Skocz do zawartości
IGNORED

Goldmund - znajdź 5 szczegółów (quiz)

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Arek__45, 4 Sty 2008, 15:00

>....nic nowego ....pierwsze CD Carry w srodku Marantz 63...pierwszy Audionet... CD 67 itd...

A Theta Miles ma w środku flaki z Pioneera PD-S505. Tylko co z tego, skoro te flaki zarówno w Audionecie jak i w Thecie służą jedynie do obsługi napędu, sterowania i wyświetlacza? Elektronikę odpowiedzialną za dźwięk zarówno Theta jak i Audionet robią samodzielnie.

Tak się składa że miałem Audioneta ART w domu równo z Marantzem CD67SE (czyli najlepsza wersja). I co? Dupa blada. Marantz gra jak Marantz, czyli budżetowo. Audionet z kolei gra bardzo dobrze, lepiej od mojego Meridiana.

tak na marginesie pioneera

dla przykładu DV - 300 na Allegro za 160 zł (gość sam wgrywa soft, polskie menu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w MediaMarkt to samo 289 zł

Na Allegro sprzęt z importu, gość to sprowadził i sprzedając po 160 zł musi przecież jeszcze zarobić. Wychodzi na to, że Polaków uważają w Europie za największych bogaczy i ceny ustalają na najwyższym poziomie. To tylko jeden z olbrzymiej masy przykładów.

Ukryta Zawartość

>Marcins

Rąbią wszystkich. Największe różnice (kwotowe a nie procentowe) odnotowano kiedyś przy drogich samochodach. Ten sam samochód klasy wyższej potrafił 300 km od polskiej granicy kosztować o tyle mniej, że za resztę mógłbyś sobie kupić dodatkowo (i od razu zapakować do bagażnika wracając do domu po zakupach;)) wysokiej klasy sprzęt audio (cały komplet, wzmak, cd, kolumny), który prestiżem i cenami odpowiadałby klasie zakupionego samochodu.

to fakt... przykład - Audi A5 - od niezależnego brokera 215kzł , identycznie wyposazony w polskim salonie według konfiguratora - 320kzł :) ...no zapewne od tego dadzą rabat z 20-30kzł ...ale to i tak 75-85 tysięcy więcej... a na tym za 215 tysi też broker zarabia...

w sumie w naszym kraju wiele firm obok nazwy powinno miec dopisek wielkimi literami ŁOWCY JELENI ;)

I nie tylko w naszym kraju jak dobitnie świadczy o tym niniejszy wątek;). Jeleni szuka się wszędzie i trzeba być dzisiaj wyjątkowo czujnym. Zanim się coś kupi szperać w necie, przebiec potem ze 20 sklepów i dopiero kupować.

W MediaMarkt swego czasu pendrive Kingstona 1gb - 139 zł (na froncie wielka reklama "TUTAJ NAJNIŻSZE CENY !!!). Na elektronicznym stoisku innego marketu 99 zł a w każdym sklepie komputerowym od dawna 40-45 zł (oczywiście wszędzie dokładnie ten sam model). I tak ze wszystkim. Ciężkie dzisiaj czasy, tyle czasu człowiek zmuszony jest tracić czasu na duperele, a jak nie to szybko stanie się jeleniem;)

• 3 tygodnie później...

A wracając do Goldmund'a i jego "przeróbki", która spowodowała, że sprzęt jest (zapewne?) wart swojej ceny.

Dla mnie w sumie jest wszystko jasne, od kiedy przeczytałem ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Czyli tajemnicą sukcesu jest obudowa (wg klonerów shigaraki też chyba najważniejsze jest, na czym stoi napęd i w czym się znajduje elektronika ;).

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Juz były takie akcje ale nie na taka skale.Dwa identyczne DVD -Pioneer i Teac .Teac był dwa razy droższy.Sprawa miała miejsce ok 6 lat temu gdy ceny DVD były jeszcze bardzo wysokie.

Grundig High Fidelity

trafilem na ten temat zupelnie przypadkiem przed 30 minutami :) a powiem wam ze jestem posiadaczem tego pionka od 4 dni :) i gdyby nie to ze przycina troche na divxach z subtitlesami to bylbym w 100% zadowolony ale po przeczytaniu (pobieznym) tego posta dochodze do wniosku ze zrobilem najlepszy deal zycia :P

>lenar_87

Dotąd nie wiedziałeś, ale już wiesz: hajendowe źródło już masz;). Zostały jeszcze tylko do skompletowania hajendowy wzmak i hajendowe kolumny. Zawsze to już ok 20kzł masz miej do wydania;).

panowie ale na powaznie. ja musze sie przyznac ze jestem kompletnym laikiem elektronikiem, w sluchanie muzyki (bardziej serio) bawie sie od jakis 2 lat i jestem mlokos (ale kazdy kiedys zaczyna nie?) ale kurna felek to widac golym okiem ze bebechy sa prawie identyczne :). a wiecie co jest najfajniejsze? forum.pioneerdivx.net - tam narzekaja na kiepawa jakosc wyjsc analogowych tych odtwarzaczy:) czyli co? zew. DAC i jazda tak? nie no w to nie uwierze :)

ja sie pytam gdzie jest kanal w ktory nas wpuszczaja? czy to ma we mnie (jako mlodego i jeszcze dajacego sie formowac i ugniatac) ugruntowac twierdzenie ze faktycznie nie ma cudownych hut stali, fabryk sprzetu itp itd? kurcze! nie wierze ze ktos mogl zrobic przekret na taka skale

Czy jest ktoś na forum, kto słyszał tego Goldmunda w akcji?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>foxbat

Goldmund na divx nie przycina. To sprzęt audjofylsky;). Nie wypadało nie odciąć sekcji wideo bo audiofile nie wierzą w uniwersalne źródło nawet jak kosztuje 21kzł. Musi być tylko stereo i tyle. Bo stereo za 21kzł, to gra tak, jak musiałby grać uniwersal za 50 kzł.

