Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Najważniejsze to zacytować takie wielkie obrazki, panowie... trochę wyczucia.

Edytowane przez jarex

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• 2 tygodnie później...

Co prawda nie mam niczego z ES, ale mam deck TC-WR870, który w USA był sprzedawany jako ES. Jednak nie o tym.

Zastanawiam się czy miałby sens połączenia TA-FA3ES i TA-N55ES. Omija się końcówkę mocy FA3ES i daje sygnał na lepszy moim zdaniem wzmacniacz N55ES. Wychodzi taniej niż wzmacniacz o podobnej mocy. Ale jaki będzie efekt końcowy?

• 2 tygodnie później...

witam, podziele sie tematem przeróbki 870 na wersje USA, lub inną. kupiłem niemiecką, jestem handlarzem. zamówiłem kondy silver mica 22pf w miejsce oryginalnych 470, do tego wstawiłem rezystory zamiast oryginalnym dla german, 1 kilo, 330 ohm. brzmieie fatalne, szkoda sie rozwodzic. Potem wstawiłem rezystory 680, pozostając przy kondach SM 22pf. Nadal bardzo nieprzyjemny agresywny dźwięk. wstawiłem spowrotem rezystory 1k. zagrał ładniej, ale agresywną górą, jak yamahy z przełomu wieków. faktyczna poprawa w stosunku do oryginału niemieckiego, to zmiana TYLKO REZYSTORÓW na 100 ohm, zamiast 1k. wróciłem tez do oryginalnych kondów 470pf. w tej wersji swietny wzmak. Dodam, że dobre rezystory kosztują złotówke, a wymiana z German na Usa jest banalnie prosta i nie wymaga rozbierania połowy wzmacniacza. To tak gościnnie.

Rozumiem, że chodzi o rezystory R110/160. Tak jak pisze kolega Bumpalump, na schemacie jest więcej elementów do zmiany. Tak na marginesie, 670ES w oryginale ma te rezystory o wartości 100ohm.

Witam serdeczne Klub ES!

Prepraszam, nie bardzo mowi po Polsku :(

Kupilem dzis kolumny Sony APM-22ES

Danne techniczne:

Peak Power Handling 120 watt

Frequency Response 38 Hz - 30 kHz

Impedance 6 ohm

Sensitivity 90 dB

Teraz szukam dla nich wzmacniacza (integrowanego, zeby nic wiecej nie kupowac)

Ale nic w tym nie rozumiem :(

Bardzo prosze szanowne Panstwo Miłośników Sony ES mi pomoc odebrac najlepszy wariant z czene ~do 900 zl,

bo nie dam sobie w tym rady :(

Znalazłem na sprzedaż:

1. TA-F550ES - w bardzo dobrym wizualnym stanie - 600zl

2. TA F-505 ES (+ CDP 791) - w bardzo dobrym wizualnym stanie - 520zl

3. TA-F222ES - w super stanie! - 450zl

4. TA-F530ES - w normalnym wizualnym stanie - 500zl

5. TA-F650ESD - w dobrym stanie - 680zl

6. TA-F690ES - w srednim wizualnym stanie - 790zl

7. TA-F690ES - w normalnym wizualnym stanie - 900zl

Bardzo prosze, fany serii ES, jaki integrowany wzmacniacz bede lepej same DLA TYCH KOLUMNOW APM-22ES?

Rozumiem tak ze TA-F530ES jest fajny, ale zaslaby dla APM-22ES?

F505ES ma Gibraltar Chassis. Czytalem ze to jest cos fajne :)))

Przepraszam, jestem glupi w tym...

Dziekuje bardzo wszystkim!!!

ja polecam SONY TA-F 555ES MK II

Dzięki za radę!

Znalazłem w spredazu SONY TA-F 555ES (nie wiem czy to MKII), ale za 1000zl.... Chcial troche tanej...

Trzeba pomyslic

Ten 555ES z allegro to kupa złomu co zreszta widac na zdjeciach

Dzięki że mi to powiedziałeś, bo nie rozumiem nic w tym...

Dobrze, to nie ma 555ES w szpredazu. To co mozes poleczic z tego lista?

ill write in englist for better understanding, the best option would be TA-F690ES in better condition but at least 100zl cheaper

Every single amplifier except 555 and 555II is fitted with gibraltar chassis

Cool! Thank you! :)

Please, maybe you can take a look at links below to check two amps? :)

Sorry for this questions, but i scared that i will buy something wrong :))

I really appreciate your help!

http://allegro.pl/sony-ta-f690-es-klasa-es-legnica-i6689563843.html (unfortunately painted huge scratch on front panel)

https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-sony-ta-f690es-2x95wat-4-16-ohm-CID99-IDlvxO6.html#371f3ad8bb (looks not so fresh...)

What about 650ES? Is it much worse than 690?

I like price and condition of this one

https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-sony-ta-f650esd-amplifier-CID99-IDmfy1K.html#c0c317967f

About the 690ES for 900PLN, ill ask the seller for the photos of power stage

the cheaper one of 690ES exactly look like a bit bored of life ;p but at least it has original power transistors and its 200 PLN cheaper

650ES, dont mind it

first amplifier with photos for 800 PLN would be the best option

Branża, Thank you so much!

