Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze małe foto :)

post-15740-100007872 1270577356_thumb.jpg

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Reaper, 3 Kwi 2010, 16:48

>To znaczy, ze co? 202 ES gra kiepsko??

Mam tego 202ES jeszcze w domu zmienilem go na XA3ES i jak na moje slabe ucho to pierwsze co zauwazylem to bas w 3ES lepiej kontrolowany ale nie jest go wiecej wysokie tony tez lagodniejsze w 3ES srednica chyba podobna na dobrym poziomie i w 202ES i w 3ES ogolnie fajny ten 202ES i jak na swoja cene to mysle ze dosyc dobry CD ale zalezy co kto lubi ;)

Pozdrawiam

Reaper,

nie slyszalem tego amplitunera ale widze ze to cos z nowych klockow Sony a nowe jak twierdzi chyba wiekszosc to juz nie to Sony co kiedys wiec moze byc slabo a 590ES czy 690ES to tez nie zadne cuda ale jednak to stare dobre Sony i jakos daja rade ;)

>>Reaper

Tak jak powiedział Sebolx. STR-DA1200ES posiada gówniany cyfrowy wzmacniacz S-MASTER, tragedia do kwadratu. Stare klocki miały tylko i wyłącznie wzmacniacze analogowe bez cyfrowej ingerencji, no chyba, że posiadały przetwornik AD/DA z wejściem cyfrowym, ale sama końcówka była analogowa.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

STR-DA1500ES też :) Przepraszam :)

Hmmm

Właśnie przed chwilą skończyła się aukcja na ebay ( z możliwością wysyłki do Polski)Sam się zastanawiałem do końca czy nie kupić....

Sony CDP-X55ES poszedł za niecałe 147 euro czyli ok. 570 zł. Oczywiście w pełni sprawny.

To taka ciekawostka, może przydać się komuś kto planuje zakup Es-ka.

Cena + koszt wysyłki do Polski - przystępna, można zaryzykować. (kilka % ceny z Allegro)

Miałem kontakt z 1500ES i powiem, że wygląda solidnie. Patrzyłem do środka i widać duży radiator i cztery tranzystory przykręcone do niego, w środku dużo wolnego miejsca. Myślę, że wzmacniacz jest tranzystorowy (po dwa na kanał) ale cena w Sony center (M1 Targówek , Wawa) jest nie do przyjęcia, ale na All już tak ok. 1200 zł. Planuję zakup, ale ostatecznej decyzji jeszcze nie ma. Mam w domu wzmacniacz z S master i nie słyszę nic strasznego z jego strony.

disco

dodam tylko, ze wsrod dwudziestoletnich klocków audio niema podziału na szrot i nie-szrot. bo to wszystko pochodzi z tego samego zrodła i tego nie przeskoczysz. mój dowcip, i moja wiedza opiera sie na tym, ze ja to kupuje W CIEMNO, NIE WIEDZĄC CZY DZIAŁA CZY NIE. i post o laserach to dla mnie czysta statystyka. napisalem poprostu ile w ostatnim okresie czasu wpadło mi w rece sprawnych/uwalonych. ot, zadnych dywagacji, poprostu statystyka. a poza tym, przegrlądajac allegro, zauwazyłem, ze wsrod wszystkich magnetyków stare pioneery mają najwiekszy problem z odczytem cdr. niby działają, ale na problem z czytaniem cdr narzeka co czwarty sprzedajacy. w denonach sie to nie zdarza, chyba ze w antycznym 1800r. w sony wogole, onkyo to samo-jak czyta to wszystko. jak nie czyta-to nic. konczę dyskusję.

aha, i bawi mnie to co piszesz o "egzemplarzach nie zajezdzanych przez jakiegos młokosa" czy cos tam w tym stylu nie chce mi sie wklejac cytatu. człowieku, to jest SPRZĘT AUDIO, TO SŁUZY DO SŁUCHANIA MUZYKI :) a nie d opostawienia na szafie i oglądania i dawania nam radosci z tego, ze laser jest sprawny:) ja nie wyobrazam sobie nie słuchac muzyki gdy mam na to ochote, czasami potrafie słuchac 10 godzin dziennie, czasem wiecej, i akurat to czy przypadkiem nie padnie mi laser to jest ostatnia rzecz o ktorej w tym momencie mysle. bo PO TO TEN SPRZET SWTORZONO ZEBY CIESZYŁ MUZYKĄ:) a jak sie skonczy to sobie kupie nastepny.

Reaper, 11 Kwi 2010, 14:11

>Denerwujace jest to, że sporo modeli ES nie ma centralnie umieszczonej kieszeni. Mnie osobiscie

>bardzo to drazni.

Mam to samo i nie chodzi tu tylko o CD Sony ES ogolnie podobaja mi sie tylko CD ktore maja kieszen na srodku :)))

pierwszy CD sony jaki mialem chyba w 1989 roku nie mail centralnie umieszczonej kieszeni ale pozniej po nim kupilem CDP-X202ES :]

ale to byla radosc wtedy miec takiego ES jechac po niego do niemiec bo u nas raczej niczego w sklepach nie bylo :-/

Ojj przepraszam w Pewexie bywaly Technicsy ale rezerwacje musialem robic na nie tez bo jak tylko taki towar przyjechal to znikal... cale szczescie ze moj znajomy byl kierownikiem Pewexu ;)

Hi,hi

Panowie, bo sprzęt z kieszenią z lewej strony ma zazwyczaj olbrzymiasty wyświetlacz.

A to podoba się nam - Ogrom.

Także firma Sony dogadza i Wam i mi, ja właśnie poluję na klocki z kieszenią z lewej i dużym wyświetlaczem i narzekam, że wszystko co fajne ma kieszeń centralną i wyświetlacz mini - wrrrrrr.

