Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś jeszcze kupuje i czyta książki?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nietrudno zauważyć rozglądając sie w swoim środowisku spada czytelnictwo książek,które są wypierane przez media audiowizualne.Ja należę jeszcze do pokolenia wychowanego w kulcie książki.Kupuję i czytam ok.6-7 książek miesięcznie,głównie z zakresu historii i historii sztuki.Aktualnie czytam monografię Adama Zamoyskiego "1812 Wojna z Rosją" a w kolejce czekają tomy z PIWowskiej serii Biografie Sławnych Ludzi poświęcone Hildegardzie z Bingen i Draculi.

Moje pytanie do Forumowiczów brzmi nastepująco:Co czytacie w tej chwili?Jaka literatura Was pociąga?

Książki dobre są ewentualnie dla młodzieży szkolnej.

Mnie książki nie mają już nic do zaoferowania.

Każdy kto już dojrzeje - dojdzie do tego stwierdzenia!

Bo niby co mi z tego (tak naprawdę ***CO*** poza zabiciem nudy) że monografię wojny napoleońskiej przeczytam?

Ile masz lat WO???

A się z tobą nie zgodzę bo jest całe multum książek wartych przeczytania, głównie z tego względu na to żeby znać historię tego świata i uniknąć manipulacji medialnej. Ty pewnie zamiast czytać wolisz siedzieć przed TV co? :). A co ja lubię czytać to chyba najwięcej horrorów :D (te filmy takie cienkie teraz...), i troszkę książek poruszających problemy społeczne oraz psychiczne jednostki jak i społeczeństwa i czasem jakąś książkę historyczną, a temu wszystkiemu przygrywa coś z ECMu :).

Basill, 14 Lis 2007, 19:33

>A się z tobą nie zgodzę bo jest całe multum książek wartych przeczytania, głównie z tego względu na

>to żeby znać historię tego świata i uniknąć manipulacji medialnej.

O naiwny! Co za różnica co cię zmanipuluje: telewizor czy książka?

Książka właściwie nawet gorsza!

Człek prosty, zmanipulowany przez telewizor będzie co najwyżej naśladował figle w wannie podpatrzone w Big-Brotherze, co jest w zasadzie nieszkodliwe a czytelnik książek naczyta się rewolucyjnych romansów napisanych przez filozofów i wyrośnie na Pol Pota.

wojciech iwaszczukiewicz, 14 Lis 2007, 19:32

>A nie przyszło Ci do głowy,że poza walorami poznawczymi może to być przyjemność?

W tym celu można się np. dobrze najeść.

Dlaczego niby książki miałyby być pod tym względem lepsze?

wojciech iwaszczukiewicz, 14 Lis 2007, 19:59

>Po co słuchasz muzyki dawnej zwłaszcza wokalnej,przecież możesz sie najeść?

Muzyka sprawia mi dosłowną fizyczną przyjemność - jak pieszczota erotyczna.

Mnie akurat dawna, innemu heavy-metal, tak samo jak są miłośnicy głaskania tu i tam albo lania po pupie skórzanym pasem.

>dudivan

Nie do końca wierzę w szczerość Twoich deklaracji.Myślę,że to taka forumowa poza,być prowokatorem.

wojciech iwaszczukiewicz, 14 Lis 2007, 20:06

>Nie do końca wierzę w szczerość Twoich deklaracji.

Oto dowód jak szkodliwe są książki! Rujnują w pierwszej kolejności - wiarę!

W starych, dobrych czasach, to nawet Biblię zabraniano ludziom czytać - bo to też ksiązka!

>>>O naiwny! Co za różnica co cię zmanipuluje: telewizor czy książka?