Ale przed posiadaczami Goldmunda otwiera się po tym odkryciu możliwość tuningu. Zawsze ktoś może tę odciętą sekcję wideo podłączyć z powrotem. Dopiero wtedy można by się przekonać czy też tnie na divx-ach;).

ludzie z pioneera mowia ze kwestia przycinania to wina softu nie no dzisiaj caly dzien mialem nos na kwinte bo zerowke spieprzylem ... ale ten temat mnie po prostu rozbroil :)

clo2, no to teraz niech tego Goldmunda na warsztat wezmie jakis tuner :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>lenar_87

>...nie wierze ze ktos mogl zrobic przekret na taka skale

Skala nie taka znowu wielka. Goldmund to sprzęt dla garstki wybrańców;). Wydając tyle kasy rzadko człowiek zbliża się ze śrubokrętem w dłoni aby broń Boże przypadkiem nie zarysować;) (może dali w dodatku jakieś specjalnie opracowane wkręty, aby żaden śrubokręt nie pasował i właściciel żył w błogiej nieświadomości ciesząc się wspaniałym brzmieniem).

• 3 tygodnie później...

Uff, trwało to długo ale wreszcie moge cos napisac w temacie.

Co do podobienstwa Goldmunda z Pioneerem dv300, dv696, czy dv400, mysle, ze wszyscy jestescie w błędzie.

Z tu obecnych, tylko ja mam prawdziwego Goldmunda, w obudowie Pioneer'a :))))))) Z tym ze mój pioneer ma okrojone wyjscia audio :)

spójrzcie na zdjęcia poniżej.

Zamieszczone sa w tym temacie zdjecia 2 róznych egzemplarzy Goldmunda. Dzieki różnicom jakie wystepują jestem bardzo przekonany, ze to jest jeszcze starszy model dvd pioneer'a, niz piszecie.

To jest dv585. Ja mam dv380, ktory jest tym samym odtwarzaczem, ale bez analogowego wyjscia audio 5.1.

Zdjęcia są kiepskie, ale smiem twierdzic, ze temu Goldmundowi brakuje tylko wyjscia optycznego i wgrania softu od 585, zeby działały równiez dvd i divx'y :) Oczywiście trzba jeszcze zrobic kilka małych przeróbek, o ktorych tu nie napiszę :P

Jesli jakis posiadacz Goldmunda, chciałby poddać swoj odtwarzacz cd tunningowi, tak aby ten odtwarzał DVD, Divx, MP3, OGG i WMA, zachowawszy jednocześnie swóje hi-endowe parametry dzwięku, prosze o kontakt.

Wykonuję to, za jedyne 3.000 PLN.

Ukryta Zawartość

post-18400-100000252 1203076996_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wskazane strzałkami czarne przewody, występowały tylko w pewnej serii odtwarzacz Pioneer dv-585/380/2850.

Jest to fabryczna korekta, pewnych problemów z zasilaniem płyty głównej odtwarzacza. W zadnej innej serii, również tych samych odtwarzaczy Pioneer'a, takie przewody nie wystepują. Stąd moje przekonanie sie wzieło.

dinderi widze spenetrowales temat doglebnie :) ... to moze jednak jakas polska marka? albo firma specjalizujaca sie w tunigowaniu goldmundow? wiecie jaki hajs placiliby posiadacze tych klockow za mozliwosc odpalenia na nich DVD? :) mysle ze 3 kzl to malo :P

W cenie zawiera się równiez, oryginalny, wykonany z masy perłowej emblemacik "Dinderi", do samodzielnego montazu na panelu przednim Goldmunda.

Na życzenie klienta, emblemacik montuję gratis :)

• 1 miesiąc później...

Na zagranicznym forum (BTW nasz watek, a dokładnie zdjęcia z naszego watku, zrobiły furorę w całej Europie !) ktoś wykrył, że środek pochodzi z Pioneera 585. Nie tylko wyglądają identycznie, ale zgadzają się również numery seryjne na płytkach !

Tak więc do boju ! Szukać 585 na Allegro !

Jest nawet jeden nowy, ale kosztuje aż 589zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A oto dowód:

Pioneer 585:

Ukryta Zawartość

Goldmund 18D:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"Tak więc do boju ! Szukać 585 na Allegro !

Jest nawet jeden nowy, ale kosztuje aż 589zł"

No, to teraz wreszcie cena Goldmunda jest usprawiedliwiona.

za chwile bedziemy w nowym Goldzie bedziemy szukac Pionka DV-410

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.