Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje sie, że ktoś tu wychwalał Chiny, a znalezłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i co z tego? Widocznie władze uznały, że w danym momencie jest to korzystne dla gospodarki. Możesz być pewien, że ten 1% działa zgodnie z polityką gospodarczą państwa (bo jak nie to wiadomo co, to są Chiny). Sytuacja w której państwo jest zaskakiwane co też oni "najlepszego" narobili (patrz przykład Lehman Brothers) jest w Chinach nie do pomyślenia.

A tu schludnie odziany Chinczyk podąża w kolejce na lancz.

Po pierwsze: przy chińskiej organizacji to jest na kilka minut czekania.

Po drugie: lunch kosztuje nawet jak na chińskie standardy jakieś śmieszne grosze.

Po trzecie: zbiorowe żywienie w miejscu pracy to wielowiekowa tradycja na całym Dalekim Wschodzie. Po raz kolejny dałeś dowód że temat znasz z tego co uda Ci się przeczytać. A czytasz wyłącznie neoliberalne propagandówki.

Ukryta Zawartość

nie do pomyślenia.

ale jest pomyslenia upadek jak to było z ukladem warszawskim.Trzeba troche poczekac....

jakos nie wracasz do historii z mao ktory tez wiedział jak zrobic to dobrze.Było pisac jakies 50 lat temu jak to w chinach dobrze..I przy okazji spytac sie chinczykow co o tym sadza.

jeszcze pare parenascie lat temu lat temu cala wies pracowała zorganizowana w kolumny po 12godzin na dzien i całe noce...na wszystkich budowach chin za przyslowiowa miske ryzu.Teraz wracaja bo nie ma pracy i płacy..Ten plan centralny spowodował ze miliony mieszkan stoi pustych z uwagi na cene i brak chetnych.Cale miasta stojace puste.Widzialem to na wlasne oczy jak rowniez wielkie PUSTE autostrady..To centralne planowanie.

ale jest pomyslenia upadek jak to było z ukladem warszawskim.Trzeba troche poczekac....

Upadek czego? Tych firm we władaniu 1%? Nie sądzę. W razie czego je upaństwowią.

jakos nie wracasz do historii z mao ktory tez wiedział jak zrobic to dobrze.Było pisac jakies 50 lat temu jak to w chinach dobrze..I przy okazji spytac sie chinczykow co o tym sadza.

Oprócz 6 lat spędzonych w Japonii również 2 lata mieszkałem i pracowałem w Chinach. Więc również trochę wiem. Mao nadal jest czczony (nie tylko na szczeblu oficjalno-państwowym) jako ten, który stworzył fundamenty pod potęgę Chin i uczynienia z tego kraju globalnego mocarstwa. Pewnie zdziwisz się: jego błędy nie są zapomniane. Jednak w powszechnym postrzeganiu bilans jego rządów jest dodatni.

za przyslowiowa miske ryzu.

Ciągle słyszę tę opowiastkę o misce ryżu. Tylko zapomina się dodać że jest ona otoczona kilkunastoma innymi miskami z najróżniejszymi pysznościami.

Teraz wracaja bo nie ma pracy i płacy..Ten plan centralny spowodował ze miliony mieszkan stoi pustych z uwagi na cene i brak chetnych.Cale miasta stojace puste.

To właśnie efekt elementów wolnorynkowych. Nie martw się. Zapełnią się. Kwestia czasu.

Widzialem to na wlasne oczy jak rowniez wielkie PUSTE autostrady..To centralne planowanie.

Wprost straszne. Przecież na autostradzie najlepsze są kilometrowe korki.

Widzisz: tam się myśli perspektywicznie. A nie jak u nas że w niewiele lat po oddaniu do użytku autostrady A2 już trzeba ją na odcinku Warszawa - Łódź przebudowywać, rozszerzając z 2 pasów do 3 w każdą stronę.

rócz 6 lat spędzonych w Japonii również 2 lata mieszkałem i pracowałem w Chinach. Więc również trochę wiem. Mao nadal jest czczony (nie tylko na szczeblu oficjalno-państwowym) jako ten, który stworzył fundamenty pod potęgę Chin i uczynienia z tego kraju globalnego mocarstwa. Pewnie zdziwisz się: jego błędy nie są zapomniane. Jednak w powszechnym postrzeganiu bilans jego rządów jest dodatni.

dobre jak na chinczyka.Zalezy z kim rozmawiales i w jakim czasie.Ale humoreska niezła.

zapomina się dodać że jest ona otoczona kilkunastoma innymi miskami z

trzeba sie było udac na place budowy w nocy a potem za robotnikami tam gdzie spali.A potem pojechac z nimi do nich na wies.

