Skocz do zawartości
IGNORED

Ancient Audio Little Wing

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem w niedzielę w pokoju Ancient Audio. Słuchałem swoich płyt ( Rubinstein, AC/DC, Rammstein - wiem dość ciekawy wybór ), ale powiem tylko jedno wyszedłem na miękkich kolanach, a w przyszłym roku napewno wypożyczę zestaw do odsłuchów u mnie ( niestety nie taki jaki prezentowany tylko najniższa seria ).

Zagrało to nieprawdopodobnie dobrze na tym czego słucham. Był to jedyny zestaw, który zrobił tak wielkie wrażenie ( drugim był Manley, ale na innym repertuarze ).

Tak chwalonym MBL niestety jak dla mnie kicha.

skibus

mbl oprócz negatywnych walorów słuchowych posiada równie paskudny wygląd

taki designersko-pretensjonalny wygląd dla chłodnych i wystudiowanych panów w krawatach

ale to oczywiście tylko IMHO

jak to się ładnie mówi ;-)

broy, 11 Lis 2007, 21:54

ale przynajmniej białe rekawiczki do zestawu daja gratis a inni żadaja dopłaty nawet do koloru

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Skibus

A słuchałeś kiedykolwiek dobrze skonfigurowanego zestawu na lampowcach 300B? Mnie się nie mieści w palniku do chwili obecnej, że to grało tak marnie, nawet na płytach Waszczyszyna. Po co dawać tak drogie przetworniki, jak się nie umie ich wykorzystać? Po to aby było jakieś uzasadnienie dla ceny tych pseudo-kolumn?

...i wlasnie to sie nadaje do prasy, broy splyca mbl, a skibus fajnie slyszy u AA, senicz opowiada swoje i wiecie co jest najfajniejsze? ze nikt nie dostaje wp***dol za to co mowi, a spokojnie moglby!... :-)

kolumny te dyskwalifikuja pana waszczyszyna jako konstruktora niestety, zaczynam watpic wogole w jego sluch i poczucie estetyki, ten projekt jest po prostu totalnie schrzaniony, nie na zasadzie , ze sie moze podobac lub nie dzwiek tylko kleska na calej linii, na poprzednim as jego kolumienki graly bez basu (bo nie mialy prawa miec) i z ograniczona dynamika , ale dalo sie jakos ich sluchac, tych little wing nie dalo rady, blamaz po prostu...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

może nawet moja pozytywna opinia ad. monitorów ArturaP wynika po części z tego, że ancienta słuchałem 2 razy w Bristolu (w tym na końcu) po czym przejechałem do Sobieszczaka i zacząłem zwiedzać od góry (od pokoju 701), no i na tym samym repertuarze monitory ArturaP rozwaliły te badziewne Little Wingi ;) A porównanie cen elektroniki to jeszcze inny ciekawy aspekt :) Ale przede wszystkim chodzi o porównanie 2 konstrukcji kolumn, w których w jednej użyto 8 calowy eminence i tweeter STX za 20zł (!!!) a w drugiej drogi Eton i najwyższa wstęga Raven R3.

Szok. Próbowałem zasugerować Waszczyszynowi co może poprawić, ale ten był tak nadymany, że nie przyjmował nic do wiadomości.

facet wygaduje jakies dyrdymaly , ze nie ma sie z kim bic na calym swiecie tylko swoje projekty doszlifowuje:)))) jazda bez trzymanki:))))) nie omijam nigdy tego wystawcy bo ubaw gwarantowany:))) mowi , ze jest najlepszy na swiecie bo jakis heniek czy czesiek z towarzystwa wzajemnej adoracji tak w gazecie napisal:)))) z drugiej strony te henki zurnalisty nie maja wstydu za grosz:)))

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Kaszana straszna. Nadmiar góry i to słabej jakości. Średnica sucha. Bas przebasowiony. Razem nie trzyma to się kupy. Zaprzeczenie kultury muzycznej. No nie wiem co jeszcze więcej powiedzieć. Chyba konstruktor jest głuchy.

