Skocz do zawartości
IGNORED

straty po sylwestrze - uszkodzona kolumn

pytalski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

niestety powitanie 2008 roku nie było bezbolesne dla mojego sprzętu audio.

chyba trochę przegiąłem i uszkodziłem kolumnę głośnikową infinity RS 3000, a konkretnie woofer polipropylenowy o średnicy 8 cali (2o cm)

w jednej z kolumn a konkretnie właśnie ten głośnik zaczął „charczeć” -nie wiem czy jest on do wymiany czy tylko jakiś resor / zawieszenie?

Czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć czy w naszym kraju można gdzieś dostać taki głośnik czy ewentualnie mogę wstawić jakiś zamiennik głośnika np. tonsilu lub innej firmy.

zastanawiam się też dlaczego tak się stało - miesiąc temu kupiłem te kolumny i grały ok.

wczoraj przed sylwestrem zmieniłem ustawienie kolumn co wiązało się z przedłużeniem przewodów - oryginalne mam kimber 4PR a dokupiłem 2X 5 metrów kabla o przekroju1 ,5 mm. kw zwykłego miedzianego.

być może to było przyczyną - (kable skręciłem i połączyłem taśma izolacyjną)

pozdrawiam i życzę pomyślności w nowym roku - a przy okazji czekam na podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/38991-straty-po-sylwestrze-uszkodzona-kolumn/

"Może cewka trze o brzeg szczeliny - wskutek wady fabrycznej albo zbottomowania głośnika przez choćby stuk we wzmacniaczu albo niską częstotliwość w dużym natężeniu" cytat za misimorem

Wymieniać głośnika na inny nie ma sensu. Są w Polsce serwisy specjalizujące się w naprawach głośników, powinny dac sobie radę z jego naprawą.

Wydaje mi się, że przecholowaleś z głosnością i odkleił Ci się karkas od membrany, czego skutkiem jest jego niecentrycznosc i ocieranie on o magnes. Wykręć głośnik i obejrzyj go wizualbnie.

Ew. przelutuj jeszcze raz przewody przy głosniku, słyszałem o przypadku gdzie efekt taki generował właśnie styk, przelutowanie pomogło (wiem, że wydaje się to niewiarygodne).

Oczywiscie mogles takie już kupić i po zmianie kabla bas np zaczał niżej schodzić, co spowodowało uwypuklenie się tego efektu, który wcześniej mógł być pomijalny.

Tutaj masz linki firm naprawiajacych glosniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja moje infinity kappa 8.1 ( dlubane ) upilnowałem :)

wracajac do twojego tematu obejzyj glosnik ( po wykreceniu ) nacisnij na srodek i słuchaj co tam sie dzieje co i gdzie trze, obejzyj zawieszenia itp.

co do serwisu to oczywiscie jesli np trzeba bedzie przewinac cewke zrobil bym to w 2 glosnikach i odnowa oba dotarł.

pzdr. Łukasz

spróbuj docisnąć membranę ręcznie. Zobacz czy czujesz jakiś opór (tarcie) to znaczy że masz problemy z kraksem cewki. jeżeli to jest przyczyna to wyczuj kiedy to tarcie się pojawia. wciskaj mębranę lekko palcem dookoła kopółki przeciwpyłowej, a następnie wyczuj czy jest takie miejsce kiedy nic nie trze. jeżeli jest to pouciskaj trochę membranę tak aby pochodziła na zawieszeniu trochę. jak przestanie trzeć to luz jak nie to krucjata idzie dalej i zaczyna sie robić drastcznie. naży wyciąć kopułkę przeciwpyłową i za pomocą np kawałka plastiku wyciętego z butelki i wprowadzonego pomiędzy kraks a meanes, delikatnie wykonywać ruchy posuwiste aby doprowadzić kraks do normy. u mnie zadziałało : ) pozdrawiam i życzę powodzenia : )

zoltar7, 1 Sty 2008, 21:19

>To masz problem. Ale wydaje mi się, że kupiłeś już uszkodzone.

Moim zdaniem to dostały za bardzo "w palnik", skoro wcześniej grały normalnie.

Kolega Cervantes dobrze radzi, bardzo prawdopodobnie podczas sylwestrowego basowania wpadło jakieś zanieczyszczenie do cewki i teraz trze, spróbuj położyć kolumnę na płask frontami na dół i "przebasować" ją potem ewentualnie jak nie pomoże to samo frontem do góry bardzo prawdopodobne że pomoże, mi w głośnikach samochodowych często się to zdarza i zawsze taki zabieg pomagał.

tylko i wyłącznie ktoś kto zajmuje się naprawą głośników (przewijanie , naprawa cewek itp) , z reguły nie są to zakłady napraw rtv tylko gosci erobiący tylko głosniki

nie wiem skąd jesteś , jakby co jest taki ktoś w Łodzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.