Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego- może w końcu sie wyjaśni!!!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Są pewne ustalone normy w podłączaniu kabli sieciowych polegające na z góry ustalonej biegunowości. Patrząc na wtyki po lewej mamy (-), po prawej (+) a po środku u góry przewód ochronny. Taka sama zasada dotyczy zarówno wtyków męskich do gniazda jak i IEC.

Niestety coraz częściej spotykam się że dany producent na wtyku męskim zaznacza czerwona farbką prawidłowo gdzie ma iść faza ale na wyjściu napięcia z kabla faza wychodzi po stronie lewej zamiast z prawej (patrząc) na wtyk IEC. Producenci większości wtyków IEC nawet zaznaczają na obudowie gdzie co ma być. Niby bez znaczenia bo większość purystów i tak używa gniazd Schuko więc z obróceniem wtyczki nie ma problemu. Pytanie moje jest więc:

Jaki ma to cel? Słuchowo odwrotny sposób podłączenia w moim i nie tylko moim systemie powoduje wycofanie skrajów pasma i obniżenie dynamiki.

A oto lista produktów w których stwierdziłem niezgodny z ustaloną "normą" (zasadą) sposób podłączenia odwracający fazę w miejsce zera:

1. Audiograde

2. Velum

3. Heavens Gate

4. Argentum

5. Audionova

6. Dhlabs- konfekcja "cieszyńska"

A to lista produktów prawidłowo podłączonych.

1. Kabel komputerowy.

2. AQ AC 15 / Ac 10

3. Vincent

4. VDH. mainstream

5. Siltech

6. Supra Lorad

7. Sonus Oliva

8. itd

Jaki ma wiec cel naruszanie ustalonych norm ???

Jeśli danego producenta konstrukcja brzmi lepiej z odwrotną biegunowością wystarczy zalecać odwrócenie.

Parę razy zadawałem to pytanie czyli czy jest to zamierzone podłączanie. Niestety żaden producent nie umiał mi tego wyjaśnić. Podejrzewam więc że wtyki ogladają w "lusterku" i dlatego podłączają inaczej a może nie???

Zapraszam do dyskusji. Może tym razem uda się to wyjaśnić.

Złośliwość Twoja przyćmiła umysł. Tym razem nie jest o drutach a o biegunowości czyli łopatologicznie: GDZIE MA BYĆ PODŁĄCZONE: FAZA, ZERO I PRZEWÓD OCHRONNY.

Jesli tego sie nie dowiemy co kieruje producentami, niewykluczone że za jakoś czas fazę będą podłączali to przewodu ochronnego:)

>Zydelek, 17 Lis 2007, 10:50

>Jaki ma wiec cel naruszanie ustalonych norm ???

Producenci nie znają norm.

Kable montują chińskie dzieci i więźniowie, którym wszystko jedno.

Napisz o swoich odkryciach do UOKiK.

Zapytaj producentów.

Jestem Europejczykiem.

Dlaczego niektórzy podłączają inaczej?

Czy specjalnie (celowo) czy jest to przypadkowe? Zdażyło mi się mieć dwie rózne sieciówki od jednego wykonawcy i................... obie były podłączane w rózny sposób!

Jaro_747, 17 Lis 2007, 11:28

>Producenci nie znają norm.

>Kable montują chińskie dzieci i więźniowie, którym wszystko jedno.

>Napisz o swoich odkryciach do UOKiK.

>Zapytaj producentów.

:) Te chińskie są połączone prawidłowo:), również więźniowe zdaje się znają się na "pruundziee" podłączając codziennie grzałkę z żyletek:)

A co to jest UOKiK ???

Producentów pytałem- niesty u źródła nie otrzymałem odpowiedzi:)

Zjawisko jakie jest tematem wątku dotyczy głównie wyrobów klasy Hi-end-DIY lub konfekcji przez niektórych kabli ze szpuli. Duże koncerny ściśle przestrzegają zasady (-) (uzimienie) (+) - patrząc na gotowy wtyk.

tadeo, 17 Lis 2007, 11:49

>Mam dwa kable sieciowe Audionowy i w każdym jest inaczej.

