Skocz do zawartości
IGNORED

tranzystor w cenie 5tys.PLN-co wybrać?

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Chwilowo straciłem ochotę na DIY więc sprzedałem co miałem i planuję kupić tranzystorowy ( może wybrydowy ) wzmacniacz zintegrowany lub końcówkę w cenie około 5 tys. PLN .

Proszę o porady .

Na razie kręci mnie koncepcja Krella KAV 300il ale nawet nie miałem okazji go posłuchać .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 12 Sty 2008, 19:56

>Chwilowo straciłem ochotę na DIY więc sprzedałem co miałem i planuję kupić tranzystorowy ( może

>wybrydowy ) wzmacniacz zintegrowany lub końcówkę w cenie około 5 tys. PLN .

>Proszę o porady .

OK, a jakim dźwiękiem ma się charakteryzować?

>Na razie kręci mnie koncepcja Krella KAV 300il ale nawet nie miałem okazji go posłuchać .

To dlaczego Cię kręci taka koncepcja skoro nie słuchałeś? Pytanie bez złośliwości, po prostu mnię to ciekawi.

Densena słuchałem ale nie zrobił na mnie wystarczająco dobrego wrażenia .

Krell KAV 300il mnie zainteresował tylko ze względu na dobre opinie . Słuchałem moze 10 wzmacniaczy w tym przedziale cenowym i w zasadzie nie znalazłem tego czego oczekiwałem.

Szukam

- transparentnej , barwnej średnicy

- zwartego , twardego basu

- delikatnej ale czytelnej góry

- dźwięku oderwanego od głośników ale z tendencją do wychodzenia przed bazę ( lubie kiedy wokalista jest w pokoju ;p )

A może jakieś Chińskie ?

...there is no spoon...

Ja też preferuje takie brzmienie, jednak nie ma prostej recepty, słuchałem wzmaka za kilkanaście kzł na KT100 i jakoś mój amplifikator był lepszy. Być może to kwestia gustu ale sam właściciel Kt100 przyznał że jest zdziwiony brzmieniem tego tranzystora. Ja bym brał Golda w ciemno...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

McGyver ,

faktycznie , ale lampkę już mam a teraz szukam tego czego lampom ( moim skromnym zdaniem ) brakuje

Słuchałem KT88 ( bardzo fajne ) ale słuchałem też tranzystorka Cayin 265Ai , który zagrał przepięknie tyle ,że cena była zaskakująco wysoka ( około 8 tys PLN - słuchałem w saloniku u dealera ). Tak kulturanie podanych detali nie słyszałem chyba nigdy a grały z nim podstawkowe Ushery ( jak wiesz , te przetworniki nie są ostatnim słowem w dziedzinie reprodukcji mikrodetali )

...there is no spoon...

arturp, 12 Sty 2008, 22:13

>McGyver ,

>faktycznie , ale lampkę już mam a teraz szukam tego czego lampom ( moim skromnym zdaniem ) brakuje

Masz SETa na DHT, więc szukasz tego, czego brakuje SETom na DHT ;-)))

A to czego brakuje SETom na DHT mają DOBRE push-pulle na pentodach.

>Słuchałem KT88 ( bardzo fajne )

skoro "tylko" bardzo fajne, to musiał to być niewystarczająco dobry push-pull na KT88 ;-)))

>ale słuchałem też tranzystorka Cayin 265Ai , który zagrał

>przepięknie

Wiem, znam. Doceniam, ale nie aż tak. Jak dla mnie to tylko "pięknie", bez tego "prze-" ;-))). Dobre push-pulle na KT88 są rozwinięciem tego typu grania. I to JAKIM rozwinięciem!

>tyle ,że cena była zaskakująco wysoka ( około 8 tys PLN - słuchałem w saloniku u

>dealera ).

Dziwne. Nowy kosztował jakoś tak max 5500zł chyba. używki trafiały się od ok. 3000zł.

