Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2007 WRAŻENIA!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Rafaell, 13 Lis 2007, 21:02

>Mało który wielbiciel audio ma naprawdę dobrze przygotowany akustycznie pokój (...)

>jeśli malo osób robi przyzwoite adaptacje poza Elberothem (...)

Dupa tam... adaptacje to są potrzebne wlasnie wtedy jak ktoś ma patologiczne wnętrze, jak elberoth - wydzielone do słuchania.

Wtedy są puste ściany i kłopoty z nimi związane. Obecnie modne w niektórych kręgach zwyrodnialców wnętrza tzw. minimalistyczne skutkują tymi samymi kłopotami.

W normalnym, oldskulowym pokoju przeznaczonym do przebywania na codzień dość jest obiektów i materiałów rozpraszających, tłumiących, pochłaniających itd., że nie ma mowy o jakichś poważnych kłopotach z dźwiękiem. Sofa, dywan, kotary, regały z książkami, kwiatki i cała reszta robi swoje - nie trzeba kupować żadnych pułapek basowych.

tak pytanie tylko co to jest realistyczny przekaz, jak byłem na koncercie wyzej wspomnianego Myslovitz to nie chcialbym zeby moj system tak grał, czyli nie chcialbym zeby gral wiernie. czyli z zalozenia systemy wiernie nie graja.bo jak ocenic czy brzmienie gitary elektrycznej z przesterem jest wierne czy nie?systemy graja studyjnie, ale do wiernosci to temu daleko. i chyba dobrze.

Bardzo uznany angielski recenzent o nazwisku Kessler (jakieś 30 lat może i więcej "w zawodzie"), który recenzuje już głównie jakieś topowe DarTzeel`e , Avalony, SME i inne graty za kilkadziesiąt tysięcy funtów / szt napisał kiedyś fajny esej o tym „czym jest High-End”.

Dla niego high-end to sprzęt, który pozwala mu posłuchać z przyjemnością możliwie jak najszerszego spektrum swoich płyt, z których jak sam przyznaje część jest fatalnej jakości.

Innym poleca, aby zanim się sprawi sobie lepszy IC czy sprzęt, posłuchać nie tylko swoich najlepszych nagrań, którymi się już pewnie rzyga dalej niż widzi, ale właśnie tych które zawsze sprawiały zawód choć lubimy tą muzykę.

I dopiero „kiedy te sprawiające zawód płyty zabrzmią lepiej, nowy zakup spełnia swoje zadanie”.

Inaczej to zamiana siekierki na kijek i strata pieniędzy.

Miałem na myśli system hipotetyczny, który potrafiłby odtworzyć każdą muzykę w sposób doskonały tj. nie dodający niczego od siebie (drucik ze wzmocnieniem). Taki sprzęt byłby zasilany najlepszymi realizacjami. I w tym momencie mamy już praktycznie obiektywną doskonałość.

I całe szczęście, że nie ma takiego systemu :) bo do słuchania muzyki z pasją, przyjemnością potrzeba jeszcze tych elementów o których wspomniałeś.

A moim przypadku: raczej nie wybrałbym sprzętu bez charakteru (jak pewnie większość z Nas). Myślę, że zawsze znajdzie się jakiś pierwiastek w brzmieniu odsłuchiwanego sprzętu, coś co odwoła się do naszych emocji, może wspomnień... co zdecyduje o tym, że uznamy to co właśnie słyszymy za lepsze od tego co słyszeliśmy wcześniej.

I chyba o to chodzi...

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

dudivan, 14 Lis 2007, 17:29

>Dupa tam... adaptacje to są potrzebne wlasnie wtedy jak ktoś ma patologiczne wnętrze, jak elberoth -

>wydzielone do słuchania.

>Wtedy są puste ściany i kłopoty z nimi związane. Obecnie modne w niektórych kręgach zwyrodnialców

>wnętrza tzw. minimalistyczne skutkują tymi samymi kłopotami.

