Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

te Kripton KX-3P zdobyły mase nagród z tym że są w cenie Fostex G1300 lub nawet jeszcze droższe... w sumie trudny wybór....

http://www.kripton.co.jp/sp/kx-3p.htm

post-17470-100005233 1207853574_thumb.jpg

post-17470-100005234 1207853574_thumb.jpg

post-17470-100005235 1207853574_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

W wątku o AS 2007 widziałem zdjęcie i z resztą ktoś w dwóch słowach przychylnie wypowiadał sie o dźwieku monitorów włoskiej firmy Chario (chyba model Academy Sonnet)...grało to z elektroniką Luxmana...Czy ktoś tego słuchał i może coś wiecej powiedziec o tych monitorkach?

Odświeżając wątek, wczoraj słuchałem u znajmowego Chario Sonnet w połączeniu z ACCU 550 i źródłem rotela 991 (chyba ten model rotela dokładnie niepamietam).

Wrażenia bardzo pozytywne, przestrzeń na bardzo dobrym poziomie. Balans tonalny przesunięty na dół. Bas schodził nisko i był dobrze kontrolowany, raczej ciepły. brakowało mi troche konturowość.

Środek ładny, góra według mnie była troszke schowana, brakowało mi troche otwartości na górze, wysokie aksamitne i perliste ale troszke brak tej lekkości w przekazie. nie wiem czy to zasługa pieca (którego pierwszy raz słyszałem) czy sprawa głośników.

separacja instrumentów na wysokim poziomie.

Trudno ocenić zestaw cena-jakość-mam mieszane uczucia pomimo że grało to b.dobrze.

Na zestawie dobrze było słuchać jazz, małe składy, klasyka również wypadła. NIe przećwiczyliśmy rocka,a szkoda. Ale możę jeszcze będzie okazja bo moze kolega zostawi testaw u sibie.

A jeśli tak to spóbuje posłuchąć głośników z gainclonikiem.

pozdumowując, ciepły zestawik, ze sporą dynamiką,niskim basem, nienatarczywą górą-ale troche drogi.

• 2 tygodnie później...

Panowie, z calym szacunkiem ale skopiowanie z sieci i wklejenie zdjecia to zadna i sztuka i chyba nie o to w tym watku chodzi. Piszcie po prostu jak te zabawki g r a j a.

• 2 tygodnie później...

Czas na wznowienie działalności Klubu Miłośników Dobrych Monitorów po wakacyjnej przerwie :-)

Tym razem przedstawiciel Klubu ( czyli ja ) udał się z wizytą do Redaktora na odsłuch monitorów Gamut L3.

Nie był to mój pierwszy kontakt z tymi monitorami, z wcześniejszego odsłuchu ponad rok temu wiedziałem, że są naprawdę dobre. Oczywiście L3 mają swoje mocniejsze i słabsze strony ale słuchanie ich to prawdziwa przyjemność , aż żal było kończyć ...... mógłbym ich słuchać do rana.

Więcej o brzmieniu nie napiszę , bo nie znam systemu Redaktora i nie wiem co w jakim stopniu wpływało na końcowy efekt. Mimo to nie mam wątpliwości - jeżeli ktoś szuka wysokiej klasy monitorów to L3 trzeba koniecznie posłuchać. Gdyby tak były troszkę tańsze .......

Dzięki za zaproszenie :-)

pozdr.Arkadix

• 4 tygodnie później...

Ja po wielu latach zabawy w kolumny podłogowe (ostatnie to Thiel CS2.3) przesiadam się na monitory, ale w dość specyficznej konfiguracji. Mianowicie będą one wspomagane aktywnym subwooferem.

Tak więc pozwalam sobie dołączyć do klubu monitorowców, cały czas wspierając markę Thiel.

Wkrótce ma dojachać subwoofer, więc wrzucę fotki na forum.

• 1 miesiąc później...

A u mnie zawitały dzisiaj DALI HELICON 300 i jest całkiem przyjemnie. Wykonane są wspaniale, a co do brzmienia to trochę później, na razie kilka fotek. Porównuje je z MENTOR 2 również DALI. Wszystko spięte NORDOST'ami.

post-13090-100002890 1224884179_thumb.jpg

post-13090-100002891 1224884179_thumb.jpg

post-13090-100002892 1224884179_thumb.jpg

Mam, ale zastanawiam się co tu napisać żeby napisać prawdę a nie ująć nic z ich zalet. Zapewniam że nie jest łatwo. Kolumny są zestrojone w stronę jak to nazwę firmowego brzmienia DALI.

Helikony 300 Mk.I na początku wydawały mi się mniej szczegółowe, ale jak się okazało po prostu są bardziej zwarte brzmieniowo, grają bez wyraźnej dominacji któregoś z instrumentów. Mam wrażenie że grają mniej efektownie bez przestrzennych fajerwerków, wstęga w nich służy do wykańczania wysokiego pasma, a nie do holograficznych doznań. Klasę tych kolumn uzmysłowiłem sobie puszczając muzykę klasyczną, po prostu coś wspaniałego nie mogłem przestać jej słuchać. (żona mnie opier..... bo sie gdzieś tam spieszyliśmy, a tu walą w jakieś bębny).

Mentory 2 grają bardzo szczegółowo balans brzmienia odrobinkę przesunięty do góry, ale i niskich nie brakuje w moim pokoju muszę się posiłkować zatyczkami basrefleksów z gąbki. Scena jest znacznie rozciągnięta z mnóstwem przestrzennych efektów. Grają super analitycznie. Uwielbiam słuchać na nich małe składy jazzowe, oddają wtedy atmosferę klubów w których były nagrywane utwory. Dźwięk całkowicie oderwany od kolumn i duża głębia, Helikony znacznie bliżej i ciaśniej ale w wystarczającej odległości dla określenia miejsca w składzie poszczególnych instrumentów. Brzmienie jest bardzo energetyczne, słuchacza Mentorów po prostu dźwięk przeszywa i wciąga swoją ogromną ilością informacji o brzmieniu.

Co do budowy obu tych kolumn to sprawa prosta HELIKONY biją na głowę Mentory swoim wykonaniem, one są po prostu przepiękne żadne zdjęcie nie jest wstanie oddać ich piękna. Skrzynki są trochę mniejsze, a ich boki schodzą się ku tyłowi. Mentory to bardzo dobrze wykonane monitory, naturalny fornir itd., ale nie jest to Helikon. No i cena prawie dwa razy niższa.

Podsumowując Helikony do Mentorów to te pierwsze grają piękny dźwięk z pięknych skrzynek, a słuchacz nie wnika czy wiolonczelista ma kluczyki od samochodu w kieszeni. Wydaje mi się że to chyba jest HI-END (ale oczywiście mogę się mylić-mi się podoba). Mentory to monitory bardzo precyzyjne i bezlitosne dla nagrań i pomimo że już je mam jakiś czas to nadal mnie zaskakują na plus swoim brzmieniem.

Na zakończenie pragnę zwrócić uwagę na konfigurację systemu odsłuchowego w opisie o mnie, a w innej konfiguracji moja ocena może byłaby inna. Testowałem na tranzystorze i na lampie, Helikony z racji (jak sądzę) swojej 4 omowości jak podaje producent i nie szczególnie wysokiej skuteczności lepiej radziły sobie na tranzystorze. Wszystko spięte NORDOST'ami.

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś z miłosników dobrych monitorów miał do czynienia z Monitor Audio pl 100. Mam na myśli odsłuch najlepiej w swoim systemie lub taki, który pozwoliłby na obiektywną ocenę brzmienia?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.