Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>bartasxx

F505ES to straszny minimalizm w porównaniu do twojego TA-F870ES.

505-ka ma płytę główną na której praktycznie niewiele co jest, przy zasilaniu też "puchy".

Podsumówjąc wasze wypowiedzi na temat ES muszę przyznać że zaobserwowałem nagły wzrost cen tego sprzętu co jest dla mnie kompletnym kretyństwem co tyczy sie to do osób wystawiających ten sprzęt na allegro w tym momencie. Brak mi słów. Załużcie teraz temat innego sprzętu który aktualnie kosztuje np 300zł a po wątku na audiostereo będzie kosztował 500-600zł. KOMPLETNY KRETYNIZM!!!

Rafaell, 13 Sty 2008, 17:02

>A dodaj jeszcze z 10EU +cło +VAT

Bzdura.Zadnego cła ani vatu.

Jesteśmy w unii,a poza tym towar nie jest nowy.

Kupuję na eBayu.

Ten wzmak poszedł za 113 euro.Doliczyć trzeba 27 euro za przesyłkę.Za podobną kwotę to można to samo kupić u nas.

Ha z tym Vatem i Cłem to się rozpędziłem bo idzie do mnie coś z USA a jakiego przewożnika zalecasz za te prawie 30 EU bo jak DPD to żadne odkrycie?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>kooniuszy

Co do cen na Allegro to to forum faktycznie ma na nie istotny wpływ. Można tu znaleźć rzetelne opinie na temat danego sprzętu. Można znaleźć także mniej rzetelne a także - takich reż trochę jest - zwyczajnych "zakamuflowanych" reklam:). Gdyby zainteresowani nie mieli za bardzo skąd czerpać informacji (lub w niektórych wypadkach dezinformacji;)) ceny na pewno byłyby niższe. No bo ile ktoś może dać za jakieś używane urządzenie jak nigdy go nie słyszał i praktycznie kupuje "w ciemno"?

Ale myślę też, że nawet pomimo tych dezinformujących informacji a także pomimo wpływu na poziom cen na Allegro forum spełnia ważną funkcję (poza oczywiście byciem medium do kontaktowania się osób o określonych zainteresowaniach). Jak ktoś jest w miarę bystry, to wpisy "reklamowe" lub potencjalnie "reklamowe" wychwyci, szczególnie w przypadku bardziej popularnych lub dostępnych sprzętów. Oczywiście nie zawsze się to uda - ale od czego potem własne uszy?. Grunt, że nie jest zmuszony kupować zupełnie "na ślepo" kolejnych klocków - życia by na to zbrakło. Druga sprawa - jeśli nawet forum pozytywnymi opiniami podbija ceny (szczególnie gdy opinie są rzetelne) to nie mam nic przeciwko. Wolę kupić (ew. wymienić) na jakiejś przestrzeni czasu 3-4 urządzenia aż wspomagany radami - trafię na odpowiadającą mi konfigurację, aniżeli ma się przewijać przez moje mieszkanie 30 gratów z wystawek rocznie (nawet gdyby były kupowane za 1/2 aktualnych cen) a ja ciągle będę sprzedawał to co mam i znów na ślepo kupował następne w nadziei, że trafię jakąś perełkę.

Z kolei każda pozytywna i potwierdzona informacja na temat danego sprzętu wzmaga zainteresowanie i podbija ceny. Żeby ceny na wybrane urządzenia nie były wyższe należałoby założyć, że użytkownicy wogóle nie mieliby kontaktu ze sobą i możliwości wymieniania opinii.

Gdyby tak było (choć na szczęście nie jest i nie będzie;)) to praktycznie opiniotwórcza byłaby prasa audio, a w wielu przypadkach wielu z was przekonało się o "rzetelności" opisów w prasie branżowej (ja np. tak;)). Prasa pisząca na tematy audio jest w dużej mierze tak "niezależna";), jak niezależne są gazety codzienne:))

tu się pojawił F590ES

http://www.allegro.pl/item297129918_sony_f590es.html

design jak F505ES (zmienione przełączniki źródeł), też na Mosfetach. Piotrek wspominał o tym, że płytki i układy wzmaków soniaczy w wielu przypadkach były podobne. Ktoś wspominał (jak dobrze pamiętam), że w środku 505-ka jest łudząco podobna do 530-ki

Czy modele 530ES , 505ES , 590ES różnią się istotnie dźwiękowo, czy też to praktycznie przepakowane (plus kosmetyka - przłączninki itp) te same bebechy a zmiany były kosmetyczne?

