Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zwracam sie z prosba o pomoc w wyborze fajnego "mikro".

Mam kolumny wharfedale diamond 8.1 i do nich wybralem sobie 2 opcje.

1. Onkyo CS 245

2. Denon UDRA M7 + UDCM M7

Prosze o wasze opinie, ktory sprzecik jest lepszy i oczywiscie, ktory lepiej zgra sie z diamondami.

Z gory dziekuje za pomoc.

Edytowane przez ttoby

Witam panowie chciałem podzielic sie z wami uwagami dotyczącymi brzmienia yamahy mcr 640.Juz gram zna niej okolo 2 miesiecy wiec sprzet mysle spokojnie wygrzany.Z racji teego iz przesiadlem sie z duzego stereo myślalem ze bedzie duży ból a tu miła niespodzianka.Na przykladzie znakomitej płyty marka knopflera privateering smialo moge stwierdZic ze sprzet gra naprawde w pelni zadodwalająco.Owszem zmienilem kable glosnikowe na kimber 4tc i dolącayłem suba rel t5 ale dalo to znakomite efekty.Jest naprawde fajna przestrzen,bas bardzo dobry nie zlewający sie i o dziwo fajna czytelna srednica.Góra momentami wydaje sie troszke ostra alenaprawde to tylko subtelne odczucie.Wniosek ze sprzet zdecydowanie wart wydanych pieniedzy.

A czy ktoś porównywał zestawy

Pioneer P1-K i Denon D-F109C.???

Proszę o opinię, waham się między tymi dwoma. (mowa o firmowych zestawach z głośnikami).

Pozdrawiam

Odpowiedzi od Was się nie doczekałem. Miałem możliwość odsłuchania na szybko Teaca x350i - nie powalił, nie zaciekawił - "politycznie poprawny". Sharpa HF301 odsłuchać nie mogłem, zamówiłem, jak stwierdzę , że w domowym "kwadracie" na Klotz'ach nie spełnia oczekiwań oddam go i powrócę do Teaca, lub będę poszukiwał dalej.

A czy ktoś porównywał zestawy

Pioneer P1-K i Denon D-F109C.???

Proszę o opinię, waham się między tymi dwoma. (mowa o firmowych zestawach z głośnikami).

Pozdrawiam

Cześć,

Ja wybierałem pomiędzy Denonem i Pioneerem i zdecydowałem się na P1-K. Wymieniłem interkonekty i kable (2x2,5 mm za jakieś 8pln/m) i jestem generalnie zadowolony z tego co Pioneer prezentuje. Wcześniej miałem małego Pianocrafta E-330. Pewnie jak ten sprzęt pogra trochę i ustawię odpowiednio głośniki to odbiór będzie jeszcze ciut lepszy. Co do wad to musiałem się zaopatrzyć w porządniejszą antenę gdyż tuner nie jest chyba mocnym punktem tego sprzętu, no i Pioneer nie obsługuje Ipodów Classic. Jesli masz jakieś pytania daj znać.

trochę mi brakuje w P1-K opcji DAB+, tym bardziej że ja sporo słucham radia i to zazwyczaj trójki która już nadaje cyfrowo.

Jest wersja P1DAB Pioneera. Nie wiem jak z dostępnością.

Pzdr

A co byście powiedzieli o Marantz m-cr610. Godny swojej ceny?

On jest sprzedawany bez głośników, więc jakie byście do niego polecili głośniki, da rade z jakimiś podłogowymi??

Panowie proszę o poradę jak podłączyć dekoder nki do mcr 640 niestety ma ona tylko dwa wyjścia analogowe gdzie jedno mam zajęte cd do drugiego podłączyłem sqezeebox classic.Czy jest możliwa jakąś przejściowka może jakiś trójnik ?Żeby były wejścia cyfrowe nie byłoby problemu ale niestety nie ma.

Także proszę o poradę.

Postanowiłem kupić Onkyo N755. Teraz rozważam zakup głośników. W internecie jest trochę opinii, że Onkyo gra dobrze z głośnikami Tannoy lub Dali więc zastanawiam się właśnie nad nimi.

Wg. specyfikacji Onkyo ma moc 2x22W przy 4 Ohm impedancji. Jednak producent Dali Zensor 1 poleca do tych głośników wzmacniacze o mocy w granicach 25-100W, impedancja nominalna 6 Ohm. Czy w związku z powyższym wzmacniacz Onkyo N755 nie będzie zbyt mały? Może lepiej w zwiążku z tym pójść w stronę Tannoy Mercury?

