównywał ktoś obie wersje ?

B&W PM1 też bardzo mnie interesują, a powyższy opis mirka10 jeszcze wzmaga ciekawość. B&W już chyba od 30 lat doskonali technikę głośników kewlarowych oraz wysokotonych z aluminium. Ciekawi mnie czy w modelu PM1 udało się firmie B&W dokonać jakiegoś postępu w brzmieniu jakie wydobywa się z tych materiałów. Ciekawe byłoby porównanie z produkowanym od wielu lat monitorem 805s.

Zachęcam do pisania :-)

pozdrawiam

Arkadix

Witam, dopisuje się do klubu :) z Dynaudio 25 Se. Jestem po drugim dniu odsłuchu i jestem oczarowany :) Nie lubie pisać bajek i piać na temat kolumn. Powiem tylko tyle, "dynaudio nie kłamie" niesamowicie przejrzyste kolumny. Zero podbarwienia w jakimkolwiek przedziale. Przejrzystość, scena, odwzorowanie każdego instrumentu. Rozdzielczość - przy gęstej muzyce, przy wielu instrumentach się nie gubią są dokładne. Niesamowity bas, nie do uwierzenia że to monitory, schodzą niżej niż nie jedne podłogówki. Porównywałem je z Chario Delphinius, Chario Pegasus, Chario Academy Sonnet. Dynaudio dm 3/7. Elac fs 189, Kef r500. Elaci i kefy graja bardzo ładnie, Chario Pegasusy Wyśmienicie czarują ocieplają srednice ala lampa, Academy Sonett też pięknie,  dynaudio 3.7 szkoła ta sama ale kto budzetówka namiastka niebo a ziemia. Wg mnie fenomen tych kolumn polega na wiernosci, czystosci szczegółowości, naturalności. To nie są kolumny które po wpięciu do systemu urzekają czarują och i ach. Ich trzeba posłuchać długo. kilka dni a potem zabrać i podłączyć inne wtedy widzimy czego nam brakuje. Jak ktoś tu pisał że wchodzi do pokoju na audioszol i go nie urzekaja nie dziwie się. <br />

<br />

Nie uważam i nie kierowałem się działaniami marketingowymi, z tego co wiem to zmienili cos w zwrotnicy w stosumku do modelu s25, w 30 metrach grają wyśmienicie. Elektronika mcintosh mcd 301 i ma 6300. W życiu nie słyszałem nic lepszego. Uprzedzając wypowiedzi że mało słyszałem itd. Być może to prawda. Ale jestem spełniony i nie oczekuje niczego więcej czego sobie i Państwu życzę, 

z tego co wiem to zmienili cos w zwrotnicy w stosumku do modelu s25

Czy możesz opowiedzieć co zmienili, jeżeli coś wiesz? Znam tylko model poprzedni. Jak byłem u jedynego dystrybutora Dynaudio w US, to mi odpowiedzieli, że zmiana jest tylko kosmetyczna, tzn. nowa buda i lakierek, no i już nie ma niestety 25 letniej gwarancji. Jeszcze jedno pytanie - czy na nowych 25SE jest autograf na tylnej ścianie obudowy?

Pozdr, M.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Hej, wiem tylko tyle że "zmodyfikowana" została zwrotnica, ale co dokładnie nie wiem, na tych nowych jest podpis presidenta dynaudio. Fornir jest super, najładniejszy jakikiiedykolwiek widzziałem. Ale w maskownicach i skierowane "na ciebie" wyglądaja bardzo niepozornie. Podobno są bardzo bardzo czułe na ustawienie w pokoju. a Wg producenta odwrotnie. Zalecają jednak ustawienie na słuchacza (ja awsze tak ustawiam kolumny żeby nie widziec ich ścianek bocznych)

Zwróć uwagę na przewody głośnikowe. Przede wszystkim są właśnie czułe i wrażliwe na podpięte kable gł. Warto zastosować kable, które wprowadzą jaśniejsze brzmienie, zresztą dużo zależy też od wzmacniacza. Uważam, że w przypadku posiadania 25SE warto poświęcić muczos dineros na kable głośnikowe ;) Te głośniki potrafią się za to odwdzięczyć! Tak samo C1! Obowiązkowa restrykcja jeżeli chodzi o dobór wzmacniacza!

Pozdr, M.

Parker's Mood

• 4 tygodnie później...