>Zydelek ten - /minus/ to jest faza ? po lewej stronie ?

L-> to jest faza

N-> to zero czyli minus

PE-> przewód ochronny czyli uziemienie

Audionova na wtyku męskim ( ten do gniazdka) oznacza prawidłowo, natomiast we wtyczce IEC podłącza odwrotnie.

Zydelek, 17 Lis 2007, 11:29

>Dlaczego niektórzy podłączają inaczej?

>Czy specjalnie (celowo) czy jest to przypadkowe? Zdażyło mi się mieć dwie rózne sieciówki od jednego

>wykonawcy i...... obie były podłączane w rózny sposób!

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zydelek, 17 Lis 2007, 10:50

>Są pewne ustalone normy w podłączaniu kabli sieciowych polegające na z góry ustalonej biegunowości.

Zydelek,

czy uważasz, że wszystkie gniazda w Polsce maja fazę podłączoną identycznie? Rozeznaj najpierw ten temat, bo inaczej biadolenie o "nieprawidłowo" :-) budowanych sieciówkach jest lekko mówiąc kompletnie bez sensu :-)

>Zydelek, 17 Lis 2007, 11:43

>:) Te chińskie są połączone prawidłowo:), również więźniowe zdaje się znają się na "pruundziee"

>podłączając codziennie grzałkę z żyletek:)

W sieci zasilającej nie ma + ani -, więc jak nie połączyć będzie dobrze :-)

UOKiK: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, odpowiedzialny za kreowanie i realizację polityki konsumenckiej

również w zakresie ochrony bezpieczeństwa i jakości produktów.

Jestem Europejczykiem.

Edward, 17 Lis 2007, 12:05

Jest z sensem. Dobry instalator wie jak ma podączyć gniazdko podobnie jak rzetelny wykonawca kabli. Podłączanie inne uważam tak samo jak przyzwalanie na przechodzenie jezdni na czerwonym świetle:)

Jaro_747, 17 Lis 2007, 12:06

O.K uzyłem nazewnictwa potocznego. Niech Ci będzie:) Faza (L) , zero (N) i przewód ochronny (PE)

Czy więc sądzisz że sposób połączenia nie ma znaczenia?

Edward, 17 Lis 2007, 12:09

>Zydelek,

>wskaż normę, która nakazuje w Polsce takie podłączanie

Nie chodzi o konkretną normę ale o zasadę (umowną). Goście na niemal całym świecie umówili sięże będą tak a tak podłączać. Jeśli chodzi o podłączenia ma to istotny wpływ np. na kierunek obracania się wirnika w silniku :) Tak więc....... :)

>Zydelek, 17 Lis 2007, 12:07

>Edward, 17 Lis 2007, 12:05

>

>Jest z sensem. Dobry instalator wie jak ma podączyć gniazdko podobnie jak rzetelny wykonawca kabli.

>Podłączanie inne uważam tak samo jak przyzwalanie na przechodzenie jezdni na czerwonym świetle:)

Też tak uważam, ale przy okazji zakupu gniazd do domu dokonałem ciekawego odkrycia.

Gniazda podwójne w konfiguracji "bolec do bolca" które widziałem w sklepach były WSZYSTKIE

nieprawidłowo wykonane. Połączenie wewnętrzne było "na wprost" a nie skrzyżowane,

czyli L jednego gniazda łączyło się z N drugiego i na odwrót. Zgroza!

Jestem Europejczykiem.