Ale gorących fanów widzę, że ma:)

Na tych Wingach góra mi się bardzo podobała n.p. talerze były oddane w bardzo naturalny sposób.

Niestety bas i niższa średnica to już II-liga.

Konstrukor w pewnym momencie puścił jakieś wokale (melodeklamacja) i zamiast męskiego głosu usłyszałem tyranozaura rexa.

Po chwili dołączył wokal jakieś "kobietki". Miała chyba 500 kg wagi i gardło szerokości tunelu pod Mont Blanc.

Gustaw

naturalnie to talerze są metalicznie dźwięczne i mają masę,

już znacznie lepiej odtwarzały talerze te granitowe duże kolumny Waszczyszyna na focalu wysokotonowym, wogóle perkusja była wtedy lepsza

Gustaw, 12 Lis 2007, 00:53

Nie wiedziałem ze ten system aż tak potrafi ? czy Ty aby za bardzo nie dowaliłeś do pieca może z tąd ta cena? dzieki temu systemowi biznesmen staje się pięć razy wiekszy niz jest ?Gustaw odezwij się !

Rafaell, 12 Lis 2007, 01:02

>Gustaw, 12 Lis 2007, 00:53

>Nie wiedziałem ze ten system aż tak potrafi ? czy Ty aby za bardzo nie dowaliłeś do pieca może z tąd

> ta cena? dzieki temu systemowi biznesmen staje się pięć razy wiekszy niz jest ?Gustaw odezwij się !

Jestem, jestem. :-)

Przy mnie te talerzyki wypadły bardzo dobrze. Cóż ja na to poradzę.

Natomiast co do wokali to przypomniało mi się jakieś demo z muzą z Parku Jurajskiego. Kroki tyranozaura a potem wielkie HAGRRRRRRAUUUUU !!!!

Czyli idealny zestawik do kina domowego za jedyne 150'000,EU Nawet nie chce widzieć co sie dzieje jak w filmie Titanic statek robi się pieć razy wiekszy

Rafaell, 12 Lis 2007, 01:15

>Czyli idealny zestawik do kina domowego za jedyne 150'000,EU Nawet nie chce widzieć co sie dzieje

>jak w filmie Titanic statek robi się pieć razy wiekszy

To nie jest tak. Słyszałem kilka razy CD AA z innymi klockami i było bardzo dobrze. Zestaw CD AA + BAT + kolumny Legacy kilka lat temu na AudioShow oceniam

jako rewelacyjny.

Natomiast nie udało mi się usłyszeć dobrze brzmiących kolumn AA.

Szczególnie pamiętam taki chyba pół aktywny model kiedy basy rozlewały się po całym pokoju zupełnie bez kontroli.

Zawsze Ancient Audio należał dla mnie do jednych z najciekawszych zestawów wystawy, tym razem jednak próżno doszukiwałem się magii. Dla mnie totalna porażka. Nie wiem dlaczego, ale obstawiam kolumny.

Skoro są zadowoleni ludzie z klocków AA to kolumny wyginą sobie smiercią naturalną i skończy się sprzedaż wiazana i będzie fairplay

Tym razem grało fatalnie - dzwięk ranił mój cenny narząd ( słuchu oczywiście). Aż nie chce mi sie wierzyc że Waszczyszyn tego nie słyszał. Po prostu robił dobrą mine do złej gry - nomen omen.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

sprawa jest prosta jak cep, facetowi udało sie wcisnąć jednemu biznesmenowi, któremu słoń nadepnął na ucho system za ogromne pieniądze,(które dla kupującego oczywiście były żadne) i sprytnie wykombinował sobie,że lepiej nastawić się na takiego odbiorcę, sprzedać jeden system w roku, mieć kilkanaście tysięcy % zysku i tyle, z punktu marketingowego może i dobre posuniecie, choć bardzo ryzykowne; ciekawe bowiem,czy na dłuższą metę Pan od Kingstona będzie skłonny wydawać pozytywne referencje systemowi, który zakupił i którym zagracił sobie gustowną chatę, może się okazać,że to był to interes życia, którego po tym ,co w tym roku usłyszałem nigdy już nie powtórzy.