Jednak nie będę czekał na Yamahę. Kupiłem Ceola N8. Poza tym że nie posiada tunera DAB, nie widzę w nim żadnych wad (DAB na Podkarpacie dotrze pewnie za kilka lat). Zapłaciłem pół ceny, bo pochodzi z ekspozycji sklepowej z Niemiec. Nie posiada żadnej nawet najmniejszej ryski. Nie mam tylko pełnej gwarancji w Polsce.

Na razie gra z Heco Metas 700 i mocy mu nie brakuje. Brzmienie nie jest sterylne, o co można by podejrzewać cyfrowy wzmacniacz. Bardzo ładnie gra góra pasma, przyjemnie, bez metaliczności, bas jest naturalny i nigdy go nie brakuje (naturalność stwierdzam głównie po brzmieniu fortepianu) Możliwe że to zasługa kolumn, ale w każdym razie obydwa te elementy pasują do siebie. Szkoda tylko, że raczej na pewno Metasy będą musiały powędrować do składziku, bo mały "wciskacz guziczków" zaczyna się nimi interesować. Założyłem maskownice, bo srebrne pierścienie już dawno go intrygują, ale teraz mocno szuka skąd dobiega muzyka i zaczyna się po nich wspinać.

Witam wszystkich

Potrzebuję nagłośnienia do pokoju 19m2 cena do 2000, muzyka bardzo różna od Rocka po muzykę instrumentalną, filmową. Mój wybór wstępnie padł na Yamahę 640 ale czytałem o mankamentach i nie wiem czy kupować coś za 1900 co będzie nie do końca zadowalające. Ostatnio poczytałem trochę o Denonie M39 ale nie wiem czy moc 30W nie będzie za mała to może kupić f109, z tym że głośniki 109 grają dość marnie w porównaniu z głośnikami Yamahy 640 chociaż nie bawiłem się ustawieniami do końca. Co byście polecali w tej cenie. 640 czy 109? Za kilka dni będę miał rocznicę ślubu i chcę zakupić taki prezent sobie i żonie ;) Więc doradzcie coś.

Z góry dziękuję.

@ Zrogi

IMHO, to pokoju 19m2 to moc 2x30 będzie bardzo OK. Do pokoju o podobnej powierzchni kupuję 2x20W i nie martwię się, że będzie cicho :).

Do końca nie rozumiem twojego pytania. Zastanawiasz się nad Yamaha MCR-640, Denonem RCD-M39 lub Denonenm DCD-F109, z domyślnym zestawem głośników, które oferują sprzedawcy?

Witam.

Jakiś czas temu byłem posiadaczem miniwieży Yamaha MCR-640, ale średnio mi się podobał dźwięk tego zestawu więc sprzedałem ją (używałem na oryginalnych monitorach)

Teraz mam pytanie otóż jak prezentują się możliwość elektroniki Pianocraft'a E810 ? I jakie najlepiej dobrać do niej monitory ?

Edytowane przez michalfm1

e810 (410) na orginałach(monitorach) gra do 10 ej godz potem już tylko średnie i wysokie a na 2 gej kończą się możliwości ale daje rade nawet z podłogówkami 91db z tym że się grzeje niemiłośiernie

A ja użytkuje właśnie yamahe 640 tylko zmieniłem kable głośnikowe na lepsze,oczywiście dobre standy i dodalem dobry sub.Powiem że dzwięk jaki uzyskałem jest jak na tą kasę więcej niż dobry a mam porównanie bo przesiadlem się z klasycznego audio za grubą kasę i da się żyć.

@ Zrogi

IMHO, to pokoju 19m2 to moc 2x30 będzie bardzo OK. Do pokoju o podobnej powierzchni kupuję 2x20W i nie martwię się, że będzie cicho :).

Do końca nie rozumiem twojego pytania. Zastanawiasz się nad Yamaha MCR-640, Denonem RCD-M39 lub Denonenm DCD-F109, z domyślnym zestawem głośników, które oferują sprzedawcy?

