Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Przyznaję, że zla siła sączyła mi w duszę myśl, aby podłączyć się do jednej z partii, wspomagać przy tegorocznych i przyszłorocznych wyborach wiedza fachową i czasem + ogólną fajnością, licząc tak od niechcenia na jakiś kąsek ze stołu szefów w postaci synekurki jakiejś czy mandaciku w samorządku.

Obawiam się jednakowoż, że cała zabawa skończyłaby się na zapłaceniu składek i dziękczynnym uścisku dłoni przewodniczącego...właściwego terytorialnie koła :-)

Co do Polonii za Oceanem:

Zbigniew Brzeziński dla Polityki:

"(...)Polityczne lobby żydowskie ma duży wpływ na Kongres, bo amerykańskie życie polityczne opiera się w dużej mierze na datkach obywateli. Znikoma grupa – jak w przypadku Ormian – może dzięki temu uzyskać duży wpływ polityczny. Lobby polskie mało kiedyś spory wpływ, bo w niektórych stanach były dość silne skupiska polskie, które gorąco angażowały się w sprawę niepodległości Polski. Teraz to zanikło. A polskie lobby nie dostarcza istotnych wpływów finansowych.

Obama jest z Chicago, czyli największego skupiska Polonii.

Wpływ polityczny to dziś nie są głosy, ale pieniądze na kampanie wyborcze. Bo polityka bardzo dużo kosztuje. Ale – mimo wszystko – jeżeli prezydent jest zdecydowany pójść w jakimś kierunku, to samo jego zaangażowanie ma wielki wpływ na postawę Kongresu."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

>To pragmatycy, dojdą po raz kolejny do wniosku, ze Polonia się w Polsce nie liczy, więc czemu mają się z nią liczyć w Ameryce?

W USA tak naprawdę są dwie "Polonie". Ta najliczniejsza to emigranci przed- i powojenni do lat osiemdziesiątych, prości robotnicy z gór i Podlasia, będąca pierwowzorem dowcipów o głupich i pijanych Polakach, obecnie już w większości emeryci. I ta druga, bardziej współczesna, rozsiana po całych Stanach, nie mająca większego znaczenia dla amerykańskich polityków. WSJ martwił się oczywiście o głosy tej pierwszej liczniejszej grupy, ale myślę że to zmartwienie bardziej kurtuazyjnie, tak na wszelki wypadek. Lech Kaczyński w stosunkach z USA popełniał ten sam błąd co poprzednicy - uważał że mały postkomunistyczny kraj może dla Amerykanów mieć jakieś większe znaczenie - co jest bzdurą. Większość Amerykanów nawet dzisiaj nie wie gdzie leży Polska i myślą że to jest jedna z republik byłego ZSRR. Mam nadzieję że polityka Komorowskiego pójdzie w innym kierunku - wykorzysta znaczenie Unii i tą drogą uzyskamy w USA status podobny do innych krajów europejskich.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jaro

A cóż to za nowina. A ty rozumie, że wy wszyscy tacy jesteście. Podaj choćby jedno zdanie chwalące Komorowskiego. Wszyscy działacie wg wzoru mojego kolegi:

Może być byle h.j z czerwoną dupą, byleby nie Kaczyński.

No to macie.

• Redaktorzy

"Wszyscy działacie wg wzoru mojego kolegi: Może być byle h.j z czerwoną dupą, byleby nie Kaczyński."

...

No proszę. A kogo to tam z PiS właśnie nietaktownie wypytywano, dlaczego zagłosowała w sejmie za posłem SLD na wicemarszałka, zaś przeciwko posłowi PO na marszałka? Aha, to była słynna pani Kempa. Ona chyba z PO jest, taka wielbicielka czerwonych tyłków? Jak się odniesiesz do preferencji pani Kempy, kolego?

• Redaktorzy

"Wszyscy działacie wg wzoru mojego kolegi: Może być byle h.j z czerwoną dupą, byleby nie Kaczyński."

...

No proszę. A kogo to tam z PiS właśnie nietaktownie wypytywano, dlaczego zagłosowała w sejmie za posłem SLD na wicemarszałka, zaś przeciwko posłowi PO na marszałka? Aha, to była słynna pani Kempa. Ona chyba z PO jest, taka wielbicielka czerwonych tyłków? Jak się odniesiesz do preferencji pani Kempy, kolego?

xniwax

Udajesz zdystansowanego od naszej sceny politycznej ale tak naprawdę nie różnisz się niczym od forumowych pissmanów czyli wulkanów intelektu ( jeżeli jesteśmy przy intelekcie).

>YunnanTEA, 13 Lip 2010, 09:34

>A ty rozumie, że wy wszyscy tacy jesteście.

Uwielbiam jak ktoś pisze o mnie "wy" albo jeszcze lepiej "wy wszyscy". Oglądam się wtedy ale niestety nikogo nie widzę. Na boki - też nic.

>Podaj choćby jedno zdanie chwalące Komorowskiego.

Ale czyje zdanie: twoje, moje, "wszystkich", "onych"?

>>Może być byle h.j z czerwoną dupą, byleby nie Kaczyński.

Czy to nie czasem filozofia Prezesa: może być każdy "czytaj Lepper" byleby nie Tusk?

A w wypadku ostatnich wyborów akurat takiej alternatywy na szczęście nie było, bo ani Komorowski czerwony ani ch... .