You mean that i can try to ask seller to sell my the first amp for 800pln (-100pln) ? :)

And you mean that it's better to forget about 650ESD, right? :)

PS. WOW! I saw your YouTube channel! Impressive ;)

---------

Moze lepej po Polsku, zeby wszystki rozumieli o co chodi? )))

Edytowane przez WLAD-SZG
  • 2 tygodnie później...

Witam szanownych ES- fanów

Po kilku latach rozstania z tą końcówką mocy ponownie kupiłem TA-N55ES, czekam właśnie na paczkę. Ciekawe jak ją znajdę po latach słuchania wzmacniaczy innej klasy i innych producentów.

Tak na marginesie mam małe i nieco niepoważne pytanie: czy tylna strona (widoczna od tyłu urządzenia) bocznych desek powinna być wykończona fornirem czy tam jest surowa płyta. Inne elementy ES jakie mam (np. TC-K790ES, DAR-1000ES) mają fornir i od tyłu, ale już TA-N220ES nie ? Oczywiście kiedyś na to nie zwracałem uwagi ale właśnie powyciągałem z poddasza zalegające deski i może poprzykręcam je ponownie. Pamiętam jak to kiedyś napisano o wzmacniaczu w deskach na aledrogo "Szczególnie służą mu drewniane boczki powiększając średnicę i tylko lekko obciążając dół. " :-))

Wówczas chętnie kupił bym lub zlecił dorobienie desek do CDP-X333ES. Mam niedparte wrażenie, że ktoś, kiedyś pisał na forum, że ma możliwość dorobienia desek. Czy obecnie ktoś z forumowiczów ma namiary na stosowny zakład stolarski (meblarski) ? Proszę o namiary.

Ciekawe zdjęcia konceptów Sony.

Zaiste urocze rendery. Autor nieźle się napatrzył na serię ES i poukładał sporo smaczków.

• 2 tygodnie później...

Witam. Zakupiłem na allegro wzmacniacz sony ta-f444 es mk II.Sprzedający zarzekał się że poprzedni właściciel wymienił tylko jakieś kable ,reszta nie grzebana. Otwieram wzmacniacz a tam takie cuś

https://drive.google.com/file/d/0Bw22KbsipUjtNEQxZ05ZRlR0c00/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0Bw22KbsipUjtMUZyeDJXb3dBLVU/view?usp=sharing

Wygląda to wymianę wszystkich tranzystorów na radiatorze.Proszę o opinie i doradztwo,czy to są inne tranzystory niż orginały ?

Skłaniam się ku zwrotowi. Niestety sprzedał mi to jeden z użytkowników AS

On może nie wymieniał, ale czy był pierwszym właścicielem? Czy cos ze wzmacniaczem dzieje się nie tak? Brzmi gorzej, ma większy THD, albo jakieś zakłócenia, które są słyszalne?

Klient który mi sprzedał nic podobno nie grzebał,wcześniejszy właściciel jakieś przewody wymienił i tyle. Nie jestem elektronikiem tylko elektrykiem i z tego zauważyłem na szybko wczoraj to tak jakby masa wyjścia głośników B jest zdublowana. Mam instrukcje do 444 es ale za chiny nie wiem gdzie te tranzystory ze zdjęcia są na schemacie.Zniekształceń nie mam czym sprawdzić bo nie mam wiedzy i sprzętu do tego .Słuchałem go wczoraj chwile ,mam głośniki Acoustic Energy Aegis 2 i bas jest kiepski mimo podkrecenia go na wzmacniaczu .Mam jeszcze Philipsa fa931 i o wiele przyjemniej to gra niż na tym sony

Zastanawia mnie słaby bas w nim ,pokrętło od basu trochę go podnosi ale to nie jest to ,oprócz tego przycisk nas boost nic nie wnosi do dźwięku, doradzi ktoś ?

Edytowane przez tatramocne

Oryginal

Zastanawia mnie słaby bas w nim ,pokrętło od basu trochę go podnosi ale to nie jest to ,oprócz tego przycisk nas boost nic nie wnosi do dźwięku, doradzi ktoś ?

Trzeba zmierzyc kondensatory, ustawic bias, offset

bumpalump

To jest jedna z osób lepiej ogarniających temat Sony. Co do transportu, hm, wysyłałem lepsze wzmaki i nic im później nie było.

Lepiej trudno trafić.

Jan

potwierdzam,

Bumpalump to gość z Wałbrzycha, który zna się na temacie Sony ES i pomógł mi w niejednym kłopocie. Pisz do niego na prv, będziesz w dobrych rękach

Edytowane przez Miszka
  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich , chciałem się zapytać szanownych znawców es’ów czy może któryś z Was ma porównanie (doświadczenie) wzmacniacza f870es do yamahy as1100 albo as2100 .

Posiadam f870es i chcialłem zamienic na yamahe as1100/2100 .

Moje kolumny to dynavoice df8 , f870’tka bardzo dobrze sie z nimi zgrała .

Z tego co Ja sam mogłem ustalic to mają podobną wage ;) ...

Edytowane przez Stefek79

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

Branża, Thank you so much!

BTW - his nick is Bumpalump, "Branża" menast that he is assocaited with stuff like repairs and so on - you could say that it is something like "company".

BTW - jedno pytanie - modele XS to w ogóle coś wartego zainteresowaniem? Na marginesie, nic nie poradzę, ale niesamowicie podobają mi sie modele jak 79x oraz 99x. Proste, kwadratowe obudowy, z wszystkimi przełącznikami na froncie, a zwłaszcza przyciskami od wyboru ścieżek :|

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.