=>clo2, 13 Sty 2008, 18:34

=>te same bebechy a zmiany były kosmetyczne?

No ale dzieki temu wtedy miałeś dużą możliwość wyboru :D

zresztą porównaj TA-F870ES I TA-F770ES czy nie kosmetyka te złocone gałki na kable głośnikowe a u mnie tylko złocone blachy -skuteczność połączenia ta sama

post-13206-100003505 1200246601_thumb.jpg

post-13206-100003506 1200246601_thumb.jpg

w ogłoszeniach cd 779

http://img47.imageshack.us/my.php?image=sony3eu4.jpg

Szkoda, że takie zdezelowane. Może i gra ale w szafce trzeba chować lub mieć "luźną" ładną opakowkę.

clo2, 13 Sty 2008, 18:34

>tu się pojawił F590ES

>http://www.allegro.pl/item297129918_sony_f590es.html

>design jak F505ES (zmienione przełączniki źródeł), też na Mosfetach. Piotrek wspominał o tym, że

>płytki i układy wzmaków soniaczy w wielu przypadkach były podobne. Ktoś wspominał (jak dobrze

>pamiętam), że w środku 505-ka jest łudząco podobna do 530-ki

>Czy modele 530ES , 505ES , 590ES różnią się istotnie dźwiękowo, czy też to praktycznie przepakowane

>(plus kosmetyka - przłączninki itp) te same bebechy a zmiany były kosmetyczne?

Ten mierny handlarzyk co to sprzedaje nawet nie wie, że to się nazywa TA-F590ES, po prostu przczytał to co napisali dużymi literami... ten cwaniak licytował ostatnio też końcówkę forumowicza Pioneera M-90, pewnie wystawiłby ją za 2500 zł... ale nie wylicytował. A wracając do TA-F590ES to ma on chyba możliwość sterowania pilotem, lecz sprzedający o tym milczy... bo nie ma pilota, ale cena... kosmos.

A te kondziołki przy zasilaczu? W 505-ce jest wolne miejsce na płytce. W tej 505 jest sens "pogrzebać"? Chodzi mi o to, czy można wzorem wyższych modeli które miały te dodatkowe elementy (które w 505 świecą pustkami) także je wstawić i czy istotnie by to coś zmieniło? Pytam na razie tylko orientacyjnie.

kooniuszy, 13 Sty 2008, 16:36

>Podsumówjąc wasze wypowiedzi na temat ES muszę przyznać że zaobserwowałem nagły wzrost cen tego

>sprzętu co jest dla mnie kompletnym kretyństwem co tyczy sie to do osób wystawiających ten sprzęt na

>allegro w tym momencie. Brak mi słów. Załużcie teraz temat innego sprzętu który aktualnie kosztuje

>np 300zł a po wątku na audiostereo będzie kosztował 500-600zł. KOMPLETNY KRETYNIZM!!!

Kooniuszy ty jak byś pomyślał to pewnie byś umarł.

Na Allegro handlarze przywożą obecnie mase sprzętu z tzw. "wystawek" i chcą za nie bajońskie ceny... u nich zawsze było drogo... poszukaj aukcji nie-handlarzy.

ale jeżeli uważasz, że TA-F505ES za 400 zł to bardzo drogo, albo TA-F770ES za 600 to bardzo drogo... to co dla ciebie jest tanio.

Patrzymy na to samo Allegro i widzimy różne rzeczy... ty TA-F770ES za 1800 zł i TA-F590ES za 600 zł ja to co napisałem wyżej. A temat będzie taki bo taki nam się podoba... nie wiem czy zwauważyłeś ale skończyła się IV RP i nikt nie będzie nam próbował mówić jaki temat chcemy założyć :P

>clo2, 13 Sty 2008, 18:34

>

>>tu się pojawił F590ES

>>http://www.allegro.pl/item297129918_sony_f590es.html

A ten sprzedawca co wystawia tego TA-F590ES licytował też na tej aukcji

http://www.allegro.pl/item294114637_sony_es700_solidny_klocek_bcm.html

Ciekawe czy chciał tanio kupić i wystawić ponownie z dużo wyższą ceną KUP TERAZ, czy po prostu chciał podbić cenę... ?

