Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C372 - modyfikacja

Alek74

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poradzić się szanownych forumowiczów w sprawie modyfikacji wzmacniacza NAD C372. Czy można sprawić, żeby wzmacniacz grał bardziej żywiołowo, dynamicznie z lepszym punktowym basem ? Muzyka, którą słucham, to głównie akustyczny Jazz i Blues - małe składy.

W przyszłości planuję przesiadkę na wzmacniacz lampowy, ale póki co pozostaje NAD.

Jeśli ktoś ma doświadczenie w modyfikowaniu wzmacniaczy, to proszę o wskazówki. Interesuje mnie jak wymiana różnych elementów wzmacniacza może wpłynąć na dźwięk.

https://www.audiostereo.pl/topic/37476-nad-c372-modyfikacja/

Ja bym wywalił mostek prostowniczy i zainstalował jakieś dobre, szybkie diody. To często dodaje kopa. poza tym moiżnaby główne kondy w zasilaniuu wymienić na coś lepszego, ale tu już trzeba zainwestować w coś klasy Nichicon Gold Tune, bo inaczej rezultaty będą... dyskusyjne. Zawsze jednak można zbocznikować te elektrolity dobrymi foliowcami o pojemności kilku uF.

Co ponadto? Grzebnąć w preampie, posprawdzać czy nie ma w ścieżce sygnałowej elektrolitów, itp. czyli klasyka tuningu tranzystorowego wzmacniacza.

Odpość sobie - za niemodyfikowanego weźmiesz z 2 tyś z pocałowaniem w rękę, za modyfikowanego nic nie weźmiesz a jeszcze wywalisz tysiaka. Sprzedaj, dodaj parę pln i kup lepszy. najlepiej jakiś chodliwy. Znam takowy, ale już nie będe tej nazwy tu wymieniał bo ktoś mnie oskarży o nieuczciwą promocję:)

Wywal standardowe zwory na konektorach pre-out.

Zamiat tego daj b. krótki IC (n.p. na kabelkach Gotham GAC-1.)

Kosztuje mało i modyfikacja jest bez inwazji w środku obudowy.

Nie robiłem tego w 372 ale w 340 i efekty były zadziwiające.

Może warto poczekać na 375 ? bedzie lada dzień...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Uzyj tylko stopnia mocy z jakims pre. ja ci dzwiek bedzie odpowiadal to tak zostaw. jakow zm mocy jest niezlu. Ma kopa ale ten pre jest dosc rozbudowany i moze tam gubi sie muza. Mozesz dac ew. jakis lampiak jako pre.

Tyle różnych propozycji daje do myślenia. Sprzęt modyfikowany trudno jest sprzedać - to fakt. Kiedyś rozglądałem się za używanym Caspianem, ale jakoś za dużo ich nie widziałem. Jaka jest różnica w dźwięku między Caspianem, a Music Angelem 845 (po modyfikacji), czy ktoś słuchał tych dwóch wzmacniaczy ?

Seba78: popieram w całej rozciągłości Roksana;-) Mam i nie narzekam. To mocny punkt programu. Niestety cena w Polsce znacznie za wysoka (około 6000pln). Ja kupiłem okazyjnie za 4000 u naszych południowych sąsiadów.

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Popieram kolegów - sam jestem byłym posiadaczem NADa 372 i tez miałem problem u siebie z basem. Było go dużo ale bardzo nieprzyjemnego, dudniącego bez kontroli....... i zmieniłem go na roksana caspian'a. I bez porównania... wszystko sie porawiło a bas w szczególności. Dopiero po tym poznałem co to "przyjemne" słuchanie.

Nie wiem czy modyfikacja by coś poprawiła, może rzeczywiście lepsze rozwiązanie sprzedawaj go póki niemodyfikowany i zamien na coś innego - Roksan rzeczywiście w Polsce ma chorą cene, ja swojego kupiłem bezpośredniu w UK w cenie prawie połowe tańszej....

>McGyver

mówiąc, że w przyszłości planuję przesiadkę na wzmacniacz lampowy miałem na myśli właśnie Aniołka :-) np:845. Na razie jednak muszę skupić się na tym co mam. Zastanawiam się nad tym preampem lampowym. Przed zakupem nowego wzmaka będę p-podobnie lampizował mój nowy nabytek SONY CDP 337ESD. Jeszcze nie mam pomysłu na jego modyfikację, ale to może w nowym wątku.

Na poczatek zrob nawet pre bierny np. na potku 10k i podlacz do wej koncowki mocy. Przekonasz sie ze zagra to super. Oczywiscie kabel miedzy potencjometrem a wejsciem koncowki mocy bardzo krotki i z grubego ekranu aby mial mala pojemnosc. Przekobasz sie ze zagra to wspaniale. I przestaniesz myslec o jakis wzm na lampach. Taki NAD to ma prawdziwego kopa i ........... zreszta jak chcesz. Lampowce to kapcie i rozmazuja stereo. Wydaje sie ze maja przestrzen a to drganie anod i inne zjawiska w trafach daja ten efekt pozornej przestrzeni. jak posluchasz tego samego nagrania na sluchawkach z super wzm do nich nic takiego w tych nagranaich nie ma. Te etery to efekt specyficznych zjawisk wew ukladu lampowego. Podobnie ejst w radiach sa mochodowych gdy wlaczysz uklad uprzestrzennienia polegajacy na specyficznej zmianie faz i mieszaniu kanalow. Czyli kupa.

Rob bierny pre w malej metalowej skrzyneczce a tym potek 10k log stereo i przelacznik 3 pozycyjny. Do tego musza byc super kable o bardzo malych pojemnosciach. Najlepiej takie kabelki jakie sie uzywa do do kablowek. Ale oczywiscie jako zewnetrzne okablowanie bo wew. to mozesz zwyklum drutem po uziemieniu obudowy metalowej oczywiscie. Taki pasywny pre mozesz sobie zostawic na przyszlosc. napewno bedzie lepszy od tych wszystkich pra na lampach i podobnych bo nie bedzie zniksztalcal dzwieku lub brzeczeniem anod dobarwial muze.

Caspian raz jeszcze, porównywałem z paroma dobrymi konstrukcjami i ciagle u mnie zostaje. NAD 372, Rotele i temu podobne zostają daleko w tyle. To b.dobra i zacna konstrukcja , która gra z klasą,taki prehiend :-)

A seba dobrze Ci radzi, nie przerabiaj, bo stracisz i jeszcze wtopisz. Zauważ, że każdy potencjalny kupiec pyta zawsze-"czy był grzebany" Jeśli chcesz znać szczegóły porównania Caspian-NAD 372 , to kolega jukol może dużo na ten temat powiedzieć.

Chłopaki, a ile już jest Caspianowcó na forum ?

Dzięki za sugestie, Caspiana biorę pod uwagę, ale ze względu na małą dostępność na rynku wtórnym chciałbym poznać alternatywne propozycje, które są w zasięgu ręki.

Czy ktoś może wie (słyszał) jaka jest różnica w dźwieku miedzy Caspianem, a np: modyfikowanym Music Angelem 845 ?

=>qman

Jak wygląda budowanie przestrzeni, w szczególności głębi przez Caspiana? Słyszałem o tendencji do skracania głębi i budowania sceny blisko,do przodu. Mozesz to potwierdzić? Nad 372 na ile ja miałem okazję go odsłuchiwać buduje głębię bardzo ładnie,jak wypadło to porównanie w Twojej opinii? Pzdr!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.