Skocz do zawartości
IGNORED

Ulubiona kawa

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

wątek zdechł, a chciałem napisać o wyśmienitej kawie. kolejny raz (piąty, szósty) kupiłem kilogramową paczkę ionia gran crema. jest znakomita. trudno ją kupić - rozprowadzana jest do kawiarni i barów. ja mam źródełko gdzie za przyzwoite pieniądze kupuję dużą paczkę ziarenek. kawa jest intensywna, oleista, daje piękną długo utrzymującą się kremę. nie ma śladu kwaśności.

nie sprawdzałem ich mielonej kawy, więc nie wiem czy jest godna polecenia. ziarenka w kilogramoych paczkach są moim zdaniem lepsze niż illy czy lavazza. o kawach z sieci sklepów typu świat kawy czy podobnych nie wspominam, bo to według mnie największe oszustwo na rynku.

poniżej link do kawofilów - jeszcze bardziej radykalniejszych niż największy audiofil miłośnik audio voodoo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrowienia i smacznego.

parmenides

post-35-100009031 1229461254_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie króluje od jakiegoś czasu Jacobs Cronat Gold oczywiście mieloną, rozpuszczalna kawa to nie kawa, to po prostu tani substytut kawy ... zawsze piję z jednej i tej samej filiżanki, którą wykorzystuję tylko i wyłącznie do kawy. To moim zdaniem jest podstawą sukcesu, nie wspominając o wodzie

audiokarma.org

Zaskoczenie ostatnich kilu miesięcy - ziarnista Woseba espresso - wg. mnie najlepsza kawa do espresso z ekspresu ciśnieniowego, tylko cena już niestety nie "wosebowa". Do cappucino i latte ziarnista Thibo exclusive. Koniecznie kupić w ziarnach i samemu zmielić tuż przed parzeniem, różnica w smaku i aromacie przy parzeniu w ciśnieniówce naprawdę duża, czasami mam poważne wątpliwości, czy kawa mielona i ziarnista sprzedawane pod tą samą nazwą naprawdę pochodzą z tych samych ziaren.

trebliG, 17 Gru 2008, 08:13

>Zaskoczenie ostatnich kilu miesięcy - ziarnista Woseba espresso - wg. mnie najlepsza kawa do

>espresso z ekspresu ciśnieniowego,

a właśnie, jako, że mam zamiar zakupić w najbliższej przyszłości ekspres ciśnieniowy, raczej taki budżetowy; co polecacie ? chodzi mi o firmę, trwałość, no i najważniejsze smak kawy w nim pażonej

audiokarma.org

Parmenides

zamow sobie z tej palarni

Ukryta Zawartość

np.Malawi AA,Kenia "AA Top Quality" , a przekonasz sie jaka moze byc kawa mimo niewygorowanej ceny. nie polecam papua new ginea bo wg mnie malo wyrafinowana w smaku...

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ukryta Zawartość

..i nie zapomnij o młynku:-)

Ukryta Zawartość

dymu73, 17 Gru 2008, 11:22

>

Ukryta Zawartość

>

>..i nie zapomnij o młynku:-)

dzięki, nawet mi do głowy nie przyszło, żeby poszukać , miłego dnia życzę

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

parmenides

faktycznie, z tego co pamiętam u Ciebie znakomita ta ionia!

znalazłem nawet dystrybutora:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Waluch, 17 Gru 2008, 11:04

>a właśnie, jako, że mam zamiar zakupić w najbliższej przyszłości ekspres ciśnieniowy, raczej taki

>budżetowy; co polecacie ? chodzi mi o firmę, trwałość, no i najważniejsze smak kawy w nim pażonej

Z tanich sprzętów polecam Aristo, z nieco droższych Krupsa. W obu przypadkach proste modele (w cenach 350 - 550 PLN) w zupełności wystarczą do przygotowania dobrego espresso. Z reguły mają też końcówkę do spieniania mleka, więc latte i cappucino także ;-) Trwałość? Przy normalnym użytkowaniu w domu praktycznie nie do zajechania.

Ja polecam WMF 1000pro.

Cena bardzo dostepna biorac pod uwage , ze co 2 boczniak jezdzi samchodami i nie patrzy sie ile pali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Davidoff rozpuszczalna zarowno biala jak i czarna... Niekiedy naturalna kawa, koniecznie z imbryczka... Dosc czesto kawy z roznych regionow swiata z sieci sklepow - Kawy i herbaty swiata...

Najlepsza jest kawa swiezo palona (najwyzej kilka dni wczesniej) i swiezo zmielona (tuz przed parzeniem) zaparzona ulubionym sposobem (ja parze w takim cisnieniowym "ekspresie" ktory stawia sie na gazie). Kawe mozna latwo palic samemu w maszynce do robienia popcornu gdzie ziarno (kukurydzy lub kawy) jest podgrzewane strumieniem goracego powietrza. Pali sie okolo 5 min (w zaleznosci od upodoban i typu maszynki). Surowa zielona kawe mozna kupic np. na e-bayu jezel ktos nie ma innego dostepu. Ja na e-bayu kupilem tez maszynke do popcornu za cene 1 (jednego) funta. Moja pierwsza mysla po wypiciu pierwszego kubka wlasnorecznie przeze mnie upalonej kawy bylo: Jak mozna pic rozpuszczalna "kawe", przeciez ten plyn z prawdziwa kawe niewiele ma wspolnego.

Polecam sprobowac

Najlepsza to nie wiem ale najdrozsza z pewnoscia jest kawa Copi Luwak (nie jestem pewny czy tak sie to pisze) to kawa pozyskiwana z odchodow kota zamieszkalego na tym terenie (zabijcie nie pamietam gdzie)a wlasciwie zielone owoce kawowca nie satrawione przez ww.

Sa ludzie ktorzy to zbieraja i wypalaja ziarna do sprzedazy ,ilosc ograniczona a cena zaporowa 1500 $ za kg.

Jesli ktos ma ochote to smacznego:)

robix

• Redaktorzy

Kopi Luwak kosztuje ok. 1000 USD/kilo. Drogo. Jednak:

"Is it worth the money? Five dollars for a single cup? Sure, why not? You'll pay more than that in any Paris cafe for a bad au lait. Might as well spend it on something rare and exotic."

czy to nie są jakieś jaja z tą kawą?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).html

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.