>W normalnym, oldskulowym pokoju przeznaczonym do przebywania na codzień dość jest obiektów i

>materiałów rozpraszających, tłumiących, pochłaniających itd., że nie ma mowy o jakichś poważnych

>kłopotach z dźwiękiem. Sofa, dywan, kotary, regały z książkami, kwiatki i cała reszta robi swoje -

>nie trzeba kupować żadnych pułapek basowych.

Oj, nie bardzo. O ile z wysokimi i średnimi tonami jako-tako można sobie poradzić rozsądnie urządzając zwykły pokój, tak na bas nie pomoże żaden dywanik.

Każde pomieszczenie ma ściany, a więc i rezonanse. Mniejsze, większe, ale zawsze.

Można dobierać odpowiednie głośniki do pomieszczenia, ewentualnie modyfikować same głośniki.

Można też znaleźć najlepsze według siebie głośniki i dopasować do nich pomieszczenie właśnie za pomocą pułapek basowych i podobnych akcesoriów.

Haiku, 14 Lis 2007, 17:41

>Oj, nie bardzo. O ile z wysokimi i średnimi tonami jako-tako można sobie poradzić rozsądnie

>urządzając zwykły pokój, tak na bas nie pomoże żaden dywanik.

Wiem, wiem, aż takim ignorantem nie jestem.

Po prostu założyłem ze mamy akurat szczęście nie dysponować jakimś fatalnym "kubikiem".

Bez przesady, nazwać większości pomieszczeń tragedią nie można.

Cashlack

"Dla niego high-end to sprzęt, który pozwala mu posłuchać z przyjemnością możliwie jak najszerszego spektrum swoich płyt, z których jak sam przyznaje część jest fatalnej jakości.

Innym poleca, aby zanim się sprawi sobie lepszy IC czy sprzęt, posłuchać nie tylko swoich najlepszych nagrań, którymi się już pewnie rzyga dalej niż widzi, ale właśnie tych które zawsze sprawiały zawód choć lubimy tą muzykę. "

dokladnie. System HiEnd ma pokazywać prawdę, a prawda jest taka ze muzyka jest...muzyką :)

Pozdrawiam

>lancaster

......ooooo.....wlasnie to!!! ....to wlasnie.....:))

....i mozna skompletowac system, ktory taka muzyke gra.....!!!!!......:)))

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

vector ale wtedy nie ma sie co czepiac detalicznosci i innych tego typu niedostatków .Zawsze pamietam jak fajnie słuchało sie z gramofonu monofonicznych Beatlesów , było super tezraz z CD jest wiecej szcegółow ale czy przyjemniej ?????

Piszesz, że tam gdzie grał Manley (czyli pokój Albedo + Manley) grało "TRAGEDIA". Co masz na myśli.

>Słuchałem tam trochę muzyki. Dla mnie to był jeden z lepszych dźwięków. Dlaczego tak to oceniasz??

>Jestem bardzo ciekaw.

gralo bez sceny -dwuglosnikowo bas "ciagnacy się" i bez dolu gora szeleszczaca i za kotarą

Było wspaniale i analogowo-gdzieniegdzie-Nie oczekiwałem powalającego dźwięku bo do tego potrzeba innych warunków i więcej prywatności. Pokój DIY oznaczony numerem 7XX wcale mnie nie rozczarował-powiem nawet,że podniósł mnie na duchu.Stwierdziłem,że nie robię najgorszych konstrukcji-samoróbek.Ogólnie ,było warto przejechać te 350 km.Pytanie-gdzie jest grupowa fotka forumowiczów???

Witam wszystkich !!!

Defakto dziś dopiero wbiłem do domu po AS :) Widze że wszyscy już chyba wyraziliście swoje zdanie na temat tegorocznej wystawy, no to może i ja coś na skrobie.

Przedewszystkim na wstępie dziękuje wszystkim forumowiczom za imprezke w Harandzie, przedewszystkim Rekinowi (Val Kilmerowi:)) oraz WIELKI dzięki dla Jaro4444 - jesteś wielki !!!