Hi, hi - jak to mówią: wszystkim nie dogodzisz :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wydaje mi sie denon.dcd.2560 ze trafiles na felerne egzemplarze. A swoja droga moglbys podac modele cdekow ktore uzytkowales i mialy magnetyki? Chodzi o Pioneera oczywiscie. Z tego co pamietam to na pewno byl to PD 8500. Piszac o owych mlokosach bron Boze nie mialem na mysli Ciebie:) Sprobuje nazwac to inaczej: generalnie chodzilo mi o niewlasciwe uzytkowanie. Lasery magnetyczne byly we wszystkich niemal modelach przed 1990 rokiem a potem juz tylko w topowych.

Chyba ceny ES wróciły do normalności. (ciekawe czy prognozy niektórych kolegów, że teraz skoczy Technics i Keenwod (jako Hi-End) się sprawdzą)

Ale do rzeczy normalność wraca, przed cwilą na Allegro poszedł wzmacniacz 550 ES za kolosalną kwotę 217,50 zł ;P na tuner radiowy 550ES za jedyne 100 zł nikt nie był chętny..... Oczywiście oba klocki w pełni sprawne. Dla niedowiarków numery aukcji na Allegro: 984544131 i 984544694.

Kurcze a dwa dni wcześniej kupiłem sobie amplituner ES do sypialni, a mogłem wzmacniacz z radiem.

Ale amplitunerek konkretny i z pilotem ( a i tak smerfetka mi pozwala tylko na słuchawki :( )

A jak ktoś poluje na deck ES to jest 950ES z pilotem za 550 zł, pewnie da się jeszcze utargować coś ze sprzedającym. (od razu zaznaczam wszyscy sprzedający są mi obcy, a na Allegro tylko coś kupię od czasu do czasu).

Jak się trafi jakiś wzmacniacz z 7xxES za jakieś 300-400 zł. to kupię, żeby poleżał jako ew. dawca części do mojego. Kurcze i znowu mi się narobiło klocków na 4 mieszkania. :(

Moj F550ES grał sobie w Bi-Wire.

Ostatnio znalazlem zworki z moich kolumn. Odłączylem jedne z przewodow bi-wire i podlaczylem jednym kablem + zworki.

Czy to mozliwe, ze dzwiek zrobil sie jak dla mnie lepszy niz w bi-wire? Ocieplił się, nabral wiekszej dynamiki, góra nie straciłą nic ze szczegółowosci wzgledem bi-wire ale tez się ocieplila. A calosc nabrala wiekszej dynamiki.

Czy to mozliwe, ze nie zawsze bi-wire musi dawac poprawe?

Czy we wzmakach ES warto stosowac polaczenie bi-wire?

reaper calkiem mozliwe nei wszystkie kolumny lubia bi-wire , ja jednak polecam zrobic inny trik wywalic oryginalne zworki i jednym kablem przejechac od dolnych zaciskow do gornych gdzie jeden kabel zrobi nam zarazem poleczenie do kolumny i zworke do tonow wysokich zobaczysz wtedy efekt

Witam

Słucha m może ktoś z Kolegów Sony STR-DA1500ES ?

Jak to brzmi ?

Myślę nad zakupem tego wynalazku, opinie słyszę od pozytywnych, do stawiających ten amplituner poniżej amplitunerów budżetowych z lat 90. I deczko skołowany jestem.

U mnie wątpliwości wzbudziło to iż jest "podejżanie tani" w jakimś sklepie widzialem amplituner kina domowego Sony za 1800 zł z kolumnami, bez suba. Czyli jak odliczymy kolumny w cenie tego ES.

Jeśli bym kupował to i tak po wstępnym odsłuchu, ale w okolicy nie widziałem tego ES, także muszę poszperać w mieście. Dlatego pytam Was czy warto do tego podchodzić ???

Dzięki za informacje.

P.S. Ten amplituner kina domowego Sony (sorki nie pamiętam serii) to jakiś budżetowy shit był. Ważył może z 3 kg. a w środku płytka jak z tunera radiowego i jakiś tam transformatorek - udało mi się podejżeć przez kratki obudowy.

Dlatego mam wątpliwości o jakości tego ES-a

Sorki za bałagan ale musiałem uzupełnić dla jasności.

adlud

Na tym konkretnym modelu nie wiem. Ale na większości soniaków poszukaj klawisza character, każde kliknięcie w ten klawisz to literka w prawo, a pokrętłem jog wybierasz litery i symbole jakie mogą się pojawić na wyświetlaczu. Długośc nazwy i wybór liter i symboli zależne od danego modelu tunera Sony. Może i na tym konkretnym tak jest.

P.S. Spojrzałem na Allegro jest 730ES i ten chyba nie ma możliwości nadawania nazw stacjom, wiem że parę tych najstarszych nie ma, podobnie jak starsze amplitunery ES. Ja mam parę tunerków Sony , ale wszystkie z rds i wszystkie mają klawisz charakcter (niezaleznie od RDS). Więcej nie umiem pomóc :(

W S770ES:

Ustawiasz stację, której nazwę chcesz nadać, otwierasz dolny "schowek" i przyciskasz Character, powinien Ci się pojawić znak zachęty, pokrętłem wybierasz litery i żeby wpisać kolejną przyciskasz znowu Character. Maks 4 litery/cyfry na stację.

Tak macie rację nastawiam żądaną stacje wpisuję do 4 liter wciskając przycisk character a po wpisaniu przyciskamy memory i powinno się zapisac czy przytrzymujemy przycisk character aby pokazał sie napis file i chwilę odczekujemy

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.