>Tak kulturanie podanych detali nie słyszałem chyba nigdy a grały z nim podstawkowe Ushery

>( jak wiesz , te przetworniki nie są ostatnim słowem w dziedzinie reprodukcji mikrodetali )

Właśnie gram na węglowych Usherach z "cyckiem" pędzonych z KT88 w PP. Na niedostatki w dziedzinie mikrodetali nie narzekam (aczkolwiek na górze siedzi Eton). Natomiast z SETem na triodach to juz grało wyraźnie mulasto.

arturp

McGyver ,

faktycznie , ale lampkę już mam a teraz szukam tego czego lampom ( moim skromnym zdaniem ) brakuje

Słuchałem KT88 ( bardzo fajne ) ale słuchałem też tranzystorka Cayin 265Ai , który zagrał przepięknie tyle ,że cena była zaskakująco wysoka ( około 8 tys PLN - słuchałem w saloniku u dealera ). Tak kulturanie podanych detali nie słyszałem chyba nigdy a grały z nim podstawkowe Ushery ( jak wiesz , te przetworniki nie są ostatnim słowem w dziedzinie reprodukcji mikrodetali )

--------------------------------------------------------

Kupiłem Cayina A 265Ai w 2004 roku u dystrybutora poprzez ręcę katowickiego Puzona. Gra teraz nim mój kolega ,w zasadzie miałem go krótko.Powiem kapitalny tranzystor w zasadzie do niczego nie można się przyczepić .Wszystko jest w najlepszym porządku.Dlaczego go sprzedałem? Zapytałem mojego kolegi R.Pliszkę Puzona "a jak gra lampa Cayina A88T z lampami EH. Odpowiedział w takim stylu jak A265 tylko o klase lepiej.Ja na to a BAS ? Odpowiedział jeszcze szybszy ,jeszcze głebszy,lepiej kontrolowany i zróznicowany w barwie .(a miałem juz kilka lampowców Cayina także na LAMPACH EL34) Odpowiedziałem -Niemożliwe .I zabrałem na odsłuchy .I oto CAYIN A88T został u mnie na prawie 2 lata. Ten lampowiec ma wszystkie cechy znakomitego 265 Ai i dodaje jeszcze tą kropkę nad i. Ale to jeden z nielicznych wzmacniaczy lampowych które potrafia w ten sposób oddać wigor i rytm szczególnie muzyki rockowej.

OK, posłucham , moze moja ocena tych KT 88 wynika z faktu ,że grały z monitorkami Ushera 520 więc audiofilskiej nirwany nie mogło byc z tego powodu .

...there is no spoon...

Myślicie o takim ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

Cytat:

"the amp sounds absolutely horrible. It is so loud, that at 9 o'cloch it is in full power and clipping. The treble are grainy, closed in, dirty and spitty. Bass is boosted like there is a 12 dB uplift. Even the brothers in the Bronx would probably complain that it has too much bass and an ugly one as well. One-note kind of overblown boom boom boom.

I could listen to half a song and I had to throw the towel."

Kolejny cytat (dotyczy zmodyfikowanego TA35):

"Now the amp behaves like Conrad-Johnson, I kid you not. In my opinion it is not as good as Music Angel KT88, but it is close. That means it is a damned good amplifier, with all the beauty of tubes, it is well made, the amp and tubes are reliable and I can't imagine a better starting point into High-End than this little sucker.

It probably costs also more than MA."

Music Angel o którym pisze Łukasz Fikus to ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp, 12 Sty 2008, 23:07

Ja się mogę mylić czy to ten (dziś dostępu do fot tamtego egz. grze... nie mam - jestem poza domem). Pytaj więc Studio16Hertz albo... Lutka.

TA 35 CAINA I MT35 to "ciepłe kluchy" w odpowiednim zestawieniu może to zagrac (u mnie dobrze zagrał ze starymi ProAc Tablette 2 ,które z niczym innym grac nie chciały) ale gdzie tam dynamika ,wigor ? U dystrybutora TA 35 kosztował 3500 zł, a A88T 10.000 zł wagowo to 2,5 razy także więcej .

Firma dobra ale model nie ten.

Audi A2 to nie Audi A6.

pOZDRAWIAM

Nie chcę robić przeróbek ( sam nie wierze w to co pisze ;p ). Mój obecny Dared 300B przeszedł modyfikacje i faktycznie gra lepiej jednak tym razem chcę urządzenie ,,skończone " .

...there is no spoon...

Ja polecam (poraz kolejny) Jungsona JA-88d, kosztuje nowy 1000 euro z gwarancja, gra w klasie A, jest zbalansowany, ma najpiekniejszego pod sloncem pilota no i dziwek...przepiekna srednica ze scena wysunieta do przodu. Dziwi mnie dlaczego ten wzmacniacz jest tak malo znany w Polsce. Pobil na glowe wszystko inne co mialem u siebie w tej kategorii cenowej a nawet wyzej.

Ukryta Zawartość

Może cos takiego. Nowy za 3700 ;]

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.