Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Triangli Comete Es?

kromak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Jestem w trakcie kolejnej całkowitej zmiany mojego systemu.Dokonałem już wyboru i zakupu kolumn Triangle Comete Esprit (czy właściwego okaże się w przyszłości :-)). Następny krok to dobranie wzmacniacza i tu proszę o podpowiedzi i sugestie forumowiczów.Kiedyś miałem kontakt z Musicalem Fidelity E11 i pamiętając jego charakter brzmienia (ciepły i miękki) myślę, że byłby niezły (a może MF A2). Może coś z nowego Denona lub Nad-a (ponoć "misiowate")?. Często Triangle są zestawiane z lampą. Ostatnio na tym forum wiele pochlebnych opini zbiera chiński Music Angel.Nie mam doświadczenia z lampami i wzmacniaczami lampowymi i jest to dla mnie temat nieznany (i nie ta zakładka). Jeśli wzmacniacz lampowy to na jakich lampach do tych kolumn? Wiem,wiem - wyszukiwarka.......itd. Oczywiście prześledziłem i poczytałem posty ale mimo wszystko ciekawy jestem Waszych doświadczeń i podpowiedzi dotyczących mojego pytania.Budżet to 1000 - 1800pln,Dopuszczam sprzęt z drugiej ręki.

https://www.audiostereo.pl/topic/38841-jaki-wzmacniacz-do-triangli-comete-es/

Ja napędzam te Triangle wzmacniaczem cyfrowym Trends Audio TA-10.1

Jeżeli nie spieszysz się z zakupem sprzętu to polecam sprawdzenie tego zestawienia: do jazzu i niewielkich składów sprawdza się rewelacyjnie. Gorzej jest z muzyką rockową - ale w tym wypadku to Triangle nie są najlepszym wyborem. W każdym razie zamkniesz się w 500 złotych, a jak ci się nie spodoba, to pewnie bez większego problemu sprzedasz...

Słuchałem też tych Triangli z Amplifonem WT-40 - chwilami było genialnie, chwilami tak sobie.

PS. O Trends Audio (i T-Ampie - to mniej więcej to samo) znajdziesz coś na forum. Możesz też zajrzeć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kromak

posiadałem kiedyś Comete w wersji XS+Musical X-A1,grało ciekawie i wtedy myślałem, ze jest to fajne zestawienie dopóki nie posłuchałem tych kolumienek z integrą LFD Mistral mojego kumpla.

?

byca

Co do LDF Mistrala to teraz firma jakby zapomniana,nie wiem czy cokolwiek jeszcze jest do zdobycia.

Nie ukrywam ,że też chętnie spróbowałbym połączyć moje komety z elektroniką obecnie występującą w sklepach. Możliwy byłby wtedy jakiś odsłuch porównawczy.Liczę na jakieś sugestie ze strony forumowiczow. Chcialbym zawęzić trochę moje poszukiwania korzystając z Waszej pomocy.

kromak,

... aż się prosi o lampę do tych Trianagli ;-) jeśli budżet do 1800 plnów, to z polskich tylko Amplifon WL25 (używany), miałem takiego 1,5 roku - polecam... z chińskich - pełne spektrum;-) ale myślę, że EgoVox (nowy za jakieś 2 tys. pln na Allegro) byłby OK - to Pocahontas Markówa "modernizowany" przez Chińczyków; nie wiem jak te "łaskami słynące" Music Angel, ale w budżecie nie zamkniesz się w zakupie i tuningu takiej maszyny, żeby grała dobrze... chociaż jest jeden Music Angel na Allegro od 1 tys. plnów ;-) no, to tyle tak na szybko.

x.

Co do wyrobów z Chin a już szczególnie elektroniki podchodzę trochę z dystansu,owszem wizualnie nieraz nieżle, dżwięk może i dobry,od strony użytych części i elementów nie zawsze jestem w stanie ocenić ale niestety wykonanie, precyzja montażu,niewidoczne elementy (to zboczenie zawodowe) - przeważnie jest kiepskie a czasem niestety tragiczne. Przykładowo chwalony Music Angel może i gra bardzo dobrze,nie wiem choć jestem ciekawy,ale jego budowa tzn.kawałek blachy chromoniklowej wyprofilowanej i zakończonej deseczkami. W tą deseczkę środkową (patrząc od spodu) wbili jakieś gwożdżie czy wręcili wkręty za duże,bo aż biedna popękała.Zaraz mnie tu skarcą ale wybaczcie za stronę techniczną obudowy i takie wykonanie pała! To jest sprzęt audio a nie dziecinne sanki.Sam być może kupię jakiś wzmak lampowy kto wie może i Chiński ale bez kontaktu organoleptycznego nie ma mowy.

Odświeżam pytanie o połączenie Triangli np. z NAD-em ,Denonem lub innym obecnie lub niedawno występującym wzmacniaczem w sklepach, czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał okazje słuchać takiej konfiguracji?

Nie ma nikt więcej ochoty podzielić się swoimi doświadczeniami i przy okazji komuś pomóc? Czy to naprawdę tak egzotyczne kolumny?

kromak

jeżeli twoje Comety es grają podobnie do wersji xs to takie wzmaki jak MF,nie sprawdza sie w stu procentach,mimo że do Triangli poleca sie czesto lampę i MF przeważnie do uspokojenia góry,to w przypadku Comet nie zawsze się sprawdza,niestety nie jest łatwo dobrać do nich wzmak .

Moim zdaniem wzm powinien charekteryzowac sie złagodzoną górą, ale środek pasma musi grac rozdzielczo w zadnym wypadku nie sucho wtedy odwdzięczą sie naprawde dobrym brzmieniem.

?

hmmm, troszkę bardziej nasycony dźwięk i bardziej szczegółowy za to jakby mniej energetyczny, choć może to złudzenie apteczne (ale na dobry bas nie licz). W każdym razie ogólna poprawa była (poza basem- może kolumny były za "trudne") ale zapłaciliśmy za niego 3x tyle co za e10 i teraz wiemy, że popełnilismy błąd. Natomiast 1800 to niezła cena. Kupiliśmy do sypialni A1 i wydaję się lepsza od e10, a2 a nawet A3

Chodzi mi o dodanie Trianglom nasycenia ,i może troszeczkę (niewiele) ocieplenia w średnicy ale bas jakby miał być gorszy niż mam w tej chwili (słabiej kontrolowany) to nie ,czyli z Amplifonem 25 może nie być najlepiej. Podoba mi się ich precyzja w całym paśmie ale przy doborze wzmacniacza chciałbym im zaserwować trochę "ciała" zwłaszcza w środku pasma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.