Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Marki Knopfery wybrac?

soso

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawila sie wyprzedaz Markow po 20 zl. Remastery. Z listy ponizej jak byscie ulozywli 'warte grzechu'? Jak nie znacie wszystkich to te, ktore znacie. A moze cos jest marne? Tez napiszcie.

Local Hero

Cal

The Princess Bride

Last Exit to Brooklyn

Golden Heart

Wag the Dog

Metroland

Sailing to Philadelphia

Shot at Glory

The Ragpicker's Dream

pzdrw

soso

https://www.audiostereo.pl/topic/36845-jakie-marki-knopfery-wybrac/

Witam.

Mam The Ragpicker's Dream (wersja dwupłytowa). Jak dla mnie fajna, takie Knopfler'owskie plumkanie. Na drugiej płycie są wersje koncertowe, a wśród nich Brothers In Arms. Dla mnie bomba a za takie pieniądze podwójna. Sam "zaszalałem" w Merlinie i kupiłem Sailing to Philadelphia, Alchemy - Live (tu Mark jeszcze z zespołem) i Kill To Get Crimson. Jak znam tego, starszego już, Pana pewnie i ta najnowsza mi przypasuje.

Pozdrawiam.

soso, 14 Paź 2007, 08:07

>Bo ta mam :-)

A to bardzo dobrze :-) Powiem szczerze, że za "Shangri La" oddałbym wszystkie pozostałe Knopflery. Jest coś magicznego w tej płycie...

Edward, 14 Paź 2007, 13:34

>soso, 14 Paź 2007, 08:07

>>Bo ta mam :-)

>

>A to bardzo dobrze :-) Powiem szczerze, że za "Shangri La" oddałbym wszystkie pozostałe Knopflery.

>Jest coś magicznego w tej płycie...

Aż tak? No to trzeba będzie ją też kupić. :-)

Pozdrawiam.

Edward, 14 Paź 2007, 13:34

>za "Shangri La" oddałbym wszystkie pozostałe Knopflery.

>Jest coś magicznego w tej płycie...

To musze posluchac raz jeszcze. Mialem to nieszczescie, ze po posluchaniu 'Shangri La' zapodalem sobie kiedys J.J. Cale'a 'To Tulsa and Back' i Knopfer w takim porownaniu (podobny styl) wypadl jak kaszka na mleku przy angielskim befsztyku w sosie pieprzowym. No marnie po prostu.

pzdrw

soso

soso, 14 Paź 2007, 14:38

>To musze posluchac raz jeszcze. Mialem to nieszczescie, ze po posluchaniu 'Shangri La' zapodalem

>sobie kiedys J.J. Cale'a 'To Tulsa and Back' i Knopfer w takim porownaniu (podobny styl) wypadl jak

>kaszka na mleku przy angielskim befsztyku w sosie pieprzowym. No marnie po prostu.

>

>pzdrw

>

>soso

Znaczy się, nie gustujesz w potrawach mlecznych. :-)

znam i mam cała twórczośc Marka ( oraz z kapelą ) ale z solowych płyt najbardziej cenie Golden Heart

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam.

Wczoraj zapuściłem Kill To Get Crimson i uważam, że jest całkiem całkiem. Słuchałem tak trochę jednym uchem ( rodzina nie bardzo daje mi się skupic na muzyce :-( ) ale napewno nie jest nudziarska.

Przy okazji, możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tą "Zagraniczną płytą i polską ceną".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BRob=> dla mnie "zagraniczna płyta z polską ceną" oznacza brak tekstów piosenek w "książeczce" oraz niestety gorszą realizację od poprzednich płyt Marka K. To jakaś kosmiczna bzdura, żeby przy wydaniu nowej płyty starać się obnizyc cenę o parę PLN nie zamieszczając tekstów i pełnego opisu. Nota bene to samo jest np na "Ancient Muse" Loreen'y McKennit. To też "zagraniczna płyta w polską ceną". Zamówiłem już drugi egz. "Kill to get crimson" w Niemczech. Mam nadzieję, że przyjdzie "wersja europejska".

• Redaktorzy

z płyt z MK polecam efemerydę "The nothing Hillbillies - Missing...Presumed Having a Good Time"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Witam

Ja poleciłbym jeszcze "Screenplaying", kompilację muzyki filmowej z pierwszych czterech soundtracków nagranych przez pana Knopflera. To moim zdaniem solidny "wyciąg" z tych płyt. Oczywiście warto mieć również pełne wydania, a zwłaszcza "Local Hero" i "Cal". To moje skromne zdanie. W sumie jedyną płytą, której raczej bym nie kupił byłaby "Last Exit to Brooklyn".

Z pewnością swojej ceny warte są płyty solowe "Golden Heart", a zwłaszcza "Sailing to Philadelphia" - ta jeszcze do niedawna trzymała cenę ok. 50 zł.

Bardzo mocno polecam również płytę "Neck & Neck", Mark Knopfler, Chet Atkins. Jak dla mnie to jedna z najlepszych (solowo-duetowych) w dorobku pana Marka.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

>soso

Dzięki Ci bardzo za zalożenie wątku, kupiłem sobie parę płytek M.Knopflera z tych przez Ciebie wymienionych i słucham i jestem przeszczęśliwy a parę jeszcze idzie do mnie. Pozdrawiam

Witam

Mciej, ja również bardzo lubię "Wag the Dog", krótka i przyjemna. W sam raz by się nie znudzić, a nacieszyć ucho.

Moja wersja ma pewien drobny feler. W utworze nr 3, około 11 sek. słychać wyraźny stuk. Czy w swoim egzemplarzu również masz coś takiego? Do tej pory nie znałem nikogo, kto by posiadał ten soundtrack więc nie mogłem ocenić czy to wada, czy tak ma być. Płyta oczywiście oryginalna, nośnik w stanie idealnym.

Metroland - kilka kompozycji autorskich pana Knopflera + różni wykonawcy. Całość bardzo przyjemna. Jednak przed zakupem (ta pozycja chyba nie występuje w "dobrej cenie") radziłbym posłuchać. Nie każdy, jak np. ja, jest uzależniony od twórczości Marka Knopflera.

Polecam również koncert "Real Live Roadrunning", z trasy promującej album Marka Knopflera i Emmylou Harris "All the Roadrunning". O ile nagrania studyjne jakoś mnie nie przekonywały to z radością stwierdzam, że koncert jest dużo lepszy. Przynajmniej moim zdaniem.

asfanter, nie widziałem innych wydań niż wspomniane przez Ciebie remastery (Dire Straits) czy HDCD (solowe). Nie podejrzewam żadnego "myku". Generalnie jakość nagrań jest bardzo dobra, lub jeszcze lepsza (takie podobno jest amerykańskie wydanie "On Ever Street").

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.