Moje największe rozczarowanie w tym roku....

Odwiedzając ten pokój miałem nadzieję, że będzie to coś fajnego. Już w momenci gdy Pan Waszczyszyn puścił kawałek Santany, momentami zaczął się robić mały bałagan czy nawet jazgot. Nie chce wchodzić w szczegóły ale cały system jest słaby, odstaje już wyraźnie od czołówki światowej.

Nasłuchałęm się opinii, że Lector Grand ten nowy to najlepszy CD na Świecie, myślę, że co niektózy zagalopowali się i to bardzo.

Nie wiem czy to co było u Ancient Audio to był HiEnd, chyba nie, same kolumny teżdalekie od ideału. Ogólnie bardzo, bardzo słabo.

Dziwna sprawa z tym AA. Niby takie jakieś, a tłumy zawsze są, trudno się dopchać. Z całej naszej lichej branży audio chyba pan W jest najlepszym marketingowcem, a napewno lepszym marketingowcem, niż dźwiękowcem.

Wydaje mi się, że sukces pana W polega właśnie na umięjętnym sprzedawaniu dźwiękowych marzeń, czyli kitu. Pamiętam, jak kiedyś dwa-trzy lata temu spotkałem moich dawnych znajomych (on i ona), dziś majętnych ludzi, których jedyny kontakt z dźwiękiem to głośnik z telewizora (mimo mojej sympatii ludzie ci posiadali zerową wiedzę muzyczno-dźwiękową, czerpiąc doznania z dźwięku płyt DVD). Gdy doszliśmy do pokoju AA, jak zawsze zatłoczonego, udało nam się wejść i usiąść. Znajomi, pod krótkim odsłuchu, stwierdzili, że jest to absolutnie genialne i tak właśnie brzmi muzyka na żywo. Po czym stali się posiadaczami zestawu AA. I chyba na tym polega sekret AA.

Pzdr

broy, tyle ze z systemem opartym o Holography moge spokojnie bez opowieści pana W powiedzieć ze syetem gra świetnie...w weekend opowiadał tak samo jak zwykle a grało kicha...jakby nie ta opowieść do nie tego systemu...

...moze sobie robił testy na zwiedzajacych pt: "jak wielki kit ludzie łykną"....tym razem było to szyte zbyt grubymi nicmi. Słabiusieńko...coś panu W nie wyszły te nowe kolumny.

Okiem dłubacza DIY powiem , że połączenie tego Ravena z ośmio calowym Etonem to dość ryzykowne rozwiązanie. Co z tego że ten woofer podobno może pracować do 2000 hz , a wstęga od 800-1000hz.

W takim układzie jak mały wing obydwa przetworniki sa przeciążane , co przecież przekłada się na problemy z dźwiękiem.

Dodatkowo ludzię piszą ,że membrana latała jak oszalała , co można przypuszczać jest wynikiem przewymiarowania skrzynki i w wyniku takich działań problemów z basem. Cięzko jest miec wszystko na raz , tzn. niskie zejście , dynamikę, kontrole.

Dużo bezpieczniej (dla brzmienia) było by dodać dynamiczny średniotonowy i mniejszą wstege.

Tylko co ja tam wiem , nawet ich nie słuchałem.

marko3T

pewnie że tak! Nie byłoby tego dołka energetycznego. Albo choćby Bohlendera Neo8 + mniejszy Raven R2, który gra zdecydowanie czyściej (przynajmniej z tego co tam słyszałem) od R3

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.