Skocz do zawartości
IGNORED

VA Bach Grand czy ELAC 207.20

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje malych kolumn podlogowych do pokoju o powierzchni 18,5 m^2. Specyfika umeblowania wymusza koniecznosc postawienia zestawow blisko tylnej sciany (a wlasciwie polki z ksiazkami) w odleglosci maximum 30 cm. Sluchalem juz dosc wielu konstrukcji i po koszmarnych kartonowych ProAcach i ostrych jak drut kolczasty B&W na mojej shortliscie ostaly sie w zasadzie tylko 2 pozycje: Vienna Bach Grand (Mozart nie miescilby sie z basem i ogolnie troche zbyt mieciutki) oraz tak wychwalane na tym forum Elaci 207.20. Niestety nie mam mozliwosci odsluchu Elacow, przynajmniej na razie. Ciekaw jestem opinii forumowiczow, ktorym dane bylo posluchac tych dwoch konstrukcji. Jakies wnioski, opinie, mocne/slabe strony? Jakie ogolne wrazenie, czy ktoras z tych konstrukcji wyraznie przeaza nad druga??? Preferuje dzwiek kulturalny, nautralny, moze byc leciutko ocieplony (ale nie zamulony), z dobra przestrzenia oraz dynamika, ktora pozwoli cieszyc sie rowniez rockiem. Ostre jak zyletki brzmienie typu JM Lab lub B&W to nie dla mnie. Z gory dziekuje z wszelkei porady. Aaaa wzmacniacz bedzie do wymiany w najblizszym czasie, nie ma wiec najmniejszego znaczenia przy podejmowaniu decyzji o wyborze kolumn.

https://www.audiostereo.pl/topic/38334-va-bach-grand-czy-elac-20720/

Odnośnie Elaców to podpisuję się w całej rozciągłości pod opinią dragona66, a odnośnie VA Bach to mogę

powiedzieć tylko tyle, że są równie pięknie wykonane co pierwsze (nie słuchałem ich).

• Redaktorzy

Morven - jeśli ustawienie nie może być inne to może warto spróbować konstrukcji w obudowie zamkniętej np. Divineacoustics model Proxima?

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -a i cena ok 2kzł wydaje się ciekawa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jestem wielkim zwolennikiem austryjackiej manufaktury VA. Słuchałem Haydna, Bacha, mam Mozarta. I jestem w tych głośnikach zakochany. Ten dźwięk jest niesamowicie ciepły, przestrzenny i fascynujący. Do tego są perfekcyjnie wykonane. Niczym doskonały wyrób pracy lutnika. Nie wiem jaką moc ma Twój planowany wzmacniacz, bo Vienna lubi dużą i odwdzięcza się lepszą muzyką za każdy dodatkowy wat. Mam bliskiego kumpla, który ma właśnie Bachy i jak jestem u niego, to zdarza mi się słuchać częściej Bachów, niż tego co do mnie mówi kolega, tak hipnotyzują... :-) Elaca słuchałem tylko w sklepie, ale nie FS 207.2, tylko 208.2 i 109.2. I jakoś nie przypadły mi do gustu. Choć podobno 209.2 jest lepsza. Pozdrawiam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

I ja także koledze gratuluję. Primare z Bachem na pewno szybko się pokochają... :-)

Super wybór na zimowe wieczory.

Pozdrawiam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam. Bachy dopiero zamowilem i wplacilem zaliczke. Jako ze nie ma ich w magazynie w Polsce musze czekac na kolejny import z Austrii. Najpozniej za tydzien beda juz jednak staly w moim pokoju i graly :-) NAD 350 to niewatpliwie budzetowka, jednakze pod wzgledem jakosci brzmienia wcale az tak drastycznie nie odbiega od obecnie sprzedawanych nawet troche drozszych integr. Sluchalem nastepcy - C352 i ten wzmacniacz zdecydowanie mi nie podchodzil. Odnosze wrazenia, ze stara 350 gra spokojniej, bardziej kulturalnie niz pozniejsi nastepcy. Na razie musze uzbierac fundusze na nowy wzmacniacz. Nastawiam sie na Primare I21, podobno z Bachem Primarek gra synergicznie. Oczywiscie jak zwykle odsluch wszsytko zweryfikuje :-) Pozdrawiam

• 10 miesięcy później...

Witam, odświeżam wątek z następującym pytaniem:

czy miał ktoś okazję bespośredniego porównania VA Bach Grand i Elac 208a?

Słuchałem jednych i drugich i właściwie zostały tylko one na placu boju.

Natomiast nie miałem okazji posłuchać ich razem -:(

W Bachach brakowało mi dynamiki i konturowości najniższego basu ; Elac natomiast był mniej muzykalny . Ale być może to kwestia przypadkowo dobranej elektroniki.

A może jeszcze coś posłuchać - chciałbym aby góra i średnica szła w kierunku muzykalności a bas w kierunku dynamiki, szybkości (choć bez przesady), z odrobiną mięska i koniecznie z mocnym niskim konturowym zejściem kiedy jest taka potrzeba, rozedrgany, sprężysty itd.

Nie zależy mi na neutralności ani na popisach stereofonicznych typu AP. Równowaga tonalna mogła by być przesunięta trochę w dół - choć nie dopuszczam zmulenia w najniższych rejestrach.

pzdr Wojtek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.