Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Grają dźwiękiem :)

Na razie grzałem całą noc, zobaczymy wieczorem jak spokojnie usiądę i posłucham.

Na tym poziomie przetworników (w swoim CECu też mam takie) róznice będą niewielki i trzeba się będzie dobrze wsłuchiwać.

Myślę że porównywać z moim CECem będę mógł dopiero wersję monaural i tak pewnie po kilku tygodniach grania - CEC "ułożył" sie po ok. miesiącu.

Rick, 16 Lut 2008, 08:32

>Grają dźwiękiem :)

>Na razie grzałem całą noc, zobaczymy wieczorem jak spokojnie usiądę i posłucham.

>Na tym poziomie przetworników (w swoim CECu też mam takie) róznice będą niewielki i trzeba się

>będzie dobrze wsłuchiwać.

>Myślę że porównywać z moim CECem będę mógł dopiero wersję monaural i tak pewnie po kilku tygodniach

>grania - CEC "ułożył" sie po ok. miesiącu.

Z moich doświadczeń: tak jak mowi Rick przetwornik wymaga grzania conajmniej 40godz zanim zacznie "grać". Ja porównywałem z innymi przetwornikmi metodą przełaczania źródeł w preampie. Musi być tez spełniony ważny warunek: oba porównywane źródła musza miec ten sam poziom sygnału - w przeciwnym przypadku lepszy bedzie sie wydawał ten głośniejszy. W wersji z uC mozna ten poziom regulować sygnałem z przetwornika.

tomek_j, 16 Lut 2008, 09:01

>Musi być tez

>spełniony ważny warunek: oba porównywane źródła musza miec ten sam poziom sygnału - w przeciwnym

>przypadku lepszy bedzie sie wydawał ten głośniejszy.

Zgadza się. Ale to tylko złudzenie... no chyba, że ten głośniejszy jest rzeczywiście lepszy :)

robię pełną wersję (dwa przetworniki, odbiornik, i sterownik) Jeżeli przełączę w wersję stereo to oba przetworniki działają w mono, (jeden prawy drugi lewy kanał) jak w tym przypadku podłączyć wyjścia RCA?

Czy mogę zostawić zwarte zworki na odbiorniku odpowiedzialne za wejście optyczne i SPDIF?

>selth, 16 Lut 2008, 16:55

>robię pełną wersję (dwa przetworniki, odbiornik, i sterownik) Jeżeli przełączę w wersję stereo to

>oba przetworniki działają w mono, (jeden prawy drugi lewy kanał) jak w tym przypadku podłączyć

>wyjścia RCA?

Jak na to wpadłeś WATSONIE? ;-)

Odpowiedź jest bardzo prosta... potrzebujesz DESYMETRYZATORA !!!

Dopisz się do listy na płytki.

ps. Ja w ogóle obawiam się, że część osób realizujących ten projekt w pełnej wersji, nie do końca załapała, że muszą mieć albo wzmacniacz z wejściami XRL albo muszą zrobić desymetryzator.

Osoby które robią DAC w pełnej wersji aby mieć wyjścia RCA muszą wykonać Desymetryzator.

Poniższa lista dot. właśnie płytek desymetryzatora (schemat na str. 4) i symetryzatora.

PCB desymeryzatora XLR2RCA oraz symetryzatora RCA2XLR (wg projektu z Elektora El.)

1. zoltar7 - XLR2RCA 2 szt. (czyli desymetryzator)

2. Witek0987 - 2szt.

3. Waldi_06 - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 4szt

4. bettik - XLR2RCA 2szt, RCA2XLR 2 szt

>PCB desymeryzatora XLR2RCA oraz symetryzatora RCA2XLR (wg projektu z Elektora El.)

>

>1. zoltar7 - XLR2RCA 2 szt. (czyli desymetryzator)

>2. Witek0987 - 2szt.

>3. Waldi_06 - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 4szt

>4. bettik - XLR2RCA 2szt, RCA2XLR 2 szt

>5. zbymar - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

zoltar7, 16 Lut 2008, 18:30

>Jak na to wpadłeś WATSONIE? ;-)

nie każdy może być sherlockiem :-)

>ps. Ja w ogóle obawiam się, że część osób realizujących ten projekt w pełnej wersji, nie do końca

>załapała, że muszą mieć albo wzmacniacz z wejściami XRL albo muszą zrobić desymetryzator.

jak czytałem opis w EP to w wersji pełnej wersji jest możliwość przełączania się pomiędzy stereo a monaural więc uznałem że to kwestia podłączenia a nie desymetryzatora.

aby mieć i XRL i RCA to muszę mieć pełną wersją + desymetryzator?

>PCB desymeryzatora XLR2RCA oraz symetryzatora RCA2XLR (wg projektu z Elektora El.)

>

>1. zoltar7 - XLR2RCA 2 szt. (czyli desymetryzator)

>2. Witek0987 - 2szt.

