Skocz do zawartości
IGNORED

Cyna z dodatkiem Srebra. Sn-Ag

wspac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialbym poznac opinie osob uzywajacych do lutowania stopow Cyny ze Srebrem.

- Czy lutuje sie wygodniej?

- Potrzeba mocniejszych lutownic?

- Czy ktos dostrzegl roznice brzmieniowe? Czy poprostu lepiej to zrobic anizeli puzniej sie zastanawiac czy cyna z olowiem nie pogarsza nam jakosci sygnalu..?

Temat zalozony poniewaz ciezko znalezc o tym informacje.

p.s.

co myslicie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36858-cyna-z-dodatkiem-srebra-sn-ag/

To głupi pomysł,lepiej kup taką cynę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cyna ze srebrem którą zaproponował Frank, też nie jest najlepszym pomysłem.

Inna sprawa że opis jest mylący, temp. 178*C/180*C nie jest temperaturą lutowania (ta jest ponad sto stopni wyższa dla tego stopu) - a temperaturą topnienia (możliwe że zaniżoną o kilka - kilkanaście stopni).

Ogólnie stopami cyny ze srebrem dużo mniej wygodnie się lutuje.

Zaletą jest natomiast wyższa wytrzymałość mechaniczna (tyle ze nie jest ona do niczego potrzebna, a w niektórych zastosowaniach może być wręcz wadą).

Po szpulce (nawet jej nie skonczyłem...) stopu Sn96,5Ag3,5 powiedziałem sobie że nigdy więcej tym barachłem nie będę niczego robił (resztka szpulki będzie robić za ołówek/srebrzyk ;) ).

Kupiłem natomiast szpulkę stopu Sn95,5Ag3,8Cu0,7 - lutuje się tym zdecydowanie lepiej, ale do wygody tinolu (Sn60Pb40) trochę jeszcze brakuje.

Kiedy u Ciebie lutowałem focale, to bałem sie że "języczki" wytopią się z kosza, ale fakt jest faktem że używałem krajowego lutu (Cynel Sn96,5Ag3,5).

Tyle że... w tym WBT jest jeszcze więcej srebra, więc temperatura potrzebna do uzyskania porządnego lutu będzie jeszcze wyższa, a tego nie poprawią lepsze topniki etc. (tu pomoze tylko lepszy-bardziej doświadczony "lutowacz" z bardziej profesjonalnym sprzętem ;) ).

Podejrzewam iż powodem dla którego lepiej mi się pracuje z obecnym lutem (Stannol Sn95,5Sn3,8Cu0,7), nie jest to że jest niemiecki (choć de facto jest), ale jego skład (choć dziwnym jest to iż uzyskuję dobre luty przy niższej temperaturze - szczególnie biorąc pod uwagę fakt że jest tam więcej srebra, a na dodatek też trochę miedzi...).

ps. można by było Ciebie odwiedzić w najblizszym czasie? :)

wspac, 14 Paź 2007, 13:46

> - Czy ktos dostrzegl roznice brzmieniowe? Czy poprostu lepiej to zrobic anizeli puzniej sie

>zastanawiac czy cyna z olowiem nie pogarsza nam jakosci sygnalu..?

:)

Czy lampy NOS-y są zgodne ze specyfikacjami ROHS? :)

Jak nie, to wypieprzam wszystkie Telefunkeny i Western Elektryki na śmietnik!

Cyną Cardasa lutuje się sześć razy wygodniej niż cyną WBT. Cyny WBT nie cierpię, w porównaniu z Cardasem to jest tragedia pod względem wygody lutowania.

Krajowej nie próbowałem, więc się nie wypowiadam.

Przykro mi to powiedzieć, ale jeśli komuś nie idzie lutowanie cyną z Ag to znaczy, że po prostu nie potrafi lutować.

Osobiście lutowałem tą z Cynelu czyli niby najgorszą i lutowało mi się tak samo dobrze jak zwykłą, a może i lepiej gdyż utrzymanie wyższej temp. daje lepsze rezultaty, tylko jest kwestia dobrych topników i wprawy w rączkach.

Lutuję kompromisem - Kester SN62PB36AG02 core rosin 44; myślę, że najważniejsze jest odpowiednie ustawienie temperatury, oraz dobre samopoczucie, że dodatek srebra poprawia przewodność :) i lepsze złącze ze srebrem, którego używam gdzie się da.

