Skocz do zawartości
IGNORED

VELODYNE CHT-10R do sytemu stereo ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

A po co dolną? :) Regulujesz górną tylko powiedzmy na 60 Hz lub 40 Hz jak tam lubisz. Znałem takiego suba co można było dół odciąc na 30 Hz, żeby nie zagrażać chyba konstrukcji budynku :D Ale ten sub miał chyba 50cm głośnik :)

No i wszystko jasne, dzięki za informację.

Pokombinuję z ustawieniem i fazą ale już jest nieźle. Fajne urządzenie za niską kasę, świetnie się stroi z monitorami w odsłuchu stereo.

Witam. Jestem nowy i nie bardzo znam się na subwooferach. Parę dni temu kupiłem i podłączyłem CHT-10R do amplitunera stereo Technics i kolumn Technics SB-T100 kablami głośnikowymi. Minimalna częstotliwośc głośników wg. specyfikacji to 35 Hz. Czy oznacza to, że z tyłu potencjometr mam ustawic na 35 Hz?

Na moje ucho High-pass Crossover dałem na 80Hz. Low-pass crossover mam w okolicy 80Hz.

Jeśli pstryczkiem z tyłu obudowy ustawiłeś 80Hz i masz kolumny podpięte do suba, a nie bezpośrednio do wzmaka, to do kolumn dociera pasmo obcięte od dołu do tych 80Hz. Osiągi kolumn przestają mieć w tej sytuacji znaczenie, bo i tak poniżej 80Hz obecnie nie grają.

A ograniczenie pasma odtwarzanego przez suba musisz dobrać na słuch. Na pewno nie powinno być niższe, niż 80Hz, bo wtedy powstanie "dziura" w paśmie, której nie będzie odtwarzał żaden przetwornik - ani kolumny, ani sub. Możesz spróbować ustawić równe 80Hz, możesz spróbować wyżej. Twoje uszy powiedzą Ci, które ustawienie jest najlepsze.

Dzięki za wytłumaczenie. Głośniki mam podłączone pod subwoofer, czyli rozumiem że nie możliwe jest aby przez głośniki szło całe pasmo? Może iśc tylko obcięte z dołu do 100Hz lub 80Hz w zależności od pstryczka z tyłu, natomiast od 100/80Hz w dół na subwoofer?

Jest możliwe, jeśli podepniesz suba na osobnych kablach. Czyli tak, aby i sub i kolumny podpięte bezpośrednio pod wzmaka. Niemniej w Twojej obecnej konfiguracji kolumny będą grać tylko od 80 lub 100Hz w górę.

A pokrętłem na tylnej ścianie ustawiasz, czy zakres suba ma jedynie stykać się z zakresem kolumn, czy być może trochę na niego zachodzić. Musisz sprawdzić, co lepiej scali zakres i pozwoli subowi zintegrować się z systemem.

Ja mam suba podpiętego na osobnych kablach, a więc kolumny grają, jak grały. Sub gra zupełnie "dodatkowo", nie ograniczając w niczym kolumn. W takiej konfiguracji zmiana pasma nawet o +/-5Hz daje spore różnice. Obecnie mam ustawione 70Hz (przy kolumnach schodzących katalogowo do 62Hz przy -2dB) i tak chyba jest najlepiej. A przynajmniej nie znalazłem w zakresie 60-85Hz lepszego ustawienia.

Zabawy jest z tym sporo, więc zarezerwuj sobie dużo czasu. :)

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Robiłem wszystkie możliwe podłączenia ??

Tu masz link;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

jako, że ten wątek sumuje sporo informacji o subach Velodyne, nie tylko 10r, pozwolę sobie zadać tu pytanie:

swojego 15r podpiąłem poprzez wysokoprądowe wejście. wyczytałem w instrukcji do suba, że nie obciąża to prądowo wzmacniacza z uwagi na jakieś tam róznice w impedancji.

prawda li to?

na słuch - nie zauważyłem aby kolumny stereo były gorzej wysterowane mimo takiego podpięcia suba.

pozdr.

Łukasz

• 1 miesiąc później...

Velodyne 10R to spory sub, choć oczywiście są większe. Też się nad nim zastanawiam, jednak do mojego pokoju (ok.18m2 ) byc może wystarczy 8R . Czy ktoś go słuchał ? Sądzę, że nie schodzi tak nisko, jak 10R, jednak w małym pomieszczeniu może wystarczyć, a przy okazji łatwiej go fizycznie ustawić bo prostu mniejszy. Jest też szansa na bardziej punktowy, szybszy bas z mniejszego woofera.Jeżeli ktoś ma doświadczenia z 8R, proszę o opinię. Priorytet to muzyka.

• 3 miesiące później...

No i stało się ! W końcu nabyłem suba Velodyne CHT-10R. Długo o nim myślałem aż w końcu trafił się jeden w dobrej cenie. Miałem mieszane uczucia kupując go ponieważ wydawało mi się, że basu mam wystarczająco. Chciałem go kupić do mich poprzednich kolumn (Magnepany MG12QR), które cierpiały na zdecydowany niedobór niskich częstotliwości. Z obecnych kolumn MG1.6QR byłem bardzo zadowolony ... do czasu zakupu suba !

Wszystko co o nim mówią i piszą to prawda ! Ten subik jest niesamowity ! Idealnie zgrywa się z kolumnami ! Trzeba poświęcić trochę czasu na wyergulowanie ale potem hula że hej !

Ustawiłem go tak żeby wchodził subtelnie kiedy potrzeba. To ważne żeby nie przesadzić z głośnością !

Jak słucham muzyki to czasami wydaje mi się, że sub nie gra ;-) wtedy "testowo" go wyłączam i się okazuje, że nagle czegoś brakuje. Dźwięk staje się chudy i mizerny. Mam wrażenie, że scena się kurczy. A do tego kontrabasista wychodzi do innego pomieszczenia ;-) Póki nie miałem tego suba myślałem, że mój system pod względem basu jest ok. Oj jak bardzo się myliłem !

Ten sub podkreśla łagodnie linię basu zachowując jej szybkość i barwę. Dodaje "mięska". Dźwięk staje się pełniejszy. Bardziej namacalny.

Oczywiście nie ma nic za darmo ;-) Są i minusy. Na dobrze nagranych płytach wpływ suba jest zbawienny. Są jednak realizacje z rozlazłym basem - bez suba ten efekt jest tuszowany przez niedoskonałość odtwarzania niskich tonów przez kolumny. Sub podkreslając bas zwielokrotnia efekt rozlazłego basu - pojawia się buczenie. Wyłączenie suba oczywiście zmniejsza efekt ale jak się wsłuchamy to rozlazły bas pozostaje tylko trochę mniejszy ;-).

Podsumowując:

Wpływ tego suba na dźwięk jest zdecydowanie pozytywny. Już sobie nie wyobrażam słuchania bez niego. Niestety żeby to zrozumiec trzeba posłuchać zestawu z subem i bez. Po prostu nie zdajemy sobie sprawy z mizernej ilości basu z normalnych kolumn ...

Zachęcam do rewolucji subowej - ale tylko z subami Velodyne !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja ze względu na mały pokój rozmyślam nad CHT-8Q lub VX-10 series II ktoś może ich słuchał w niewielkich pomieszczeniach(tak do 15m2)?

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Można wiedzieć ile płaciłeś za 8-kę, oczywiście odp. może też być na PW ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

kolego Arek_45 jeśli nie masz nic do powiedzenia po prostu się zamknij

żałośny specjalisto od high-endowych kabli

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.