Dziękuję za odpowiedź. Jednak chciałbym coś mocniejszego więc zastanawiam się między f109 a mcr640

nie wiem jak edytować post

Dziś pojeździłem posłuchałem. Nie wiem jak opisać dźwięki ale jak czuję tak opiszę

Yamaha 640

- gra dynamicznie, bardzo jak dla mnie "ostre" dźwięki. Wszystko słychać idealnie ale aż za idealnie. Jak dla mnie wysokie niskie słychać bardzo dobrze. Bas czuć do dynamicznej muzyki dobre ale jak dla mnie nie ma przestrzeni. W tej ostrości nie ma głębi. To tak jakby był ładny samochód z wierzchu ale wsiadasz do środka i nie ma tego czegoś. cena 1830

HK MAS 100

- gra głębiej, dźwięki nie są ostre i dynamiczne ale nie są jałowe,słychać stereo czego przez te ostre dzwięki nie mogłem wyłapać w 640. Bardziej mi odpowiadał dźwięk HK jak ktoś słucha łupanek to bardziej Yamaha. Kenny G, Coma lepiej brzmi na HK MAS 100. Co mi się nie podoba słaby dotyk - przyciski na panelu - nie mogłem wyjąć płyty bo naciskałem na kwadrat i nie działało - potrzebny był pilot. Uważam że dobra wieża

- Denon 109 głośniki 109. Po słuchaniu Yamahy Denon grał jakby był przykryty kołdrą ;) Przytłumiony ale słychać przestrzeń czyli słyszymy to co trzeba a nie tylko przebarwionych dźwięków. Słychać przejście po kanałach. cena 2000

Faworytów mam dwóch

F109

HK MAS 100 lub 101 od naszego kolegi ;)

Co przemawia za HK 100 bo 101 nie słyszałem - może blackninja się wypowie jakie są różnice.

- Świetny dźwięk

- wygląd

Co za F109

- poprawny dźwięk

- możliwość wymiany modułów.

- odtwarzanie flac

- panel z klasycznymi guzikami.

Uważam że HK 100 jest świetną wieżą tak jak f 109 ale każda jest inna. Jak ktoś będzie słuchał głównie płyt nie zamierza się bawić w wymianę aplitunera na sieciowy lub cd chce mieć ładny sprzęt ładnie grający powinien skłonić się ku HK MAS

Jak ktos zamierza modyfikować sprzęt, częściej korzysta z pendriva i mp3 powien wybrać denona.

Ja muszę przemyśleć temat co jest dla mnie priorytetem

Wszystkie wieże były ustawione na 0 - bass i wysokie.

Pozdrawiam

Robert

nie wiem jak edytować post

Dziś pojeździłem posłuchałem. Nie wiem jak opisać dźwięki ale jak czuję tak opiszę

Yamaha 640

- gra dynamicznie, bardzo jak dla mnie "ostre" dźwięki. Wszystko słychać idealnie ale aż za idealnie. Jak dla mnie wysokie niskie słychać bardzo dobrze. Bas czuć do dynamicznej muzyki dobre ale jak dla mnie nie ma przestrzeni. W tej ostrości nie ma głębi. To tak jakby był ładny samochód z wierzchu ale wsiadasz do środka i nie ma tego czegoś. cena 1830

HK MAS 100

- gra głębiej, dźwięki nie są ostre i dynamiczne ale nie są jałowe,słychać stereo czego przez te ostre dzwięki nie mogłem wyłapać w 640. Bardziej mi odpowiadał dźwięk HK jak ktoś słucha łupanek to bardziej Yamaha. Kenny G, Coma lepiej brzmi na HK MAS 100. Co mi się nie podoba słaby dotyk - przyciski na panelu - nie mogłem wyjąć płyty bo naciskałem na kwadrat i nie działało - potrzebny był pilot. Uważam że dobra wieża

- Denon 109 głośniki 109. Po słuchaniu Yamahy Denon grał jakby był przykryty kołdrą ;) Przytłumiony ale słychać przestrzeń czyli słyszymy to co trzeba a nie tylko przebarwionych dźwięków. Słychać przejście po kanałach. cena 2000

Faworytów mam dwóch

F109

HK MAS 100 lub 101 od naszego kolegi ;)

Co przemawia za HK 100 bo 101 nie słyszałem - może blackninja się wypowie jakie są różnice.

- Świetny dźwięk

- wygląd

Co za F109

- poprawny dźwięk

- możliwość wymiany modułów.

- odtwarzanie flac

- panel z klasycznymi guzikami.

Uważam że HK 100 jest świetną wieżą tak jak f 109 ale każda jest inna. Jak ktoś będzie słuchał głównie płyt nie zamierza się bawić w wymianę aplitunera na sieciowy lub cd chce mieć ładny sprzęt ładnie grający powinien skłonić się ku HK MAS

Jak ktos zamierza modyfikować sprzęt, częściej korzysta z pendriva i mp3 powien wybrać denona.