To właśnie efekt elementów wolnorynkowych. Nie martw się. Zapełnią się. Kwestia czasu

zapelnie tak i bedzie wtedy jak na wal strit

Nie widzę tam nic humorystycznego. Cały świat nie musi myśleć i postępować wg standardów euro-amerykańskich.

humorystyczne jest to ze te opinie to motloch powtarza jak w rosji o stalinie.A co inteligentni na razie milcza.Ze strachu.

trzeba sie było udac na place budowy w nocy a potem za robotnikami tam gdzie spali.A potem pojechac z nimi do nich na wies.

No patrz Pan. A czytałem że u nas gość upomniał się o zapłatę to go właściciel firmy wywiózł do lasu i kazał wykopać sobie grób. Poczym walnął go siekierą w głowę. Facet cudem przeżył.

Wprost straszne. Przecież na autostradzie najlepsze są kilometrowe korki.

rozumiem ten sarkazm ale jest cós takiego jak roboty publiczne na drogi i miasta..Wisz cos o tym?

No patrz Pan. A czytałem że u nas gość upomniał się o zapłatę to go właściciel firmy wywiózł do lasu i kazał wykopać sobie grób. Poczym walnął go siekierą w głowę. Facet cudem przeżyli

no zaczynasz jak xynwax.A ja slyszalem ze to nieprawda.Tak slyszalem.Bo u nas to niemozliwe.

zapelnie tak i bedzie wtedy jak na wal strit

Nie Chiny dostosują się do Wall Street, a odwrotnie.

humorystyczne jest to ze te opinie to motloch powtarza jak w rosji o stalinie.A co inteligentni na razie milcza.Ze strachu.

Skąd ta pewność? Byłeś tam? Nie mam na myśli krótkich wycieczek.

ale jak chcesz to ci opowiem pare historii chinskich jak sie zalatwia ...robotnikow jak sie nie chce placic.

czyli bedzie druga ameryka ale lepsza jak mniemam.

tak bylem dlugo i bylem na wsi.A szcegolnie bylem na calkowitym zadupiu.I widzialem slumsy z blachy jakich nie widzialem w indiach.

no zaczynasz jak xynwax

Od @xniwaxów mi naubliżał.

ale jak chcesz to ci opowiem pare historii chinskich jak sie zalatwia ...robotnikow jak sie nie chce placic.

Czyli potwierdzasz, że przedsiębiorcom za bardzo poluzowano śrubę i pozwolono na neoliberalne rozdokazywanie się.

Ci brzydcy Chińczycy budują autostrady na wyrost. A jak być powinno niech biorą przykład od nas:

Ukryta Zawartość

To jest zdrowa sytuacja.

Ukryta Zawartość

A w Polsce PiSowski długopis PODPISAŁ.

"Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Sądzie Najwyższym"

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelę ustawy o Sądzie Najwyższym i sądach powszechnych, która zmienia przepisy dotyczące skargi nadzwyczajnej i mianowania asesorów.

Za wp.pl.

A jednak Jarek za pomocą odpowiedniej tresury nauczył Adriana podpisywać :-)))))

Bardzo jestem ciekawy, czy kiedykolwiek w tym nieszczęsnym kraju, któryś z następnych rządów wyciągnie jedynie prawidłowe konsekwencje wobec wszystkich byłych przy korycie z premedytacja niszczących Polskę? :-(

W Chinach są autostrady, korków nie ma.

Ale zaraz będą. Póki co w długości autostrad i dróg ekspresowych w odniesieniu do powierzchni i liczby mieszkańców Chiny są mniej więcej dwukrotnie gorsze od Polski. Ratuje ich czterokrotnie mniejsza liczba pojazdów na 1000 mieszkańców ale u nas już tak nie rośnie a tam wręcz przeciwnie.

Cha cha cha. Może nie ma samochodów? Daremny trud, Chińczyków z nas nie zrobisz. Nie chcemy komuchów i generałów we władzach Rzeczpospolitej.

