Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich w klubie dobrych monitorów ze swoimi SA Pandion 2. O ile można je nazwać dobrymi :)

Grają, nawet lepiej niż dobrze u mnie w pomieszczeniu ok 20m. a elektronika to: Hegel H360, CD Rega Saturn R i PeCecik. W kabelki nie wierze. Jedyny lepszy kabel jaki mam to Nordost Blueheaven zasilający.

Witam wszystkich w klubie dobrych monitorów ze swoimi SA Pandion 2. O ile można je nazwać dobrymi :)

Grają, nawet lepiej niż dobrze u mnie w pomieszczeniu ok 20m. a elektronika to: Hegel H360, CD Rega Saturn R i PeCecik. W kabelki nie wierze. Jedyny lepszy kabel jaki mam to Nordost Blueheaven zasilający.

Napisz cos wiecej jak to gra, szczegolnie, ze firma System Audio nie jest chyba zbyt dobrze znana w Polsce. Miales wczesniej cos z Dynaudio jesli sie nie myle?

Edytowane przez saku

Miałem Dynaudio tylko na odsłuch w domu pożyczone S1.4 i Special 40. Pandiony kupiłem zupełnie w ciemno i chyba trafić lepiej nie mogłem. Fantastycznie uzupełniają sie z H360. Poinformowali mnie z tej manufaktury że Hegla używają do strojenia tych kolumn. Nie jestem dobry w opisywaniu brzmienia ale moge napisać i potwierdzić mogą ludzie słuchający u mnie że ten zestaw gra każdy rodzaj muzyki. Bardzo przestrzennie z dobrym wypełnieniem i średnicą. Wszyscy pytają mnie o bas, niskich tonów jest dosyć. Napewno nie dorównują dużym podłogówkom ale jak na swój rozmiar to jest nieźle. Musze napisać że to brzmienie sie zmienia w zależności od podanego gatunku muzycznego, raz jest jasny dźwięk , raz ocieplony i analogowy a raz twardy i dynamicznie. Nie wiem czy to zasługa H360 bo przecież jego mocną stroną jest neutralność, czy kolumn. Napewno kiedy miałem do odsłuchu inne monitory to tego nie doświadczyłem.

Na dzień dzisiejszy mogę określić mój zestaw jako uniwersalny.

Błąd jaki popełniłem kupując to wybór koloru (czarny gloss)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Musze napisać że to brzmienie sie zmienia w zależności od podanego gatunku muzycznego, raz jest jasny dźwięk , raz ocieplony i analogowy a raz twardy i dynamicznie.

Takie są dobre kolumny hi fi.

Aha i zapomniałem wspomnieć że bez mocnego wzmacniacza lepiej do nich nie podchodzić. Producent zaleca min 70W ale to jest chyba takie bardzo minimum. Kolega przytaszczył do mnie Musical Fidelity M3 i była cienizna, podłączaliśmy też Marantz (nie wiem jaki to model ale wiem że miał 100W w kanał) i było tak sobie. W sobote będe miał u siebie Cayina na lampach KT 88 bo słyszałem że te monitorki fajnie grają z lampą też.

Do Pandionów kupiłem już wcześniej standy Solid tech wysokość 62cm w kolorze też czarnym i fajnie to wygląda. Obudowa sie troche zwęża z tyłu a podstawa z pleksi troszeczke wystaje z tyłu ale wizualnie wygląda ładnie i nie przeszkadza.

Ale z Cayina na KT-88, to będzie ok. 45-50W w trybie ultraliniowym.

Wiem. Chcę tylko sprawdzić jak to będzie grało.

Czy miał ktoś okazje zbadać takie kolumny? Amphion Argon 3S. Ciekawa konstrukcja.

• 2 miesiące później...

Witam,

Zduplikuje posta, ale ten klub wydaje się być odpowiedni na pytanie.

Możecie polecić jakieś wybitne monitory które zagrają w 25m2 z hybryda Magnata?

Budżet 10tys- używki miłe widziane.

Widzialem, ale nie słuchałem Harbethy SHL5 plus, Dynaudio special 25 i Diapasson Adamantes III

Szukam czegoś naprawdę wyśmienitego, które zje na śniadanie moje podłogowe Pylony Diamondy 28.