Ja muszę przemyśleć temat co jest dla mnie priorytetem

Wszystkie wieże były ustawione na 0 - bass i wysokie.

Pozdrawiam

Robert

Yamaha MCR-640 - miałem ją przez troszkę ponad rok.. Jak dla mnie bez rewelacji, może dlatego, że słucham sporo hip-hopu, bardziej spisywała się do jazzu lub delikatnego rock'u, co do wysokich tonów masz rację... czasami bolały uszy :(, ogólnie polecam, ale nie pchać się w nówkę tylko używkę w ładnym stanie :)

Co do denona to F109 - nie słyszałem :(, ale wtedy porównywałem z F107, to Denon grał trochu jak z "beczki" taki przymulony dźwięk, ale ponoć F107 ma dobrą elektronikę ?

Edytowane przez michalfm1

No własnie dla tego mam dylemat. Harman Kardon MAS 101 nie jest sprzętem z możliwością rozbudowy. Kupujesz i korzystasz. Uważam że to dobra wieża ale ma też duzo ograniczeń np brak obsługi flac. Zalety ładny dźwięk, wygląd. Wady krótsza gwarancja od Denona, nie dokupię z tej samej serii np czegoś z wifi gdyby mnie kiedyś naszło. To tak jak byś kupił dobry, solidny samochód, dobrej marki ale bez klimy, elektrycznych szyb. Wiem że zaraz mogą być opinie że o to tu chodzi - o dźwięk. Z drugiej strony Denon może nie powala wyglądem dźwięk jest pośredni między Yamahą i Harmanem ale ma więcej możliwości - odczytywanie flac, można z tej serii kupić coś z wifi gdyby się okazało że jest taka potrzeba..

Zastanawiam się i na razie głupi jestem. Może pomożecie mi podjąć decyzję.

Edytowane przez Zrogi

Ponowie swoje pytanie, Co byście powiedzieli o Marantz m-cr610. Czy jest porównywalny z F109, z jakimi głośnikami ewentualnie zagra dobrze.

Ja mam denona DF 107 i jedyną radą na zlikwidowanie grania "spod koca" była wymiana głośników.

Odsłuchiwałem Usher 520 - denon nie pociągnął (zbyt mała efektywność głośników - denon nie miał mocy żeby je napędzić); MA BX2 wg mnie jakość / cena bardzo dobra; MA RX1 i MA RS1. Gdzieś w tym wątku opisywałem jak brzmią te monitory ale było to jakiś rok temu ?

Finalnie zostały u mnie MA RX1. Potwierdzam, że denon 107 ma bardzo dobrą elektronikę.

MASa, też odsłuchiwałem dawno temu i podzielam opinię kolegi Zrogi-ego.

P.S.

Przed denonem miałem yamahe 840 - nie sprawdziła się u mnie.

A czy mogę wiedzieć dlaczego yamaha się nie sprawdziła ? Nie mam co prawda porównania do denona ale k mnie gra yamaha 640 ze zmienionymi kablami na kimber 4 tc i z dodanym subem rel t5 i fajnie daje radę.Ostatnio dodalem do systemu sqezeebox classic dużo się powiększyła funkcjonalność.

Nie sprawdziła się ze względu na karkołomną obsługę (trzeba było włączać tv żeby się po katalogach poruszać, jak wyjmowałeś płytę, a grało radio, to przełączała się w tryb CD, generalnie nie pasowała mi), poza tym jakość dźwięku była jak opisano powyżej. No ale to było na fabrycznych głośnikach.

Ja mam denona DF 107 i jedyną radą na zlikwidowanie grania "spod koca" była wymiana głośników.

Odsłuchiwałem Usher 520 - denon nie pociągnął (zbyt mała efektywność głośników - denon nie miał mocy żeby je napędzić); MA BX2 wg mnie jakość / cena bardzo dobra; MA RX1 i MA RS1. Gdzieś w tym wątku opisywałem jak brzmią te monitory ale było to jakiś rok temu ?

Finalnie zostały u mnie MA RX1. Potwierdzam, że denon 107 ma bardzo dobrą elektronikę.

MASa, też odsłuchiwałem dawno temu i podzielam opinię kolegi Zrogi-ego.

P.S.

Przed denonem miałem yamahe 840 - nie sprawdziła się u mnie.

czekam na f109, Marku napisz czy zmiana przewodów głośnikowych poprawi sprawę np na grubsze?

Sama wymiana okablowania wniesie niewiele bez wymiany głośników. Na firmowych głośnikach wg mnie denon grał przestrzennie ale z przymulonym dźwiękiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.