Witam.zapisuję się do klubu z Dynaudio S25.Dziś wymieniłem standy z firmowych dyn4 na Stand Art 8.Teraz dopiero te monitory pięknie wyglądają.

Jakby kogoś interesowały monitory z Finlandii - Amphion Helium 510 to zapraszam na mój audio-blog.

Moim zdaniem, naprawdę ciekawe i zacne głośniki.

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/05/monitory-amphion-helium-510.html

post-17176-0-62533800-1337799911_thumb.jpg

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

To może jakieś zdjęcie ? :-)

pozdrawiam

Arkadix

Na stronie Nautilusa w galerii zdjęć Dynaudio jest mój system.Na ścianie wisi, M.Monroe tylko standy miałem dyn4
Fajne czarno-białe zdjęcie masz na pierwszej stronie tego blogu - jednak jego rozmiar (833 KB na kiepskiej jakości fotkę monochromatyczną) wygląda "nieco" nieprofesjonalnie ;)

Na stronie Nautilusa w galerii zdjęć Dynaudio jest mój system.Na ścianie wisi, M.Monroe tylko standy miałem dyn4

Oczywiście to jest nowa wersja S25 se
  • 2 miesiące później...

Z dużą przyjemnością dopisuję się do klubu, jako posiadacz monitorów Xavian XN 250 Evo oraz dedykowanych im standów Metallico. Słucham tego w zestawie z Marantzem Ki Pearl Lite, dobrym okablowaniem Harmonixa (planuję jeszcze dokupić Ansae Muluc) i jestem wspomnianymi monitorami oczarowany. Nim podjąłem decyzję, zapoznałem się z takimi modelami jak: Elac BS244, Proac Studio 115, Kef R300, Monitor Audio GX100, Triangle Genese Trio, Usher V 601 i byłem w dużej rozterce, na co się zdecydować? Na szczęście po zapoznaniu się z Xavianami problem rozwiązał się niejako sam:) Pozdrawiam.

Gratulacje dla wszystkich nowych posiadaczy i witamy w klubie następujące monitory:

Dynaudio S25

Wilson Benesch Trinity

Xavian XN 250

Słuchałem ich wszystkich ( S25 tylko w poprzedniej wersji ) i wszystkie bardzo mi się podobały :-)

Nieustająco zachęcam do pisania recenzji i opinii oraz załączanie zdjęć.

pozdrawiam

Arkadix

audioholik,

Witamy w Klubie ale twoich kolumn nie przyjmujemy. Jak już było napisane - dolna cena kolumn o których piszemy w tym wątku to 6000zł za parę.

Kiedyś kolega wrobldob aplikował do Klubu z monitorkami Dynaudio Audience 40 ale z wyżej wymienionego powodu jego kolumny nie zostały przyjęte. W takiej sytuacji wrobldob wymienił swoje Dynaudio na JMLab Mini Utopia. I to jest jedyny słuszny kierunek działania który tu wspieramy ;-)

pozdrawiam

Prezes Klubu Miłośników Dobrych Monitorów

Arkadix

;-)

Arkadix,

dla mnie najważniejsze jest to, że monitory dobrze grają : )

pozdrawiam

audioholik a.k.a. posiadacz dobrych monitorów poniżej 6k ;)

Słuszna uwaga, audioholiku :)

Klub nazywa się "klubem dobrych monitorów", a nie "Klubem drogich monitorów".

:)

Miałem KEFy Q300 : bardzo dobre - polecam !!!

Ale "niestety" los sprawił, że zamienione są na B&W 805 Diamond.

POLECAM Z CZYSTYM SERCEM !!!

SA WARTE KAŻDEGO GROSZA !!!

Chociaż najlepiej napędzić je czymś wystarczająco mocnym, np. lampowym.

Wtedy słuchanie muzyki np. po pracy to już "wchodzenie do innego świata".

:D

......jakoś pokracznie wstawiłem te zdjęcia.....ale te monitory są rewelacyjne. Co mnie najbardziej urzeka w tych cudeńkach?.....jakakolwiek zmiana w systemie,nawet ta najmniejsza jest widoczna-słyszalna.One potrafią tak pięknie zagrać,że ciarki przechodzą...ale reszta systemu musi być na najwyższym poziomie.Mam te kolumienki od nowego i wiem jakie zachodziły zmiany.

OK, mdavis.

mam jednak pomysł, jak nadać treści temu wątkowi, której mi tu brakuje.

Może zgłaszając się napiszemy dlaczego uważamy nasze monitory za "dobre".