Są samochody. Coraz więcej. Na autostradach korków nie ma.

W dalszej części wypowiedzi proponuję używać liczby pojedynczej. Chyba że masz pisemne upoważnienie do wypowiadania się także w imieniu innych.

Ale zaraz będą.

W ciągu 6 lat potrafili zbudować 37000 km autostrad. Beton, cztery pasy w każdą stronę. Ze stolicy każdej prowincji można dojechać do Pekinu autostradą.

Obecnie realizują drugi etap. Pomiędzy stolicami wszystkich prowincji powalają bezpośrednie połączenia autostradowe z pominięciem Pekinu. 120000 km.

Tak więc spoko. A my skończmy wreszcie po latach A1.

Widziałem to wszytko na własne oczy.Piszę o tym w wątku o Chinach.Ja nie jestem fanem chińskiego modelu rozwoju.Zawsze trzeba zadać pytanie jakim to jest kosztem?Kto ponosi koszty a kto na tym zarabia?Jakie są koszty społeczne?Czy dystrybucja dochodów jest w miarę sprawiedliwa?Jak to się przekłada na prawa człowieka?Na stan środowiska naturalnego?Myślę,że dla Ciebie jako człowieka lewicy to powinny być ważne sprawy.Model chiński w Polsce czy Europie w ogóle nie nadaje się do zastosowania.

to do Bobcata

china to kilometry walów smieci ciagnacych sie wzdłuz drog i rzekach oraz w rzekach.Zeby zobaczyc chiny trzeba sie udac za miasta,na peryferie a jeszcze lepiej zobaczyc zaklady CHINSKIE w srodku.I nie te pokazowe jak kopalnie.Wtedy rurka juz mienknie.Wystarczy zajrzec na zaplecze restauracyjek nawet w miastach i ....trzeba sie przyzwyczajic.

A przede wszystkim gigantyczna korupcja i rozkradanie majątku narodowego przez oligarchów.W Chinach wszystko jest gigantyczne.Przekręty też.

normalka i bedzie wal strit.Taka jest naturalna kolej rzeczy.Kapitał sie kumuluje.Kiedys tez sie kumulował ale wolniej bo było go mniej.

U nas też lepiej nie zaglądaj.

to chyba u was jesli masz porowanie.Tam nie ma czegos takiego jak sanepid.

A przede wszystkim gigantyczna korupcja i rozkradanie majątku narodowego przez oligarchów.W Chinach wszystko jest gigantyczne.Przekręty też.

U nas również CBA nie narzeka na brak pracy. Pomijam sprawy ewidentnie polityczne.

to chyba u was jesli masz porowanie.Tam nie ma cos takiego jak sanepid.

Jest.

Nie rozumiem tą fascynację chińską polityką gospodarczą.

Może i mają szansę na bycie największą gospodarką świata, gdzieniegdzie mają super budynki, mosty, szybkie pociągi, zaczynają podbój kosmosu. Wszystko pięknie, ale okupione śmiercią milionów istnień ludzkich, przepełnionymi więzieniami, niewolniczą pracą więźniów politycznych i dzieci, głodem i potworną biedą obywateli.

Może doszli do czego doszli i mają to co mają (tylko nieliczni jak na liczbę ludności), ale ja nie chciałbym żyć w takich Chinach. Tymbardziej, że ze względu na rocznik, trafiłbym jeszcze na rządy Mao. Strach się bać.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Nie rozumiem tą fascynację chińską polityką gospodarczą.

Wystarczy spojrzeć na ich wyniki gospodarcze.

Poza tym poprawna forma to "nie rozumiem tej fascynacji" a nie "tą fascynację". Trzeba było nie wagarować w szkole na lekcjach języka polskiego.

gdzieniegdzie mają super budynki, mosty, szybkie pociągi, zaczynają podbój kosmosu.

Gdzieniegdzie? Wszędzie. W każdym mieście.

ale okupione śmiercią milionów istnień ludzkich, przepełnionymi więzieniami, niewolniczą pracą więźniów politycznych i dzieci, głodem i potworną biedą obywateli.

Więcej głupiej propagandy nie znalazłeś?

mają to co mają (tylko nieliczni jak na liczbę ludności), ale ja nie chciałbym żyć w takich Chinach.

Nie ma już problemu głodu na wsi. W ciągu 15 lat wyprowadzili z głodu pół miliarda ludzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.