Jaka jest celowość i poprawa przewodności przy lutowaniu np. rezystora 4k7 ?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

-->mkmar, Cynel Sn96,5Ag3,5 naprawdę jest mniej wygodny w uzyciu niż np. Stannol Sn95,5Sn3,8Cu0,7.

Na dodatek bardzo szybko maskruje groty, ale już tinol (choćby z Cynela) to czysta poezja w lutowaniu ;)

-->wspac, jeżeli lut jest prawidłowo wykonany, to niezależnie czy to będzie zwykły tinol, czy jakiś drogi cudak ze srebrem - nie powinieneś usłyszeć żadnej różnicy (teoretycznia jakieś tam pogorszenie może być jeżeli np. reperujesz stary sprzęt przy użyciu nowego lutu - tzn. mieszasz stary lut z nowym, w praktyce jednak nie powinno to mieć żadnego wpływu).

właściwie to powtórzę to co inni napisali o SnAg:

na plus:

- lut jest twardy więc będzie lepszy do elementów mechanicznych

- nie utlenia się tak szybko - stare luty SnAg dalej mam czyste i błyszczące, SnPb po kilku miesiącach pokrywają się tlenkami

na minus:

- lutowie nie jest tak lejące jak SnPb i ma tendencję do "klejenia się" - mogą się robić kluchy przy złej lutownicy i braku wprawy

- wymaga większej temperatury

@Lt_Bri

luty niektore mam zle wykonane a i tak planuje duza wymiane elementow w preampei temu sie interesuje, ze jak robic to pozadnie

@zorro

wlasciwosci zwilzajace? mozesz sprecyzowac to pojecie? ;D

-->wspac, jeśli sprzęt który bedziesz robił, był lutowany tinolem - użyj tinolu (i na dodatek elementów pobielanych tinolem - czyli niezgodnych z obecnymi normami).

Ze zwilżaniem spraw jest prosta, lut zbija się w kulki (podobnie jak np. jak rtęć), przy tinolu (Sn60Pb40) może być to spowodowane elementami tak skorodowanymi/zatłuszczonymi, że aż topnik nie pomaga, przy stopach ze srebrem najczęściej jest spowodowane zbyt niską temperaturą (temperatura potrzebna do uzyskania dobrego lutu jest ponad sto stopni wyższa od temperatury topnienia - a to jest często poza możliwościami osprzętu zaprojektowanego do tinolu).

sprzet to preamp, kit z avt, projektu Pana Stansława C. z

Ukryta Zawartość

smiga od dawna, ale musze duzo w nim jeszcze poprawic, m.in. wymiana kabli i rezystorow na jakies konkretne i mysle czy przy okazji juz wszystkie luty (ktore nie sa zbyt piekne) poprawic...

Ukryta Zawartość

Ja lutuje zwyklym naszym Cynelem i jestem zadowolony. Grunt to wprawa w lutowaniu ;)

Jedynie co robie to oczyszczam prosto werzchnia warstwe cyny z tlenków czy tam brudów.

Spróbujcie wzjasc spoiwo (najlepjej ciekie) i przeciagnac kilka razy w chusteczce higienicznej, mocno sciskajac przy tym palcami.

I co ? Schodzi wilele brudu - widac to na husteczce. Ja tak robie kiklka razy (powoli) az spowio zacznie blyszczec.

Na niektórych plytkach od razu jest poprawa lutowania, przy "sklejeniu" punktów lutowniczych z koncówkami.

Cyna tez znacnie mnjej sie utlenia gdy lutujemy mnjejsza temperatura. Wtedy nie wyparowuje wiekszosc topnika, który pelni tez funkcje ochronna.

Ostatnio lutuję EcoSolderem RMA98Super M705 o składzie Sn/3.0Ag/0.5Cu, lutowanie w porównaniu do WBT to bajka.

Gorzej jak wielkość padów jest duża i lutownica nie "wyrabia", robi się klucha i trudno ją usunąć.

Normalnie do smd jak i elem. przewlekanych nadaje się doskonale, nigdy nie nastawiam temp większej niż 350st. a przy WBT często musiałem nawet 400!.

Trochę trudno ją dostać w sklepach ale parę razy widziałem ją już na bazarach ;)

Dźwiękowo, hmm... ja nie widzę zadnej różnicy w porównaniu do WBT, Cynela z Cu i zwykłego tinola SnPb, chociaż moze ... albo to tylko sugestia ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.