Skocz do zawartości
IGNORED

Co gdzie kupić i jak tuningować DCD-1460

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Mam CD denona dcd-1460 mam trochę umiejętności z lutowaniem i chciał bym sam się podjąć poprawienia jakości brzmienia mojego cd zastanawia mnie tylko jakie części kupić i wymienić na lesze i jakie śą tego koszty i gdzie można kupić oraz od czego zacząć co da najlepsze efekty ?

tak bardzo ogólnikowo to nowa płytka zasilacza analogu podpięta pod seryjne trafko (albo osobne jak kto woli) w analogu BG-std, z wyjść wywalenie wszystkim kondów i wstawienie 10uF BG-N, potem wymiana rezów przy wyjściach na jakieś Elpody albo Dale, wywalenie Mutantów, w cyfre OsCony i zegar z zasilaniem Aku. Gra to bardzo dobrze.

Zamiast tych dużych Nichiconów (których defakto wywalać nie trzeba) można wstawić 2700/25V Nippony LXY, dzwięk siętroche ociepla, dostaje nasycenia, ale troszke. Osobiście mnie siępodobało z LXY, ale lepiej sprawdzić.

No i oczywiscie diody w seryjnych zasilaczach, tak samo jak i w tym nowym powinny być jakimiś fastami, tyle że w cyfrze poblokowane kondami.

myślę że ważniejsze od szybkości diody jest to aby były one soft-recovery, szczególnie w cyfrze.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

tak i w dziale DIY w zamówieniu u Petera Daniela kup sobie 4 sztuki rezystorów RIKEN 62-75OHM 0,125-0,5W..baaaardzo sie przydadza..jak bedziesz je juz miał to ci napisze gdzie je wstawić. ..nie spiesz sie troche to potrwa

Karol przeczytaj uważnie wątek

DIY / Temat nr 29254 "Tuning Denona DCD 860 prosze o pomoc"

to jest bardzo dobre podsumowanie /podstawy co należy zrobić.

Więcej szczegółow wyszukiwarka. Wtedy spędzisz 3 miesiące na opracowanie koncepcji tuningu i następne 3 na zakup czesci które wystarczą do tuningu 10 CD-ków

Ja jednak radzę, zastanów sie czy nie oddać tego w ręce fachowca, rozgryzanie schematu kupowanie części dla jednego CD-eka jest zajęciem bardzo czasochłonnym, i czy na pewno ekonomicznym ?

Wiem to najlepiej bo mój Denon stoi rozgrzebany od paru miesięcy.

Weź przykład ze znanego Ci pewnie kompozytora, KS przy pisaniu koncertu skrzypcowego intensywnie konsultował sie z P. Kochańskim ( o ile się nie mylę)

Piotrek 608, badź tak miły i puśc mi na prv. co z tymi Rikenami ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.