Dzięki za podpowiedzi.

Możecie polecić jakieś wybitne monitory które zagrają w 25m2 z hybryda Magnata?

Budżet 10tys- używki miłe widziane.

Widzialem, ale nie słuchałem Harbethy SHL5 plus, Dynaudio special 25 i Diapasson Adamantes III

Szukam czegoś naprawdę wyśmienitego, które zje na śniadanie moje podłogowe Pylony Diamondy 28.

Dzięki za podpowiedzi.

dlaczego do 25m2 monitiory a nie podłogówki?

taka powierzchnia aż zachęca do pełnopasmowych kolumn

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Mam podłogówki: Pylon Diamond 28, ale mnie nosi zeby coś zmienić i zastanawiam się czy monitory to nie jest dobry kierunek.

Miałem już kilka kolumn, ale nigdy nie były to monitory...

Mam podłogówki: Pylon Diamond 28, ale mnie nosi zeby coś zmienić i zastanawiam się czy monitory to nie jest dobry kierunek.

Miałem już kilka kolumn, ale nigdy nie były to monitory...

ATC SCM 19

RLS Nereida

ogolnie produkty RLS ponoc rewelacja.

Zgadza sie. Takie monitory to były marzenie. Tylko za duże do mnie były. To samo ATC, wielkie paczki. Tzn. szerokie i wysokie bo głębokość już nie.

Ani pierwsze ani drugie zdanie nie maja sensu.

Dlaczego? Które monitory zagrają pełnym pasmem "od dołu"?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Jak to pełnym pasmem od dołu? Żeby było tak super to pewnie musiała by to być konstrukcja 3 drożna a oprócz tego to wzmacniacz też ma duże znaczenie jak kolumny zejdą na basie. Tutaj nie ma złotego środka. Trzeba posłuchać wszystkiego.

To może inaczej.

Z jaką elektroniką (z jakim wzmocnieniem) grają wasze monitory (dobre)? Te mniej i te bardziej łase na prąd. Moje SA Pandion 2 oczekują na wzmacniacz

Jakieś propozycje?

Mam do odsłuchu w najbliższym czasie 3 modele lampowców. Co prawda z innymi kolumnami....

U mnie grają Impuls Audio Alize z lampą KT88, a w drodze monitory Norte (w mojej ocenie klasę lepsze).

Monitory (co ogólnie wiadomo) w większości są bardziej wymagające względem wzmacniacza i im wydajniejszy prądowo tym lepiej. Doświadczyłam tej przemiany na przykładzie KEF LS50, które po podpięciu do wzmacniacza ze stajni BAT dopiero zagrały pełnym pasmem, zostały konkretnie wzmocnione potężnym jak te miniaturki basem. Ciągle słucham z niedowierzaniem.

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

Monitory (co ogólnie wiadomo) w większości są bardziej wymagające względem wzmacniacza i im wydajniejszy prądowo tym lepiej. Doświadczyłam tej przemiany na przykładzie KEF LS50, które po podpięciu do wzmacniacza ze stajni BAT dopiero zagrały pełnym pasmem, zostały konkretnie wzmocnione potężnym jak te miniaturki basem. Ciągle słucham z niedowierzaniem.

Kefy miałem u siebie kawałek temu jak szukałem monitorów do Hegla i jakoś nie przekonały mnie. Może tak jak piszesz, z odpowiednio dobraną elektroniką jest postęp.

A to ciekawy producent BAT. Nie słyszałem za wiele. Co to za wzmacniacz masz lampa czy tranzystor?

Strona producenta typowo amerykańska :)

U mnie grają Impuls Audio Alize z lampą KT88, a w drodze monitory Norte (w mojej ocenie klasę lepsze).

Podobne pytanie do kolegi mam.

Z jaką to lampą grają Twoje monitorki? Bo z tego co zdążyłem odsłuchać wynika że na KT88 każda lampa potrafi zagrać zupełnie inaczej.

