Skocz do zawartości
IGNORED

Robimy super wzmacniacz

serpenz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ochotę zbudować super-wzmacniacz, chcę aby miał super wysokie THD, słyszałem że takie są najlepsze, dobrze aby był na lampach i miał niskie df. Kto uważa że powinno być inaczej niech mnie poprawi...

Nie muszę chyba pisać że liczę TYLKO na poważne wpisy super konstruktorów.

https://www.audiostereo.pl/topic/38085-robimy-super-wzmacniacz/

od razu strzal w dziesiatke! Słuchałem diy pewnego pana, koncowki mocy w klasie A, niestety nie podwajala mocy przy spadku impedancji o polowe, gralo to z pre diy lampowym swietnie. Podobno df tej koncowki byl okolo 5-10max (to chyba zasługa albo raczej wina 0 globalnego SZ) a thd calosci z pre okolo 5% hm... gralo to po prostu wysmienicie, bez porownania ze wzmakami o gigantycznym df minimalnych thd. Dlatego zablokowalem senicza aby nie pieprzyl tutaj glupot jak w kazdym innym watku, tylko z troche innej strony podejdzmy do tematu. Od strony MUZYKALNOSCI a nie walenia konia do naleśnika.

Lt_Bri, 1 Gru 2007, 12:15

>-->serpenz, a lubisz np. słuchać wzmacniaczy pracujących w klasie B?

>

>

>ps. to pytanie nie jest prowokacją.

W tylko B? No kas, posłuchaj sobie technicsa na hybrydzie svi np su-v500 tam masz kl B od a do zet

>serpenz, 1 Gru 2007, 11:33

>

>Mam ochotę zbudować super-wzmacniacz, chcę aby miał super wysokie THD, słyszałem że takie są

>najlepsze, dobrze aby był na lampach i miał niskie df. Kto uważa że powinno być inaczej niech mnie

>poprawi...

Popieram twoja ochotę z całego serca!

Teraz jak rozumiem opublikujesz jakiś schemat na temat którego rozwinie się dyskusja

poważnych konstruktorów.

Jestem Europejczykiem.

serpenz - najlepiej, żebyś wrzucił wzmak z PCB lepiej zaprojektowany od tych jakie są w sieci, np. Pavla Dudka, wtedy to będzie coś :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

no panowie, ja nie jestem konstruktor, myslalem ze ktos juz probowal lub robil wzmacniacz z celowo wysokimi parzystymi i mial jakiegos gotowca. dla zabicia czasu w zimowe wieczory mozna by cos posklejac.

Podobno ktorys model struss mial jakis uklad ktory dodawal parzystych, wiadomo jak to bylo realizowane?

polecam wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Serpenz-ze sposobu wypowiedzi podejrzewam że senicz zmienił nik.

Ale gdybym się mylił to zbudowałem kiedyś wzmacniacz który spełnia początkowe założenia-to był OTL na lampach push-pull 6C33C ,bez pętli sprzężenia zwrotnego,a na wejściu 6SN7.

Df nawet nie osiągał 1 (to miało 20ohm impedancji wyjściowej!!!).

Zniekształcenia w procentach to mało powiedziane,moc 20W

Ale grało to tak że ludzie odpływali, i ja też zresztą(chociaż nie było to naturalne brzmienie)-był jak narkotyk(nie przesadzam)

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

No to dobiję wątek ostatnim gwoździem do trumny:

Ukryta Zawartość

Przy takich cenach komu by się chciało w ogóle robić coś od podstaw? I to na tranzystorach? Ja wolę lampy.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.