Skocz do zawartości
IGNORED

Virgo2,spark3,spark5,czy yara

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam znalazłem w ogłoszeniach (praktycznie nawiązałem kontakt z osobami sprzedającymi) wyzej wymiwnione kolumny. Jestem na etapie sprzedazy usherów x-719.

Mój obecny sprzet to nowy amplifon wt-40 - brzmieniowo inny niz starsza wersja, cd audio analogue paganini które w przyszłosci zmienie na cd amplifona bądz lektora a.a. Kabelki nareszcie dobre.

Słucham muzyki typu : Jan Garbarek , Nils Petter Molvaer, wokal typu Nora Jones , Cassandra Wilson, Kate Malua,

Anna Maria Jopek, czasami troszke polskiego rocka czasami perfect, budka suflera.Muzyka typu: Metal, ciezki jazz, klasyka , "łupanki" nie wchodzą w gre.

Pomieszczenie w którym bede słuchał muzyki bedzie w okolicach 16-23 metrów (narazie sie buduje).

Zamierzam kupic ty razem urzywane kolumny marki audio physic ale nie wiem które:

Virgo2 w cenie ok 5 tys zl (boje sie ze bedą za duze do pomieszczenia jak równiez obawiam sie ze to przestarzała konstrukcja i nie ma tyle do zaoferowania co np spark 5)

Spark 3- cena ok 4500 zł Kiedys dawno słyszałem w płączeniu z densenem w salonie audio i mi sie podobało.

Spark 5- cena nieco ponad 5 tys ( nieco nizsza efektywnosc niz spark 3 bzmieniowo nie wiem czy lepsze od 3 słyszałem opinie ze 3 są lepsze niz 5 (góra pasma) ale to moze byc mit.

podłogówki yara (cena uzywanychok 3200 ) czy ktos porównywał ich ze sparkami i czy wystarczą do nagłosnienia 20 metrów.

Pozdrawiam i prosze o jakies rady bo sprzedający czekają i mogą sprzedac te kolumienki innym chetnym.

https://www.audiostereo.pl/topic/37711-virgo2spark3spark5czy-yara/

Doradzam odsłuch.

No i kwestia pomieszczenia. 16 a 25 metrów to ogromna różnica, przynajmniej dla kolumn. Takie co dobrze nzagrają w 25 metrach w 16 mogą zagrać beznadziejnie. I vice versa.

A w ogóle, to dlaczego upatrzyłeś sobie akurat markę Audio Physic? W ten sposób ograniczasz sobie pole wyboru. Być może znalazłoby się również coś innego, co sprosta Twoim wymaganiom?>

Miałem esy continuum (swietna srednica, wokal ale jedna wada kolumny nie do lampy - mała efektywnosc choc wrazenia po nich mam dobre)

Obecne ushery- Ogromna przestrzen, wieksza dynamika niz z continuum ale mniej nasycona srednica i dzwiek jak dla mnie za jasny, zbyt duzo spranów ( w starej wersji amplifona wt-40 był niedostatek góry a w nowej jest ok tylko ushery zbyt duzo mają wysokich nawet w połączeniu z nadem wrazenie jest to samo )

A czemu audio physic po pierwsze ładna sylwetka, subtelne brzmienie nie wiem jak virgo bo nie słyszałem.

Nooo, to musisz posłuchać. Nic tego nie zastąpi.

I zdecyduj się co s tą wielkością pomieszczenia, koniecznie jeszcze przed wyborem kolumn.

A co do tego, że Continuum nie do lampy, to polemizowałbym. Z całą pewnością nie do każdej lampy, ale np. dobry push-pull na KT88 bądź 6550 poradzi sobie z nimi z palcem w d...

Używałem KT88 z kolumnami na węglowych Usherach, oraz na kewlarowych Skanach 18cm, i za każdym razem był wykop, drive, mocny bas, i cała niezbędna reszta.

Poniewaz słuchałem wszystkich wymienionych kolumn chętnie pomoge. AP Spark 3 bardzo dobry głosnik, lepszy od AP Spark 5 - W 3ce jest Ring Radiator Vify, a w 5 tani głosnik VifaLogic. szkoda pieniedzy na 5 jesli mozesz taniej kupić 3.