Jestem Europejczykiem.

można zrozumieć wściekłość wywoływaną przez Palikota Tuska lecz co im zawinił Komorowski?

mam wrażenie że Matka Teresa też na życzenie Jarosława zostałaby publicznym wrogiem

Jak widzę kilka osób z jozwą na czele posiada kompleks prezesiny...kuźwa ale jaja.No ale żeby sam muls miał kompleks prezesa?To som już jajca.

Rozumieć trza,że fakty podlegają dyskusji...jednak.Nie zawsze zielone jest zielone...jak widac.

Kutz...kto to jest by się go miały bać(jak diabła)zastępy Piisssmanów?Mały kurdupel,jeszcze mniejszy od wiadomego..tylko bardziej zakompleksiony.Taki niby artysta,którego zdaniem som równiejsi wobec prawa i nie równi.Jednemu wolno gwałcić trzynastolatki innym nie.Taka nowa demokracja..jego zdaniem.A czy całej POpulacji?A naród głupi i wszystko kupi...brak mu pamięci.

Tak to jest jak się przegrywa wybory po wyborach to trzeba jakoś odreagować i szukać tematów zastępczych krzyż, Polański etc... za chwilkę coś innego zawsze coś się znajdzie znowu , ale tak czy inaczej razem żyć musimy dalej

>wojciech iwaszczukiewicz, 13 Lip 2010, 11:18

Kolega modrzew najwyraźniej padł ofiarą upałów co widać po nieskładnej wypowiedzi. A tu Prezes i jego przydupasy jeszcze podgrzewają atmosferę - strach pomyśleć co będzie dalej. Za chwilę okaże się, że panienki nie pyknął Polański tylko Kutz a wszystko to wina Komorowskiego ;-).

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

"Jak widzę kilka osób z jozwą na czele posiada kompleks prezesiny..."

Skądże, ja tylko pytałem Herbatkę, jak sie mają lewicowo-aparatowe preferencjie poseł Kempy do... No właśnie, do czego? Bo nie do antykomunizmu PiS, bo tego prezes oficjalnie się wyparł. A więc?

mój kolega:

Wydaje mi się, że kolega miał na myśli raczej małpę (z czerwoną d..) niż jakieś powiązania z komunistami.

Jego filozofia brzmi: Tak było, tak jest i tak będzie.

I dlatego głosował na Komorę

wojciech iwaszczukiewicz

Nie udaję, co do róznienia się to zauważ, że między forumowymi pismanami, a Tuskowymi POkrakami rózniaca zatarła się juz dawno.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

Profesor Staniszkis traci jakby formę:

"Ludzie i tak już sami widzą małość owej nieumiejętności wielu polityków rządzącej partii (wręcz obawie) przeżywania zbiorowych wzruszeń."

Jeśli top jest po polsku, to ja jestem Chińczyk. Poza tym, w tym samym tekście, profesor sugerowała, że byłby pożytek z ewentualnego podjęcia współpracy przez gwiazdę PiS - Macierewicza - z gwiazdą twardogłowych komunistów i polakożercą Żyrinowskim w sprawie wyjaśnienia "tajemnicy Smoleńskiej". Trudno lepiej.

• Redaktorzy

Profesor Staniszkis traci jakby formę:

"Ludzie i tak już sami widzą małość owej nieumiejętności wielu polityków rządzącej partii (wręcz obawie) przeżywania zbiorowych wzruszeń."

Jeśli to jest po polsku, to ja jestem Chińczyk. Poza tym, w tym samym tekście, profesor sugerowała, że byłby pożytek z ewentualnego podjęcia współpracy przez gwiazdę PiS - Macierewicza - z gwiazdą twardogłowych komunistów i polakożercą Żyrinowskim w sprawie wyjaśnienia "tajemnicy Smoleńskiej". Trudno lepiej.

Jozwa:

Skądże, ja tylko pytałem Herbatkę, jak sie mają lewicowo-aparatowe preferencjie poseł Kempy do... No właśnie, do czego? Bo nie do antykomunizmu PiS, bo tego prezes oficjalnie się wyparł. A więc?

Jozwa, nie licytujmy się. Gdyby przy tych dwóch kandydaturach głosowano trzecią z PiS, to jak by to głosowanie wyglądało. Łatwo zgadnąć.

Jozwa, masz problem z tym zdaniem. Może gdyby zamienić rządzącą partię na partię opozycyjną, pojął byś w mig.

• Redaktorzy

Mój drogi, jeśli ktoś uważa, ze to zdanie leżało chociaż w pobliżu języka polskiego, to pora wracać do szkoły. Zresztą może faktycznie leżało. Ale nie za blisko.

• Redaktorzy

Mój drogi, jeśli ktoś uważa, ze to zdanie leżało chociaż w pobliżu języka polskiego, to pora mu wracać do szkoły. Zresztą może faktycznie leżało. Ale nie za blisko.

wojciech iwaszczukiewicz

Masz problem z interpretacją?Gdzie napisałem o wzroście?Kutz jest takim samym kurduplem intelektualnym jak prezes,sądze nawet że jeszcze mniejszym.Pedofili miejsce jest w więzieniach i to bez względu na fakt czy ktoś jest artystą czy tylko pseudo.Nie ma to znaczenia dla prawa.To co ten facet mówi i robi ostatnimi czasy,pozwala mi o nim tak myśleć.O Kutzu oczywiście,bo o Polanowskim już dawno tak myślałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.