Teraz do rzeczy... nie będzie długo.

Najlepszy system ?? było ich pare.

Audionova - Za BARDZO dobry dzwięki "dla każdego".

JAG - za przyjemnośc grania - poprostu muzyka

B&W + Classe - ufff olbrzymi dzwięk z małuch kolumn, coś niesamowitego na każdym rodzaju muzyki/

Wilson Audio + DCS + AudioReserch - bardzo dobry, przyjemny dzięki (mimo bajek na temat kabli "czytanych" przez wystawce).

Co grało źle ?? nie było rzeczy które poprostu by drażniły, były lapsze i gorsze ... droższe i tańsze.

Co mnie drażniło ?? Paparatzi .... goście który na chama wpierdzielali się przed kolumny i robili 100 000 zdięć jednej lampie... myślałem czasami że wstane, dam w morde takiemu i wyjde. Szczyt lamerstwa i braku obycia.

A także ludzie którzy wchodzili do kokoji i po 15s słuchania zaczynali między sobą wywody na temat "co by zmienić żeby było lepiej"... uczynic to samo co powyższym ... w morde.

Pokój DIY - Fajny chłopacy, fajne graty ale pomysł Eminence + STX na AudioShow to troche biednie ... i nie grało to niestety dobrze. Reszta fajnie :)

Pare fotek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3694-100009661 1195074183_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót z AudioShow i....

... Najpiękniejszy dzwięk tegorocznego AS - całus w uszko od tej Gwiazdeczki :) Dziękuje Ci :)

Ukryta Zawartość

post-3694-100009659 1195074377_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Co mnie drażniło ?? Paparatzi .... goście który na chama wpierdzielali się przed kolumny i robili

>100 000 zdięć jednej lampie... myślałem czasami że wstane, dam w morde takiemu i wyjde. Szczyt

>lamerstwa i braku obycia.

...

a nieco poniżej:

>>

>Pare fotek:

hehehehe - przyganiał kocioł garnkowi.

co do b&w, w zeszlym roku grała identyczna elektronika classe, chyba przez rok nie udało im sie tego opchnąć i przytachali znów. a grało moim zdaniem tak samo jak rok temu, czyli jak trafiła sie plyta było fajnie, jak nie bylo beznadziejnie.

H.Himler, 15 Lis 2007, 00:06

>a czy ktos zauważył że chyba skonczyła sie moda na vincenty:), pamietacie co bylo w zeszlych

>latach.

Audio System ma tyle innych marek w dystrybucji, że Vicka mają gdzieś.

Iceman ... najpierw przypatrz się fotką... zobacz z którego miejsca były robione a dopiero potem zaczepiaj. Takich jak Ty którzy szukają dziury w całym na tym forum i tak jest już za dużo wiec wyluzuj trochę.

Co do B&W byc może ... mi trafiłą się muzyka super, Marcan Dede, Hopkins, także raczej nie plumkanie a poprostu rozbudowana muzyka i było świetnie, a co do Classe... hmmm Classe to nieoficjalnie polecane klocki przez B&W do swoich sprzętów, więc nic dziwnego że było to Classe, a już w ogóle nie dziwne że topowe klocki.

sieko, 15 Lis 2007, 08:13

>skoro nikt nie kupuje już vicków to mogliby zrobić małą wyprzedaż świąteczną :)

>z chęcią bym kupił przedwzmacniacz SA T1

ja też :-))

>Takich jak Ty którzy szukają dziury w całym na tym forum i tak jest już za dużo wiec

>wyluzuj trochę.

Sam zacząłeś. Moim zdaniem przesadzasz. Sam powinieneś wyluzować :PP

No dobra, przyjrzalem się - pierwsza fotka - wygląda jak zaraz zza łańcucha. Kolejna - zaglądasz jakiemuś gościowi obiektywem w monitor i to przez ramię - pewnie dostał odbłyskiem z monitora po oczach :PP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.