Ap virgo 2 - absolutnie cudowna kolumna, gra u mojego znajomego, wybitny i wyrafinowany głośnik, znajomy juz wielokrotnie próbował zmienic na cos innego/droższego ale za kazdym razem wracał z ulgą do Virgo2. wysokie ustapują jakościa najnowszym wynalzkom wysokotonowym ale spójnośc, barwa, naturalność, dynamika a przede wszystkim muzykalność i przyjemność z odsłuchu są nadal nie do pobicia. sam Audiophysic próbuje wrócic do tej estetyki brzmienia w najnowszych modelach ale mu sie to srednio udaje....

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Dodam kilka słów o Yara. Zastosowano tu naprawdę tanie, choć markowe głośniki. Wprawdzie jest to dobrze zestrojone, ale same przetworniki stanowią wąskie gardło, i nie ma co porównywać z wyższymi, choć starszymi modelami. Dość powiedzieć, że tweeter to ten sam wynalazek który można znaleźć w Avancach Omega Mk II czy nawet w monitorkach od Piano Crafta (aczkolwiek tutaj z innym frontpanelem). Zatem obciachu nie ma, ale zachwytów też nie będzie.

Virgo 1 i 2 to te same kolumny z inaczej zamontowanym głosnikiem basowym

w jednych jest głosnik wyzej zamontowany w drugich nizej. Jedni mówia ze nie ma róznicy oprócz wiekszego basu na korzysc virgo 2.

Przekazuje to co słyszałem od innych sam nigdy nie słuchałem.

>McGyver

Jakie kolumny proponowałbyś zamiast Audio Physic ? Chodzi o przestrzeń, dynamikę, super stereofonię, detaliczność. Sam jestem zainteresowany takimi kolumnami i chciałbym znać Twoje zdanie.

Witam ponownie tez bym chciał wiedziec jakie kolumy o podobnych aspektach muzycznych bys proponował oczywiscie do lampy (cena uzywanych do 8 tys) . Myslałem nawet przez chwile zeby dołozyc i kupic B&W Nautius 804 (są do sprzedania w kielcach) ale to chyba zły pomysł i jednak zdecyduje sie na virgo 2 a w ostatecznosci na spark 3.

Co do pomieszczenia to bedą one grały albo w sypialni (ok 16 m bądz w salonie ok 25 moze wiecej ) - budynek sie buduje. Obecnie mam pokój ok 30 m ale za ok rok to sie zmieni.

Pozdrawiam.

Hm, słuchałem wielu kolumn. Sam gram z lampy, i w 17 metrowym pomieszczeniu używam naszych Mimo, a ostatnio również AVL. Raczej nie zamieniłbym ich na inne, przynajmniej w podobnych kategoriach cenowych. Do większego pomieszczenia (20-30 metrów) pasowałyby Minas Anor. Kolumny te prezentowaliśmy na naszym pokazie na tegorocznym Audio Show. Spotkaliśmy się z pozytywnym oddźwiękiem, tyle że przebojem wystawy nieoczekiwanie stał się śmietnik Senicza i na topie jest głównie bełkot o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja miałem okazje posłuchania w domu Yara Evolution ( małe podłogówki ). Oceniam je baardzo pozytywnie. Grały przepiękną sceną i przestrzenią. Były bardzo detaliczne i jasne. Górka zacna, a średnica urocza;) Grało to z moją lampką, standardowo zabrakło troszke basu, ale może nowa wersja ( Yara II Superior ) to załatwi bo chciałbym jej posłuchać. A może ktoś z Was miał juz okazję słuchać yara II ?

od bocznych jakieś pół metra, a od tylniej mniej niż metr. Naturalnie przystawiając bliżej tylniej bas rósł, ale była to forma eksperymentu gdyż fizycznie mało możliwe było żeby kolumny mogły zostać tam na stałe :)

Nie wiem jak w yarach ale sparki 5 (ostatni zakup) dobrze grają jak są odsuniete od tylnej sciany przynajmniej metr (u mnie półtora) i od bocznej sciany tez min 50 cm. Kolumny skierowane w strone słuchającego tak aby "krzyzowały" sie gdzies metr za głową ( w przypadku usherów lepszy był efekt jak były skierowane "na twarz"). Ale z doswiedczenia wiem ze w kazdym pomieszczeniu kolumna gra inaczej i inaczej ją trzeba ustawic. Pewien audiofil posiadający sklep ze sprzetem audio kiedys mi powiedział ze sprzet to 50 % sukcesu a drugie 50 % to pomieszczenie odsłchowe.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.