>3. Waldi_06 - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 4szt

>4. bettik - XLR2RCA 2szt, RCA2XLR 2 szt

>5. zbymar - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

>6. crossover64 - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

chciałbym mieć DACa, który będzie miał oba typy wyjść RCA i XLR a wyboru wersji będę mógł dokonać wykorzystując PICa. Rozumiem, że jak zrobię desymetryzator to będę mógł jednocześnie podłączyć oba wyjścia?

selth, 17 Lut 2008, 13:38

Wydaje mi sie (bo to tomek_j ma tu głos decydujacy), że jak zrobisz sobie desymetryzator, to nic nie będziesz musiał przełączać, bo sygnał będziesz miał i na XLR i na RCA (oczywiście po desymetryzacji) :)

Tomek_j czy tak?

selth, 17 Lut 2008, 13:41

>Rozumiem że jeżeli przetwornik działa w wersji mono to jest to działanie zbalansowane a czy można

>tak ustawić przetworniki aby oba działały w wersji stereo?

Też mi się tak wydaje ;-)

Witam.

Wyczaiłem ;-) w DigiKey kondensatory 1% (strona 1629 w katalogu ww. firmy), co prawda nie są osiowe... ale SĄ. Jak wiadomo dzięki uprzejmości Petera Daniela (temat istnieje możliwość sprowadzenia ich (i wszystkiego innego) z Kanady. Ja i jeszcze jeden kolega zdecydowaliśmy się na tę drogę. Myślę że nie wyjdzie to tragicznie drogo, a kondensatory 1% (27nF, 2700pF, 8200pF) to rzeczywiście prawdziwa rzadkość. Polecam.

Zamówienie wygląda w ten sposób.

Digi-Key

4 szt. Panasonic ECQ-P(Z) 0.027uF Digi-Key Part No. P3858-ND 0.78 x 4 = 3.12 + 14% = 3,56 CAD

8 szt. Panasonic ECQ-P(Z) 0.0027uF Digi-Key Part No. P3834-ND 0.67 x 8 = 5.36 + 14% = 6,11 CAD

8 szt. Panasonic ECQ-P(Z) 0.0082uF Digi-Key Part No. P3846-ND 0.67 x 8 = 5.36 + 14% = 6,11 CAD

Razem 15.78 CAD

Zamówienie można złożyć dopisując się w stosowny sposób TU:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. Ten post nie jest reklamą... nie, nie mam działki od Panasonica :))

ps. chyba dobrze spisałem z katalogu dane (jakby ktoś zamawiał proszę się upewnić i ew. mnie poprawić).

ps. jak ktoś znajdzie inne (może osiowe) to proszę o info.

Ukryta Zawartość

DAC uruchomiony, wszystkie trzy płytki grają. oczywiście narazie wyłącznie w stereo RCA, ja równiez czekam na uC.

Pierwsze wrażenia?

Porównywałem bezpośrednio z AVM Evolution CD3 w tej samej konfiguracji . Napęd AVM, przetwornik-RCA-pre PGA-XLR-koncówka mocy.

Ponieważ w AVM mam PCM1798 więc nie jest niespodzianką , że zasadniczo graja tak samo, ten sam charakter brzmienia basu, srodka i góry.

Różnice "oczywiście" są , lecz są znikomo małe i nie wiem jak będzie jak będzie brzmiał ten DAC po wygrzaniu.

Bas niżej schodzi na AVM, mam pokój 38m2 więc słyszę , że najnizszy bas szybciej sie kończy w DACbyTJ, jest to minimalne i słyszalne na płycie z basem do samego dołu.

W średnicy nie wyłapałem róznicy. Góra w DACbyTJ jakby minimalnie z wiekszą ilością tła, tak samo było z Kustagonem po kilku godzinach graniach. Za 100 godzin grania dam znac co sie zmieniło.

DACbyTJ tak samo jak AVM ma sporą dynamikę i nie szczypie sie z dzwiękiem makro, poprostu gra i sie nie przejmuje. Gęba się śmieje.

Tor mam na XLR więc niedługo próba z tym połaczeniem.

Poziom wyjsciowy mam właściwie identyczny na obu DAC.

>zoltar7,

>To czy ten AVM Evolution CD3 jest do kupienia? :))))))

Chcesz powiedziec , że zachwalałem AVMa?

AVM jest super i DACbyTJ też jest bardzo dobry.

Warto było złożyć tego DACa

PCB desymeryzatora XLR2RCA oraz symetryzatora RCA2XLR (wg projektu z Elektora El.)

1. zoltar7 - XLR2RCA 4 szt., RCA2XLR 2 szt.

2. Witek0987 - 2szt.

5. zbymar - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

6. crossover64 - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

>zoltar7,

>Żartowałem. Chodziło mi o to, że jak ten DAC gra jak AVM to pewnie w niedługim czasie AVM pójdzie do ludzi :))

nie jest to głupi pomysł

1. zoltar7 - XLR2RCA 4 szt., RCA2XLR 2 szt.

2. Witek0987 - 2szt.

5. zbymar - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

6. crossover64 - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

7. Kurt - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

>Kurt, 18 Lut 2008, 01:13

Schemat tego gdzieś jest?

Jestem Europejczykiem.

zoltar7 -> dzieki za cynk :D

Balanced/unbalanced converters for audio signals for high-end applications

Elektor Electronics 1998 nr 3

Ukryta Zawartość

artykul EN, plytka itp.

Ukryta Zawartość

>efekt02

dzięki za pomoc.

Poczytajcie o konwerterach, w teori prosta sprawa.

Podejmę sie zamówic płytki. U tego samego producenta co płytki DAC.

Pytanie - czy warto tą część przenieśc do osobnego wątku, aby nie zaśmiecać?

Mnie osobiście nie przeszkadza 2w1.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.