Klapkę zawsze można urwać :)

ps. polecam Thule IA60 lub IA100 mają tylko jedno pokrętło siły głosu, i jeden przycisk który służy do włączenia/wyłączenia wzmacniacza i do wyboru źródła... prawdziwy minimalizm.

clo2, 13 Sty 2008, 19:41

>>zoltar7

>

>Zobaczymy na jakiej kwocie chłopaki zakończą. Chyba za wiele już nie podskoczy (ale może się mylę;))

Moim zdaniem to więcej niż 700 zł to on wart nie jest, ale jeżeli Kooniuszy ma trochę racji to kto wie, kto wie... ??

>Reaper

A ja uwielbiam jak wszystko mniej istotne jest pochowane i razi mi oczu jak ozdobiona choinka. Wolę proste formy - Reaper w prostocie często tkwi piękno. Np cd X222ES to paskudztwo a taki x202ES nawet dość gustownie wygląda (jeszcze żeby był srebrny lub szampański:))

Reaper wrócił do klubu, bo w "klubie Kanwooda" nie ma raczej ciekawych ampli. Reaper ja poważnie pisałem. Nikt tu nie słuchał i pewnie nie oglądał "bebechów" amplitunerów ES. Jak cena będzie rozsądna to go weź. Opiszesz jak gra, zdejmiesz pokrywę i popstrykasz fotki i wszyscy się czegoś dowiemy, co z tymi ampli ES "w trawie piszczy".

=>Reaper, 13 Sty 2008, 19:42

>Nie znoszę sprzętu, który ma jakieś pokrętła i przełączniki pochowane pod klapkami

a ja nieznoszę nieznosić ;)

witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza sony 530ES do którego mam podłączony gramofon i 2x100W kolumny 3drożne Eltaxa. I własnie te kolumny mnie zastanawiają. Z Hamanem Kardonem 656 grały ładnie, choć trochę zamulały. A z tym Sony - mam wrażenie że mógłby dać mi dużo więcej radości przy zmianie kolumn. czy polecacie jakieś konkretne do tego modelu? Z winyli słucham głównie newjazz, hip-hop, breakbeat.

Rafaell, 13 Sty 2008, 17:39

>Ha z tym Vatem i Cłem to się rozpędziłem bo idzie do mnie coś z USA a jakiego przewożnika zalecasz

>za te prawie 30 EU bo jak DPD to żadne odkrycie?

Przewożnik mało ważny.Aby doszło.Możesz nawet pocztą,tylko idzie około miesiąca.Zresztą DHLem też tylko do naszej granicy,a dalej nasza poczta przejmuje - taką mają umowę.Jest forma,co zajmuje się tylko transportem przesyłek z Niemiec do Polski,ale nie polecam jej,bo wcale nie jest tania i panuje tam ogólny bałagan.Potrafią przywieźć paczkę odbiorcy w niedzielę o godz 22.00

"Nie znoszę sprzętu, który ma jakieś pokrętła i przełączniki pochowane pod klapkami."

Mam tak samo! Denerwują mnie te klapki,ale należy je chyba polubić bowiem najwyższe modele Sony ES właśnie takie mają.Bez klapek za to z ładnymi duzymi i stylowymi pokrętłami mozna liczyc jedynie na:TA 530ES,TA 550ES TA 700ES TA 730ES.

zoltar7, 13 Sty 2008, 19:48

>clo2, 13 Sty 2008, 19:41

>

>>>zoltar7

>>

>>Zobaczymy na jakiej kwocie chłopaki zakończą. Chyba za wiele już nie podskoczy (ale może się

>mylę;))

>

>Moim zdaniem to więcej niż 700 zł to on wart nie jest, ale jeżeli Kooniuszy ma trochę racji to kto

>wie, kto wie... ??

No i nie podskoczył... czyli Kooniuszy nie miał racji... :P

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.