Myślę, że z tego mogą wszyscy wynieść sugestie nt tego czym można byłoby kierować się przy wyborze pierwszych lub zmianie na następne.

Może być ... ??

A czy koledzy poczytali zalozenia opisane na poczatkowych stronach klubu ??

Moze lepiej zalozcie jednak nowy klub bo jak tak dalej pojdzie to zaraz monitory po 1500 beda super !!

----------------------------------------------------

Może zgłaszając się napiszemy dlaczego uważamy nasze monitory za "dobre".

Myślę, że z tego mogą wszyscy wynieść sugestie nt tego czym można byłoby kierować się przy wyborze pierwszych lub zmianie na następne.

W porównaniu do moich poprzednich monitorów (B&W685), KEF LS50 grają lepiej pod każdym względem, przede wszystkim muzyka wyszła z głośników, instrumenty i wokale mają lepszą barwę i są lepiej poukładane w przestrzeni, dzięki temu wyłapuję na nich wiele nowych detali, płyt takich jak np Fever Ray słucham jakbym ich słuchał pierwszy raz... Monitory kosztują mniej niż 6000 zł, ale nie wykluczone że gdyby ich producentem była mniejsza manufaktura kosztowałyby drożej, jako że firma licząca się z mniejszym wolumenem sprzedaży musi nadawać swoim produktom wyższą cenę tak aby wyższa marża pozwalała na kontynuację biznesu. Poleganie wyłącznie na cenie, jako jedynym wyznaczniku tego czy mamy doczynienie z dobrymi monitorami czy nie jest moim zdaniem błędne, jako że cena jest często wypadkową wielu czynników nie do końca związanych z jakością dźwięku.

nie zdawałem sobie sprawy,że taki klub istnieje.......jesli tak to zapisuję sie ze swoimi Sonus Faber Cremona Auditor M...pozdrawiam!!!!TV

Edytowane przez mztv

Poleganie wyłącznie na cenie, jako jedynym wyznaczniku tego czy mamy doczynienie z dobrymi monitorami czy nie jest moim zdaniem błędne, jako że cena jest często wypadkową wielu czynników nie do końca związanych z jakością dźwięku.

Święte słowa !!!|

:)

Ale napisz też może czym je napędzasz i czym łączysz system.

Kłopot w tym, że spora liczba czynników wpływa na odbiór muzyki.

Stąd może warto sklasyfikować elementy systemu:

- odtwarzacz : czysto do muzyki czy multi czy...

- wzmacniacz/amplituner : tranzystorowy czy lampowy (i oczywiście jaki model, czyli jego cechy własne)

- czy coś pomiędzy lub nadto : DAC, przedwzmacniacz, etc.

- jakim okablowaniem połączone : czyli o jakiej charakterystyce własnej

- wielkość pomieszczenia i wpływ wyposażenia pomieszczenia (podłogi tylko, podłoga/dywan, wykładzina; relacje), ustroje, spike'i, inne firewerki typu voodoo i jak wpływają.

- ustawienie sprzętu w pomieszczeniu (u mnie niestety dramat, bo sprzęt stoi w narożniku :( )

No wiesz, z czego właściwie składa się Twój zestaw i jaką synergię całości tworzy dla Twojego wrażenia z odsłuchu muzyki.

Może tak będziemy mogli się czegoś nawzajem poduczyć.

nie zdawałem sobie sprawy,że taki klub istnieje.......jesli tak to zapisuję sie ze swoimi Sonus Faber Cremona Auditor M...pozdrawiam!!!!TV

Ślicznotki.

Ciekawe jak grają.

Jaki z tych maluchów wychodzi power, co z basem.

U mnie z B&W 805D dopiero po podłączeniu lampowego wzmacniacza stereo niskie rejestry ożyły tak, że mogłem wyłączyć subwoofer.

Poza tym żadem tranzystor, jakiego ja słuchałem nie grał tak realistycznie jak lampa.

Ayon Spirit III napędza te monitorki rewelacyjnie, bo kochaja "high current". Dźwięk jest teraz kapitalnie naturalny.

Właśnie słucham "Frankie Goes... - Rage Hard" (SACD) i nie wierzę, że wcześniej ta płyta tak nie grała z tranzystorem (Denon AVR-2311). Baaaardzo naturalnie :) :) :)

A przecież o to w tej całej naszej zabawie chyba chodzi :)

Edytowane przez _Jack_
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.