Miałem Dynaudio tylko na odsłuch w domu pożyczone S1.4 i Special 40. Pandiony kupiłem zupełnie w ciemno i chyba trafić lepiej nie mogłem. Fantastycznie uzupełniają sie z H360. Poinformowali mnie z tej manufaktury że Hegla używają do strojenia tych kolumn. Nie jestem dobry w opisywaniu brzmienia ale moge napisać i potwierdzić mogą ludzie słuchający u mnie że ten zestaw gra każdy rodzaj muzyki. Bardzo przestrzennie z dobrym wypełnieniem i średnicą. Wszyscy pytają mnie o bas, niskich tonów jest dosyć. Napewno nie dorównują dużym podłogówkom ale jak na swój rozmiar to jest nieźle. Musze napisać że to brzmienie sie zmienia w zależności od podanego gatunku muzycznego, raz jest jasny dźwięk , raz ocieplony i analogowy a raz twardy i dynamicznie. Nie wiem czy to zasługa H360 bo przecież jego mocną stroną jest neutralność, czy kolumn. Napewno kiedy miałem do odsłuchu inne monitory to tego nie doświadczyłem.

Na dzień dzisiejszy mogę określić mój zestaw jako uniwersalny.

Błąd jaki popełniłem kupując to wybór koloru (czarny gloss)

Tak właśnie zachowuje się prawidłowo złożony system . Można słuchać każdego gatunku . Pisano że ideałem wzmacniacza jest drut że wzmocnieniem tak aby nie ingerować własnym charakterem w dźwięk , tak ma Hegel , mam dokładnie jak ty dźwięk jest jak kameleon , to jakby zmieniać do każdego nagrania wzmak , w zależności od repertuaru raz jest lampowy raz tranzystorowy raz jak klasa A , itd itp .

Edytowane przez jacm

Z jaką to lampą grają Twoje monitorki? Bo z tego co zdążyłem odsłuchać wynika że na KT88 każda lampa potrafi zagrać zupełnie inaczej.

Ze zmodyfikowanym Yaqin MC100B.

To, że każda lampa potrafi zagrać inaczej to fakt, który dotyczy wszystkich typów lamp. Np. EL34 w aplikacji Fezz gra nad wyraz przejrzyście. Natomiast są pewne cechy wspólne, ograniczenia, ten sam charakter lamp, który pomimo różnic aplikacji da się zauważyć.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Tak właśnie zachowuje się prawidłowo złożony system .

Dokładnie. U mnie po wymianie wzmacniacza na primare jeszcze bardziej słychać różnice pomiędzy nagraniami. Wgląd w płytę CD jest o wiele lepszy. Zastanawiam się czy na dzielonym zestawie pre/Amp można lepiej.

Kefy miałem u siebie kawałek temu jak szukałem monitorów do Hegla i jakoś nie przekonały mnie. Może tak jak piszesz, z odpowiednio dobraną elektroniką jest postęp.

A to ciekawy producent BAT. Nie słyszałem za wiele. Co to za wzmacniacz masz lampa czy tranzystor?

Strona producenta typowo amerykańska :)

Możliwe, że nie jest to kolumienka najlepsza do tego piecyka może w niedługiej przyszłości coś się zmieni.

Ale jak narazie jest całkiem miło i dźwięcznie bez natarczywości i aż się nie chce wyłączać.

Wzmacniacz to hybryda BAT vk 300xSE. W zasadzie nie brałem pod uwagę takiej konfiguracji. Czysty przypadek.

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

Możliwe, że nie jest to kolumienka najlepsza do tego piecyka może w niedługiej przyszłości coś się zmieni.

Ale jak narazie jest całkiem miło i dźwięcznie bez natarczywości i aż się nie chce wyłączać.

Wzmacniacz to hybryda BAT vk 300xSE. W zasadzie nie brałem pod uwagę takiej konfiguracji. Czysty przypadek.

Monitory które mam są świetne ale nie moge powiedzieć że nieproblematyczne. Potrzeba jednak wydajnego wzmacniacza. Wszystko co gra pięknie raczej nie daje rady do końca. Z drugiej strony wszystko co mocne gra dobrze ale nie ma tego czegoś, tej muzykalności. Jak tu pogodzić te dwie rzeczy?

Z Heglem było elegancko a teraz sie zaczeły schody.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.