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

dudivan

coś niecoś tam jednak chyba w życiu przeczytałeś

skoro ci tak mógownicę przelasowało

a że teraz niczego już nie czytaś

to może i lepiej

dla książek rzecz jasna

niektórych ksiązki prostowały,niekoniecznie światopoglądowo - vide nauka chodzenia z książkami na głowie

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Po raz któryś z rzędu Andrzej Pastuszek - "Dobranoc"

A czego do tej pory nie strawiłem i póki co nie mogę strawić "Wojna i pokój",przymierzałem się kilka razy,przejadłem tak ze 100 stronic i nic - w kąt

"Odmieniec" - Fred Bodsworth,książka,po przeczytaniu której ze złości rzuciłem ją w kąt - tak fatalnego zakończenia nigdy nie czytałem

na tapecie aktualnie

miłość w czasach zarazy - nudne na początku, ale potem się rozkręca, dziwne ale nieczytałem tego wcześniej, mimo że M bardzo cenię i prawie dużo znam

imperium - wiadomo, komentarz zbyteczny

do przeczytania czekają:

wywiad z bartoszewskim

nie ogarniam świata - pośmiertna kapuścińskiego

koniokrady faulknera

w pracy w wolnych chwilach czytam aktualnie kontrapunkt huxleya

nałogowo czytam encyklopedie jazzowe (różne) i różne leksykony klasyczne, tudzież wszystko inne o muzyce

pzdr

Niedawno skończyłem książkę pod wdzięcznym tytułem "Chłopiec w pasiastej piżamie", teraz czytam ostatnią Tokarczuk, na półce czeka jedna z książek tegorocznej noblistki Lessing i Murakami...

Odnośnie pobocznej dyskusji - mam nadzieję, że książka nie zginie (tak jak czarna płyta)...

Dla relaksu - Hłasko.

A tak na marginesie to może by tak kącik poszukiwawczy książek trudno dostępnych,bo pewnie wiele takich jest

no cóż lepiej późno niż wcale - "Trzech Panów w łódce nie licząc psa", poza tym "Miasteczka" Johna Updike'a - to w domu, w pracy, zawodowo, niestety twórczość chłopaków z Wiejskiej w Warszawie po opublikowaniu w niegustownym, nieporęcznym wręcz odpychającym tzw. Organie Publikacyjnym:)

Lumley, Sapkowski, Piekara, Pilipiuk, Asimov, Harrison, Wharton, Łysiak ... i wielu innych. Kolejność przypadkowa. Jako, że wychowałem się na fantastyce to od kilku lat często korzystam z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jeśli ktoś np. historię poznaje wyłącznie oglądając Discovery, to współczuję.

Połykaczem książek jest moja żona, ja się czasem dołączam albo i sam sobie coś kupię, np. Toma Robbinsa.

Witam !

Niedawno - Hugo Steinhaus "Wspomnienia i zapiski" Jeden z najsłynniejszych polskich matematyków. Posiadał także zdolność pisania w sposób porywajacy. Ta pozycja w swej pierwszej połowie jest rewelacyjna - obejmuje okres przed i w czasie wojny. czyta się to znakomicie. Przy okazji można zrozumiec wiele spraw zwiazanych z tymi czasami. Druga cześć w/g mnie gorsza - jakby pisana przez kogoś innego - obejmuje okres tuż po wojnie ( miedzy innymi we Wroclawiu) i mam wrażenie jakby wisiało nad nią widmo cenzury. Jednak zdecydowanie warto przeczytać choćby ze wzgledu na zawartość pierwszej części. Pozdrawiam i polecam.

Więcej czytam niż kupuję. Czyt. dobra biblioteka w zasiegu ręki i wymiana książek na muzykę ze znajomymi. Dużo kupuję lektury i prasy branżowej, ale troche ze wstydem przyznaję, że tak lubię swoje rzemiosło, iż związaną z nim literature traktuje prawie jak beletrystykę i mogę ją czytać nawet w wannie, czy przy jedzeniu ;)

Poza branżą, ostatnio czytałam (czytam) Wspomnienia Haliny Arturowej Rudzińskiej i powieść duńskiego pisarza Christiana Jungersena-Wyjątek. W planach Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki Llosy.

Ł.A. Woman

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.