:) Panowie tu chcę i oczekuję ze któryś z producentów a właściwie wykonawców kabli zasilających wypowie się dlaczego? Pomijam kwestie bezpieczeństwa, norm itd. Mnie interesuje wyłącznie i będzie satysfakcjonować odpowiedź czy odwrotny sposób łączenia jest kwestia przypadku, celowym łączeniem mającym xxxxx na celu czy raz tak raz tak bo "Marysi" tak sie przykręciło:)

Pozwolę sobie zacytować odpowiedź HFOL

Początek cytatu:

Poruszony przez Pana problem nie jest wymysłem redaktorów czy szalonych audiofili i ma swoje fizyczne uzasadnienie. Pomimo bowiem, że prąd w gniazdku to prąd przemienny, zawsze jedna z linii (pomijam przewód ochronny) jest „gorąca”, a jedna „zimna”. Przewody te podłączane są do transformatora i to tutaj siedzi diabełek. Oto bowiem nie jest wszystko jedno, gdzie podłączymy „gorący” przewód – czy do zwoju wchodzącego (idącego z powierzchni do środka), czy do zwoju wychodzącego (tj. ze środka). Ponieważ transformator jest elementem nieliniowym, nie jest wszystko jedno, czy wznoszenie sinusoidy ma taki czy inny kierunek względem rdzenia. Wprawdzie standardowo nie mierzy się tego, jednak uważne i rozbudowane pomiary pozwalają wykryć te różnice. Jedną z części problemu jest miejsce uziemiania ekranu trafa. Właściwą polaryzację można łatwo zmierzyć: należy zmierzyć napięcie pomiędzy obudową urządzenia i zerem gniazda – w każdym z położeń napięcie będzie inne – właściwe jest to niższe.

Przyjmuje się, że żyłą „gorąca” powinna być podpięta do zwoju wchodzącego. I część urządzeń, jak YBA czy Luxman, posiadają na tylnych ściankach wskaźniki prawidłowego podłączenia wtyczki. Teoretycznie złe ustawienie powinno być zawsze słyszalne, jednak jeśli system jest zbyt mało rozdzielczy, to efekt może być raczej subtelny. Można go również nie usłyszeć przy korzystaniu z kondycjonerów symetryzujących napięcie sieciowe, tj. podające na każdej gałęzi 115 V (liczone względem przewodu ochronnego). Ponieważ zmiany w dźwięku zależą od wielu czynników, najlepiej zrobić tak, jak Pan opisał, tj. wpiąć kabel sieciowy do wzmacniacza w dowolny sposób i szukać w CD. Następnie można spróbować w drugą stronę. Zmiany nie będą porażające, jednak właściwe ustawienie polepsza separację instrumentów i rozdzielczość dźwięku.

Koniec cytatu.

Ktoś skomentuje... ?

panowie temat juz był wałkowany.I to długo.Wystapił tez w nim pan od wzmacniaczy klasy D.Nie pamietam nazwiska.Brencik dał wykładnie z przepisów.Wszyscy opisałi wszystko.Nie ma o czym gadac.

"Panowie tu chcę i oczekuję ze któryś z producentów a właściwie wykonawców kabli zasilających wypowie się dlaczego?"

Sam jesteś drucianym producentem, to się wypowiedz ;)

A jak prawidłowo powinny być podłączane wg Ciebie gniazdka Schuko?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

muls-> :) "pan" od wzmacniaczy jak "D" nie robi kabli więc warto poczytać co na ten temat sądzą sami kablo-producenci:)

A moze są kable tak jak zamki do dzwi prawe i lewe? I przy zakupie trzeba podać w którą stronę zamek (prąd) ma się wpierw "kierować" :)

nedj, 17 Lis 2007, 12:51

Jeśli gniazdka na Twoim foto zostały prawidłowo podłączone a wpięty przewód ma równiez prawidłowo podpięte L i N to włozona w gniazdko wtyczka jest nieprawidłowo. Patrząc na gniazdko zamocowane na ścianie po lewej powinno być N, po prawej L, we wtyczce natomiast powinno być lustrzanym odbiciem:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.